Jak rozpoznać depresję u nastolatka? - Netkobiety.pl

Dołącz do Forum Kobiet Netkobiety.pl! To miejsce zostało stworzone dla pełnoletnich, aktywnych i wyjątkowych kobiet, właśnie takich jak Ty! Otrzymasz tutaj wsparcie oraz porady użytkowniczek forum! Zobacz jak wiele nas łączy ...

Szukasz darmowej porady, wsparcia ? Nie zwlekaj zarejestruj się !!!

Forum Kobiet » WYCHOWANIE, ZDROWIE I EDUKACJA DZIECKA » Jak rozpoznać depresję u nastolatka?

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Posty [ 7 ]

1

Temat: Jak rozpoznać depresję u nastolatka?

"Według szacunków, około 20 proc. nastolatków przejawia szeroko rozumiane objawy depresji, a co trzecią najczęstszą przyczyną śmierci wśród młodzieży od 15. do 24. roku życia jest samobójstwo. W większości jego powodem bywa depresją lub inne zaburzenie psychiczne.
Objawy depresji u młodzieży nie są jednoznaczne i bywają błędnie interpretowane. Często występująca agresja, nieprzestrzeganie zasad, bunt wobec szkoły i rodziców - zachowania takie są uznawane niejednokrotnie za typowy bunt młodzieńczy. Wobec takich dzieci podejmuje się niekiedy złą terapię, zrzucając ich postępowanie na karb ciężkiego okresu dojrzewania i licząc na to, że objawy te przejdą same.

Tymczasem depresja jest stanem bardzo ciężkim dla niewykształconej psychiki nastolatka, który sam nie jest w stanie poradzić sobie z problemem, a jednocześnie często broni się przed jakąkolwiek pomocą.
Do typowych objawów, charakteryzujących niepokojący stan u młodzieży należą: smutek, przygnębienie, zobojętnienie, apatia, znudzenie, zniechęcenie, ograniczenie aktywności lub pobudzenie psychoruchowe, ograniczenie kontaktu z rówieśnikami, nadmierna reakcja na krytykę i uwagi kierowane pod ich adresem, poczucie bezsensu, bezużyteczności, uczucie niepokoju, zaburzenie koncentracji, problemy z nauką czy snem.

Źródło: mamdziecko.interia.pl

Myślę, że temat ten powinien być poruszany jak najczęściej, bo naprawdę "bunt wieku nastoletniego" nieświadomi rodzice interpretują jako często jako "rozwydrzenie bachora, któremu się w głowie poprzewracało". A może to jednak być wołanie o pomoc.
Wiem, przerobiłam to z synem. Na szczęście bez ostatecznego rozwiązania.

Zobacz podobne tematy :

2

Odp: Jak rozpoznać depresję u nastolatka?

Basiu, współczuję, mam nadzieję, że problem udało się wychwycić w porę i syn z Waszą pomocą wyrwał się chorobie. Wiem jak trudna to walka. Wiem także, że w jej wyniku zachodzą trwałe zmiany w mózgu, dlatego osoba, która choć raz się z nią zmierzyła, zawsze będzie bardziej poddatna na kolejne zachorowania.

Przerażający jest fakt, że na depresję chorują coraz młodsze osoby. To chyba znak naszych czasów, kiedy już od najmłodszych lat odczuwamy coraz większą presję, a jednocześnie czujemy się samotni wśród ludzi. Podawano nawet, że w ubiegłym roku była przyczyną samobójstwa aż 177 dzieci. Dziecko czy nastolatek zwykle wysyła sygnały do otoczenia, ale - jak napisałaś - często są one mylone i/lub bagatelizowane. Nauczono nas, że bunt w tym wieku jest zjawiskiem zupełnie naturalnym, dlatego czujność zostaje uśpiona, ale nastolatek czuje się pozostawiony sam sobie, nierzadko w sytuacji, kiedy zupełnie sobie nie radzi.
Równocześnie warto wziąć pod uwagę, że kontakt z dzieckiem należy budować od samego początku, wtedy istnieje większe prawdopodobieństwo, że jeśli coś zacznie się dziać, to małolat będzie o tym mówił i właśnie do nas zwróci się z prośbą o pomoc. Przy czym oczywiście doskonale zdaję sobie sprawę, że dzieci są różne, niektóre z nich zupełnie się zamykają, wtedy dotrzeć do nich jest bardzo trudno.

3

Na szczęście problem ten jest już za nami (przynajmniej mam taka nadzieję). Była terapia psychiatryczna wraz z farmakologią oraz psychologiczna. Oraz jestem niezmiernie wdzięczna koleżance syna, która nie zbagatelizowała jego słów, tylko powiedziała o nich psychologowi szkolnemu, który powiadomił nas rodziców.
Przy okazji zaobserwowałam w zachowaniu syna mieszankę charakterów swoich (niechęć do uzewnętrzniania swoich uczuć, ukrywanie uczuć negatywnych) oraz ( z tego co opowiadała teściowa) nadmierne "branie rzeczy do siebie" czym charakteryzował się mąż.

4

W związku z tym, że mam w domu nastolatka i bardzo boję się, że mogę coś przeoczyć, czegoś nie zauważyć, to łapczywie korzystam z doświadczeń innych osób. Jeśli więc mogę zapytać - ile lat ma syn, a raczej ile miał, kiedy to wszystko się zaczęło? Czy doszliście do podłoża depresji, znacie jej dokładne przyczyny?

5

Olinka, syn był wtedy w trzeciej klasie gimnazjum, czyli miał 15 lat. Ale, tak jak teraz sobie uświadamiam objawy zaczęły się wcześniej. Ale właśnie interpretowaliśmy je jako " nastolatek, więc ma swoje humory". Bo to było właśnie takie nieznośne zachowanie, obrażanie się, pretensje, zamykanie się w pokoju, bycie obrażonym na cały świat aż strach się było odezwać. Dodatkowo incydent z alkoholem i marihuaną (na szczęście jednorazowe).
Do podłoża depresji nie dochodziliśmy. Tak jak nie wypytywaliśmy panie psycholog o czym rozmawiają i co syn mówi. Upewnialiśmy się tylko czy nie występują jakieś objawy zagrożenia. Zresztą chyba mieliśmy szczęście, bo terapia trwała tylko około roku, gdzie ostatni okres był - według pani psycholog i psychiatry bardziej profilaktyczny.
Teraz syn ma 19 lat i mam nadzieję, że z tego już wyrósł. W każdym razie zachowuje się zupełnie inaczej niż wtedy. Znaczy się normalnie. Ale kiedy zdarzają mu się chwile złego humoru, normalne przecież u każdego człowieka, to nadal strach powraca.

6

Mam pytanie, a co się stanie jeżeli depresja u dziecka nie zostanie w porę odpowiednio zdiagnozowana? W sensie rodzice/nauczyciele/znajomi nikt nie wyłapie, że dziecko ma depresje. Każdy to jakoś zbagatelizuje, dziecko samo się przecież nie zdiagnozuje. O ile mi wiadomo depresja nie jest jak katar, że sama przejdzie. No więc co wtedy będzie? Raz się będzie nasilać raz słabnąć, i jakie mogą być ewentualne konsekwencje w życiu dorosłym?
I takie pytanie jakie choroby może wywołać w późniejszym życiu?

7

Ludmiłaa napisał/a:

Mam pytanie, a co się stanie jeżeli depresja u dziecka nie zostanie w porę odpowiednio zdiagnozowana? W sensie rodzice/nauczyciele/znajomi nikt nie wyłapie, że dziecko ma depresje. Każdy to jakoś zbagatelizuje, dziecko samo się przecież nie zdiagnozuje. O ile mi wiadomo depresja nie jest jak katar, że sama przejdzie. No więc co wtedy będzie? Raz się będzie nasilać raz słabnąć, i jakie mogą być ewentualne konsekwencje w życiu dorosłym?
I takie pytanie jakie choroby może wywołać w późniejszym życiu?

No raczej w przyszłości łatwo nie będzie, trzeba walczyć, bo naprawdę odbije się to na dzieciaku, każdy inaczej to przechodzi.

Posty [ 7 ]

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Forum Kobiet » WYCHOWANIE, ZDROWIE I EDUKACJA DZIECKA » Jak rozpoznać depresję u nastolatka?

Zobacz popularne tematy :

Mapa strony - Archiwum | Regulamin | Polityka Prywatności

© www.netkobiety.pl 2007-2024