Mój problem z trądzikiem - Netkobiety.pl

Dołącz do Forum Kobiet Netkobiety.pl! To miejsce zostało stworzone dla pełnoletnich, aktywnych i wyjątkowych kobiet, właśnie takich jak Ty! Otrzymasz tutaj wsparcie oraz porady użytkowniczek forum! Zobacz jak wiele nas łączy ...

Szukasz darmowej porady, wsparcia ? Nie zwlekaj zarejestruj się !!!

Forum Kobiet » PIELĘGNACJA TWARZY I CIAŁA » Mój problem z trądzikiem

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Posty [ 16 ]

Temat: Mój problem z trądzikiem

Witam!
Mam 20 lat. Zdecydowałem się opisać moją sytuację w internecie; może troche w akcie desperacji. Nie potrafie sam się tego pozbyć a dermatolog też nie zdał się na wiele. Problem, jak nazwa tytułu wskazuje - trądzikowy. Zmagam się z tym przekleństwem od ~gimnazjum. Rzecz jasna stosowałem różne specyfiki, tj. Benzacne 10%,
różne toniki i kremy oczyszczające,
Aloe propolis creme, 
tabletki (od dermatologa),
robiona składnikowo maź (recepta od dermatologa),
Differin, Metronidazol,
olejek arganowy.
Wymieniłem je według kolejności, w jakiej stosowałem w/w specyfiki w przeciągu minionych lat. Problem z trądzikiem nadal jest; wydaje mi się że coraz większy. Zdaje sobie sprawę, że naturalnym rozwojem tej sytuacji będą blizny czy przebarwienia, których pewnie już nie uniknę. Chciałbym jednak jak najbardziej zminimalizować proces powstawania tych negatywów.

Teraz może coś stylu życia. Nie jem słodyczy i ostrych rzeczy. Niestety dosyć często sięgam po fast foody, które staram się ograniczać. Jeśli bym je wyeliminował, to mógłbym z pełną świadomością powiedzieć, że odżywiam się całkiem normalnie (no może za mało jem). Wydaje mi się, że pryszcze powstają u mnie przez drapanie twarzy i stres. Mam taki bardzo głupi nawyk, że jak się uczę, czy siedzę przy komputerze (ogólnie, kiedy mam ręce wolne) to moim odruchem jest drapanie twarzy. Nie chodzi mi tu o jakieś energiczne wyciskanie pryszczy - nie. Po prostu drapię się i jeżdzę paluchami po twarzy. Swoją drogą, to myślałem czy nie zakładać rękawiczek lekarskich. Wtedy chyba te drapanie byłoby łagodniejsze - mniejsze tarcie skóra-rękawiczka. Jendak odkąd używam olejku arganowego moja skóra jest tłusta, więc tak jej nie dotykam. Nie robię tego, ponieważ nienawidzę mieć tłustych rąk, więc poniekąd ten głupi odruch sobie zredukowałem. Dodatkowo, mam dość stresujące studia, więc przez ten stres też chyba mi się trądzik powiększa. Aktualnie używam TYLKO olejku arganowego, bo po Differinie i Metranidazolu miałem okropnie suchą skórę.

Reasumując. Obecnie używam TYLKO olejku arganowego. Dzięki niemu mniej się drapię po twarzy. Jednak pryszcze za bardzo nie znikają. Przez ciągły stres ze strony studiów cera się nie polepsza. Sam już nie wiem co zrobić. Zdać się na wiedzę dermatologa i nadal używać wysuszających maści? Wtedy ręce chyba musiałbym kajdankami skuwać przy uczeniu się, żeby się nie drapać. No chyba że używałbym maści i olejku hybrydowo: na noc maści a w dzień olejek.

Oto akutalne zdjęcia skóry:

puu.sh/novta/12cbb3544a.jpg
puu.sh/novtK/780f25f14d.jpg

Apro zdj. Zostało zrobione zaraz po nałożeniu olejku arganowego - stąd taka tłusta skóra. Staram się nie golić za często, bo zawsze przy goleniu, choć robię to powoli, skoszę sobie jakiegoś pryszcza.

Zobacz podobne tematy :
Odp: Mój problem z trądzikiem

Witaj.
Na początku powiem Ci, że jakoś bardzo źle nie wygląda Twoja cera. Dla mężczyzn raczej jedyną skuteczną metodą są wizyty u dermatologa. Jeśli nie pomagają maści, to najlepszym rozwiązaniem będą tabletki. Najlepsze efekty właśnie są wtedy, kiedy działamy od środka. Pisałeś, że już jakieś stosowałeś, ale pewnie nie wszystkie ? Może coś innego by Ci akurat pomogło. Na pierwsze efekty tabletek trzeba poczekać przynajmniej 1-2 miesiące.  Jeśli ten dermatolog nie będzie chciał Ci przepisać tabletek, to możesz zmienić dermatologa. Ważne jest, aby w trakcie brania tabletek badać od czasu do czasu wątrobę.
Pozdrawiam

3

zaklopotana123451 napisał/a:

Witaj.
Na początku powiem Ci, że jakoś bardzo źle nie wygląda Twoja cera. Dla mężczyzn raczej jedyną skuteczną metodą są wizyty u dermatologa. Jeśli nie pomagają maści, to najlepszym rozwiązaniem będą tabletki. Najlepsze efekty właśnie są wtedy, kiedy działamy od środka. Pisałeś, że już jakieś stosowałeś, ale pewnie nie wszystkie ? Może coś innego by Ci akurat pomogło. Na pierwsze efekty tabletek trzeba poczekać przynajmniej 1-2 miesiące.  Jeśli ten dermatolog nie będzie chciał Ci przepisać tabletek, to możesz zmienić dermatologa. Ważne jest, aby w trakcie brania tabletek badać od czasu do czasu wątrobę.
Pozdrawiam

Hej, dzięki za odpowiedź smile
Mi się wydaję, że najpierw powinienem w całości pozbyć się tego głupie odruchu drapania twarzy ze stresu. Choćbym miał najlepsze tabletki, to roznosząc sobie ten cały syf pogarszam sobie całą tą sytuację. Choć wiem jakie to jest złe ciężko mi się samemu pilnować. Tak jak mam kogoś, by zwracał mi na to uwagę to drapie się mniej, tak będąc samemu nie potrafie się rzetelnie kontrolować ;/

Wspomniałaś też o wątrobie. Słyszałem o leku izotec/astrotec (ma chyba 2 nazwy). Z tego, co piszą ludzie ma bardzo pozytywne działanie na skórę, ale odbija się to własnie na wątrobie. To znaczy, że jednak warto spróbować czegoś takiego?

Jeśli drapiesz twarz ze stresu, to wynika z tego, że masz jakieś problemy, albo nie potrafisz sobie z czymś radzić. Warto się tym zająć.
Izotec jest silnym lekarstwem i jest ostatecznością. Wcześniej lepiej jednak spróbować inne tabletki, które mają mniej oraz słabsze skutki uboczne.

5

Mojemu koledze pomogły jakieś silne tabletki i rzeczywiście - miał on robione testy wątrobowe. Ja jeszcze spotkałam się z tezą dotyczącą robaków w organizmie. Były robione badania pod tym kątem?
Też miałam podobny problem i w sumie bez badania zakupiłam wyciąg z orzecha czarnego, czy jakoś tak to się nazywało. To miało być właśnie na robaki. Wszystko się sprawdzało z tym co udało mi się wyczytać w internecie. Po kilku dniach brania wzdęcia o bardzo przykrym zapachu, jakby te wszystkie robale zaczynały zdychać... Po jakimś czasie wszystko się unormowało i cera wróciła do normy.

A muszę przyznać, że też przez długi czas bardzo się męczyłam z tym. Maseczki, kremy, różne cuda... Z doświadczenia powiem Tobie, że gdy z każdej strony "atakowałam" cerę, bo tylko przez chwilę było lepiej, a problemy nawracały. Później próbowałam dać odpocząć skórze + metoda z tymi kropelkami i się udało. Co do kosmetyków stosowanych zewnętrznie. Ja stosowałam krem lekko nawilżający z dodatkiem drożdży. Mam bardzo przesuszoną skórę, więc trądzik + sucha skóra to było podwójne wyzwanie, bo dodatkowe przesuszanie sprawiało, że czułam jakby mi skóra miała odpaść. Trzymam kciuki i wierzę, że się uda! Pomyśl o tych robalach.

6

Dieta, dieta, dieta. Fast foody to najgorsze co może być dla skóry. Podobnie działa nabiał, wiec jeśli możesz to wyeliminuj go z diety całkowicie.
Jedz dużo warzyw, pij wodę.
Choć zabrzmi to dziwnie, mnie bardzo pomogło ... ssanie oleju. W sieci znajdziesz masę informacji na ten temat.

7

Tak jak napisała Estera trzeba uważać co się je! Zapisz się na siłownie, ćwicz, biegaj, korzystaj z sauny i zobaczysz jak bardzo Twoja skóra się poprawi! Możesz do tego dorzucić jakąś maść na naturalnych składnikach np. Niszcz Pryszcz firmy DLA. smile

8

Hej, a czy próbowałeś jakiś metod naturalnych? Miałam również problemy z trądzikiem w czasach młodości i stosowałam maseczki z płatków owsianych ( zawsze jakoś podchodziłam z dystansem do aptecznych specyfików ) i oczywiście nie od razu, ale po jakimś czasie było widać całkiem niezłe efekty smile Dosyć fajny artykuł na temat leczenia trądziku metodami naturalnymi znajdziesz na blogu fit7.pl ( nie mogę dodawać linków wink )

9 Ostatnio edytowany przez panna07 (2016-09-08 20:22:50)

Hey,
Najważniejsze to NIE DRAPAĆ!!! Nawet jeśli założysz medyczne rękawiczki a będziesz drapać to trądzik jeszcze bardziej uaktywni się sad Tabletki to ostateczność... Warto wybrać się do kosmetologa. Nie kosmetyczki, a kosmetologa. On wie jak temu zaradzić... Niekiedy dermatolodzy współpracują z kosmetologiem. Dużo jest zabiegów aby pozbyć się danego defektu. Należy jednak pamiętać, że jedna wizyta nie wystarczy a pewnie seria wink Jestem kosmetologiem i do gabinetu przychodzi wiele facetów z tym problemem lub z bliznami potrądzikowymi, ponieważ trądzik u mężczyzn częściej jest nasilony wink Nie trzeba od razu łykać tabletek wink Warto wybrać się w okresie jesienno-zimowym na peeling chemiczny, czyli kwas, np. pirogronowy lub salicylowy, który świetnie walczy z trądzikiem wink ale musisz wiedzieć, że po nim będziesz mieć jeszcze większy wysyp - aby wszystko wyszło na zewnątrz i pozbędziesz się problemu wink Darsonval można robić cały rok, działa 'dezynfekująco' - bardzo częsty zabieg w salonie wink Jest jeszcze wiele innych. To wszystko kosztuje ale lepsze to wink + odpowiednia dieta. Może pijesz mocną herbatę lub kawę? Albo spożywasz ciepłe potrawy/napoje? To też nasila objawy. Stres również ale jak tutaj w dzisiejszym świecie nie stresować się wink a co do kosmetyków - błędem jest używanie np. toników na bazie alkoholu!!! I nie przemywamy twarzy zwykłym mydłem, ponieważ ma odczyn zasadowy, a ten sprzyja bakteriom... są specjalne mydła z siarką dla cery trądzikowej, kupisz i na allegro. Tonik jest bardzo fajnym uzupełnieniem a najlepiej tonik zawierający kwasy owocowe - zapytaj w sklepie czy w aptece wink Ale musisz być cierpliwy...następuje wysyp, wysyp, wysyp, a później spooookój wink Tak naprawdę to nie masz źle, są o wiele gorsze przypadki wink Głowa do góry wink

10

A myślałeś o chemicznym peelingu twarzy? Ponoć daje niezłe rezultaty.

11

Czy może ktoś polecić jakąś skuteczną maść / żel na problemy z trądzikiem? Coś co także delikatnie złuszcza i zmniejsza ilość zaskórników.

12 Ostatnio edytowany przez IsaBella77 (2018-04-23 12:26:06)

Witam ja też tak się czuje.  Dołączę bo problem niestety też mnie dotyczy. Niestety wszystko co tu możliwe z opcji chyba było testowane przeze mnie ale pomagało tylko na krótko tzn wtedy gdy brałam antybiotyk lub inne leki Tetralysal, Azycyna, przepisane przez dermatologa, poprawa była.  maści robione gotowe Epiduo, Duac Differin, Metronidazol, itp - mnóstwo wszystkiego że juz nie pamietam nazw. Przyszedl czas na  IZOTEK ... tak brałam,  podczas kuracji cera przepiękna dosłownie nigdy takiej nie miałam i bym chciała zatrzymać ją na zawsze. Ale niestety czar prysł jak je odstawiłam poł roku efekty jeszcze w miarę się utrzymywały że byłam zadowolona , ale po poł roku z dnia na dzien obserwowałam pogorszenie cery. Potem wizyta u dermatologa kolejny cudowny lek AZYCYNA dawkowanie raz na tydzien. No i była poprawa nie taka jak przy IZOTEK ale byłam w stanie to zaakceptować byle tylko po zakończeniu kuracji nie było nawrotu. Tu efekt trwał dłużej byłam pełna nadziei że wreszcie to koniec mojej walki w trądzikiem. Pamiętam to uczucie jak sie cieszyłam ze to koniec moich męczarni. JEDNAK ŁUDZIŁAM SIE. Cera była dłuższy czas jako tako do zaakceptowania. Minęło około półtora roku że juz nie mogłam znieść że znowu jest coraz gorzej. Depresja TAK juz w nią popadałam albo i popadłam jak to mama powiedziała  , po pracy zamykałam sie w pokoju i nie wychodziłam wcale. Życie towarzyskie ZERO.  Maseczki temat maseczek Rzeka... ale czy pomogły  .NIE nie pomagają jedynie co mogą to może oczyszcza skorę z zanieczyszczen zewnetrznych takie odczucia miałam. ale czy zahamowały to co pojawiało się na mojej twarzy, Wcale nie zauważyłam takiej poprawy- maseczki z drozdzy , miodu, jogurtu naruralnego, ogórka, teraz z kurkumy i wielu innych wcześniej. Parówki tez robiłam nic nic lepiej. Mogłabym pisać i pisać bez końca co ja stosowałam . Do tej pory zmagam sie z tym dziadostwem, i dochodzę do wniosku że przyczyna leży wewnątrz organizmu.   Wątroba uszkodzona, staram się ją wspomóc, no i zaczęłam pić chlorofil żeby oczyścić organizm ja kupiłam taki : wklejanie linków jest niezgodne z regulaminem. No i od 3 tyg  wspomagam organizm wyciągami z roślin. Znajoma niedawno na jednym z portali społecznościowych pod tematem Trądziku wystawiła zdjęcia jak zaczęła naturalnymi metodami walczyć z Tradzikiem, zdjęcia mnie zachęciły bo widoczna jest u niej poprawa dlatego postanowiłam że spróbuje- tonący brzytwy się chwyta. Antybiotyki i rożne mazidła nie pomogły wiec co mam poddać sie i nic nie robić ,muszę spróbować. Nic innego mi nie pozostało wiąże z tym wielkie nadzieje ze przyjdzie czas że i u siebie będę mogła zaobserwować poprawę. Pozdrawiam wszystkich zmagających się z trądzikiem. Dieta ...tak myślałam ze pomoże ale na mnie nie działa nie wiem, jem zdrowo mieso rzadko , duzo warzyw owoców, przetworzonych produktów unikam a niestety problem pozostaje.  sad

13

U mnie świetnie podziałał Anti Acne Floslek.

14 Ostatnio edytowany przez wioleta8819 (2018-04-26 08:17:34)

Mi nie pomagają żadne maści ja już nie jedną wypróbowałam.

15

Dieta, dieta, a badania niby ie potwierdzają jej wpływu na wypryski - tylko na ogólny stan skóry, włosów, narządów. Olej arganowy jest raczej za ciężki, spróbuj jakiegoś lżejszego, ja bym nie polecała tak ciężkiego na trądzikową skórę, już raczej z pestek winogron smile Jak szukasz czegoś nawilżającego to zajrzyj do do Siberiki ( nie wiem czy jest w Twoim mieście, ale przez neta też można kupować (kosmetyki naturalne)). Być delikatnym dla cery i obserwować wink

16

A może olej jojoba? Poleciłabym też tea tree.

Posty [ 16 ]

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Forum Kobiet » PIELĘGNACJA TWARZY I CIAŁA » Mój problem z trądzikiem

Zobacz popularne tematy :

Mapa strony - Archiwum | Regulamin | Polityka Prywatności

© www.netkobiety.pl 2007-2024