QLAIRA - MOJE PYTANIA - Netkobiety.pl

Dołącz do Forum Kobiet Netkobiety.pl! To miejsce zostało stworzone dla pełnoletnich, aktywnych i wyjątkowych kobiet, właśnie takich jak Ty! Otrzymasz tutaj wsparcie oraz porady użytkowniczek forum! Zobacz jak wiele nas łączy ...

Szukasz darmowej porady, wsparcia ? Nie zwlekaj zarejestruj się !!!

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Posty [ 5 ]

Temat: QLAIRA - MOJE PYTANIA

Witam. Choruje na mozgowe porazenie dziecece, moj narzeczony ma parkinsona. Mam 43 (prawie 44) lata, moj narzeczony 50. Wkrotce chcemy sie pobrac. Z uwagi na nasz wiek i choroby nie planujemy dziecka. Jednak oboje bardzo pragniemy wzajemnej bliskosci, ktora sobie dajemy (dochodzi do stosunku) Lekarz, ktory przepial mi tabletki Qlaira, powiedzial, ze sa one bardzo skuteczne tzn. przy ich stosowaniu nie ma szans, abym zaszla w ciaze. A co Wy o tym myslicie? Gdy zaczelam brac tabletki Qlaila, mialam plamienia, ktore ustapily (mialam je prawie miesiac), ale teraz nie wiem, co z miesiaczka? Mialam ja dostac ok. 18-go lutego, a wlasciwie wczesniej, bo moj cykl to 28 dni. Czy w zwiazku z tymi plamieniami miesiaczka moze sie opoznic? Bardzo przepraszam za te szczegolowe pytania, ale nie mam sie kogo poradzic. Ps. Nigdy nie bralam tabetek antykoncepcyjnych.

Zobacz podobne tematy :

2

Odp: QLAIRA - MOJE PYTANIA

Co do plamień niestety tutaj nie pomogę. Mój narząd ma o tyle dobrze, że nie krwawi co 30 dni. Ale z doświadczenia wiem jedno, jedyną stuprocentową metodą antykoncepcji jest brak seksu. Co prawda szansa na "wpadkę" z tabletkami jest bardzo mała, ale jest możliwa. Jeżeli chcecie mieć jeszcze większą pewność to polecam używanie dwóch środków.

Nie prezerwatywy, bo w moim mniemaniu używa się tabletek właśnie po to, aby nie używać gumek. Sprawdźcie sobie globulki, łatwe w użyciu, a szansa na zajście w ciąże będzie jeszcze mniejsza.

3

Dziekuje. Moje watpliwosci nie zostaly rozwiane. Stosowanie globulek jest niemozliwe, poniewaz jestem niepelnosprawna ruchowo. Nie piszcie prosze, ze najlepsza metoda, aby nie zajsc w ciaze, jest brak seksu, bo o tym to ja wiem. Czy przy stosowaniu Qlairy któras z Was miala opoznienia miesiaczki albo takie plamienia, o ktorych pisalam? Pozdrawiam

4

Nie stosuję tabletek, które wymieniłaś, ale od lekarki usłyszałam, że tabletki przyjmowane regularnie działają, tzn. skutecznie uniemożliwiają zajście w ciążę. Jeżeli masz wątpliwości chyba warto wrócić do lekarza i dopytać o szczegóły.
Jeśli chodzi o upławy, plamienia i całą masę skutków ubocznych (o których przeczytasz w ulotce), to są one powszechne; zwykle ustępują najpóźniej ok. trzeciego opakowania. Z krwawieniem z odstawienia też może być różnie, zwłaszcza na początku. Może nie pojawić się wcale (w przypadku jednego cyklu nie jest to powód do obaw; jeżeli to się powtarza, skonsultowałabym się z lekarzem).
Jeżeli dopiero zaczynasz przyjmować tabletki, po prostu daj sobie czas przez pierwsze dwa-trzy opakowania. Organizm musi się przyzwyczaić do dawki hormonów.

5

Witaj a_na. Dziekuje za Twoja odpowiez, ktora mnie uspokoila. Tym bardziej ze wczoraj w internecie znalazlam  opis dzialania leku, ktory biore, ktory potwierdza Twoje slowa. Zreszta sama przeczytaj:

"Qlaira to pigułki, które stosowane są przez pełen cykl, czyli 28 dni. Lek zawiera dwa składniki aktywne, jest to dienogest oraz walerianian estradiolu. Qlaira zapewnia niemal 100% zabezpieczenie przed ciążą. Jest to lek, który działa wielofazowo. Oznacza to, że każda tabletka zawiera różniące się miedzy sobą dawki leku. Dzięki temu, lek imituje wahania stężenia hormonów, jakie następują naturalnie w organizmie kobiety.
Działanie pigułek hormonalnych Qlaira
Substancje wchodzące w skład wieloskładnikowych pigułek antykoncepcyjnych, takich jak właśnie Qlaira, sprawiają, że zapłodnienie jest niemożliwe. Dzieje się tak, poprzez zmiany w naturalnym środowisku układu rozrodczego. Najważniejszą zmianą w przypadku stosowania tego typu antykoncepcji jest to, że ciało zostaje oszukane. Dostaje sygnał, że owulacja nastąpiła, gdy w rzeczywistości do niej nie dochodzi. W dodatku śluz szyjki macicy staje się bardziej gęsty, co stanowi barierę dla plemników. Gdyby jednak do zapłodnienia doszło, lek wywołuje zmiany w błonie śluzowej macicy co przeszkodzi zagnieździć się komórce jajowej.
Zalecenia stosowania
Lek Qlaira nie jest wskazany dla kobiet w ciąży lub karmiących piersią, a także dla kobiet uczulonych na jakikolwiek składnik leku. Nie jest to również odpowiedni lek dla kobiet palących i tych, które ukończyły 35 lat. Innymi przeciwwskazaniami są : choroby serca lub wątroby, schodzenia układu krążenia, nadciśnienie, cukrzyca, wysoki poziom cholesterolu czy migreny. Tabletek Qlaira nie wolno łączyć z innymi lekami, min z niektórymi antybiotykami, lekami przyjmowanymi w leczeniu padaczki, środkami na bazie dziurawca, gryzeofulwiny czy fenylobutazonu.
Stosowanie i dawkowanie
Jedna doza leku Qlaira zawiera 28 tabletek. Oznacza to, że należy je przyjmować po jednej przez 28 dni. Pojedyńcza seria, zawiera cztery odmienne rodzaje pigułek, w których jest inna proporcja substancji czynnych.
•    Dwie ciemnożółte tabletki (3 mg estradiolu)
•    Pięć jasnoczerwonych tabletek (2 mg estradiolu i 2mg dienogestu)
•    17 jasnożółtych pigułek (2 mg estradiolu i 2 mg dienogestu)
•    Dwie ciemnoczerwone tabletki (1 mg estradiolu)
•    Dwie białe pigułki (nieaktywne – bez hormonów)
To, że tabletki mają zróżnicowany skład sprawia, że bardzo ważne jest to, by zażywając je, trzymać się ustalonej kolejności. Pierwszą tabletkę przyjmuje się w pierwszym dniu miesiączki. Do każdego opakowania dołączone są tasiemki, które przylepia się, by zapamiętać kolejność zażywania pigułek.
Możliwość występowania skutków ubocznych
Najczęstsze reakcje niepożądane, które mogą występować w wyniku ich zażywania, to : nudności, bóle głowy, trądzik, bóle brzucha, nieregularne miesiączki, bóle piersi i sutków, wzdęcia i wzrost wagi. Znacznie rzadziej występują bóle pleców, zaparcia, problemy z wątrobą, nadmierny wzrost włosów, zakrzepy krwi. Z tego powodu należy zapoznać się dokładnie z ulotką dołączoną do opakowania".

Tabletki Qlaira biore bardzo regularnie. Czuje sie dobrze. Mam jedynie wzdecia Pozdrawiam.

Posty [ 5 ]

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Zobacz popularne tematy :

Mapa strony - Archiwum | Regulamin | Polityka Prywatności

© www.netkobiety.pl 2007-2024