Młodszy brat mojej ex prosi o pomoc - Netkobiety.pl

Dołącz do Forum Kobiet Netkobiety.pl! To miejsce zostało stworzone dla pełnoletnich, aktywnych i wyjątkowych kobiet, właśnie takich jak Ty! Otrzymasz tutaj wsparcie oraz porady użytkowniczek forum! Zobacz jak wiele nas łączy ...

Szukasz darmowej porady, wsparcia ? Nie zwlekaj zarejestruj się !!!

Forum Kobiet » RELACJE Z PRZYJACIÓŁMI, RELACJE W RODZINIE » Młodszy brat mojej ex prosi o pomoc

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Posty [ 13 ]

Temat: Młodszy brat mojej ex prosi o pomoc

Witam,

chciałem się was doradzić w pewnej kwestii. Przybliżę może na początku sytuacje. Byłem w związku z dziewczyną prawie 3 lata, w czerwcu 2013 roku ona mnie zostawiła i nasze drogi się rozeszły. Na ten moment ona mieszka w Londynie, ja w Polsce, ale kontakt od czasu do czasu mamy (gdy ona napiszę, bo ja pierwszy nie piszę). Moja była ma brata, który ma teraz 16 lat. Podczas naszego związku zawsze miałem z nim dobry kontakt i w sumie na mieście jak się czasem spotkamy zawsze pogadamy. Mama mojej ex i jak moja ex mają dobry kontakt np. z moją siostrą czy rodzicami, zawsze pogadają, niekiedy nawet jak przyjedzie moja ex to się spotykają. Ale do rzeczy. Tydzień temu napisał do mnie mój niedoszły szwagier, że ma do mnie prośbę. Chodziło o to, że miał wolną "chatę" na weekend i zrobił imprezkę. Skończył im się alkohol, więc wziął wódkę od mamy z barku. Chciał żebym pożyczył mu 10 zł i kupił mu tą wódkę, żeby odkupić do barku przed powrotem mamy. W sumie długo się nie zastanawiałem i mu pomogłem. Sam miałem 16 lat i takie sytuacje, więc go rozumiałem. Tym bardziej, że jest to chłopak, który czyta bardzo, bardzo dużo książek, ma dobre oceny, ale wiadomo jest teraz w takim wieku, powiedzmy najgłupszym dla faceta. Pomogłem mu tym bardziej, że tak naprawdę nie miał zbytnio nikogo tutaj kto by mógł mu pomóc. Ojciec jego mieszka 700 km od niego, a jego ojczym zmarł rok temu. Tak więc został sam z mamą.

Zaniepokoiła mnie jednak wczorajsza sytuacja, gdzie napisał do mnie, że znów ma prośbę i pewnie wiem jaka. Odpisałem mu, że musimy pogadać. Na pewno drugi raz nie kupię mu żadnego alkoholu. Niepokoi mnie, że to już drugi tydzień z rzędu, kiedy coś takiego ma miejsce. Chcę dziś się z nim umówić i porozmawiać poważnie, bo nie może być tak, że chłopak popadnie jeszcze w jakieś kłopoty przez głupoty. Wiele osób mówi, że powinienem się w to nie wtrącać, że to nie jest moja sprawa, ale jednak trochę to jest moja sprawa. Raz, że znamy się już kilka lat, zostalibyśmy prawie rodziną, a dwa że to do mnie pisze i ode mnie oczekuje pomocy. Nie chciałbym w to wszystko mieszać mojej byłej, ale zastanawiam się czy nie zadzwonić do niej i z nią o tym nie pogadać. Chłopak jest naprawdę ułożony, inteligentny i może w przyszłości sporo osiągnąć, tylko że te wybryki alkoholowe w wieku 16 lat nie mogą zdarzać się tydzień w tydzień.

Co radzicie mi w tej sytuacji zrobić? Powiedzieć o tym mojej ex, czy sam próbować to jakoś ogarnąć?

Pozdrawiam

Zobacz podobne tematy :

2

Odp: Młodszy brat mojej ex prosi o pomoc

Myslę, że to dobry pomyśl, pogadaj z nim, a jeśli sytuacja się powtórzy- powiadom jego siostrę.

3

Tobiasz228 napisał/a:

Witam,
te wybryki alkoholowe w wieku 16 lat nie mogą zdarzać się tydzień w tydzień.

A dlaczego nie moga?
Nie przesadzasz? Tobie nie zdarzylo sie wypic z kolegami 2x w ciagu 2 tygodni?

Tobiasz228 napisał/a:

Co radzicie mi w tej sytuacji zrobić? Powiedzieć o tym mojej ex, czy sam próbować to jakoś ogarnąć?
Pozdrawiam

Nie finansowac. I tyle.
Chcesz go jeszcze podkablowac siostrze za taki drobiazg?
I co ona zrobi z Londynu? Pomarudzi mu lub sama powie mamie.

tez pozdrawiam

4

Zdarzyło mi się, ale piwo, a nie imprezowanie z wódką. Poza tym nie chcę być później obwiniany za to, że kupowałem małolatom alkohol, jakby nie daj Bóg coś się stało.

5

zbyt.zaradny napisał/a:
Tobiasz228 napisał/a:

Witam,
te wybryki alkoholowe w wieku 16 lat nie mogą zdarzać się tydzień w tydzień.

A dlaczego nie moga?
Nie przesadzasz? Tobie nie zdarzylo sie wypic z kolegami 2x w ciagu 2 tygodni?

Tobiasz228 napisał/a:

Pozdrawiam

Nie finansowac. I tyle.
Chcesz go jeszcze podkablowac siostrze za taki drobiazg?
I co ona zrobi z Londynu? Pomarudzi mu lub sama powie mamie.

tez pozdrawiam

Drobiazg. ?  16 latek imprezuje z wodka i to tak ze brakuje alkoholu i musi podkradac i to ma byc drobiazg. ?

6

Drobiazg, co to wóda zła na weekend ;]

7

marcinkot napisał/a:

Drobiazg, co to wóda zła na weekend ;]

Dla szesnastolatka owszem

8 Ostatnio edytowany przez Cyngli (2016-01-23 18:04:41)

Ślimaczyca napisał/a:

Myslę, że to dobry pomyśl, pogadaj z nim, a jeśli sytuacja się powtórzy- powiadom jego siostrę.

Sytuacja już się powtórzyła - na miejscu Autora powiadomiłabym siostrę Młodego.
Nie ma nic gorszego, niż takie ''akcje'' za plecami rodziny. Choćbyś Autorze miał najlepsze intencje, w razie konfrontacji każdy będzie miał do Ciebie pretensje, że Młodego zdeprawowałeś...

Dla mnie 16-letnie gnojki chlejące wódę to jest patologia, a nie ''drobiazg''.

9 Ostatnio edytowany przez Jozefina (2016-01-23 18:14:33)

Cyngli napisał/a:

Dla mnie 16-letnie gnojki chlejące wódę to jest patologia, a nie ''drobiazg''.

Sama chcialam to napisac. Az szkoda ze nie ma opcji " lubie to "

10 Ostatnio edytowany przez Tobiasz228 (2016-01-23 18:23:52)

On twierdzi, że to już ostatni raz i następny raz dopiero w szkole średniej, bo teraz taka ostatnia okazja się trafia. Pisał, że teraz w gimnazjum, więc nie wypada już częściej.

11

Pogadaj z gościem. Może ma jakiś problem. Rok temu stracił ojczyma. To nie tak dawno. Paradoksalnie dopiero po kilku-kilkunastu miesiącach przychodzi najgorszy okres żałoby, kiedy dociera do nas, że tej osoby nie ma i nie będzie. Jest tym trudniej, że otoczenie reaguje na ogół negatywnie - w końcu tyle już czasu minelo, że żałobnik powinien się już ogarnąć. A tak nie jest i często te osoby zostają same i sobie nie radzą sad Bycie 16-latkiem same w sobie jest trudne.

Przykro mi to pisać ale osoby, które radzą donieść siostrze, glupio radzą. Zniszczysz zaufanie, ktorym Cię młody darzy. Chłopak nie odbierze tego jako wyrazu troiski ale jako zdradę właśnie.

12

Napisałem mu, że tym razem nie pomogę. Wyjaśniłem, żeby na ten moment lepiej sobie to odpuścił, bo sam miałem tyle lat i w tym wieku właśnie przez wódkę straciłem na długo zaufanie rodziców. Powiedziałem, że zawsze może na mnie liczyć i zaproponowałem wyjście do kina w tygodniu i przy okazji rozmowę w cztery oczy.

13

Tobiasz228 napisał/a:

Napisałem mu, że tym razem nie pomogę. Wyjaśniłem, żeby na ten moment lepiej sobie to odpuścił, bo sam miałem tyle lat i w tym wieku właśnie przez wódkę straciłem na długo zaufanie rodziców. Powiedziałem, że zawsze może na mnie liczyć i zaproponowałem wyjście do kina w tygodniu i przy okazji rozmowę w cztery oczy.

No i dobrze zrobiles.

A chlopaki w tym wieku rozne rzeczy pija, pala, wciagaja i podbieraja, w tym i te nalezace rodzicow. Uwazam ze lepiej podebrac mamie wodke niz tacie kluczyki do auta smile
Jesli ma sie skonczyc na tych 2 razach co jakis czas, to uwazam to za drobiazg wlasnie. Zreszta nie wiadomo ile tej wodki bylo. Moze pekla 1 flaszka na pieciu + ta od mamy a kac trzymal dwa dni. Zwykly trening zycia...

Posty [ 13 ]

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Forum Kobiet » RELACJE Z PRZYJACIÓŁMI, RELACJE W RODZINIE » Młodszy brat mojej ex prosi o pomoc

Zobacz popularne tematy :

Mapa strony - Archiwum | Regulamin | Polityka Prywatności

© www.netkobiety.pl 2007-2024