Miłość do rodziców. - Netkobiety.pl

Dołącz do Forum Kobiet Netkobiety.pl! To miejsce zostało stworzone dla pełnoletnich, aktywnych i wyjątkowych kobiet, właśnie takich jak Ty! Otrzymasz tutaj wsparcie oraz porady użytkowniczek forum! Zobacz jak wiele nas łączy ...

Szukasz darmowej porady, wsparcia ? Nie zwlekaj zarejestruj się !!!

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Posty [ 9 ]

1

Temat: Miłość do rodziców.

Hej ludziki. Ostatnio pisałam z moim znajomym.. pisałam? Ba! Wykłócałam się z nim na temat miłości wobec rodziców.
Jak wiadomo są różne rodziny. Normalne, pokręcone, patologiczne, biedne, bogate... każda z nich ma jakieś cechy charakterystyczne.

Otóż mam do was pytanie - czy jesteście w stanie powiedzieć "Tak, kocham swoją mamę/tatę", "Nie, nie kocham swojej mamy/taty"?
Nie chodzi mi tutaj o uczucie przywiązania. Tylko czegoś w rodzaju.. "mogłabym poświęcić się dla tej osoby, bo jest dla mnie naprawdę ważna".
Nieważne, czy mieliście problemy w domu, nadal je macie, albo czy rodzic jest dla was wzorem do naśladowania.
Krótkie pytanie - czy kochacie swoich rodziców (albo jednego z nich, albo opiekunów)?

Zapraszam do tematu.

Zobacz podobne tematy :

2

Odp: Miłość do rodziców.

Tak kocham matke. Ojca pewnie jakos na swoj sposob tez ale mam zal.

3 Ostatnio edytowany przez chloe2 (2016-01-20 17:28:43)

Mamę nie mam wątpliwości ze kocham. Ojciec wiele kłopotów mi przysporzył i nawet pisałam tu o nim ostatnio bo jest alkoholikiem. Jednak mimo to kocham go, martwię sie o niego i chciałabym żeby się zmienił i leczył.

4

Rodziców kocham i to bardzo.Mame i Tate kocham tak samo, bo w końcu to mi rodzice.Szanuję ich bardzo,za to co robią dla mnie i dla mojego rodzeństwa.Ciężko pracują aby zapewnić nam dobrą przyszłość.Wiadomo czasami się kłócimy ale nigdy nie ma idealnie smile Mam w nich oparcie,cieszę się że są wyrozumiali i cierpliwi.

5

Kocham moich rodziców. Mimo wszystko. I zrobiłabym dla nich wszystko.
Tata był alkoholikiem, niestety już nie żyje - ale to nie przeszkadza mi go nadal kochać.

Rodzice to rodzice... można mieć o coś do nich żal, nie rozumieć ich do końca - ale kocha się zawsze... Choć niektórzy próbują to uczucie z siebie wyrzucić, schować głęboko.

P.S Odpisałam Ci na mail, ale nie wiem, czy dostałaś. (Cynicznahipo)

6 Ostatnio edytowany przez Akaya (2016-01-20 18:39:23)

Cyngli napisał/a:

Tata był alkoholikiem, niestety już nie żyje - ale to nie przeszkadza mi go nadal kochać.

Rodzice to rodzice... można mieć o coś do nich żal, nie rozumieć ich do końca - ale kocha się zawsze... Choć niektórzy próbują to uczucie z siebie wyrzucić, schować głęboko.

O! Już patrzę. Nie wiedziałam smile
Cyniczna bardzo Cię przepraszam, ale jest literówka w moim mailu (dopiero teraz to zauważyłam..). Napisałam temat w moderacji o poprawienie tej literówki. W każdym razie jeżeli to nie problem wyślę Tobie jeszcze jednego maila z prawidłowym adresem smile

Dziewczyny dzięki za te odpowiedzi (mam nadzieję na więcej). Znajomy twierdzi, iż ponad 70% ludzi nie darzy swoich rodziców/rodzica miłością. Mówił on o normalnych rodzinach.
Ale wydaje mi się, że na forum, gdzie wszyscy są dla siebie anonimowi ludzie są - chociażby - ze sobą szczerzy. Wasze posty bardzo dużo dla mnie znaczą smile

PS. (dziękuję za przeniesienie tematu)

Kocham moich rodziców, mimo że nie jestem z tak zwanej "normalnej rodziny"

Moi rodzice rozstali się jak miałam 9 lat - wystarczająco dużo, bym wcześniej miała szansę w miarę świadomie przypatrywać się ich kłótniom.

Mama bywa kobietą-bluszczem - tyle że nie wobec mężczyzn a wobec mnie. Wywalczenie sobie niepodległości było długotrwałym procesem, który na szczęście powoli zbliża się do finiszu (choć ostatnio zafundowała mi niezłą jazdę przed świętami, kiedy okazało się, że po raz pierwszy od 13 lat spędzę je z ojcem - z nią też; z nim katolickie, z mamą prawosławne, bo rodzice są różnych wyznań).

Tata to facet-kometa - odkąd wyprowadził się z domu co jakiś czas pojawiał się i znikał z mojego życia. Zawsze niespodziewanie i bez słowa. Od 1,5 roku mamy regularny kontakt, jest szansa, że jako dorosły człowiek ułożę sobie z nim wreszcie relację.

A jednocześnie moje najwcześniejsze dzieciństwo (do 7 lat) to był okres pełnego szczęścia, mam z tamtych czasów mnóstwo dobrych wspomnień. Byłam chcianym dzieckiem, któremu nigdy nie brakowało uwagi rodziców, którzy robili wszystko, żebym była szczęśliwa. Po rozstaniu też się starali na swój sposób - mama była nadgorliwa, tato za mało aktywny, ale jako dorosła osoba jestem w stanie to zrozumieć. Dali mi tyle, ile umieli i więcej od nich nie wymagam. Dziś to ja powoli zaczynam kontrolować relacje z nimi i układać je tak, żeby mi pasowało.

Jasne, że byli dla mnie źródłem bólu. Ale też niewątpliwie oboje mnie kochali. I ja też ich kocham. Chyba taki imperatyw.

8

Akaya napisał/a:
Cyngli napisał/a:

O! Już patrzę. Nie wiedziałam smile
Cyniczna bardzo Cię przepraszam, ale jest literówka w moim mailu (dopiero teraz to zauważyłam..). Napisałam temat w moderacji o poprawienie tej literówki. W każdym razie jeżeli to nie problem wyślę Tobie jeszcze jednego maila z prawidłowym adresem smile

Ok, nie ma problemu!

9

Bardzo . Oddalabym za nich życie bez zastanowienia i wolałabym sobie cos wziac i im dać jesli by byla taka potrzeba. Jestem im bardzo wdzięczna za wszystko. Oboje sa różni ale obojgu kocham tak samo.

Posty [ 9 ]

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Zobacz popularne tematy :

Mapa strony - Archiwum | Regulamin | Polityka Prywatności

© www.netkobiety.pl 2007-2024