Właśnie się zastanawiam nad przerzuceniem się na ta metodę. Wiem ,że polega na obserwacji śluzu szyjkowego, który zmienia swoje właściwości w poszczególnych fazach cyklu miesiączkowego. Czy ktoś z was próbował się zabezpieczać tą metodą ? Czy stosowaliście dodatkowe zabezpieczenia np. prezerwatywę ?
Kluczem do satysfakcjonujacej, bezpiecznej metody antykoncepcyjnej jest systematycznosc, cierpliwosc i odpowiednie pomoce. Obserwacja wlasnego ciala : opisy sluzu a rowniez mierzenie temperatury. Polecam bardzo moim zdaniem przydatna strone dla tych, ktore chca rozpoczac naturalna antykoncepcje: 28dni.pl
Uwazam, ze medota naturalna (i tutaj laczenie kilku metod) daje nam kobieta kontrole nad naszym cialem. Chemiczne sposoby kontroli plodnosci nie sa dokonca zbadane w kwestii skutkow ubocznych (badz koncerny farmaceutyczne ich nie naglasniaja z wiadomych powodow).
Nie jest jednak to takie proste, jak lykniecie pigulki. Wymaga zglebienie literatury (internet) i czasu.
Tą metodą moja koleżanka ma trzeciego z kolei ślicznego chłopczyka.
Uwazam , ze kazda kobieta , niezaleznie od tego czy stosuje jakies metody antykoncepcji czy nie, powinna umiec obserwowac swoje cialo.Ta sztuka jest niezmiernie przydatna i oszczedza nam wielu stresow.Oczywiscie nie polecam jej jako metode zapobiegania ciazy , ale jako dodatek do innych form z tym zwiazanych.Z reszta przekonalysmy sie juz niejednokrotnie sledzac to forum
wymaga ona systematyczności i jeszcze raz systematyczności
trzeba brać pod uwagę infekcje, no i tysiąc innych sytuacji, które mogą zaburzyć cykl
tez nie polecam jej jako metody zapobigania ciąży - zgadzam się z jeanne
a ja polecam. tak naprawdę jeżeli się stosuje npr bardzo skrupulatnie i na początku przez co najmniej pół roku uczy się obserwacji, to szanse na wpadkę są minimalne. można tą metodą określić owulacje co do dnia
metoda ta moze być skuteczna np. po półrocznej obserwacji, ale przez pierwsze kilka miesięcy jeśli się na tym ktoś nie zna to nie jest dobra metoda
osobiście nie polecam,zawsze może się zdarzyć coś co spowoduje zachwianie naszego cyklu
stres,zmiana klimatu,chciażby najdobniejsza infekcja.....
a pól roczna obserwacja to za krótko żeby przewidzieć jak zareaguje na te czynniki nasz organizm
Bardzo chcialabym poznac kobiety , u ktorych cykl miesiaczkowy przebiega jak w zegarku.I jezeli takie istnieja , to nie pozostaje mi nic innego , jak tylko im pozazdroscic i pogratulowac szczescia.A dlaczego ? Bo idealem byloby , gdyby naturalne metody antykoncepcyjne, ktore nie maja wplywu negatywnego na nasz organizm , byly tak pewne , nawet po polrocznej obserwacji wlasnego organizmu.Niestety prawda jest taka , ze na nasz miesieczny cykl wplywa wiele czynnikow , ktore potrafia skutecznie zaklocic cala harmonie i prezyczynic sie do tego , ze cale te nasze obserwacje moga sie przydac psu na bude.
Podam przyklad : Bywa , ze u zdrowych kobiet ten jeden pecherzyk , ktory ma szanse dojrzec ostatecznie i jajeczkowac ulega zanikowi tuz przed osiagnieciem dojrzalosci.W praktyce wyglada to tak , ze kobieta obseruje wszystkie symptomy , ktore wskazuja na dni plodne i poczatek owulacji.Sa to np.oprocz sluzu o charakterze wilgotnym , sliskim , kleistym , bol owulacyjny , krwawienie owulacyjne , i inne.Kobieta spokojnie mysli , ze teraz bedzie miala dni nieplodne , po czym ku jej zdziwieniu po kilku dniach dochodzi do 100 % dojrzalosci innego pecherzyka ( znow te same objawy dni plodnych ).Jaki moze byc tego final , kazda z nas sie domysla.
To jest przyklad np." spozniajacej sie " w naszym mniemianiu miesiaczki , bo w takim przypadku cykl sie wydluza.Ale to tylko z pewnoscia przyklad jeden z wielu na to , ze nie nalezy tak bardzo ufac tej metodzie.Warto dodatkowo zabezpieczyc sie prezerwatywa
osobiście nie polecam,zawsze może się zdarzyć coś co spowoduje zachwianie naszego cyklu
stres,zmiana klimatu,chciażby najdobniejsza infekcja.....
a pól roczna obserwacja to za krótko żeby przewidzieć jak zareaguje na te czynniki nasz organizm
no i właśnie dlatego się obserwuje cykli i zaburzenia też się zauważa. nie mówie o kalendarzyku, bo kalendarzyk nie jest dobry. ja jestem bardziej zwolenniczką anty hormonalnej, ale uważam że npr może być bardzo skuteczna
czarna w czerwone kroeczki,no może ten stres i zmiana klimatu ma niewiele wspólnego z tą metodą ale czy wziełaś pod uwagę kobiety po poronieniu,po porodzie,w okresie okołomenopauzalnym czy z przewlekłymi stanami zapalnymi pochwy....
najskuteczniejszą z metod naturalnych jest łączne stosowanie czyli tzw. metoda objawowo-termiczna
polega na równoczesnym stosowaniupomiaru temperatury i obserwcji śluzu
jednakże wymaga ona systematyczności i samodyscypliny
życzę powodzenia w obserwacjach i poznawaniu własnego organizmu
12 2008-10-23 11:43:54 Ostatnio edytowany przez Jeanne (2008-10-28 11:41:16)
A czy korzystacie z kalendarzyków do obserwacji cyklu dostępnych w internecie? Osobiście sobie ściągnęłam darmowy programik na kompa i jestem zadowolona.Bardzo mi to pomaga w obserwacji cyklu nie tylko jeśli chodzi o sprawy dotyczące antykoncepcji , ale także te związane z różnymi dolegliwościami kobiecymi , dzięki prowadzeniu takich obserwacji łatwo można dostrzec różne nieprawidłowości . Program umożliwia notowanie:
? temperatury dla każdego dnia;
? odczucia mokrości i wilgotności;
? okresu płodności;
? dni współżycia;
? godziny pomiaru temperatury;
? zakłóceniach;
? bólu owulacyjnym;
? obserwacji szyjki macicy;
? obserwacji śluzu;
? napięciu w piersiach;
? uwag do każdego dnia;
? umożliwia prezentację wyników w przejrzysty sposób:
? na wykresie,
? w postaci tabelarycznej,
? w widuku miesięcznym kalendarza;
? umożliwia wydrukowanie wykresu temperatury wraz z wynikami obserwacji.
? planowanie wizyt, spotkań i innych ważnych wydarzeń;
? przypominanie o zbadaniu piersi 6 dnia cyklu;
? posiada wbudowane narzędzia:
? do analizny występowania miesiączki (np. w celu umówienia wizyty u ginekologa);
? oszacowania daty narodzin dziecka;
? generowania statystyk prowadzonych obserwacji.
Podaję link dla zainteresowanych:program do ściągnięcia
Dobry , ale płatny jest ten na stronie 28 dni , gdzie możliwa jest analiza naszych wykresów przez fachowców , albo ten : Kalendarzyk z dostępem do forum .
Jest też fajny program dostępny na stronie :Feritlity Friend , ale w języku angielskim.Jest dostępna w wersji darmowej , i płatnej VIP , która jest wzbogacona o przewidywanie przyszłych owulacji w oparciu o historie cykli , a także możliwość porad ekspertów.Wersja VIP jest płatna po 30- dniowym okresie próbnym.Program Feritlity Friend umożliwia tylko jedną rejestrację na komputer.Instrukcję po polsku zamieszczam TUTAJ