Czym zastąpić czekoladę? - Netkobiety.pl

Dołącz do Forum Kobiet Netkobiety.pl! To miejsce zostało stworzone dla pełnoletnich, aktywnych i wyjątkowych kobiet, właśnie takich jak Ty! Otrzymasz tutaj wsparcie oraz porady użytkowniczek forum! Zobacz jak wiele nas łączy ...

Szukasz darmowej porady, wsparcia ? Nie zwlekaj zarejestruj się !!!

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Posty [ 29 ]

Temat: Czym zastąpić czekoladę?

Witajcie,

Moim problemem jest: czekolada... To jest mój jedyny nałóg. Kiedy jest zimno (jesień, zima, początek wiosny), to właściwie nie mogę się obejść bez czekolady. Ale nie 1 kawałek, tylko cała tabliczka np. mlecznej Milki. Sytuacja pogarsza się, kiedy np. jestem zdenerwowana, zestresowana, albo mam doła, to wtedy też sięgam po czekoladę. Po prostu czuję się jakby organizm krzyczał: "cukru!". Nie jestem gruba, mam sylwetkę normalną (rozmiar M), ale nie chcę się roztyć przez czekoladę. Macie jakiś pomysł, żeby pozbyć się tej czekolady Milki, bo głównie jem Milkę, albo, żeby czymś ją zastąpić? Cóż, próbowałam z gorzką, ale nie dość, że mi mega nie smakowała, to ten "głód" nie był w ogóle zaspokojony, więc strata czasu niestety z gorzką sad

Zobacz podobne tematy :

2

Odp: Czym zastąpić czekoladę?

mam ten sam problem od X lat i jakoś nie tyję , organizm po prostu chyba się domaga , bardzo ale to bardzo smaczna jest milka gorzka(milka zartbitter schokolade ) do kupienia za granicą lub w sklepikach z niemiecką żywnością

3

Jak Ci to tak przeszkadza, to po prostu nie kupuj czekolady. W sklepie omijaj regały na których są wystawione i tyle. A nie sądzę, że za każdym razem jak bardzo będzie chciało Ci się słodkiego będziesz wychodzić z ciepłego domu i pędzić do sklepu. Chociaż jak mnie bardzo na słodkie przyciśnie, to idę smile Ale to zawsze już parę tabliczek zjedzonych mniej smile

"W związku z tym, że wraca moda na rzeczy retro mam nadzieję, że zdrowy rozsądek i inteligencja znowu wrócą do łask."

4

Apetyt na słodycze czasem tłumi  surowa marchew. Ale kto by tam ją kupował, jak czekolada  jest wszędzie, a marchew tylko w warzywniakach i jeszcze trzeba ją obierać:)

5

Niestety nie mam takiej dobrej przemiany materii, żeby sobie móc pozwolić na słodycze. Zawsze po czekoladzie tyję, a nie chcę. Już miałam taki okres, że dużo przytyłam, potem przestałam jeść czekoladę i schudłam. Właściwie najlepszy efekt jest podczas upałów +35- +40C, kiedy prawie nic nie jem, zapominam o istnieniu czekolady (chyba, że się zdenerwuję), wtedy zawsze dużo schudnę bez problemu. Ale tak to tylko jak gdzieś wyjadę na wakacje, czyli rzadko. A jak jest zimno- znowu się zaczyna to błędne koło... Myślałam, że może np. zamiast czekolady, to bym jadła np. łyżkę miodu?

6

A może po prostu przerzuć się na ciemną czekoladę? smile Albo szklanka gorzkiego kakao big_smile

Czytanie książek to najpiękniejsza zabawa, jaką sobie ludzkość wymyśliła

7

No przyznam, też czasem mam taki apetyt na słodycze, że nic mi wtedy nie potrafi ich zastąpić, tylko albo walczę z pokusą albo przegrywam, teraz częściej przegrywałam, więc w końcu wyćwiczę silną wolę, bo nie ma co tak często ulegać jak ulegałam hmm Czasem jednak pomagają mi nieco suszone owoce (spróbuj np morele, żurawina), słodkie owoce ogólnie np ananas swego czasu, bo jest słodziutki i w sumie przez jakiś czas jadłam go i trochę mniej już myślałam o słodyczach, pycha jest smile A przecież zdrowy jaki smile Działa też czasem na mnie granat, te jego pestki są takie słodko - cierpkie i nawet nie muszę ich dużo zjeść, bo szybko dosyć robi mi się po nich słodko i przyjemnie wink Bardzo polubiłam granata smile No albo nawet jabłka, gruszki, z tym, że te smaczne, ale gorzej tu u mnie na to działają big_smile

"Czytanie książek to najpiękniejsza zabawa, jaką sobie ludzkość wymyśliła"

Wisława Szymborska

8

A ja jem czekolade bądź coś słodkiego codziennie.

Nie umiem niczym tego zastąpić. Ananasa nie lubie. Suszonych owoców też nie. Jabłko, banan jak zjem to i tak mam ochote na czekolade wink

25.03.2013 r. <3

9

Koniusia napisał/a:

A ja jem czekolade bądź coś słodkiego codziennie.

Nie umiem niczym tego zastąpić. Ananasa nie lubie. Suszonych owoców też nie. Jabłko, banan jak zjem to i tak mam ochote na czekolade wink

Ooo czemu nie lubisz ananasa? Taki pyszny jest smile A tak serio, uwielbiam go, ale wiadomo, kwestia gustu, spoko.

No jak pisałam u mnie też nie zawsze te owoce działają, ale czasem i tak. Niemniej, jak taka wielka ochota, to kiepsko, prawda. Wtedy albo silna wola wygra albo nie - jak to często u mnie było heh. Trzeba pracować nad silną wolą u mnie też.

"Czytanie książek to najpiękniejsza zabawa, jaką sobie ludzkość wymyśliła"

Wisława Szymborska

10

Ja powiem tak- czekolada GORZKA! Nawet, jeśli nie lubisz, to postaraj się do niej przekonać. Może i nie jest słodka, ale za to dwie kosteczki dziennie tylko wyjdą Ci na dobre. Wybierz taką 85% cocoa lub przynajmniej 70%. Gorzka czekolada zapobiega zawałom i udarom mózgu. smile I tak, jak każda inna, bardzo poprawia nastrój. Łącz przyjemne z pożytecznym. smile

11

Mnie też ściągnął temat. Należę do tych uwielbiających czekoladę i nie potrafię opanować chęci podjadania. Nie wiem , czy to ze pragniemy tej słodyczy oznacza ,że nasz organizm tego potrzebuje. Mój raczej nie. Po zjedzeniu kilku pralinek czuję jak mój przewód pokarmowy się blokuje:( ale i tak nie potrafię się opanować.Jem dużo owoców ale  czekolada, czekoladki biorą górę.

12

Magia czekolady - coś w tym musi być , nie jednej słodkości  umiem się oprzeć ale nigdy tej , nawet  nie walczę  najwyżej , wybiegam to lub nie zjem obiadu smile

13

Leliana napisał/a:

Ja powiem tak- czekolada GORZKA! Nawet, jeśli nie lubisz, to postaraj się do niej przekonać. Może i nie jest słodka, ale za to dwie kosteczki dziennie tylko wyjdą Ci na dobre. Wybierz taką 85% cocoa lub przynajmniej 70%. Gorzka czekolada zapobiega zawałom i udarom mózgu. smile I tak, jak każda inna, bardzo poprawia nastrój. Łącz przyjemne z pożytecznym. smile

Tak,ale mnie np sypie na twarzy po gorzkiej a po mlecznej nie.Alergia czy co?

14 Ostatnio edytowany przez marchewa91 (2014-12-17 03:42:54)

Skoro nie chcesz tyć, to wersja najmniej restrykcyjna: Czekolada gorzka - taka najlepiej 70%. Suszone owoce to słaby pomysł, mają więcej kcal niż ta nieszczęsna gorzka... ja doradzam przerzucenie się na orzechy (tylko też nie w dużych ilościach, bo to gigantyczne źródło tłuszczu... nie wierzycie, to poczytajcie o maśle orzechowym), a najlepszą opcją są świeże owoce... świeże tzn. świeże (nie żadne z puszki, które są dosładzane, aby wytrzymały w zamknięciu)

osoby, które mają problem z cukrem albo z insuliną powinny łączyć surowe owoce z czymś innym ... najlepiej z innymi węglowodanami (ziarna), albo z białkiem (jogurt naturalny)

zapamiętajcie drogie dzieci... fruktoza to mniejsze zło... największą krzywdę jaką sobie możecie zrobić, to nadużywanie sacharozy, a niestety to na nią składa się tabliczka czekolady... czekolada, a raczej ziarna kakaowca mają wiele zdrowotnych właściwości, tyle że co z tego, skoro są mieszane z mlekiem, masłem i ogromną ilością cukru

Nie biegnij za szybko przez życie, bo najlepsze rzeczy zdarzają się nam wtedy, gdy najmniej się ich spodziewamy

15

marchewa91 napisał/a:

Skoro nie chcesz tyć, to wersja najmniej restrykcyjna: Czekolada gorzka - taka najlepiej 70%. Suszone owoce to słaby pomysł, mają więcej kcal niż ta nieszczęsna gorzka.

To nie prawda.
Suszone owoce - 250-300 kcal w 100g około.
Czekolada przynajmniej 500 kcal i to bez różnicy czy gorzka czy też mleczna. Gorzka ma więcej tłuszczu.
Odnośnie Twojego problemu to jest to uzależnienie jak każde inne. Trzeba zadbać o dobrą, zbilansowaną dietę, w sklepach omijać półki ze słodyczami a po jakimś czasie słodkie przestaje smakować.

16 Ostatnio edytowany przez marchewa91 (2014-12-17 12:06:58)

no tak, bo tłuszcz to największy problem współczesnych kobiet... ona ma problem z cukrem, doczytaj może najpierw, a potem wypowiadaj się na temat, o którym jak widać masz nikłe pojęcie... I nie, nie masz racji, że gorzka i mleczna ma taką samą kaloryczność,... radzę się przejść wśród półek sklepowych, a nie bazować na tabelkach z internetu, które mógł sporządzić sobie każdy

suszone owoce - zależy od gatunku, w każdym inaczej wytrąci się cukier i może niefortunnym było użycie sformułowania kaloryczność w kontekście gorzkiej czekolady - chodzi mi o to, że mniej cukru ma gorzka czekolada niż np. 100g rodzynek... poza tym zależy, co kto nazywa gorzką czekoladą... nie wiem skąd dane o 500 kcal gorzkiej czekolady

Nie biegnij za szybko przez życie, bo najlepsze rzeczy zdarzają się nam wtedy, gdy najmniej się ich spodziewamy

17 Ostatnio edytowany przez bkAGxq (2014-12-17 12:43:40)

marchewa91 napisał/a:

suszone owoce - zależy od gatunku, w każdym inaczej wytrąci się cukier i może niefortunnym było użycie sformułowania kaloryczność w kontekście gorzkiej czekolady - chodzi mi o to, że mniej cukru ma gorzka czekolada niż np. 100g rodzynek... poza tym zależy, co kto nazywa gorzką czekoladą... nie wiem skąd dane o 500 kcal gorzkiej czekolady

Tyje się od nadmiaru kalorii. Czy to są cukry, czy tłuszcze nie ma żadnego znaczenia.

Lindt Excellence 85% - 495 kcal
Wedel gorzka 499 kcal
Wawel gorzka - 519 kcal
Terravita gorzka - 520 kcal

I wszystkie inne będą mieć podobnie. Kakao jest tłuste i mimo że ma troszkę mniej cukru to kaloryczność podobna.
Nie rozumiem też stwierdzenia o  wytrącaniu się cukru, podczas suszenia nie powstaje cukier, on już tam jest wcześniej. Rodzynki mają go zbliżoną ilość jak czekolada, ale za to tłuszczu prawie nic.

Nie wiem skąd wziął się mit o przewadze czekolady gorzkiej nad mleczną w kontekście utraty wagi. Chyba tylko z mylnego wrażenia że jak coś jest mniej słodkie to jest mniej tuczące.

Jako, że jestem łasuchem, a jednocześnie uprawiam profesjonalnie sport wytrzymałościowy, zawsze miałem problem z dietą i utrzymaniem niskiej masy ciała potrzebnej na rowerze. U mnie jednak pomogło postawienie sobie prostego pytania: czy chcę odczuć chwilową przyjemność spowodowaną zjedzeniem słodkiego czy też chce być szybszy, mocniejszy i mieć umięśnioną łydkę ?:D Tym też sposobem od ponad 2 lat słodycze jem bardzo sporadycznie.

18

Suszone owoce- niestety nie przepadam za nimi. Orzechy- wręcz nie znoszę. Jak widzę czekoladę z orzechami, to jej nie ruszę. Podobnie ze słodyczami, w których są orzechy. Czy jestem uzależniona- hmmm... Jak jest zimno, to tak. Wiosną i latem czekolada może w ogóle nie istnieć. Właściwie jak jest ciepło to prawie w ogóle nie jem i bardzo szybko chudnę. Gorzkiej czekolady też nie lubię. Jeśli chodzi o słodycze, to lubię wszystko co jest bardzo słodkie. Teraz ostatnio bardzo mi zasmakowała ta czekolada Karmelove Wedla, bo jest mega słodka. Nie wiem jak walczyć z tą chęcią na czekoladę. Często jak sięgam po milkę, to tłumaczę sobie: nie piję alkoholu w ogóle, nie palę papierosów, np to chociaż na czekoladkę sobie pozwolę- no i kolejna tabliczka... Chociaż moja siostra też codziennie je tabliczkę czekolady i mówi, że nie tyje od tego, no i taka jest prawda- zawsze jest szczupła:/

19

Czekolada gorzka zawiera tryptofan, który odpowiada za budowę serotoniny, także czekolada jest zdrowa, ale nie taka srogo dosłodzona, możesz do gorzkiej dorzucić jakieś owoce i orzechy, mniam!

20

kasha151288 napisał/a:

Nie wiem jak walczyć z tą chęcią na czekoladę.

Odpowiedz sobie na pytanie. Czy chcesz poczuć chwilową przyjemność zjedzenia czekolady czy też chcesz być szczupła i mieć pełną kontrolę nad tym co jesz ? Tylko szczerze.
Jak już odpowiesz to zacznij to robić. wink

21

Ja ostatnio zamiast słodyczy wciągam sobie twaróg z bananem. Słodkie jest, banan zawiera substancje poprawiające nastrój, twaróg dobrze i na długo zapycha. Doprawiam to cynamonem albo kardamonem, wrzucam sobie zazwyczaj jako posiłek po treningu.

bkAGxq - a słyszałaś o czymś takim jak indeks glikemiczny? Mleczna ma wyższy niż porządna 70% gorzka, bo ma więcej cukru. Cukier powoduje, że poziom insuliny się gwałtownie podwyższa, a to napędza apetyt i sprzyja odkładaniu się tłuszczu. Ja mlecznej mogę też wrąbać tabliczkę, potrafię wrąbać paczkę ptasiego mleczka jak się dobrze rozkręcę tongue Gorzkiej zjem kostkę i jakoś mnie nie ciągnie żeby jej zjeść więcej.
Wiadomo, że jak będzie deficyt kaloryczny to nie przytyjemy, bo i z czego, tylko, że trzeba mieć zapotrzebowanie wyczynowego sportowca lekkoatlety żeby sobie móc zeżreć tabliczkę czekolady między posiłkami i nadal być na deficycie tongue

"Si vis pacem - para bellum"

22

Moim zdaniem dobrym zamiennikiem czekolady jest taki mix: kakao-miód-troszkę wody. Te składniki po zmieszaniu mają taką postać, jakby roztopionej czekolady, w sumie nie do końca, ale takie porównanie przyszło mi na myśl tongue Jest to smaczne i jak dla mnie na tyle słodkie, że po takiej porcji przechodzi ochota na słodycze.

23

Weronka'90 napisał/a:

Moim zdaniem dobrym zamiennikiem czekolady jest taki mix: kakao-miód-troszkę wody. Te składniki po zmieszaniu mają taką postać, jakby roztopionej czekolady, w sumie nie do końca, ale takie porównanie przyszło mi na myśl tongue Jest to smaczne i jak dla mnie na tyle słodkie, że po takiej porcji przechodzi ochota na słodycze.

O to chyba spróbuję. Może być dobre. No czekoladę zimą to po prostu pożeram. Im bardziej słodkie tym lepiej. Więc dlatego przypadła mi do gustu ta Karmelove Wedla, chociaż czekoladą nazwać tego nie można. Chciałabym schudnąć, bo troszkę mi się przytyło przez podjadanie tej czekolady. Próbowałam zastąpić ją owocami, ale to też nie to. Za mało cukru. Myślę, że tutaj pomoże silna wola po prostu, bo z tym muszę walczyć. Wiem, że jak się uprę, to mogę, tylko po prostu musi mi się chcieć.Spróbuję kakao z miodem smile Nie znam się, czy taki mix też jest jakoś wysokokaloryczny?

24

kasha151288 napisał/a:

Nie znam się, czy taki mix też jest jakoś wysokokaloryczny?

Swoją kaloryczność zapewne to ma, ale miej na uwadze, że w czekoladzie jest mnóstwo innych rzeczy, sporo sztucznej chemii, co szkodzi zdrowiu ogólnie mówiąc. Poza tłuszczami i węglowodanami zawiera związki szkodliwe, śmiem twierdzić, że nawet trujące, wystarczy zresztą przeczytać, co napisane jest na opakowaniu.
Kaloryczność takiego miksu może być wysoka, jeśli dużą ilość się zje, np. jedną szklankę. Sądzę, że posługując się odpowiednimi tabelami/przelicznikami można to nawet wyliczyć.
Niemniej jednak sądzę, że warto stosować taki zamiennik. W dodatku warto używać miodu nie ze sklepu, ale od jakiegoś zaprzyjaźnionego pszczelarza. Ja tak robię. Kakao tylko ciemne, żadne dosładzane czy tym podobne.

25

Próbowałam, ale mi nie smakowało sad Chyba jedynie ciepło pozwoli mi zapomnieć o cukrze, czekoladzie... hmm//

26

kasha151288 napisał/a:

Próbowałam, ale mi nie smakowało sad Chyba jedynie ciepło pozwoli mi zapomnieć o cukrze, czekoladzie... hmm//

A co nie smakowało Ci w tym?
Nie wiem, co mogę więcej poradzić, chyba faktycznie powinnaś cierpliwie czekać na cieplejszą porę roku smile

27

Weronka'90 napisał/a:
kasha151288 napisał/a:

Nie wiem, co mogę więcej poradzić, chyba faktycznie powinnaś cierpliwie czekać na cieplejszą porę roku smile

Za mało słodkie i nie zaspokoiło tego głodu czekoladowego, ale dziękuję Ci za poradę sad( Właśnie nie chcę czekać i dzisiaj np. nie zjadłam czekolady, chociaż miałam bardzo ochotę. Mam nadzieję, że wytrzymam dłużej, chociaż jest ciężko. Zamiast tego wzięłam i zjadłam łyżkę miodu.

28

kasha151288 napisał/a:
Weronka'90 napisał/a:
kasha151288 napisał/a:

Za mało słodkie i nie zaspokoiło tego głodu czekoladowego, ale dziękuję Ci za poradę sad( Właśnie nie chcę czekać i dzisiaj np. nie zjadłam czekolady, chociaż miałam bardzo ochotę. Mam nadzieję, że wytrzymam dłużej, chociaż jest ciężko. Zamiast tego wzięłam i zjadłam łyżkę miodu.

Pewnie dlatego, że kakao jest jednak zbyt gorzkie, sam miód to też zawsze jakieś rozwiązanie smile

Posty [ 29 ]

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Zobacz popularne tematy :

Mapa strony - Archiwum | Regulamin | Polityka Prywatności

© www.netkobiety.pl 2007-2021