Paintball - gra strategiczna o charakterze militarnym, polegająca na wyeliminowaniu przeciwnika lub wykonaniu określonego zadania przy wykorzystaniu karabinka na żelatynowe kulki wypełnione farbą.
Speedball - sportowa wersja gry, odbywa się na ograniczonym siatką polu z przeszkodami, zadaniem zawodników jest zdobycie w limitowanym czasie flagi przeciwnika lub wyeliminowaniu graczy drużyny przeciwnej, przy czym każda z tych czynności jest punktowana; forma gry polecana raczej wytrawnym i doświadczonym graczom, dynamiczna i szybka rozgrywka.
Woodsball - paintball leśny - odbywa się na wycinku lasu lub terenie do tego celu przygotowanym, zazwyczaj nie ma limitu czasowego, celem jest eliminacja przeciwników lub realizacja określonego zadania np. zdobycie flagi; forma gry kierowana do zwolenników dobrej zabawy i rekreacji, bez względu na wiek i dotychczasowe doświadczenie.
Czy ktoś uczestniczył w podobnych zabawach?
Bo ja bym z chęcią się wybrała, ale jakoś ciągle mam obawy czy to bezpieczny sport, gdyż moja skóra jest skłonna do siniaków i podrażnień
Ale chyba i tak się zdecyduje - zwłaszcza na tą formę Woodsball
Nie wiem jak w Waszych miejscowościach, ale u mnie w Poznaniu podobnych wypadów jest mnóstwo...