Notoryczne uwagi za bieganie po szkole-Jak reagowac? - Netkobiety.pl

Dołącz do Forum Kobiet Netkobiety.pl! To miejsce zostało stworzone dla pełnoletnich, aktywnych i wyjątkowych kobiet, właśnie takich jak Ty! Otrzymasz tutaj wsparcie oraz porady użytkowniczek forum! Zobacz jak wiele nas łączy ...

Szukasz darmowej porady, wsparcia ? Nie zwlekaj zarejestruj się !!!

Forum Kobiet » WYCHOWANIE, ZDROWIE I EDUKACJA DZIECKA » Notoryczne uwagi za bieganie po szkole-Jak reagowac?

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Posty [ 13 ]

Temat: Notoryczne uwagi za bieganie po szkole-Jak reagowac?

No cóż, tak się wzbraniałam od założenia tematu ,ale przyszedł ten dzień.To już każdego z nas przerasta. Dziecko ( 5 klasa)non stop przynosi uwagi ze szkoły z treścią "Biega po szkole, skacze ze schodów, mimo upomnień nauczyciela dyżurującego uczennica  Y.Z dalej biegała po holu na przewie"
Ona nie potrafi jak na typowe dziecko przystało wyjść spokojnie z klasy gdy dzwonek zadzwoni i grzecznie usiąść pod klasą na ławeczkę ,dla niej to awykonalne. Z opinii nauczycieli można usłyszeć takie porównania ,że zachowuje się jak rozwścieczony byk na rodeo , jak wystrzeli z klasy tak do końca przerwy biega po całej szkole, z końcowych schodów nie zejdzie tylko skacze i skacze pomimo tylu krotnych ostrzeżeń. . Ona nie potrafi przez cala przerwę stanąć spokojnie pod ścianą i czekać na dzwonek, nie potrafi spokojnie przejść nawet  kawałek ,tylko non stop wszystko w biegu
W domu identycznie, czy na " spacerze" ,czy w centrum handlowym, gdziekolwiek nie potrafi iść normalnym tempem tylko wszystko w biegu, w podskokach. Odnieść, przynieść na miejsce identycznie. Walka z wiatrakami.Nie kontroluje się i nie panuje nad własną nadpobudliwością ruchową.
To że w domu gania cały czas , ciąągleee, wszystko na akord, nic spokojnie ani powoli , to już się przyzwyczaiłam, mała szkodliwość, lecz na dworze czy w galeriach kroku nie potrafi dotrzymać za nic w świecie, ale w szkole  nauczyciele dyżurujący nieustannie o to się skarzą czy na zebraniach ,czy uwagi za to otzrymuje
Dla niej siedzieć te 45 min w jednej ławce to tortury, ale wie ,że "jakoś" MUSI to znieść, słysząc dzwonek jak torpeda wystrzeliwuje z klasy korzystając na maksa z "wolności" rozruszania kości  podczas przerwy

Jest to dziecko niespotykanie nadpobudliwe fizycznie i ekspresywne, ma regularnie zajęcia dodatkowe po za szkole tak wycieńczające ,ze aż sam człowiek poci się na sam widok jakie katorgi na treningach miewa, no ale im większy wycisk tym bardziej  dziecko szczęśliwsze gdy zmęczone ,tak wiec nie można nam zarzucić, że dziecko prowadzi zasiedziały tryb życia, bo wręcz odwrotnie-intensywny sport w każdej wolnej chwili jest dostarczany (do tego szkoła sportowa)

Nie ukrywam, że wszelkie sposoby dotarcia, złagodzenia bądź wyeliminowania problemu kończą się fiaskiem. Żadne kary ,groźby, prośby , proszenia , nakazywania, zakazywania, błagania  na dłuższą metę rezultatów nie przynosi.
Dziecko obiecuje ,że się poprawi, postara się już więcej tego nie robić, no ale najwyraźniej albo z przymrużeniem oka do tego podchodzi typu " wy swoje a ja wiem i tak swoje" , albo tez samej jej się nie udaje panować nad własną żywiołowością  pomimo starań i chęci poprawy .
Witki opadają po kostki. Już z daleka nawet jak nie widzę treści uwagi a widzę ,że tam cos jest  to i tak wiem o co chodzi
Nie mam pretensji do szkoły  o to, ale co możemy zrobić jak ani po dobroci ani rygorem dziecko do pionu w tym przypadku ciężko postawić hmm  No właśnie co dalej ? Leków na otumanienie na pewno nie będziemy dawać, zdecydowanie to odpada, więc?????

Zobacz podobne tematy :

2

Odp: Notoryczne uwagi za bieganie po szkole-Jak reagowac?

Przeczytaj książkę Tomasza Wolańczyka, Artura Kołakowskiego, Magdaleny Skotnickiej "Nadpobudliwość psychoruchowa u dzieci". Oprócz wyjaśnienia (ale normalnym, przystępnym językiem) przyczyn, jest mnóstwo bardzo konkretnych uwag i wskazówek dla rodziców/wychowawców dotyczących radzenia sobie z wychowywaniem i życiem z dzieckiem nadpobudliwym. Odsyłam Cię do tej książki, bo streszczenie zawartych w niej porad jest niemożliwym.

3 Ostatnio edytowany przez kalimali24 (2013-12-13 20:56:33)

to nie wynika z jej braku wychowania i kultury osobistej to jej potrzeba fizyczna ma za dużo energii i potrzebuje ją spalić wyładować gdzieś swoje baterie ! Wydaje mi się że ona tego nie kontroluje dostaje taki zastrzyk i odpływa a po fakcie wraca i myśli o tym co zrobiła postanawia poprawę

4 Ostatnio edytowany przez mortisha (2013-12-13 21:06:45)

Wielokropek - wielkie dzięki za poleconą ksiązke.Z neta ją zamówię

kalimali24- no wlasnie pisałam w głównym poście ,że ona uczęszcza regularnie na treningi, ma zorganizowane zajęcia poza szkolne, w każdej wolnej chwli wszystko przekłada na sport. To jest właśnie to, ze ona ma bardzo dużo wysiłku fizycznego , jak nie treningi, jak nie zawody, to na podwórku non stop w biegu, w domu tez ćwiczy  systematycznie, nie siedzi w ogóle przed tv ani kompem. Im bardziej zmęczona tym bardziej szczęśliwsza ,dwie minuty odsapnie złapie oddech i znów powtórka z rozrywki
Ąż samej czasami mi jest tak jej żal, naprawdę w środku żal mi jest jej ,że tyle osób złości się na nią nieustannie o to, a to przecież Ona nie robi tego specjalnie na złość, to nie jest jej złośliwe działanie, po prostu ta jej niebywała ekspresja dominuje nad jej osobą a dziecko uwielbia być w ruchu  i to jej radość sprawia za co obrywa hmm
Dodam ,że dziecko W OGÓLĘ słodyczy nie je, nic a nic. Do szkoły jedzenia tez nie bierze ,rano tez NIC nie je przed wyjściem( skrajny niejadek z znaczną niedowagą ) a tyle ma energii nie wiadomo skąd

O widzę ,że edytowałaś post, no właśnie, tak jest co napisałaś. Złotego środka szukamy aby  wilk był syty ( szkoła) i owca cala ( mała)
Lektura od Wielokropka może rozjaśni nam co nie co

5

Przecież mamy w tym roku "szkołę w ruchu" to w czym problem?
Chętnie bym podyskutował o szkodliwym wpływie szkoły na rozwój osobowości dziecka.

6

Aż krew mnie zalewa jak czytam takie posty, że dziecko jest nadpobudliwe, że biega, że podskakuje itd. Ponieważ musi siedzieć cicho na lekcji, więc przerwa  jest od odprężenia się, od biegania. Czy w tym czasie robi coś złego? Nauczyciele  tylko piszą uwagę za uwagą, bo nie potrafią zająć się takim dzieckiem.Ten stan ich przerasta. Dziecko na przerwie nie może biegać? , bo uwagi na pół strony w zeszycie. Przeżyłam to samo, uwaga za uwagą: biega na przerwie, wszedł na dach szkoły ( 8 lat ) bo tam wpadła piłka, wyszedł na dwór bez kurtki itp.Ludzie opanujcie się, jeśli nauczyciel nie umie utrzymać dyscypliny, zainteresować te b. ruchliwe dzieci, jeśli ciągle pisze uwagi to taki nauczyciel nie nadaje się na nauczyciela. Najlepiej, byłoby żeby w klasie wszyscy byli jak baranki. Trochę psychologii drodzy nauczyciele. Nie  karaj matko,bo to najłatwiej - ale może lepiej byłoby go przenieść do innej szkoły.  Tak całkiem ślepo nie wierz nauczycielom, bo straci do ciebie resztki zaufania.To twoje dziecko i staraj się mu pomóc.   Jakież zatem jest przygotowanie tych nauczycieli, że na przerwie nie można biegać? No dobra jeśli nie, to niech   wymyślą coś w zamian. Najlepiej pisać uwagi.Po tych licznych uwagach zaczęłam wozić  syna do psychologa, który stwierdził, że jest zdolny ponad przeciętność, że ma bardzo wysoki iloraz inteligenci. Tylko szkoła niestety  tego nie zauważała.
Droga Mortiso ja doskonale rozumiem twój problem. Mój syn za swój temperament  był nawet prześladowany  przez nauczycieli w szkole podstawowej, a potem średniej. Obniżone oceny ze sprawowania, zaniżone oceny z przedmiotów.  Na zebraniach siadałam daleko i zawsze się chowałam za innych, bo ciągle była mowa o moim synu, ciągłe narzekania i uwagi. Raz  na zebraniu usłyszałam zarzut, że wyprowadził klasę na wagary, jak się później okazało, to  w tym dniu nie był w szkole ( miał zawody sportowe ). Z rysunku technicznego otrzymywał same oceny niedostateczne, nawet rysunek wykonany przez ojca inżyniera został oceniony na ocenę mierną! Dzisiaj takie traktowanie nazwałabym mobbingiem.Kiedy każdy z nauczycieli miał do niego uwagi, zaniżał mu oceny, albo najlepiej stawiał oceny niedostateczne, mój syn chciał ze sobą skończyć. Tylko cudem zauważyłam ten stan. Kiedy poszłam porozmawiać z wychowawczynią , która z wielkim trudem znalazła dla mnie matki 5 minut. Powiedziałam jej, że nie interesują mnie te uwagi, mój syn nie musi kończyć tej szkoły ( średnia ) mój syn musi żyć. Prosiłam, by ta rozmowa pozostała między nami, myślicie że została? zaraz mu powiedziała. To zwykły idiotyzm. Teraz mój syn ukończył Politechnikę, otrzymując stypendium naukowe, a z rysunku technicznego zawsze był najlepszy ( pomagał innym, którzy sobie nie radzili ). Pokończył studia podyplomowe, uprawnienia budowlane państwowe, pracuje na kierowniczym stanowisku, jest szanowanym obywatelem,a  szkoła chciała go zniszczyć.Zaznaczam, że przeniosłam go w szkole średniej do innej szkoły , bo chcieli go pozostawić na drugi rok w tej samej klasie. Potem żałowałam, że nie stało się to wcześniej, bo w nowej szkole nie było uwag, a on był innym człowiekiem.

7

Mortisha ja proponuje farmakologie, to chyba jedyne rozwiazanie idz do apteki kup karton relanium idz do szkoly i zostaw w pokoju nauczycielskim nie pomoze to zostaw im gumowy mlotek wink i pomyslec wiek emerytalny 67 jak to dzis marudne nie do wytrzymania. Przeciez cora nie lata po korytarzu tylko korytarz pod nia (teoria wzdlednosci ruchu tongue). Ja mam tylko jedno ale, to nie jest chyba calkiem dla niej korzystne bo przez ruch laduje bateryjki. Mnie przerwy zawsze bylo za malo, tez uwagi przynosilem moze nie tyle, ale przyznaje sie. Stluczona umywalka zlamany paznokiec kolezanki hehe moze nie wiem o czym marze ale chcialbym takie dziecko miec z calym otoczeniem :d Jak czytam ta  historie sam sie robie niespokojny i nadpobudliwy nie dziwie sie pchelce. Mnie wodzili po psychologach i poradniach ktore stwierdzily prawidlowy rozwoj, a nauczyciele mimo to nie dawali rady. A poslij ich do psychiatry. Niestety wiekszosc nauczycieli nie nadaje sie do wykonywania swojego zawodu. A szukaja winy wszedzie tylko nie tam gdzie siedzi.
Nie zazdroszcze wam. Nie dajcie sie.

8 Ostatnio edytowany przez mortisha (2014-10-21 15:06:01)

taki-taki napisał/a:

Mortisha ja proponuje farmakologie, to chyba jedyne rozwiazanie idz do apteki kup karton relanium idz do szkoly i zostaw w pokoju nauczycielskim nie pomoze to zostaw im gumowy mlotek wink i pomyslec wiek emerytalny 67 jak to dzis marudne nie do wytrzymania. Przeciez cora nie lata po korytarzu tylko korytarz pod nia (teoria wzdlednosci ruchu tongue). Ja mam tylko jedno ale, to nie jest chyba calkiem dla niej korzystne bo przez ruch laduje bateryjki. Mnie przerwy zawsze bylo za malo, tez uwagi przynosilem moze nie tyle, ale przyznaje sie. Stluczona umywalka zlamany paznokiec kolezanki hehe moze nie wiem o czym marze ale chcialbym takie dziecko miec z calym otoczeniem :d Jak czytam ta  historie sam sie robie niespokojny i nadpobudliwy nie dziwie sie pchelce. Mnie wodzili po psychologach i poradniach ktore stwierdzily prawidlowy rozwoj, a nauczyciele mimo to nie dawali rady. A poslij ich do psychiatry. Niestety wiekszosc nauczycieli nie nadaje sie do wykonywania swojego zawodu. A szukaja winy wszedzie tylko nie tam gdzie siedzi.
Nie zazdroszcze wam. Nie dajcie sie.

Taki- taki napisze tylko ,ze BEZ zmian, rok  szkolny się zaczął i regularne zale  krok w krok o to co powyżej  opisałam w  głównym temacie. Dziecko zapomina się ze biega, albo nawet nie wie ze biega. Taki typ, nie da rad nic zmienić. A ja już brzydko napisze ,ze  rzygam wręcz od czytania i słuchania ,ze na przerwie gania po szkole. Powiedziałam prosto w oczy jakiś czas temu ,ze niestety ale  w tej sytuacji jesteśmy bezradni i nie mamy na to wpływu co dziecko robi i jak się zachowuje na przerwie. Biegala i będzie biegać, taka prawda. Dziecko energiczne po 45 min na lekcji nie będzie jak trusia pod ścianą siedzieć.  Żadne nasze działania w tym kierunku efektow pożądanych nie przyniosły. Nikomu krzywdy nie zrobiła. Trudno, przyspawać  do ławki się nie da  od 8 do 15 . Taka już jest , na spacerze czy w domu tak samo. Skargi nic nie dadzą .
Mi się już samej niedobrze robi jak słucham ileż można się przychrzaniać,a później nie dziwota ze dziecka psychika i emocje w roku szkolnym są rozchwiane, źle funkcjonuje ,w okresie kiedy nie ma szkoły-  wszystko łatwo i gładko idzie jak po maśle.
Na farmakologie mąż nie wyraża zgody, bo to w niego zamulanie, otępianie i trucie tak młodego organizmu chemią. Mowi ze woli mieć ZDROWE i zywiolowe dziecko tornado  niż dziecko neptyczne , nacpane i otumanione typu  zombie

9

Mortisha problem jest w dwie strony - dla otoczenia, które zamiast zająć się lekcjami, to koncentruje się na takim dynamicznym dziecku, i dla tego dziecka - bo ono przeżywa stres, że coś jest z nim nie tak, że ciągle przynosi uwagi, że jest "antywzorem", (to może odczuwać podświadomie, ale ten stres się kumuluje w dziecku) być może to dodatkowo ją nakręca, by uciec od problemu. Dlatego wspieraj swoje dziecko - wielu niezwykłych ludzi miało "trudne" dzieciństwo i właśnie dlatego, że zachowali nieco inne spojrzenie na świat, mogli dokonać wielkich rzeczy!
Muszę się zgodzić z "taki-taki" należałoby wychować nauczycieli, większość z nich to nieudacznicy życiowi, dzięki nazwie nauczyciel mają poczucie bycia autorytetem, chociaż nic ze sobą nie reprezentują, a co gorsza nie mają zazwyczaj żadnych predyspozycji do pracy z dziećmi - załatwiają sobie to płatnymi kursami, dzięki czemu są "specjalistami".

10

Dzieci , by nie biegały , gdyby szanowne nauczycielki , przyzwyczaily je do spacerowania wokoł holu , o ile pozwalają na to warunki .

11

Averyl napisał/a:

Mortisha problem jest w dwie strony - dla otoczenia, które zamiast zająć się lekcjami, to koncentruje się na takim dynamicznym dziecku,...".

Problem występujący jest na PRZERWACH , nie na lekcjach . Na przerwach nauczyciele zmianowo mają dyżur i lekcji nie prowadza.
Nauczyciele by chcieli ,aby wszyscy uczniowie siedzieli pokornie pod ścianą na przerwie i byli cichutko jak mysz pod miotła, bo wielkie "zapracowane", "zaharowane" hrabiostwo wykonując "najcięższy" zawód swiata   chciałoby mieć cisze jak kaplicy . Od kiedy siegam pamiecią w latach przeszłych zawsze dzieci na przerwach biegały, bawiły się w berka i   jakoś  było ok . To dzieci  w podstawówce do jasnej cholery, taki ich urok  , nie   wyspecjalizowani uczeni ,którzy czekają na obronę doktoratu

12

mortisha napisał/a:
Averyl napisał/a:

Mortisha problem jest w dwie strony - dla otoczenia, które zamiast zająć się lekcjami, to koncentruje się na takim dynamicznym dziecku,...".

Problem występujący jest na PRZERWACH , nie na lekcjach . Na przerwach nauczyciele zmianowo mają dyżur i lekcji nie prowadza.

Czyli, że to problem nie twojego dziecka, tylko niedostosowanych do pracy w dziećmi nauczycieli mad
Tym bardziej podpisuję się pod radami "taki-taki" szczególnie z młotkiem. Moje dziecko chodzi już do II klasy gimnazjum, ale do tej pory jego nauczyciele mnie zaskakują swoim wysokim poziomem. Jest to tak olbrzymi kontrast względem podstawówki, że gdyby mi ktoś opowiadał, to może nie dałabym wiary, że takim idiotami mogą być nauczyciele, szczególnie w podstawówkach.

Następnym razem odpisz mądralińskiem na uwagę o bieganiu, że najwyraźniej nauczyciel od w-f nie pracował należycie big_smile i że szkoła nie może przeszkadzać w rozwijaniu talentu sportowego wink

Posty [ 13 ]

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Forum Kobiet » WYCHOWANIE, ZDROWIE I EDUKACJA DZIECKA » Notoryczne uwagi za bieganie po szkole-Jak reagowac?

Zobacz popularne tematy :

Mapa strony - Archiwum | Regulamin | Polityka Prywatności

© www.netkobiety.pl 2007-2024