Napój imbirowo-miodowy wg M. Lewandowska-Rosa
- 3 cm świeżego imbiru
- 1 łyżka miodu wrzosowego
- 350 ml gorącej wody
Imbir umyć i wraz ze skórką pokroić na plastry. Zalać gorącą wodą, przykryć i odstawić na mniej więcej kwadrans. Po tym czasie wyjąć imbir i posłodzić napój miodem. Serwować na ciepło bądź na zimno.
Rozgrzewająca zupa z kukurydzy (to samo żródło)
- 2 puszki kukurydzy
- 1 duża cebula
- 4 ząbki czosnku
- 2 łyżki oliwy
- 1 łyżeczka kurkumy
- 2 papryczki chili
- 600 ml rosołu
- mała puszka mleka kokosowego
- posiekana natka pietruszki
Cebulę, czosnek i papryczki pozbawione nasion posiekać i zrumienić na oliwie. Dodać kurkumę i 2/3 osączonej kukurydzy. Zalać rosołem i gotować około 15 minut.
Zmiksować, dodać mleczko kokosowe i pozostałe ziarna kukurydzy i gotować jeszcze kilka minut. Podawać zupę z posiekaną natką pietruszki.