Nasze ogrody - Netkobiety.pl

Dołącz do Forum Kobiet Netkobiety.pl! To miejsce zostało stworzone dla pełnoletnich, aktywnych i wyjątkowych kobiet, właśnie takich jak Ty! Otrzymasz tutaj wsparcie oraz porady użytkowniczek forum! Zobacz jak wiele nas łączy ...

Szukasz darmowej porady, wsparcia ? Nie zwlekaj zarejestruj się !!!

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Posty [ 37 ]

1 Ostatnio edytowany przez atina (2009-12-16 21:51:00)

Temat: Nasze ogrody

Wiosna już na całego więc zaczęły się wszelkie prace w naszych przydomowych ogródkach.Chcę w tym wątku zachęcić Was do pisania o swoich oazach zieleni,ciszy i spokoju.....Może podzielimy się doświadczeniami jak uprawiać kwiaty,drzewa,krzewy....
Pochwalimy się fotkami naszych okazów wyhodowanych przez nas....
Na początek moje krokusy tydzień temu big_smile

Miłość - to dwie dusze w jednym ciele. Przyjaźń - to jedna dusza w dwóch ciałach. A gdy miłość łączy się z przyjaźnią, powstaje wówczas jedność podwójna i zupełna.
Zobacz podobne tematy :

2

Odp: Nasze ogrody

oj piękne krokusy , mam je zamiar wsadzić w sierpniu aby w przyszłym roku oznajmiły wiosnę w ogródku i na podjeździe przed domem smile ... ciekawy temat smile  oczywiście pochwalę się moim maleńkim ogródkiem ale za kilka dni bo muszę go ofocić smile

3

Nysza ciesze się że temat Ci się spodobal,czekam na Twoje fotki smile
Widzę tylko że nie ma chętnych do pisania o swoich przydomowych ogródkach....
Ja mam duży ogród i sad,może nie są jeszcze zagospodarowane tak jakbym chciala ale a czasem wszystko się zrobi.....

Miłość - to dwie dusze w jednym ciele. Przyjaźń - to jedna dusza w dwóch ciałach. A gdy miłość łączy się z przyjaźnią, powstaje wówczas jedność podwójna i zupełna.

4

ja również jestem w tej dziedzinie raczkująca smile - dopiero niecały rok mieszkamy w naszym nowym domku z tarasem i małym ogródkiem , ale zawsze to coś ..

obecnie kupiłam skrzynki i posadziłąm aksamitki - mam nadzieję że pięknie się rozrosną i przełamią kolor zielony, który tutaj panuje smile

a oto moj taras z ogródkiem i świeżo posadzone  aksamitki smile z niecierpliwością czekam aż się pięknie rozrosną i wypełnią te skrzynki

http://images40.fotosik.pl/101/9613cd06d2ac66d9med.jpg
http://images45.fotosik.pl/105/c874337146200f8amed.jpg

w przyszłym tyg. powinny być już posadzone róże szczepione na pniu - także zdam relację smile

5

Super...:)
Rzeczywiście twój ogródeczek jest nie wielki ale zawsze swój skrawek zieleni.
Ja w skrzynki sadzę pelargonie,które przez zimę przechowuję w piwnicy na wiosnę jak wypuszczą młode pędy szczepię je do malutkich doniczek a później jak się ładnie ukorzenią przesadzam do  do skrzynek i donic.W tym roku udało mi się zaszczepić 22 sadzonki smile
Róże szczepione świetnie wyglądają ,myślę że to dobry pomysł smile

6

Witam.W moim ogrodzie pięknie kwitnie obecnie brzoskwinia-na różowo,tawułka na biało,a tulipany żółto,biało-czerwone.Pięknie także zieleni się trawka wokół.Tylko cieplutkiego deszczyku-brak.
Pozdrawiam.

7

selena a może wkleisz fotkę ????- musi to być bajkowy widok ...

dziś mój moje kochanie podsypało trawkę nawozem - ziemia to niestety świeży teren po budowie więc trawka nie za ciekawa się zrobiła .. niby przed posianiem trawy wysypaliśmy tam chyba z 20 dużych worków ziemi do trawy ale widać że składniki odżywcze się już wyczerpały i musimy ją wspomóc - mam nadzieje że trawka doceni papu i odwdzięczy się nam pięknym zielonym dywanem

8 Ostatnio edytowany przez atina (2009-12-16 21:52:06)

U mnie w nocy spadł deszcz,ta zieleń zrobiła się jeszcze bardziej soczysta jest po prostu pięknie.:)
Kwitną żonkile,hiacynty,forsycja a w sadzie sześć drzew czereśni......brzoskwinie jeszcze nie kwitną,sad to konik mojego męża,szczepi,oczkuje,przesadza....mam chyba wszystkie możliwe drzewa jakie są możliwe do uprawy u nas.

9 Ostatnio edytowany przez Selena (2009-04-18 14:24:12)

Proszę,część ogródka...pozdrawiam.
http://img207.imageshack.us/img207/3608/1006846.jpg

10

Co do trawy - polecam osobiscie z wlasnego doswiadczenia,takie cos jak automatyczne nawadnianie trawy,wtedy jest ona niczym dywan w kolorze soczystej zieleni.

The starry skies above me and the moral law inside me

11

tak robaczku2105 wiem że trawę należy podlewać ... robimy to systematycznie i w dużych ilościach

u nas niestety  problemem jest ziemia , jak to na budowie bywa pełno kamieni i gliny ... kamienie wybrane glina zasypana ziemia do traw , a teraz niestety musimy zasilać trawkę nawozem, bo z gliny to ona zbyt wielu składników odżywczych to nie pobierze sad ...

automatyczne zraszanie trawy - fajna sprawa tylko że u mnie się nie sprawdzi ponieważ za każdym razem woda lałaby się po oknach hahahah .. no ale akurat podlewać trawę to lubię smile

no proszę jakie wiosenne foteczki - piękne smile

ale kolorowo sę tutaj zrobiło

12

Nysza,chodzi mi o takie nawadnianie podziemne trawnika...;)

13

robaczek2105 napisał/a:

Nysza,chodzi mi o takie nawadnianie podziemne trawnika...;)

aaaaaaaaaaa hahhahhah podziemne hahha - no tak  hahha

szczerze mówiąc nie wiedziałam że coś takiego jest - ale takie coś instaluje się zapewne przed założeniem trawnika ????

14

Dziewczyny jak wasze roślinki zniosły nocne przymrozki???
U mnie nad ranem było 0 stopni i szron jak diabli,obawiam się o te wszystkie kwitnące drzewka ,jak jes porazi to o owocach będziemy mogli zapomnieć.

15

U mnie jest słoneczne,zaciszne miejsce-tam gdzie ogródek.Nigdy nic mi nie przemarzło...odpukać!!!
Pozdrawiam słonecznie.

16 Ostatnio edytowany przez atina (2009-12-16 21:53:26)

U mnie niestety zdarzało się że zmarzły kwiaty i nie było owoców a morela niestety tak przemarzła że uschła sad chociaż była zabezpieczana.Dwa lata temu np było tak że w mojej miejscowości pomarzły wszystkie orzechy,dlatego jak następuje taki nagły wybuch wiosny i wszystko zaczyna tak szybko kwitnąć jak w tym roku zawsze istnieje ryzyko.
Jeszcze dwie foteczki,mój skalniak z iglaków i kwitnące czereśnie:

17

nysza - tu mozesz sie dowiedziec o tym nawadnianiu.
my owszem przed zalozeniem trawnika instalowalismy..
http://www.ekos.pl/onawadnianiu.html

18

hmm świetna sprawa z tym nawadnianiem tylko, że u mnie za mało tego ogródeczka bo więcej miałbym tej wody na oknach ... no i ogródki sąsiadów też by skorzystały z mojego zraszacza hahhha

co do mrozów - moje krzaczki przeżyły ... no ale jak zasadzę róże to już bardziej będę się obawiać takich wahań temp.

19 Ostatnio edytowany przez Emilia (2009-11-24 20:00:50)

a może przyda wam się coś takiego

ale niestety na takie nowości trzeba będzie jeszcze poczekać ale czyż nie warto:))) takim sprzętem zasuwać po ogrodzie 2 godziny ciągłej pracy po pełnym naładowaniu gdyż kosiarka działa wyłącznie na energie elektryczną. Można ją podłączyć do jakiegokolwiek gniazda, ładować przez pewien czas i później pracować na niej przez 2 godz a poza tym w całości zbudowana z materiałów podlegających recyklingowi:)

Powód edycji: usunięcie spamu.

20 Ostatnio edytowany przez Emilia (2009-11-24 20:01:12)

puma.31 napisał/a:

ale niestety na takie nowości trzeba będzie jeszcze poczekać ale czyż nie warto:))) takim sprzętem zasuwać po ogrodzie 2 godziny ciągłej pracy po pełnym naładowaniu gdyż kosiarka działa wyłącznie na energie elektryczną. Można ją podłączyć do jakiegokolwiek gniazda, ładować przez pewien czas i później pracować na niej przez 2 godz a poza tym w całości zbudowana z materiałów podlegających recyklingowi:)

no taką kosiarką to chyba kazdy mężczyzna by kosił z ochotą , ja zresztą też :-) ciekawe ile będzie kosztowac.. ale naprawdę super :-)

21

nie wiem jak wy ale gdy mój chłopak skończy kosić nasz trawnik to wszystko ma brudne. tak mnie to wkurza ...bo nie mam szans pozbyć się plam po oleju czy smarach z jego rzeczy. Wyczytałam, że Panthera Leo jest tak łatwa w utrzymaniu, dzięki czemu nie miałabym więcej takich problemów smile

22 Ostatnio edytowany przez Emilia (2009-11-24 20:01:33)

puma.31 napisał/a:

Piekna kosiareczka. Ja nawet chetnie taka pojezdziłabym niekoniecznie po ogrodzie smile Na zakupy jak znalazł smile

Jeśli wszyscy wokół Ci kadzą, zważ, byś nie został zaczadzony

23

Widzę, że dawno nikt tu nie pisał, ale może się ten wątek wznowi:) Otóż wprowadzam sie do nowego domu w listopadzie. mam działkę 4 ary. W jaki sposób można ją zagospodarować, oprócz TUJ, które na pewno będziemy sadzić. Co moge posadzić teraz (kwiaty, krzewy), żeby na wiosne było ładnie?? Może ktoś zechce podzielić się swoimi doświadczeniami:)

24

Reszka teraz jest odpowiedni moment żeby sadzić wszelkie iglaki,krzewy róż....możesz też jeszcze w październiku wsadzić cebulki tulipanów,krokusów,hiacyntów,żonkili....na pewno wczesną wiosną zakwitną

25

Atina powiedz prosze czy jak mam iglaki w doniczkach to muszę je zabezpieczać przed mrozem?

-----------------------
Tamara

Jarosław Iwaszkiewicz
Wierzysz w potęgę miłości, napełnia cię ona do tego stopnia, że nie zostawia miejsca na pytania. I dobrze tak jest. Bo skoro dopuścisz do jednego pytania, jednej wątpliwości, pustka zacznie wkradać się do twojego serca.

26

Tamaro - ja kiedyś miałam bluszcze w ogromnych donicach na balkonie. Donice na zimę zawijałam agrowłókniną - bo inaczej na pewno przemarzłaby im bryła korzeniowa. Myślę, że podobnie trzeba postąpić z iglakami w donicach.
Atina ? jak sądzisz ?

27

Atiną nie jestem ale potwierdzam iż to co w doniczkach powinno być zabezpieczone przed mrozem smile

28

Rośliny w ogrodzie to jedno ale są przecież jeszcze inne potrzebne "gadżety", na przykład hamak:) Od pewnego czasu choruje na ten model http://www.myin.pl/1808/hamak_czarny zawsze o takim marzyłam- jest ogromny i ma super kolor. Niestety jeszcze mnie na niego nie stać:) ale pracuję nad tym. Podobają mi się również altanki , dzięki nim każdy ogród nabiera prawdziwie sielskiego charakteru...

29

mam pytanie czy powinnam zakładać rękawice do pracy w ogrodzie ponieważ nie lubię w nich pracować ale słyszałam że podczas plewienia może się wdać jakaś infekcja od chwastów.

30

Lepiej używać, jeśli nie gumowych to tych z materiału, bo przecież jeśli się skaleczysz a będziesz mieć brudne ręce to może dojść do infekcji .

31 Ostatnio edytowany przez lansio (2010-03-07 00:32:16)

A jakich rękawic wy używacie gumowych czy zwykłych bo mnie się wydaje że jak już to gumowych

32

jaki rodzaj trawki najlepiej posiać by nie wymagała intensywnej pielęgnacji

33

Wyszperałam w "starociach" ogrodniczy watek i postanowiłam, ze postaram się go reaktywować. Z pewnością duża cześć udzielających się na forum Pan i Panów w wolnej chwili dłubie w ziemi dla relaksu smile Ja jestem ogrodnikiem z wykształcenia i z zamiłowania, na co dzień pracuje w branży, chociaż bardziej od tej strony teoretycznej. Jeżeli ktoś ma jakieś pytania dotyczące nawozów, nasion, roślin i szeroko pojętego ogrodnictwa, chętnie pomogę smile

34

Bubusiu czy trawy ozdobne będą rosły w donicach na tarasie? taras mam zacieniony niestety ... poradź co posadzić na nim żeby było ładnie i kolorowo. pomocy:)

35 Ostatnio edytowany przez Bubuś (2013-02-20 16:01:11)

Jak widzę wszyscy borykają się z problemem zacienionego tarasu albo północnego balkonu smile Sama mam północny balkon i północny ogródek jednak mimo wszystko jest na nich dużo światła, a to ułatwia mi komponowanie nasadzeń. O roślinach na północny balkon pisałam  w wątku Jogi wink

Jeżeli chodzi o trawy, to ze względu na pochodzenie, trawy preferują stanowiska słoneczne. Lubia jak im  jest ciepło i przewiewnie. Nie oznacza to jednak, że pośród licznych odmian i gatunków nie znajdziemy egzemplarzy, które poradzą sobie z cieniem lub półcieniem. W cieniu dobrze będą rosły następujące gatunki traw: rajgras wyniosły, turzyca biała, turzyca stożkowata, turzyca rzędowa, kupkówka pospolita,  kostrzewa błoniasta,  kosmatki, mozga trzcinowata. http://img.projektoskop.pl/rosliny/1168507749.825.jpg fot. mozga trzcinowata
W półcieniu dobrze odnają się: niektóre miskanty i stokłosy, sity, trzęślice, plejstoblasty, selserie. http://www.oaktreenursery.com/shop/adminarea/photos/big_97151SESLERIANitida.jpg fot. selseria

36 Ostatnio edytowany przez Wielokropek (2013-03-07 15:27:00)

Ja w tym roku postanowiłam zakupić oświetlenie zewnętrzne, aby oświetlić podjazd przed domem.  Sąsiad mieszka już pięć lat i ma pięknie oświetloną całą posesję. Wygląda uroczo. Widziałam fajne oświetlenie w sklepie internetowym spam, ale jeszcze muszę przemyśleć czy zainstalować lampy ogrodowe czy może podjazdowe.

Posty [ 37 ]

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Zobacz popularne tematy :

Mapa strony - Archiwum | Regulamin | Polityka Prywatności

© www.netkobiety.pl 2007-2021