Witajcie. Od jakiegoś czasu mam poważne problemy z pryszczami. Jakie są Wasze domowe sposoby na trądzik? Dość skuteczną metodą jest delikatne przecieranie pryszczy kawałkiem czosnku- działa antybakteryjnie, ale niestety bardzo wysusza skórę w miejscu ?niechcianego gościa?. Na dłuższą metę nie chciałabym katować mojej cery takimi metodami Może macie sposób na pryszcze, który jest skuteczny i jednocześnie nie wysusza skóry? A może któraś z was może polecić jakąś dobrą maść na pryszcze? Chociaż zależy mi żeby najpierw wypróbować jakieś domowe sposoby, które nie będą tak silnie oddziaływać na cerę. Jeśli nie pomogą jestem zdecydowana, żeby iść do dermatologa i podjąć leczenie, bo niestety walka z pryszczami może być uciążliwa. Wiem, że czasami doradzana jest zmiana diety, a dokładniej unikanie pewnych składników które mogą wpłynąć na zaostrzenie trądziku, choć to podobno zależy od indywidualnych skłonności.
Któraś z was ma podobny problem i wie jak domowym sposobem pozbyć się pryszczy? Bardzo liczę na wasze odpowiedzi i porady co pomaga na pryszcze.
Ja kiedyś przemywałam alkoholem...ale podobno to nie jest dobry sposób. Teraz jak wyskoczy mi taki gościu to używam maść: Sudocrem zawiera cynk i wysusza syfki. Może nie znikają momentalnie ale pomaga. I jeszcze jem bratek (w tabletkach) żeby się odtruć. Mam już ćwierć wieku a syfy nadal
politolog i prawie psycholog:)
Ja mam dobry sposób na pozbycie się choćby częściowo tych pryszczy , zastosowałam głodówkę kilkudniową jak byłam chora na grypę i bardzo dużo piłam herbaty z cytryną i to oczyściło mi skórę z tych syfków i teraz jedynie czasem coś się pojawi małego to smaruję BREVOXYL 3% i na to nawilżający krem i widzę ze jest super gładka moja skóra !!!!!!! Wypróbuj mój sposób a jak nie to pij herbatkę z bratka czy jakieś inne oczyszczające . Powodzenia!!!
Cholera, chyba pora zachorować na grypę, widzę:D
A tak poważnie... moja cera jest koszmarna, a mam już (no, prawie) 21 lat. Wciąż jakaś "kaszka", może słabo widoczna, ale ja wiem, że jest. No i jak mi się od czasu do czasu coś na tej buzi "urodzi" to drżyjcie narody. I zawsze, zawsze po takim "gościu" zostaje mi malutka, czerwona blizna. Szału można dostać, co wieczór śmierdzę maścią na blizny jak szklarnia z cebulą
Dziewczyny- tu także znajdziecie wiele informacji o domowych sposobach walki z tymi "terrorystami" http://www.netkobiety.pl/t101.html
Osobiście, to też z nimi walczę, maści, prochy, piłam i bratek.. A one są i są, zero skrupułów by ulec
jeśli chodzi o domowe sposoby to : ogranicz słodycze i ostre przyprawy, zmieniaj często poszewkę od poduszki, przemywaj twarz przegotowaną ciepła wodą, oczywiście nie masz co wyciskać tego świństwa bo to nie pomoże. A tak na marginesie to same domowe sposoby nie będą działały na pryszcze- koniecznie trzeba używać kosmetyków.
Ja próbowałam wielu sposobów od przemywania spirytusem salicylowym po smarowanie cebulą. Niestety niewiele to dało, fakt, że z wiekiem cera nam się zmienia. Kupiłam teraz po namowie koleżanki Cerabit w kapsułkach i tego był żel gratis. Za krótko go używam, aby stwierdzić jakiekolwiek efekty.
Czy trądzik jest zależny od diety?
Przeprowadzone badanie nie wykazały wyraźnej zależności trądziku od kaloryczności diety, spożywania węglowodanów, tłuszczów, białek, minerałów i witamin. Jednak u niewielkiej grupy ludzi pewne składniki diety mogą mieć wpływ na zaostrzenie zmian, warto więc zwrócić na to uwagę.
A na oczyszczenie skóry, to zrób sobie "parówkę". W linku podanym przez Ansja na pewno jest opis jak to powinnaś wykonać
Mycie kwasem bornym pomaga
a ja poszłam się opalić na naturalnym słońcu i pomoglo

Jeśli chodzi o pryszcze to ja mogę z doświadczenia odp na wszystkie pytania:) Niestety... Jeśli masz mały trądzik i nie potrzebna jest wizyta u specjalisty to używaj czegoś wysuszającego punktowo, zdrowo się odzywiaj, pij napary z bratka polnego. Niektórym bardzo pomaga łykanie tabletek drożdży piwowarskich ( Humavit lub Levitan po ok. 9 zł) A co do maści nie na receptę polecam- Acnederm. Ale jeśli twarz się nie poprawi idż do dermatologa. Ja przez pare lat miałam mały problem z trądzikiem a teraz wysyp, cos strasznego- załamka.
żadne maści, toniki, żele, tabletki nie pomagają na ten mój cholerny trądzik;(
spróbowałam parówek z rumianku i to trochę pomogło.
teraz pryszcze pojawiają się tylko raz na jakiś czas i jest to tylko kilka małych krostek;)
Dziewczyny mam swietny lek na pryszcze!! znakomity!
lek robiony, lepiej poprosic o receptę na niego. Bez recepty tez mozna go kupic w aptece, ale wtedy kosztuje około 100zł, a z recepta ja płace 5 zł.
Teraz jestem w pracy,jak ktoś bedzie chciał skład tego leku proszę pisać. Prześlę na pewno!
Najlepiej stosować we wczesnym stadium pryszcza, wtedy najlepiej działa
Ola
Po powrocie do domu , podam skład leku. Jest w formie plynnej, zazwyczaj dostaje sie go w buteleczce, takiej od syropu.
a ja słyszałam, że bardzo dobre do walki z trądzikiem jest mydło Biały Jeleń. Podobno wysusza skórę, jak to mydło, ale moje koleżanki bardzo go sobie chwalą w połączeniu z silnie nawilżającym kremem
i ja chyba przerzucę się na same domowe sposoby, bo jak patrzę na składy tych wszystkich toników, mleczek i żeli, to jestem przerażona...
Podzielę się moimi spostrzeżeniami, co do stosowania Cerabitu. Minęło prawie 2 miesiące od kiedy zaczęłam go brać. Zarówno biorę tabletki jak i smarowałam twarz żelem Cerabit. Chyba te podwójne działanie sprawiło, iż moja twarz wygląda już lepiej, najważniejsze, że nie tworzą się nowe krostki. Żel ma właściwości wysuszające, ale na moją tłustą cerę ładnie to działa, choć po nim smaruje twarz kremem nawilżającym. Jestem tylko ciekawa jak będzie wyglądać po odstawieniu kapsułek. Ale to wypróbuje za jakiś czas, jeszcze narazie będę dalej je brała.
To i ja dołoże swoje trzy grosze odnośnie Cerabitu. Co prawda tabletki stosowałam tylko przez miesiąc czasu, ponieważ nie miałam takiej potrzeby, aby je dłużej stosować, bowiem ja miałam nie tyle problem z pryszczami, co z łojotokiem, czy jak kto woli z nadmiernym wydzielaniem sebum
Żel do mycia twarzy Cerabit stosuje już od 3 miesięcy i muszę powiedzieć, że jest on naprawdę rewelacyjny. W końcu mogę stosować puder - wcześniej nawet nie wiedziałam, co to jest, gdyż po zastosowaniu tapety, w szybkim tempie wszystko spływało z twarzy Żelem Cerabit myje twarz regularnie 2 razy dziennie. Dodatkowo zamieniłam dietę na zdrowszą - wyeliminowałam tłuszcze i pikantne potrawy, a czekolade jem już raz na tydzień, a nie codziennie
Ja przestałam brać już kapsułki Cerabitu i jak narazie nic mi nie wyskakuje. Czasem jeszcze przemywa twarz tonikiem i stosuje maseczki z drożdży może to ratuje. Teraz są chłodniejsze dni to i skóra reaguje inaczej. Ja jednak uważam, że dieta ma też duży wpływ na to jak nasza skóra wygląda i dlatego warto jest zmienić nawyki żywieniowe.
Dieta na pewno ma wpływ na cerę a na pewno gdy jemy dużo słodyczy ma to zły wpływ- pojawia się trądzik
Ja polecam maseczkę ściągającą z zielonej glinki albo piling z kwasem np. Glyco - A
Ja z kolei mogę jeszcze polecić maskę z drożdży, która bardzo dobrze radzi sobie z trądzikiem. Chodzi mi tutaj o taką naturalną maskę drożdżową - pół kostki zalewa się 2 łyżkami ciepłego mleka i wykłada na twarz. Wszystkie maski drożdżowe, które kupowałam były delikatnie mówiąc nic nie warte - albo mnie uczulały, albo podrażniały, albo po prostu były nieskuteczne.
Jako kremu do twarzy używam tego z firmy Loreal, który ogranicza występowanie zaskórników, a do mycia twarzy już od wielu, wielu miesięcy stosuje żel Cerabit - po prostu nie ma wg. mnie lepszego, gdyż przy mojej tłustej skórze ogranicza on wydzielanie sebum na naprawdę długi okres czasu
Polecam Wam, drogie panie, napar z szałwii. Parzymy dwie torebki herbaty szałwiowej w pół szklanki wody i po lekkim przestygnięciu przecieramy twarz i szyję za pomocą wacików. Szałwia ma działanie przeciwzapalne i antybakteryjne, dodatkowo nawilża cerę. Oczywiście cudów nie ma, pryszcze od razu nie znikną z naszej twarzy, aczkolwiek przy regularnym stosowaniu widać wyraźne efekty Pozdrawiam.
Nie jest to domowy sposób ale mi bardzo szybko pomógł. Miałam dość duże problemy z cerą, chodziłam do kilku dermatologów aż pewna Pani kosmetyczka podczas regulacji brwi zaproponowała mi wizytę u ginekologa i tabletki hormonalne (antykoncepcyjne). Ku mojemu zdziwieniu pomogło, ale będę musiała znów się przejść bo po 2latach znów mam problemy...
Ale polecam ginekologa!
ja traktuje pasta cynkowa [ok 3zl] i mam cere dobra, gorzej z wagrami
Musimy sami się na nich uczyć, dopóki sami nie zrozumiemy, że wiedza jest lepsza niż domysły,
że nawet najgorszy, najbardziej nieodwracalny błąd jest sto razy lepszy niż niepodjęcie próby..
Jeśli chodzi o pryszcze to wypróbowałam sposób podany na pewnym forum
Codziennie 2 do 3 razy dziennie myję twarz peelingiem Garnier Czysta Skóra A, następnie mydłem Protex antybakteryjnym i później twarz smaruję warstwą kremu dla dzieci Bambino z dodatkiem cynku
Efekt powalający ;p Zero pryszczy stosuje ten sposób już od kilku tyg. i nie mogę powiedzieć na to złego słowa
Polecam!
Ja z kolei nie lubię eksperymentować na swojej skórze, tym bardziej jeśli chodzi o twarz. Dlatego biorę Visaxinum. To suplement diety stricte na trądzik, który można kupić bez recepty. Używałam też toników i żeli Under20, ale strasznie wysuszały mi skórę, na dobrą sprawę, cera szybko przyzwyczajała się do nich i przestawały spełniać swoje zadanie. Suchą twarz smarowałam tłustymi kremami, które zatykały mi pory i w koło Macieju... Maści cynkowej też używałam na pojedyncze wypryski, żeby je wysuszyć. Te tabletki mają w składzie i cynk i witaminy i zioła i białko, które działa bakteriobójczo, więc w sumie nie potrzebuję teraz stosować niczego dodatkowo, bo działają od środka i zwalczają przyczynę wychodzenia nowych pryszczy, a stare zasuszyły.
Też łykam tabletki visaxinum, m.in. właśnie ze względu na ich naturalny skład. Dodatkowo myję twarz żelem antybakteryjnym i używam kremu nawilżającego. Jednak dopiero gdy zaczęłam walczyć z wypryskami 'od środka' zauważyłam widoczne efekty.
28 2010-04-16 16:35:54 Ostatnio edytowany przez Kami90 (2010-04-16 16:39:00)
na wszelkiego rodzaju wypryski i pryszcze dobra jest maść tormetiol. Naprawdę pomaga, i znikają wypryski, i szybciej też znikają ślady po wypryskach.
Maść można kupić w aptece bez recepty.
To krótko jak i na co działa :
Maść stosuje się w leczeniu trudno gojących się ran, zmian ropnych na skórze, owrzodzeń żylakowatych podudzi, zmian zapalnych skóry.
choć różnimy się od siebie
jak dwie krople czystej wody." W. Szymborska
Jak dla mnie to najskuteczniejszy jest Silicosan. Kosztuje koło 18 złotych. Absorbuje z twarzy zanieczyszczenia i bakterie, czyli przyczyny trądziku. Jednocześnie jest nieszkodliwy dla skóry, więc bezpiecznie można go stosować codziennie. Tajemny składnik to krzemionka koloidalna.
na wszelkiego rodzaju wypryski i pryszcze dobra jest maść tormetiol. Naprawdę pomaga, i znikają wypryski, i szybciej też znikają ślady po wypryskach.
Maść można kupić w aptece bez recepty.To krótko jak i na co działa :
Maść stosuje się w leczeniu trudno gojących się ran, zmian ropnych na skórze, owrzodzeń żylakowatych podudzi, zmian zapalnych skóry.
na poczatku pomaga,potem skóra się przyzwyczaja. maść może też uczulać
Poza tym wysusza skórę, co pomaga tylko na jakiś czas, potem problemy powracają. Z pryszczami, dla trwałych efektów, trzeba walczyć od wewnątrz. Spróbujcie to Visaxinum, na pewno po krótkim czasie zobaczycie widoczną różnicę.
32 2010-07-30 11:39:04 Ostatnio edytowany przez noelle (2010-07-30 11:44:11)
Słyszałem ,że pasta cynkowa jest bardzo dobra w walce z pryszczami,natomiast moja dermatolog poleciła mi lek Acnezine,strona firmowa to spam
Ja mając długotrwałe problemy z cerą wypróbowałam już chyba wszystko, łącznie z URT - Oil z naftą oczyszczoną. Brzmi dziwnie, fakt, ale działa. Skóra mi się wygładziła, wiadomo, jakieś wypryski zostały, ale ogólnie jest poprawa. Miałam nawet taką zgrubiałą skórę przy nosie, wszystko zeszło.
Szkoda pieniędzy na te wszystkie kosmetki.
Leczenie hormonane to jedno. Odwiedzcie ginekologa endokrynologa.
Druga sprawa, gronkowiec złocisty. Zróbcie wymaz u dermatologa.
Inaczej się tego nie pozbędziecie.
Dr.
Ja słyszałam ze dobrym specyfikiem na pryszcze jest siemienie lniane;) Trzeba zagotowac je i nałozyc jak maseczke na twarz:)
moja siostra ma poważny problem z trądzikiem, no i dostała od lekarza retinoid na trądzik - Aknenormin. zażywa go niedługo, ale mówi, że widzi poprawę.
stara babcina rezeptura drożdże>((
stara babcina rezeptura drożdże>((
no właśnie na moją siostrę drożdże kompletnie nie podziałały, a też stosowała. po nich dostała jeszcze większego wysypu, że jak ją dermatolog zobaczył, to się długo nie zastanawiał z tym aknenorminem i od razu jej przepisał.
Mój sposób na trądzik to :
1. maseczka z aspiryny
2. maseczka drożdżowa
3. maseczka z zielonej glinki
4. maseczka z jabłka
5. maseczka z zielonego ogórka
6. preparaty pharmaceris
7. preparaty prebiotine
8. odpowiednia dieta.
POLECAM
Amol;p To pierwsza propozycja. A druga, na najlepsza - Penaten !!! Tak to ten krem dla dzieci. Kosmetyczka mi powiedziała, że każda maść cynkowa dostępna na polskim rynku wysiada przy tym kremie jeśli chodzi o zawartość cynku !!! I serio - wysusza delikatnie, a błyskawicznie szybciej ! Przynajmniej u mnie !
Ja polecam wszystkim fluid leczniczy dr Schrammek blemish balm, ktory jest rewelacyj. NAprawde polecam, efekty sa nieziemskie. Działa rewelacyjnie na trądzik, roznego rodzaju przebarwienia, choroby skory. warto sprobowac
Edycja, powód: spam
Moderatorka sueno6
Domowe sposoby nie zawsze pomagają !
Jeżeli już chcesz naprawde pomóc swojej twarzy powinnaś na to wydać pare zł
Polecam ( 3 w 1 : zel myjący, peeling i maseczka firmy avon ) naprawde działa !
Efekty są piorunujące ! Pomagają także inne preparaty tej firmy
Witam . Ja też mam problem z trądzikiem;( mam zaczerwienioną twarz i plamy na buzi a to od trądziku;( czy jest może jakiś fluid który dobrze to zakryje tak żeby nie było widać a zarazem aby skóra oddychała. I żeby ten fluid nie topniał. Mi krostki czasami wychodzą ale mam bardziej problem z tymi plamami i zaczerwieniona buzią.
Pomocyy
Przemywać można sokiem z cytryny tylko trzeba uważać na oczy !
Ja mam jeden sprawdzony sposób...
Mam już... 30 lat a moje ,,upiększacze,, od ok. 16-17 roku życia;( W tamtym roku było pierwsze lato kiedy to rozebrałam się na plaży a nie chowałam w krzakach ponieważ moje ,upiększacze, mam na twarzy, ramionach, plecach i klatce piersiowej... - dużo tego - wiem... Zażyłam tabletki przepisane przez moją ginekolog... OC-35...! Jest to także antykoncepcja ale niestety jeśli to przez hormony mamy ,pryszcze, to nic innego nie pomoże w takim stopniu jak tabletki hormonalne;) Po drugim listku i małej dawce słońca będzie już z 75% poprawy;) Sprawdźcie same, naprawdę polecam;)
Pozdrawiam;)
maść propolisowa! kiedy mnie wysypie tak dość mocno to co jakiś czas, co godzinę np smaruję każdy maścią propolisową! wysusza super syfki, ale nie skórę! jest bardzo "przyjazna" tylko trochę droga. zwróćcie uwagę na ilość propolisu w maści. polecam!
"You come to love not by finding the perfect person, but by seeing an imperfect person perfectly"
Do czytałam tu na forum że, pomaga pasta cynkowa. Mówię sobie tak jak sprawdzę to się tu wypowiem czy faktycznie pomaga i dużo racji miał ktoś z Was że, pomaga - dziękuję. Buzia zrobiła mi się jaśniejsza i ładniejsza noszę to cały dzień na twarzy tą pastę,ale nie każdego dnia bo wysusza skórę ale jest na prawdę dobra i godna polecenia a koszt nie wielki.
ja nie wiem, czy polecac nie polecać, ale jak mam krostkę, to kropelki dwie Amolu, na noc maść wyszusająca i... dwa dni i nie ma.
Dziadek odpowiedział: Czuję się tak, jakby w moim sercu toczyły walkę dwa wilki. Jeden jest pełen złości i nienawiści. Drugiego przepełnia miłość, przebaczenie i pokój.
-Który zwycięży? - chciał wiedzieć chłopiec - Ten, którego karmię - odrzekł na to dziadek.
Nie jest to domowy sposób ale mi bardzo szybko pomógł. Miałam dość duże problemy z cerą, chodziłam do kilku dermatologów aż pewna Pani kosmetyczka podczas regulacji brwi zaproponowała mi wizytę u ginekologa i tabletki hormonalne (antykoncepcyjne). Ku mojemu zdziwieniu pomogło, ale będę musiała znów się przejść bo po 2latach znów mam problemy...
Ale polecam ginekologa!
Wiec i ja sie podziele...brałam tabletki harmonet i fakt cera byla inna dopoki je zazywalam. Natomiast po ich odstawieniu wszystko wrocilo. No coz moim bledem jest to, ze nie potrafie pohamowac sie od slodyczy :(:( i to mnie gubi. Stosowalam do mycia twarzy Garnier 3in1 ale to tez nic nie dalo. Obecnie jestem na etapie Sudocremu i widze roznice. Na dzien punktowo smaruje wypryski wlasnie Sudocremem a na noc nawilzam kremem Nivea Soft. Przebywam teraz za granica, ale zaraz po przyjezdzie do Polski ide do dermatologa. Najwiekszy problem mam z broda i czolem
:(:(
witam dziewczyny. (facet) Pisze z taka nietypowa sprawa. Wy jestescie ogarniete dlatego do was pisze tu. Czy od masturbacji mozna miec pryszcze?
trądzik to niełatwa sprawa, ale może warto by było spróbować jakichś naturalnych kosmetyków?ja swego czasu odkryłam firmę dr beta, wśród olejków eterycznych sa też całe linie kosmetyczne. tu właśnie poleciłabym serie do cery trądzikowej, tradycyjnie żel do mycia twarzy i tonik z olejkiem z drzewa herbacianego. Ale dodatkowo można się pokusić o kompresy i parówki z wykorzystaniem olejku Betamix.
Nieocenione w leczeniu trądziku są zioła. Aby oczyścić cerę, 3 razy w tygodniu rób ziołowe parówki, które rozpulchnią skórę i otworzą pory. Do wrzącej wody wrzuć garść rumianku, kwiatu lipy lub szałwii. Pochyl twarz nad miksturą (w odległości 15 cm) i przykryj głowę ręcznikiem. Wytrzymaj tak około 10 minut.
Domowe i naturalne sposoby na leczenie trądziku są jednak najlepsze. ja polecam np. olejek z drzewa herbacianego. u mnie się poprawiło po kilkumiesięcznej kuracji
W kwestii trądziku to był już bardzo podobny temat,więc można sobie poczytać
http://www.netkobiety.pl/t28067.html domowe sposoby dają całkiem przyzwoite rezultaty, ale na dłuższą metę przyda się też specjalistyczna kuracja.
No cóż, muszę się zgodzić. Domowe sposoby mogą zadziałać ale często też zaszkodzić. Jeśli problem jest wielki, to polecam epiduo
Ja z kolei mogę jeszcze polecić maskę z drożdży, która bardzo dobrze radzi sobie z trądzikiem. Chodzi mi tutaj o taką naturalną maskę drożdżową - pół kostki zalewa się 2 łyżkami ciepłego mleka i wykłada na twarz. Wszystkie maski drożdżowe, które kupowałam były delikatnie mówiąc nic nie warte - albo mnie uczulały, albo podrażniały, albo po prostu były nieskuteczne.
Jako kremu do twarzy używam tego z firmy Loreal, który ogranicza występowanie zaskórników, a do mycia twarzy już od wielu, wielu miesięcy stosuje żel Cerabit - po prostu nie ma wg. mnie lepszego, gdyż przy mojej tłustej skórze ogranicza on wydzielanie sebum na naprawdę długi okres czasu
jak długo trzymałaś na twarzy tą maseczkę?
Ja sobie zrobiłam tonik z cytryny i miodu, używam też soku z aloesu ( akurat lisci bezposrednio- miąższem smaruje syfki ) i dziala.....
A teraz wstań i walcz o następny dzień...
Od kiedy robię sobie MASECZKĘ ASPIRYNOWĄ mam idealną cerę. Na pryszcze i wypryski działa świetnie - jak jest w przypadku problemów trądzikowych niestety nie wiem. Maseczkę robię z polopiryny s - jednorazowy koszt to dla mnie ok.1 zł a efekt lepszy niż po kwasie migdałowym
Od kiedy robię sobie MASECZKĘ ASPIRYNOWĄ mam idealną cerę. Na pryszcze i wypryski działa świetnie - jak jest w przypadku problemów trądzikowych niestety nie wiem. Maseczkę robię z polopiryny s - jednorazowy koszt to dla mnie ok.1 zł a efekt lepszy niż po kwasie migdałowym
Mogłabys podac przepis takowej maseczki? Jak często jej używasz, to również mnie interesuje
A teraz wstań i walcz o następny dzień...
Ja Ogólnie problemów z cerą nie miałam nigdy, aż w koncu mnie dopadły
Bylo to z 2 lata temu. Najpierw meksyk na czole, pozniej caly nos w pryszczach
Męczyłam się z 3 miesiace, próbując wielu rzeczy,dbałam o higiene, nie dotykałam twarzy rękoma,
pudru też rzadko używałam.I któregoś dnia w Kauflandzie kupilam maseczkę : http://wizaz.pl/kosmetyki/produkt.php?produkt=30512
Nie wiem czemu tam jest tyle negatywnych opinii,mi bardzo pomogła. Robiłam ją na wieczór, może z 3-4 razy i po problemie.
Mój brat mial wieksze problemy z cera, jemu rowniez pomogla.
Nie jest droga,mozesz sprobowac.