Temat: Spirulina, jaka jest najlepsza i na co trzeba uważać:)

Jest najbardziej pełnowartościowym i jednym z najczystszych źródeł naturalnych składnikiem leczniczo-żywieniowym jakie możemy znaleźć w przyrodzie.


HAWAJSKA SPIRULINA PACIFICA NIE MA SOBIE RÓWNYCH NA ŚWIECIE (porównaj)

POSIADA WIĘKSZĄ KONCENTRACJĘ składników leczniczo ? odżywczych w 1g niż jakikolwiek inny produkt na świecie. 

Spirulina zawiera: 

? 3900% więcej beta karotenu niż karotka , 

? 2300% więcej żelaza niż szpinak, 

? 375% więcej białka niż tofu, 

? 300 %więcej wapnia niż mleko, 

3g spiruliny (6 tabletek ) ma tą samą wartość odżywczą co 5 porcji owoców i warzyw.

Niebiesko-zielone algi w tym spirulina w nomenklaturze naukowej mają nazwę "cyanobacterii". W niektórych warunkach hodowlanych cyanobacterie jako produkt uboczny metabolizmu wytwarzają niebezpieczne toksyny, które następnie umiejscawiają się w strukturach komórkowych tych alg.

Poziom toksyn może być zależny od natężenia promieniowania słonecznego, głębokości zbiorników hodowlanych sztucznych bądź naturalnych, składu mineralnego wody i zmian środowiskowych, nie dających się przewidzieć.

Zażywanie preparatów z zakażonymi algami może doprowadzić do poważnych zmian w organizmie a w szczególności w wątrobie.

Wykrywalność toksyn jest skomplikowana i wymaga szczegółowych badań.
Cyanotech Corporation - producent Spiruliny Pacifica wraz z kilkoma wiodącymi producentami spiruliny i chlorelli założyli konsorcjum "Phytotoxin Research Project", na zlecenie którego opracowano metodę wykrywania microcyst w niebiesko-zielonych algach. Metodę wykrywalności opracowano w Wright State University.
DZIAŁANIE 

Spirulina to bardzo silny antyoksydant 

   1. profilaktyka chorób nowotworowych,
   2. wspomaganie pracy wątroby i nerek w procesie detoksykacji (fytocjanina ? odkryta tylko w spirulinie),
   3. wzmacnianie systemu immunologicznego, (polisacharydy odkryte w spirulinie nazwane ?immuliną? są od 100 do1000 razy bardziej aktywne od preparatów polisacharydowych aktualnie używanych w immunoterapii chorób nowotworowych),
   4. regeneracja komórek centralnego układu nerwowego (kompleks witamin z grupy B w tym Wit. B12),
   5. obniżanie poziomu złego cholesterolu ( LDL) i trójglicerydów,
   6. normalizuje poziom cukru we krwi,
   7. wyizolowany ostatnio ze spiruliny specyficzny polisacharyd, nazwany ?spirulinowym wapniem? ma hamujące działanie na rozwój wirusów: HIV, grypy, świnki, odry, opryszczki i zwykłego przeziębienia. 
   8.  wspomaganie terapii pacjentów chorych na AIDS, poprzez zawarte w spirulinie glikolipidy i fosfolipidy,

   9. wspomaganie procesów trawienia i wydalania, poprzez stabilizowanie naturalnej flory przewodu pokarmowego,

  10. stosowana przy anemii (bardzo łatwo przyswajalne żelazo),
  11. stymulacja tworzenia krwi oraz komórek macierzystych szpiku kostnego,
  12. zmniejszanie ujemnych skutków radioterapii i chemioterapii,
  13. bardzo znaczące odtruwanie i wspomaganie procesów oczyszczania organizmu,
  14. wspomaganie odchudzania (fenyloalanina ogranicza apetyt),
  15. opóźnianie procesów starzenia się organizmu,
  16. ograniczanie patogennego działania chorobotwórczych bakterii i grzybów,
  17. niweluje zakwaszenie organizmu przywracając właściwą równowagę kwasowo-zasadową,
  18. pobudza mechanizmy samonaprawcze uszkodzeń DNA,
  19. jest doskonałym uzupełnieniem diety wegetariańskiej, ludzi starszych i rekonwalescentów, 

    CYANOTECH CORPORATION - LIDER W PRODUKCJI SPIRULINY NA ŚWIECIE

W 2004 roku właściciele największych w Stanach Zjednoczonych i na świecie hodowli Spiruliny: Cyanotech Corporation Hawaje i Earthrise Farms z Kalifiorni, przedstawili rządowi USA opracowanie w formie petycji, z którego wynika, że prowadzone przez nich hodowle są najbezpieczniejsze a produkty najwyższej jakości spośród wszystkich innych hodowli na świecie.

Rząd USA uznał jakość i czystość przedstawionego produktu - Spiruliny, dając mu najwyższe oceny.

Jeżeli wiec kupujesz Spirulinę hodowaną poza granicami USA ? nigdy nie będziesz pewien jej jakości.

UWAGA:

Na rynku polskim większość spiruliny pochodzi z Chin, jej cena jest bardzo niska a jakość wątpliwa.

Zobacz podobne tematy :

2

Odp: Spirulina, jaka jest najlepsza i na co trzeba uważać:)

Nie wiem, jak można rozpoznać prawdziwą spirulinę, bo moja mama bierze spirulinę z firmy gal i bardzo sobie chwali, tzn. ogólnie jest w lepszej formie.
Oglądałam pudełko i jest tylko napisane, że wyprodukowane w Polsce.

3

Odp: Spirulina, jaka jest najlepsza i na co trzeba uważać:)

bardzo dziękuję, że poruszyłaś Bato ten temat, chętnie sobie poczytam bo bardzo mnie to interesuje smile

4

Odp: Spirulina, jaka jest najlepsza i na co trzeba uważać:)
afadro napisał/a:

Nie wiem, jak można rozpoznać prawdziwą spirulinę, bo moja mama bierze spirulinę z firmy gal i bardzo sobie chwali, tzn. ogólnie jest w lepszej formie.
Oglądałam pudełko i jest tylko napisane, że wyprodukowane w Polsce.

Fajny wątek. Poczytałam co nieco o spirulinie i chciałabym ją wypróbować.
Spirulina firmy Gal, o której piszesz, podobno jest dobra. Ile płaci za nią Twoja mama?
Ufam tej firmie, bo już od wielu lat pije lub łykam (w zależności) ich tran smile

5

Odp: Spirulina, jaka jest najlepsza i na co trzeba uważać:)

Ja pod choinkę w paczce od ciotki z Ameryki dostałam spirulinę w tabletkach. Tutaj dotychczas spotkałam się tylko z taka sproszkowaną. Moja jest firmy Organika. Na razie łykam sobie jedna dziennie na śniadanie. Czytałam trochę, że może powodowac senność i uczucie osłabienia. no ale z kolei inni piszą, że to panaceum. Komu wierzyć?

6

Odp: Spirulina, jaka jest najlepsza i na co trzeba uważać:)

Sirulinę (wzbogaconą też o chlorellę) ma w swojej ofercie firma Calivita

Spirulina i chlorella to wspaniałe źródło wielu substancji odżywczych, niezbędnych do wzrostu i odnowy komórek. Duża zawartość pełnowartościowego białka (około 60-70%), czyni z nich cenne uzupełnienie diet wegetariańskich. Dostarczają również zestaw dobrze przyswajalnych witamin oraz składników mineralnych, co korzystnie wpływa na fizyczną i psychiczną kondycję organizmu. Algi zawierają łatwo przyswajalny jod niezbędny do produkcji hormonów tarczycy, które pełnią kluczową rolę w regulacji podstawowej przemiany materii i termogenezy, a przy tym warunkują prawidłowy rozwój oraz funkcjonowanie mózgu i układu nerwowego (w Europie ok. 435 mln. ludzi ma niewystarczające spożycie jodu). Kolejnym atutem alg jest niezbędny błonnik oraz chlorofil, dzięki którym zarówno spirulina, jak i chlorella stanowią idealny dodatek do diet odkwaszających i oczyszczających. W ten sposób organizm może pozbyć się substancji, które zaburzają przemianę materii oraz prawidłową aktywność systemu immunologicznego. Chlorofil, nazywany często ?skoncentrowaną siłą słońca?, wspomaga pracę jelit oraz niweluje nieprzyjemne zapachy ciała. Przy pomocy diety bogatej w algi podejmowane są także próby wspomagania odchudzania. Stwierdzono bowiem, że niebieskozielona spirulina zawiera substancje chemiczne, które hamują apetyt, a u niektórych osób mogą korzystnie wpływać na poziom glukozy we krwi. Skład produktu został również wzbogacony o ?zieloną żywność? w tym kapustę, szpinak, natkę pietruszki, brukselkę, liście aloesu, brokuły, trawę pszeniczną, liście lucerny siewnej, które zgodnie ze światowym trendem ?green foods?, oznaczają naturalne produkty spożywcze (niektóre rodzaje alg i warzyw), wykazujące działanie odżywcze, oczyszczające, wzmacniające układ odpornościowy oraz warunkujące utrzymanie właściwej równowagi kwasowo-zasadowej.

7

Odp: Spirulina, jaka jest najlepsza i na co trzeba uważać:)

Słyszałam różne opinie na temat spiruliny, że jej pochodzenie może być lepsze lub gorsze... Tyczy się to i tej tabletkowej, i tej sproszkowanej. I słyszałam też, że lepiej jednak sproszkowaną brać... Hm, ja biorę tabletki firmy Swanson (z ich sklepu sklepswanson.pl, więc wiem na stówę, że oryginalne) i widzę już efekty. Może właśnie chodzi o firmę, nie wszystkie firmy mają tak dobre składy. Dla mnie ważne, że czuję się lepiej, moje nadciśnienie jest w normie. Wydaje mi się, że metabolizm ruszył, więc liczę na szybsze gubienie wagi. Poza tym nie rezygnuje z warzyw i owoców. Spirulina jest dla mnie wspomagaczem zdrowej diety.

8

Odp: Spirulina, jaka jest najlepsza i na co trzeba uważać:)

chcialam kupic te spiruline na necie, ale ona faktycznie jest z chin, wiec chyba jednak jakosc jest watpliwa ;/

9

Odp: Spirulina, jaka jest najlepsza i na co trzeba uważać:)

Ja generalnie polecam spirulinę ale odmianę hawajską, która ma dużo więcej białka zdecydowanie warto przeczytać tą recenzję przed zakupem smile

10 Ostatnio edytowany przez Miłycham (2017-10-15 11:39:36)

Odp: Spirulina, jaka jest najlepsza i na co trzeba uważać:)

W ogóle się tego nie powinno spożywać. Informacja typu więcej wapnia niż gdzieś tam, niczego konkretnego nie daje. Można dodać, że zbyt dużo wapnia to większe ryzyko zawałów. Tym bardziej bez witaminy D. Zbyt dużo danych karotenoidów to zwiększone ryzyko nowotworów w pewnych warunkach. Szpinak nie jest dobrym źródłem żelaza, a żelazo najlepiej dostępne jest z produktów pochodzenia zwierzęcego. O analogu witaminy B12, który jest dla człowieka szkodliwy niczego nie napisano. Jednym zdaniem. Bla, bla, bla.

11

Odp: Spirulina, jaka jest najlepsza i na co trzeba uważać:)

B12 szkodzi? B Complex szkodzi?

12 Ostatnio edytowany przez Miłycham (2017-10-17 20:48:34)

Odp: Spirulina, jaka jest najlepsza i na co trzeba uważać:)

Analog b12. W produktach pochodzenia roślinnego b12 nie występuje. Natomiast co do suplementacji. Zależy od ilości. W większej ilości  może szkodzić, a przynajmniej nie mieć uzasadnienia.

13

Odp: Spirulina, jaka jest najlepsza i na co trzeba uważać:)

I tak się własnie zarabia kasę. ;-)