Jest najbardziej pełnowartościowym i jednym z najczystszych źródeł naturalnych składnikiem leczniczo-żywieniowym jakie możemy znaleźć w przyrodzie.
HAWAJSKA SPIRULINA PACIFICA NIE MA SOBIE RÓWNYCH NA ŚWIECIE (porównaj)
POSIADA WIĘKSZĄ KONCENTRACJĘ składników leczniczo ? odżywczych w 1g niż jakikolwiek inny produkt na świecie.
Spirulina zawiera:
? 3900% więcej beta karotenu niż karotka ,
? 2300% więcej żelaza niż szpinak,
? 375% więcej białka niż tofu,
? 300 %więcej wapnia niż mleko,
3g spiruliny (6 tabletek ) ma tą samą wartość odżywczą co 5 porcji owoców i warzyw.
Niebiesko-zielone algi w tym spirulina w nomenklaturze naukowej mają nazwę "cyanobacterii". W niektórych warunkach hodowlanych cyanobacterie jako produkt uboczny metabolizmu wytwarzają niebezpieczne toksyny, które następnie umiejscawiają się w strukturach komórkowych tych alg.
Poziom toksyn może być zależny od natężenia promieniowania słonecznego, głębokości zbiorników hodowlanych sztucznych bądź naturalnych, składu mineralnego wody i zmian środowiskowych, nie dających się przewidzieć.
Zażywanie preparatów z zakażonymi algami może doprowadzić do poważnych zmian w organizmie a w szczególności w wątrobie.
Wykrywalność toksyn jest skomplikowana i wymaga szczegółowych badań.
Cyanotech Corporation - producent Spiruliny Pacifica wraz z kilkoma wiodącymi producentami spiruliny i chlorelli założyli konsorcjum "Phytotoxin Research Project", na zlecenie którego opracowano metodę wykrywania microcyst w niebiesko-zielonych algach. Metodę wykrywalności opracowano w Wright State University.
DZIAŁANIE
Spirulina to bardzo silny antyoksydant
1. profilaktyka chorób nowotworowych,
2. wspomaganie pracy wątroby i nerek w procesie detoksykacji (fytocjanina ? odkryta tylko w spirulinie),
3. wzmacnianie systemu immunologicznego, (polisacharydy odkryte w spirulinie nazwane ?immuliną? są od 100 do1000 razy bardziej aktywne od preparatów polisacharydowych aktualnie używanych w immunoterapii chorób nowotworowych),
4. regeneracja komórek centralnego układu nerwowego (kompleks witamin z grupy B w tym Wit. B12),
5. obniżanie poziomu złego cholesterolu ( LDL) i trójglicerydów,
6. normalizuje poziom cukru we krwi,
7. wyizolowany ostatnio ze spiruliny specyficzny polisacharyd, nazwany ?spirulinowym wapniem? ma hamujące działanie na rozwój wirusów: HIV, grypy, świnki, odry, opryszczki i zwykłego przeziębienia.
8. wspomaganie terapii pacjentów chorych na AIDS, poprzez zawarte w spirulinie glikolipidy i fosfolipidy,
9. wspomaganie procesów trawienia i wydalania, poprzez stabilizowanie naturalnej flory przewodu pokarmowego,
10. stosowana przy anemii (bardzo łatwo przyswajalne żelazo),
11. stymulacja tworzenia krwi oraz komórek macierzystych szpiku kostnego,
12. zmniejszanie ujemnych skutków radioterapii i chemioterapii,
13. bardzo znaczące odtruwanie i wspomaganie procesów oczyszczania organizmu,
14. wspomaganie odchudzania (fenyloalanina ogranicza apetyt),
15. opóźnianie procesów starzenia się organizmu,
16. ograniczanie patogennego działania chorobotwórczych bakterii i grzybów,
17. niweluje zakwaszenie organizmu przywracając właściwą równowagę kwasowo-zasadową,
18. pobudza mechanizmy samonaprawcze uszkodzeń DNA,
19. jest doskonałym uzupełnieniem diety wegetariańskiej, ludzi starszych i rekonwalescentów,
CYANOTECH CORPORATION - LIDER W PRODUKCJI SPIRULINY NA ŚWIECIE
W 2004 roku właściciele największych w Stanach Zjednoczonych i na świecie hodowli Spiruliny: Cyanotech Corporation Hawaje i Earthrise Farms z Kalifiorni, przedstawili rządowi USA opracowanie w formie petycji, z którego wynika, że prowadzone przez nich hodowle są najbezpieczniejsze a produkty najwyższej jakości spośród wszystkich innych hodowli na świecie.
Rząd USA uznał jakość i czystość przedstawionego produktu - Spiruliny, dając mu najwyższe oceny.
Jeżeli wiec kupujesz Spirulinę hodowaną poza granicami USA ? nigdy nie będziesz pewien jej jakości.
UWAGA:
Na rynku polskim większość spiruliny pochodzi z Chin, jej cena jest bardzo niska a jakość wątpliwa.