Św. Hildegarda zaczyna być mi coraz bliższa - Netkobiety.pl

Dołącz do Forum Kobiet Netkobiety.pl! To miejsce zostało stworzone dla pełnoletnich, aktywnych i wyjątkowych kobiet, właśnie takich jak Ty! Otrzymasz tutaj wsparcie oraz porady użytkowniczek forum! Zobacz jak wiele nas łączy ...

Szukasz darmowej porady, wsparcia ? Nie zwlekaj zarejestruj się !!!

Forum Kobiet » RELIGIA - DUCHOWE POSZUKIWANIA » Św. Hildegarda zaczyna być mi coraz bliższa

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Posty [ 1 ]

Temat: Św. Hildegarda zaczyna być mi coraz bliższa

Ostatnio coraz bardziej zagłębiam się w nauki św. Hildegardy z Bingen i powiem wam szczerze, że jestem pod ogromnym wrażeniem tej kobiety.

Im więcej czytam o jej podejściu do człowieka, zdrowia i życia, tym bardziej mam wrażenie, że ludzie kiedyś naprawdę inaczej patrzyli na zdrowie niż dzisiaj.

Nie tylko „tabletka i koniec”, ale człowiek jako całość:
– ciało
– psychika
– duchowość
– emocje
– odpoczynek
– natura

I chyba właśnie dlatego tak bardzo mnie to porusza przy moim chronicznym zmęczeniu

Św. Hildegarda dużo pisała o tym, że organizm człowieka potrzebuje równowagi i że stres, smutek, przemęczenie czy życie w ciągłym napięciu potrafią odbić się na zdrowiu fizycznym.

I szczerze?

Po tym wszystkim co przechodzę sama zaczynam widzieć ile w tym może być prawdy.

Bardzo podoba mi się też jej podejście do prostego życia.

Bez ciągłego gonienia za rzeczami materialnymi.

Bliżej natury.
Bliżej Boga.
Spokojniej.

Mam wrażenie, że dzisiejszy świat jest przebodźcowany i człowiek przez to sam siebie wykańcza psychicznie i fizycznie.

Dlatego ostatnio coraz częściej:
– piję zioła Hildegardowe
– czytam o naturalnym wspieraniu organizmu
– próbuję bardziej dbać o odpoczynek
– ograniczam stres
– i uczę się cieszyć małymi rzeczami

Nie mówię, że to mnie cudownie uzdrowiło, bo nadal mam swoje problemy zdrowotne, ale psychicznie daje mi to jakieś ukojenie i poczucie, że mogę zrobić dla siebie coś dobrego.

Najbardziej chyba porusza mnie to, że św. Hildegarda nie oddzielała zdrowia od duszy.

Że człowiek nie jest tylko „ciałem do naprawienia”.

I może właśnie dlatego jej nauki tak do mnie trafiają w tym etapie życia.

Czasami mam wrażenie, że przez chorobę zaczęłam bardziej szukać sensu życia, spokoju i czegoś głębszego niż tylko codzienna gonitwa.

Ciekawa jestem czy ktoś z was też interesuje się św. Hildegardą albo stosował kiedyś jej zalecenia?

Zobacz podobne tematy :

Posty [ 1 ]

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Forum Kobiet » RELIGIA - DUCHOWE POSZUKIWANIA » Św. Hildegarda zaczyna być mi coraz bliższa

Zobacz popularne tematy :

Mapa strony - Archiwum | Regulamin | Polityka Prywatności

© www.netkobiety.pl 2007-2024