Diagnoza w kierunku autyzmu? - Netkobiety.pl

Dołącz do Forum Kobiet Netkobiety.pl! To miejsce zostało stworzone dla pełnoletnich, aktywnych i wyjątkowych kobiet, właśnie takich jak Ty! Otrzymasz tutaj wsparcie oraz porady użytkowniczek forum! Zobacz jak wiele nas łączy ...

Szukasz darmowej porady, wsparcia ? Nie zwlekaj zarejestruj się !!!

Forum Kobiet » ZDROWIE KOBIETY » Diagnoza w kierunku autyzmu?

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Posty [ 24 ]

Temat: Diagnoza w kierunku autyzmu?

Czy ktoś diagnozował się pod kątem autyzmu już jako osoba dorosła?

Sama przygotowuję się do takiej diagnozy i szukam wszelkich informacji, jak to wygląda.

Czy ktoś może przeszedł jako OSOBA DOROSŁA taki proces, albo ma kogoś bliskiego, kto przez to przeszedł (już w dorosłości). Jak długo to trwało, czy to była jedna wizyta czy kilka, o co pytano, czy były jakieś testy?

Zobacz podobne tematy :
Odp: Diagnoza w kierunku autyzmu?

Nie znam nikogo doroslego, tylko dwoje dzieci znam z autyzmem. U doroslych to rzadko wystepuje z tego co wiem. A myslisz,ze masz autyzm?

Julia life in UK napisał/a:

Nie znam nikogo doroslego, tylko dwoje dzieci znam z autyzmem. U doroslych to rzadko wystepuje z tego co wiem. A myslisz,ze masz autyzm?

Nie wiem, czy mam wink. Dostałam zalecenie od lekarza, żeby sprawdzić. Być może coś w tym jest.

Lucy-on-the-roof napisał/a:

Nie wiem, czy mam wink. Dostałam zalecenie od lekarza, żeby sprawdzić. Być może coś w tym jest.

To sprawdz.  Widocznie lekarz mial podstawy ,ja takich badan nie miałam, ale CFS widze daje podobne objawy,choc to zupelnie inne choroby

5

Lucy-on-the-roof napisał/a:
Muqin napisał/a:

Zdiagnozowane spectrum autyzmu pomaga w dalszym poprawianiu stanu zdrowia ogólnego, choćby i dlatego, że problemy wynikające ze spectrum inaczej się rozwiązuje niż te innej natury. Inaczej prowadzi się psychoterapię osoby ze spectrum niż tak zwanej neurotypowej, osobie ze spectrum zwykła psychoterapia skierowana do osób neurotypowych może solidnie zaszkodzić zamiast pomóc.

Z tego co się zorientowałam będą miała 4 sesje, po ok. godzina każda, będą rozmowy i testy, opinia też jest. Jak dalej będzie wyglądać ewentualna terapia, to nie wiem. Nie mam trudności sensorycznych, być może jestem wrażliwsza na niektóre bodźce emocjonalne typu agresja. W szkole nie doświadczyłam prześladowań, byłam raczej lubiana. Mam natomiast sporo negatywnych doświadczeń z domu i z pracy.

Istnieje taki stan zwany "autictic burnout". U wysokofunkcjonujących osób ze spectrum autyzmu pojawia się zwykle po jakimś czasie pracy zawodowej w niesprzyjających dla spectrum warunkach albo bardziej ogólnie skutkiem spiętrzenia stresu. Objawy mogą być bardzo podobne do tych, które opisywałaś w swoim wątku. Z punktu widzenia diagnozowania problemów pacjenta warto to wiedzieć, przynajmniej zdaniem w miarę nowoczesnych lekarzy. Wyeliminować jako niemożliwe, bo pacjent neurotypowy albo dowiedzieć się, że pacjent jest ze spectrum choć o tym nie wie, bo to spectrum w dalszym leczeniu bezwzględnie należy wziąć pod uwagę, nawet jeśli nie chodzi stricte o  "autictic burnout".
Z tego co napisałaś planowane diagnozowanie jest typowe dla polskiej ścieżki czyli od tej strony wszystko ok.

Co dalej z leczeniem to zapewne zależy, czy jesteś ze spectrum czy nie.

6

a ja mysle, ze kazdy czlowiek jest troche autystyczny

Gosiawie napisał/a:

Nieprawda nie kazdy jest. Autyzm to choroba,a nie cos naturalnego

8

Gosiawie napisał/a:

Przyjrzyj sie sobie czy nie robisz czego specyficznie/rutynowo?
Moze nie autystyczny, ale ma cos w sobie autystycznego, roznie mowia na ten temat.

9 Ostatnio edytowany przez Julia life in UK (2026-01-15 11:10:37)

Gosiawie napisał/a:
Gosiawie napisał/a:

Moze nie autystyczny, ale ma cos w sobie autystycznego, roznie mowia na ten temat.

Chyba każdy robi cos rutynowo np codziennie chodzi do pracy albo odbiera dzieci ze szkoly. Rutyna to nie wyznacznik autyzmu,tylko normalna czynnosc. Problem sie pojawia, gdy ktos wpada w panike,bo jego codzienna rutyna ulegla zmianie przez rozne okolicznosci

10

Gosiawie napisał/a:

Chyba każdy robi cos rutynowo np codziennie chodzi do pracy albo odbiera dzieci ze szkoly. Rutyna to nie wyznacznik autyzmu,tylko normalna czynnosc. Problem sie pojawia, gdy ktos wpada w panike,bo jego codzienna rutyna ulegla zmianie przez rozne okolicznosci

mnie chodzi o co innego, ja np. zawsze poprawiam na stole podkladki pod talerze, jesli sa krzywo, innych rzeczy nie poprawiam, jedynie to mi przeszkadza, to musi byc rowno tongue
Wycieram tez kran, jesli jest zalany woda i wiele innych rzeczy musze poprawic, a np. na lozku w sypialni mamy koc rozlozony na poscieli, to mi nie przeszkadza, jesli, np. piesek go poprzesuwa tongue

Gosiawie napisał/a:
Gosiawie napisał/a:

mnie chodzi o co innego, ja np. zawsze poprawiam na stole podkladki pod talerze, jesli sa krzywo, innych rzeczy nie poprawiam, jedynie to mi przeszkadza, to musi byc rowno tongue
Wycieram tez kran, jesli jest zalany woda i wiele innych rzeczy musze poprawic, a np. na lozku w sypialni mamy koc rozlozony na poscieli, to mi nie przeszkadza, jesli, np. piesek go poprzesuwa tongue

To jest nerwica natręctw,a nie autyzm

12

Gosiawie napisał/a:

nie mam nerwicy natrectw

Gosiawie napisał/a:
Gosiawie napisał/a:

nie mam nerwicy natrectw

Skad wiesz? big_smile Nerwica natręctw to zaburzenie psychiczne, które objawia się dwoma głównymi typami symptomów:
Obsesje – uporczywe, niechciane myśli, wyobrażenia lub impulsy, które wywołują lęk lub silny dyskomfort.
Przykłady: lęk przed zabrudzeniem, obsesyjne myśli o zrobieniu krzywdy komuś bliskiemu, ciągłe wątpliwości („Czy zamknąłem drzwi?”).
Kompulsje (natręctwa) – powtarzalne czynności lub rytuały, które osoba wykonuje, aby zmniejszyć lęk wywołany obsesjami.
Przykłady: wielokrotne mycie rąk, sprawdzanie zamków, liczenie lub porządkowanie rzeczy w określony sposób.

14

Gosiawie napisał/a:

nie mam nerwicy natrectw

Skad wiesz? big_smile Nerwica natręctw to zaburzenie psychiczne, które objawia się dwoma głównymi typami symptomów:
Obsesje – uporczywe, niechciane myśli, wyobrażenia lub impulsy, które wywołują lęk lub silny dyskomfort.
Przykłady: lęk przed zabrudzeniem, obsesyjne myśli o zrobieniu krzywdy komuś bliskiemu, ciągłe wątpliwości („Czy zamknąłem drzwi?”).
Kompulsje (natręctwa) – powtarzalne czynności lub rytuały, które osoba wykonuje, aby zmniejszyć lęk wywołany obsesjami.
Przykłady: wielokrotne mycie rąk, sprawdzanie zamków, liczenie lub porządkowanie rzeczy w określony sposób.

nie mam takich objawow i wiem co to nerwica natretcw. Ja nie stoje przy tych podkladkach 5 min i licze ile razy poprawilam big_smile

Gosiawie napisał/a:
Gosiawie napisał/a:

nie mam nerwicy natrectw

nie mam takich objawow i wiem co to nerwica natretcw. Ja nie stoje przy tych podkladkach 5 min i licze ile razy poprawilam big_smile

A no to dobrze big_smile

16

Do uzyskania diagnozy trzeba spełnić ileś tam kryteriów, granica w realu  jest zaś płynna i w pewnym sensie każdy jest ciut autystyczny zapewne. Są ludzie całkiem liczni co są na granicy spectrum albo bliżej tej granicy niż inni, diagnostycznie się nie łapią, ale są blisko.

Autyzm nie jest chorobą, jest odmiennością zwaną formalnie zaburzeniem, bo  ludzie ze spectrum są w mniejszości na skalę populacji. Jest  odmiennością neurologiczną, nie zaburzeniem psychicznym  i autyzmu jako takiego się nie leczy, ale osoba ze spectrum jak każda inna może mieć równolegle depresję czy nerwicę natręctw czy cokolwiek, co już się leczy.

Na dodatek zaś osoby ze spectrum czyli neurologicznie odmienne są bardzo zróżnicowane. Wysoka inteligencja albo niska, stan zdrowia, wpływ czynników zewnętrznych, rodzina środowisko, szkoła, wszystko ma wpływ. 
Tak ogólnie to od diagnozowania są specjaliści oraz testy, a nie forum,  to zanim się pokłócimy o nerwicę natręctw. smile

Muqin, pisałaś kiedyś, że jesteś blisko spektrum. Może napiszesz coś więcej, jak do tego doszłaś, czy jesteś/ czujesz się w jakikolwiek sposób "odmienna", czy miałaś jakieś sygnały od otoczenia, czy widzisz przejawy tego w swoim życiu i relacjach z innymi, czy masz albo miałaś jakieś terapie, itp.?

18 Ostatnio edytowany przez Muqin (2026-01-15 18:02:32)

Nic z tych rzeczy co pytasz tak stricte chyba nie miało miejsca w moim życiu. Jestem z tych ludzi stosunkowo bliskich spectrum, fakt. Z czystej ciekawości sobie testy wstępnego przesiewu zrobiłam, koleżanka ma dziecko ze spectrum, temat mi się pojawił w życiu lata temu, a ja ciekawska jestem. Z dorosłymi ze spectrum dobrze się dogaduję, ale też i wiedzy na ten akurat temat mam ciut więcej niż statystyczna osoba i jakieś tam predyspozycje też mam. Zwyczajnie mnie to spectrum kiedyś zainteresowało.
Odmienna ... wiesz, ja na pewno jestem miejscami taka trochę nietypowa, ale przecie ta moja ewentualna nietypowość to może wynikać ze wszystkiego po kawałku, bo to  i cechy wrodzone, i wychowanie, i to, co w życiu robiłam, a czego akurat nie smile człowiek to całość, a jak się siebie zacznie za bardzo analizować to idzie osiwieć, bo uczciwie to chyba jak się uprzeć, to wszystko sobie człek zdiagnozuje, a już w sferze psychiki to szczególnie. Terapię własną przeszłam, ale z zupełnie innych przyczyn, z inicjatywy własnej, trochę nietypowo, bo bez jakichś totalnych traum dzieciństwa, DDA, przemocowego partnera czy tym podobnych.
Testy obecnie stosowane już to spectrum wyłapują o wiele lepiej niż na przykład testy sprzed 10 lat.
Poza tym - masa jest stereotypizacji odnośnie ludzi ze spectrum, a oni są bardzo zróżnicowani. Rutyna na przykład może się wcale nie pojawić tak widocznie. Bardziej to jest w kierunku trudności z zaakceptowaniem zmiany niż rutyna czy powtarzalność zachowań w wersji prostej, łatwo widocznej z zewnątrz. Na dodatek ta "zmiana jest nie ok" może dotyczyć tylko niektórych rodzajów zmian, innych wcale nie. Ale neurotypowi też reagują na zmiany, niektórzy je łatwo tolerują , inni gorzej. Problemem dla osoby ze spectrum może być zarówno reakcja na nadmiar jak i niedomiar bodźców czyli przebodźcowania albo niedobodźcowanie, ale przecie na to wszyscy reagują, neurotypowi też, tylko ci ze spectrum jakby silniej. Tak z obserwacji mi wynika, że każda z osób ze spectrum musi poznać samą siebie i nauczyć się oddzielać u siebie, co ma ze spectrum a co z innych przyczyn. Tego, co ze spectrum nie da się ruszyć, całą resztę zasadniczo się da, choć innymi sposobami niż te skuteczne u neurotypowych, dlatego psychoterapia dla osób ze spectrum programowo powinna być do nich dostosowana.
Zdiagnozuj się wedle sugestii lekarza, jeśli Ci to spectrum wyjdzie to się wtedy tematem bliżej zajmiesz, tak sądzę lepiej dla Ciebie będzie.
Oczywiście wedle woli, ja gadać to mogę długo na ten temat.

19

Gosiawie napisał/a:
Gosiawie napisał/a:

nie mam nerwicy natrectw

no to masz kręćka big_smile

20

paslawek napisał/a:
Gosiawie napisał/a:

nie mam nerwicy natrectw

no to masz kręćka big_smile

Ja mam specyficzną "nerwicę natręctw", otóż zawsze wtedy, gdy mam do zrobienia coś pilnego, a strasznie mi się nie chce, nagle zaczyna mi przeszkadzać bałagan, który spokojnie ignorowałam przez ostatnie pół roku, i wtedy zabieram się pilnie za "porządkowanie" przekładanie,  układanie big_smile.

Muqin napisał/a:

Nic z tych rzeczy co pytasz tak stricte chyba nie miało miejsca w moim życiu. Jestem z tych ludzi stosunkowo bliskich spectrum, fakt. Z czystej ciekawości sobie testy wstępnego przesiewu zrobiłam, koleżanka ma dziecko ze spectrum, temat mi się pojawił w życiu lata temu, a ja ciekawska jestem. Z dorosłymi ze spectrum dobrze się dogaduję, ale też i wiedzy na ten akurat temat mam ciut więcej niż statystyczna osoba i jakieś tam predyspozycje też mam. Zwyczajnie mnie to spectrum kiedyś zainteresowało.

No widzisz, mi akurat w tych testach wstępnych wychodzi, że jestem jak najbardziej "typowa".

Tyle, że jak zaczęłam szukać informacji, czytać, słuchać podcastów w temacie, oglądać wywiady z osobami z ASD, a jednocześnie przypominać sobie różne uwagi i reakcje innych, to perspektywa mi się zmieniła. Teraz biorę pod uwagę, że może jestem pewnych rzeczy w sobie nieświadoma i zaznaczam w testach błędne odpowiedzi. 

Jeśli w testach przesiewowych jesteś blisko, to może w tym spektrum jednak jesteś wink

22

W tych powszechnie dostępnych wychodzi jak się chce, można je dogiąć do chcianego (także podświadomie) wyniku. Z diagnostycznymi tak się nie da, bo tam jeszcze ten psycholog w grę wchodzi, a i testy inne .   Poza tym w diagnostyce spectrum nie ma błędnych odpowiedzi ani prawidłowych, to nie egzamin smile
Nie sądzę, żebym się diagnostycznie na spectrum załapywała, emocjonalnie zwłaszcza. Blisko to jestem, ale za dużą mam empatię poznawczą, czytanie cudzych emocji mi za dobrze wychodzi, to z życia wiem. 
Masy rzeczy w sobie człowiek jest nieświadomy, tak ogólnie. Wiesz, mechanizmy obronne psychiki, te klimaty... smile

Muqin napisał/a:

W tych powszechnie dostępnych wychodzi jak się chce, można je dogiąć do chcianego (także podświadomie) wyniku. Z diagnostycznymi tak się nie da, bo tam jeszcze ten psycholog w grę wchodzi, a i testy inne .   Poza tym w diagnostyce spectrum nie ma błędnych odpowiedzi ani prawidłowych, to nie egzamin smile
Nie sądzę, żebym się diagnostycznie na spectrum załapywała, emocjonalnie zwłaszcza. Blisko to jestem, ale za dużą mam empatię poznawczą, czytanie cudzych emocji mi za dobrze wychodzi, to z życia wiem. 
Masy rzeczy w sobie człowiek jest nieświadomy, tak ogólnie. Wiesz, mechanizmy obronne psychiki, te klimaty... smile

Mi rzecz jasna nie chodzi o błędne w znaczeniu poprawna odpowiedź, ani doginanie do upragnionego wyniku.

Weźmy na przykład pytanie o specyficzne zainteresowania. Zaznaczam, że nie mam. Ale może jednak w moich zainteresowaniach jest coś "specyficznego", tylko ja tego nie odczuwam w taki sposób. Nie mam świadomości, że jednak w moim sposobie spędzania czasu jest coś "innego". Jak poczytałam więcej i posłuchałam opowieści innych, to nagle złapałam się na tym, że mam nawyk bardzo silnego skupiania się na tym, co mnie zainteresuje. Czyli tematy moich zainteresowań są zmienne, i wydawało mi się, że nie ma w nich nic wyjątkowego, ale pewien sposób ich realizacji jest być może nietypowy, a czasami nawet może "obsesyjny", do tego stopnia że trudno mi się oderwać, zapominam o jedzeniu itp. I nie wystarczy, że sobie coś tam poczytam, raczej zbieram informacje, robię sobie wręcz małą "encyklopedię". Czyli może jednak powinnam zaznaczyć, że tak, że mam te specyficzne zainteresowania.

Na ile miarodajne są testy diagnostyczne wykonywane u psychoterapeuty, na jakiej zasadzie się opierają - tego oczywiście nie wiem. Być może pytania są bardziej dokładnie sformułowane niż w dostępnych testach przesiewowych.

24

Przy testach diagnostycznych to, co tu napisałaś mówisz psychologowi. A on to dopasowuje do całej reszty. Taka mała cegiełka, jakiś fragment tego, jaka jesteś.
Skąd niby Ty miałabyś tak dokładnie wiedzieć, co się u diaska kryje pod hasłem "specyficzne zainteresowania"? Ja bym z odruchu na początek usiłowała dopytać, co co pytającemu chodzi, bo to nie jest jednoznaczne.
Stereotypowo osoba ze spectrum to taki trochę "maniak", co to skupia bardzo mocno się na jakiejś wybranej dziedzinie, często trochę oderwanej od rzeczywistości.
W realu, w diagnostyce, już nie ma stereotypów.
Wiele osób ze spectrum ma tzw. "special interest" ( wybacz tą angielszczyznę, ale jeszcze odpowiedników polskich jednoznacznych chyba nie ma) i mają je  okresowo, nie jedno na całe życie, te special interest  bywają zmienne. Ale ... ale podobnie mają też osoby z ADHD, które też potrafią  wsiąknąć w coś , co je zainteresuje tak, że zapominają o jedzeniu i innych rzeczach. Naprawdę  to trudno ocenić czasami, bo to taka jedna cegiełka z wielu. 
Osoby piszące (tworzące) też niektóre wsiąkają i znikają dla świata jak je wena dopadnie. smile

Posty [ 24 ]

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Forum Kobiet » ZDROWIE KOBIETY » Diagnoza w kierunku autyzmu?

Zobacz popularne tematy :

Mapa strony - Archiwum | Regulamin | Polityka Prywatności

© www.netkobiety.pl 2007-2024