Słowa Jezusa Chrystusa ciąg dalszy
1. Czemuście mnie szukali? Czy nie wiedzieliście, że w tym, co należy do Ojca mego, powinienem być?
-powiedział Jezus do swoich rodziców. Czy Ojciec oznacza, że Bóg był prawdziwym Ojcem Jezusa,a więc Trójca? NIE. Wszyscy Chrzescijaninie nazywają Boga Ojcem. Po prostu trzeba zrozumieć starożytny język ówczesnych ludzi
2. Duch Pański spoczywa na mnie, ponieważ mnie namaścił i posłał mnie, abym głosił ewangelię ubogim, abym uzdrawiał skruszonych w sercu, abym zwiastował jeńcom wyzwolenie, a niewidomym przejrzenie, abym uciśnionych wypuścił na wolność,
Abym głosił rok łaski Pana.
-I to była prawdziwa misja Jezusa Chrystusa
3. Muszę i innym miastom głosić królestwo Boże, bo na to zostałem posłany.
- tak dobrze czytacie Jezus został poslany przez Boga właśnie po to,by glosic Ewangelie
4. Żaden człowiek, który przyłoży rękę do pługa i ogląda się wstecz, nie nadaje się do królestwa Bożego
-czyli każdy człowiek dla którego praca jest ważniejsza od Boga nie wyjdzie do nieba
5. Jednakże dziś, jutro i pojutrze muszę iść w drogę . Bo rzecz niemożliwa, żeby prorok zginął poza Jerozolimą.
Jeruzalem, Jeruzalem, które zabijasz proroków i kamienujesz tych, którzy do ciebie są posłani! Ileż razy chciałem zgromadzić dzieci twoje, jak kokosz gromadzi pisklęta swoje pod skrzydła , a nie chcieliście.
Oto wasz dom zostanie wam pusty. Zaprawdę, powiadam wam: Nie ujrzycie mnie, aż przyjdzie czas , gdy powiecie: Błogosławiony , który przychodzi w imię Pańskie.
-wyjscia są dwa albo Jezus sam siebie nazywa prorokiem albo mówi o innym proroku,który miał umrzeć w Jerozolimie
. Tak po za tym Góra Kalwaria była położona poza Jerozolima.
6. A gdy cię zaproszą, idź i usiądź na najniższym miejscu. Wtedy przyjdzie ten, który cię zaprosił, i powie ci: Przyjacielu, przesiądź się wyżej! Wtedy będziesz musiał oddać pokłon tym, którzy z tobą zasiadają do stołu.
Bo każdy, kto się wywyższa, będzie poniżony, a kto się poniża, będzie wywyższony.
-Jezus uczył pokory, żeby się nie wywyższać
7. Gdy wydajesz obiad albo wieczerzę, nie zwołuj swoich przyjaciół ani swoich braci, ani swoich krewnych, ani swoich bogatych sąsiadów, aby cię i oni nawzajem nie zaprosili, i miałbyś odpłatę.
Lecz gdy urządzasz przyjęcie, zaproś ubogich, ułomnych, chromych i niewidomych.
I będziesz błogosławiony, bo nie mają czym ci się odwdzięczyć. Odpłatę bowiem otrzymasz przy zmartwychwstaniu sprawiedliwych.
-Jezus mówi, zeby być goscinnym nie tylko dla rodziny,ale przede wszystkim dla potrzebujacych
8. Dzieci tego świata żenią się i za mąż wychodzą;
Lecz ci, którzy będą uznani za godnych dostąpienia tamtego świata i zmartwychwstania umarłych, ani się żenić nie będą, ani za mąż wychodzić.
I już umrzeć nie mogą, gdyż są równi aniołom i są dziećmi Bożymi, będąc dziećmi zmartwychwstania.
A że umarli są wskrzeszani, to i Mojżesz zaznaczył przy krzaku, gdy nazywał Pana Bogiem Abrahama, Bogiem Izaaka i Bogiem Jakuba.
Bo nie jest On Bogiem umarłych, lecz żywych; wszyscy bowiem dla Niego żyją.
-Jezus naucza o wyższości życia samotnego dla Boga nad malzenstwem. Uczy też o zmartwychwstaniu
9. Gdy was posyłałem bez trzosa, bez torby podróżnej i bez obuwia, czy wam czego brakowało? A oni odpowiedzieli: Niczego.
Potem rzekł do nich: Lecz teraz, kto ma trzos, niech go weźmie , podobnie i torbę ; a kto nie ma miecza, niech sprzeda szatę swoją i kupi miecz.
Bo powiadam wam, że musi się jeszcze spełnić na mnie to, co jest napisane: I policzony został w poczet przestępców. To bowiem, co dotyczy mnie, ma już koniec.
I rzekli: Panie, oto dwa miecze. I rzekł im: Wystarczy.
-te słowa powiedział Jezus zanim wyszedł z uczniami do Ogrodu Oliwnego się modlić. Dlaczego kazał uczniom wziąć miecz? Przecież wg nauki Kościóła miał dobrowolnie się wydać na mękę i krzyż. Jeżeli ktoś np bierze z domu nóż to nie po to,żeby go mieć do ozdoby, ale w wiadomym celu
10. Czy ty jesteś Chrystusem? Powiedz nam. A On im rzekł: Jeśli wam powiem, nie uwierzycie.
A jeśli i was zapytam , nie odpowiecie mi i nie wypuścicie mnie .
Odtąd Syn Człowieczy zasiądzie po prawicy Mocy Bożej.
Wtedy wszyscy rzekli: Czy Ty więc jesteś Synem Bożym? A On im odpowiedział: Wy mówicie, że jestem.
-Jezus NIE odpowiada twierdząco, że jest Synem Bożym. Mówi tylko "wy tak twierdzicie,że jestem". Bo Jezus nigdy w Biblii nie wypowiedział o sobie słów "Jestem Bogiem " albo "Jestem Synem Bożym ". Jezus sam siebie w Biblii nazywa "Synem Człowieczym " albo "prorokiem" . Nie wkladajmy, więc w usta Jezusa słów, których nie wypowiedział.
11. zapytał Go Piłat: Czy Ty jesteś Królem Żydowskim? A On mu odpowiedział: Ty tak mówisz .
-I znowu to samo Jezus mówi "to ty tak twierdzisz, że jestem Królem Żydowskim, a nie ja"
12. Zaprawdę, powiadam ci: Dziś ze mną będziesz w raju.
-dlaczego do uja wafela wszystkie te twory denominacje chrześcijańskie uczą, że Jezus umarł na krzyżu i wstąpił do otchłani na trzy dni,skoro Jezus mówi z krzyża wyraźnie "dziś że mną będziesz w raju" DZIS, nie jutro, nie za 3 dni, nie jak będę Wniebowziety, tylko dziś. Co wam to mówi?
Jezus był juz w raju razem z dobrym łotrem "Z głośnym wołaniem i płaczem za dni ciała swego zanosił On gorące prośby i błagania do Tego, który mógł Go wybawić od śmierci, i został wysłuchany dzięki swej uległości."
13. O głupi i ospali w wierze we wszystko, co powiedzieli prorocy!
Czyż Chrystus nie musiał tego cierpieć, aby wejść do swojej chwały?
- rzekomo mówi Jezus po zmartwychwstaniu w liczbie trzeciej. Po co Jezus cierpiał? Po to,żeby wejść do swojej chwały. Kiedy wszedł do swojej chwały? Kiedy powiedział do dobrego łotra "dziś ze mną będziesz w raju".
14. Pokój wam... Czemu jesteście zmieszani i czemu myśli rodzą się w waszych sercach?
Spójrzcie na moje ręce i nogi: to Ja jestem. Dotknijcie mnie i zobaczcie, bo duch nie ma ciała ani kości, jak widzicie, że Ja mam.
-Jezus ostrzegł Apostołów przed fałszywym Chrystusem. Co powiedział Jezus "Nie przyszedlem przynieść pokoju lecz miecz". Ten Jezus przynosi pokój Uczniowie Jezusa nie mogli go poznać po rzekomym zmartwychwstaniu. Bo prawdziwy Jezus był juz w raju, jak Pismo Swiete objawia nam prawdę
Alleluja.
Miłuję Pana, albowiem usłyszał
głos mego błagania,
bo ucha swego nakłonił ku mnie
w dniu, w którym wołałem.
Oplotły mnie więzy śmierci,
dosięgły mnie pęta Szeolu,
popadłem w ucisk i udrękę.
Ale wezwałem imienia Pańskiego:
«O Panie, ratuj me życie!»
Pan jest łaskawy i sprawiedliwy
i Bóg nasz jest miłosierny
Pan strzeże ludzi pełnych prostoty:
byłem bezsilny, a On mię wybawił.
Wróć, moja duszo, do swego spokoju,
bo Pan ci dobrze uczynił.
Uchronił bowiem moje życie od śmierci,
moje oczy - od łez,
moje nogi - od upadku
Będę chodził w obecności Pańskiej
w krainie żyjących.
Ufałem, nawet gdy mówiłem
«Jestem w wielkim ucisku».
Powiedziałem w swym przygnębieniu:
«Każdy człowiek kłamie!»
Cóż oddam Panu
za wszystko, co mi wyświadczył?
Podniosę kielich zbawienia
i wezwę imienia Pańskiego.
Moje śluby, złożone Panu, wypełnię
przed całym Jego ludem.
15 Drogocenną jest w oczach Pana
śmierć Jego czcicieli
16 O Panie, jam Twój sługa,
jam Twój sługa, syn Twojej służebnicy:
Ty rozerwałeś moje kajdany.
17 Tobie złożę ofiarę pochwalną
i wezwę imienia Pańskiego.
18 Moje śluby, złożone Panu, wypełnię
przed całym Jego ludem.
19 na dziedzińcach domu Pańskiego,
pośrodku ciebie, Jeruzalem.
Tak moi drodzy Jezus prawdziwy został wybawiony od śmierci i zabrany do raju w dniu ukrzyzowania Jego prawdziwe nauki zostały głoszone aż do Ostatniej Wieczerzy.... falszywy Chrystus,który zwiódł Apostołów przyszedl po rzekomym zmartwychwstaniu. Skąd wiadomo ,że falszywy Chrystus przyszedl w czasach Apostołów? Prawdziwy Jezus przed nim ostrzega Apostołów mówiąc do nich " A Jezus odpowiadając, rzekł im: Baczcie, żeby was kto nie zwiódł. Albowiem wielu przyjdzie w imieniu moim, mówiąc: Jam jest Chrystus, i wielu zwiodą.” Mt 24,4-5
Chrześcijańskie twory denominacyjne twierdzą "że Jezus to powiedział do Apostołów, ale nie miał na myśli Apostołów tylko miał na myśli ludzi w czasach ostatecznych czyli np nas" - no ja niewiem czy da sie byc bardziej glupszym
. Przeciez Jezus to ostrzeżenie przed falszywym Chrystusem wypowiedział do Apostołów, a wiec falszywy Chrystus przyszedl za ich życia
Zburzcie tę świątynię, a Ja w trzy dni ją odbuduję.
Wtedy rzekli Żydzi: Czterdzieści sześć lat budowano tę świątynię, a Ty chcesz ją wznieść w ciągu trzech dni? On zaś mówił o świątyni ciała swego.
Gdy więc zmartwychwstał, przypomnieli sobie uczniowie Jego, że im to powiedział, i uwierzyli Pismu i słowu, które wypowiedział Jezus.
-trzeba odroznic słowa, ktore wypowiada Jezus swoimi ustami i oddzielic je od slow,które dodaje autor Ewangelii. Wg źródeł historycznych nie był to ani Jan apostol, ani jakikolwiek bliski uczen Jezusa-nie byl wiec on swiadkiem naocznym ani ukrzyzowania,ani zmartwychwstania. Tak,wiec Zydzi z Jezusem rozmawiali o swiatyni w Jerozolimie. Nie ma sensu twierdzic "ze Jezus mowiac o odbudowaniu swiatyni w 3 dni",gdy dyskutowal.z Zydami o swiatyni w Jerozolimie, nagle mial na myśli swiatynie swojego ciała. To tak samo jak dwie osoby rozmawiaja o morzu w sensie morzu Baltyckim i nagle druga osoba odpowadajac o morzu Baltyckim ma na myśli morze jako metafore polityki- bez sensu. Dlatego trzeba czytać co mowi Jezus wlasnymi ustami,a nie to co sobie dopisal do nich autor
2. Zaprawdę, zaprawdę, powiadam ci, jeśli się ktoś nie narodzi na nowo, nie może ujrzeć królestwa Bożego.
-Jezus nowi tu cos ważnego. Trzeba sie nawrócic, zmienic swoje życie
3. Zaprawdę, zaprawdę, powiadam ci, jeśli się ktoś nie narodzi z wody i z Ducha, nie może wejść do królestwa Bożego.
Co się narodziło z ciała, jest ciałem, a co się narodziło z Ducha, jest duchem.
-Jezus ma na myśli chrzest i otrzymanie Ducha Świętego
4. A nikt nie wstąpił do nieba, tylko Ten, który zstąpił z nieba, Syn Człowieczy, który jest w niebie .
A jak Mojżesz wywyższył węża na pustyni, tak musi być wywyższony Syn Człowieczy.
Aby każdy, kto w niego wierzy, nie zginął, ale miał życie wieczne.
Albowiem tak Bóg umiłował świat, że Syna swego jednorodzonego dał, aby każdy, kto w niego wierzy, nie zginął, ale miał życie wieczne.
-Jezus tutaj mowi o swoim ukrzyzowaniu. Jezus jest Zbawicielem świata,ale Jezus jest Panem,a nie Bogiem-w starozytnym jezyku wyraz Pan nie równal sie Bog, w Biblii wielu ludzi bylo nazywanymi "Panem" . Jezus tez nie zmartwychwstal ,lecz zostal zabrany do raju jak powiedzial do dobrego łotra "dzis będziesz ze mna w raju". Ludzie myślą, ze Jezus musial umrzeć, bo bez smierci nie było by zbawienia. Nieprawda- Jezus musiał przelac swoją krew na zbawienie swiata,co uczynił. "Oto jest krew nowego przymierza,ktora za was bedzie wylana na odpuszczenie grzechow" to krew Jezusa odkupila świat od grzechów, a nie jego rzekoma śmierć. Za to dzieło Bóg wywyzszyl Go dlatego w modlitwie Jezus jest nam Posrednikiem oraz dostał od Boga wladze sadzenia świata. A skoro dostał władzę to znaczy, ze nie moze byc Bogien,bo Bog te władzę juz ma nikt nie musi Mu tej władzy dawac
Jak Jezus nie umarł na krzyzu? Gdy przybito Jego bok wypłynela krew i woda co jest oznaką życia. Jezus powiedzial "ze będzie tak jak Jonasz byl 3 dni wnetrzu wielkiej ryby, tak samo on bedzie we wnetrzu ziemii". Byl Jonasz zywy czy martwy? Żywy. Jezus Chrystus na wzor Jonasza był zywy w grobie i z grobu zywy zostal zabrany przez Boga do raju jeszcze tego samego dnia, jak zapowiedział do dobremu lotrowi "dzis będziesz ze mną w raju " . Sam czas zmartwychwstania sie nie zgadza. Trzy pelne dni i trzy pełne noce to jest
1 dzień piatek wieczór do soboty wieczorem
2 dzień od soboty wieczorem do niedzieli wieczorem
3 dzien od niedzieli wieczorem do poniedziałku wieczorem
Nawet fakt,ze Zydzi liczyli wtedy nowy dzien od wieczora ,a nie od polnocy lub od rana jak my dzisiaj po obliczeniu trzech dni nie daje nam niedzieli rano.
Falszywy wiec Chrystus,który przyszedl zwiesc Apostołów nawet nie zmartwychwstal po trzech dniach
Jak mozna zbawic świat i nie byc Bogiem? Mozna. W Piśmie Swietym wielu ludzi pelnilo wielkie funckcje: Melchizedek nie miał ani ojca,ani matki jest najbardziej zagadkowa postacią Biblii, pelnil funkcje Najwyższego Kaplana Boga na ziemii- czy ktos z nas Go czci jako Boga? NIKT. Abraham zostal nazwanym Ojcem Wielu Narodów przez Abrahama przyszło blogoslawienstwo na wszystkie narody. Czy czczimy Abrahama jako rownego Bogu? NIE.
Tak wiec Bog jest tylko Jeden.
5. Lecz nadchodzi godzina, owszem już jest, kiedy to prawdziwi czciciele będą oddawać cześć Ojcu w Duchu i prawdzie, a takich to czcicieli szuka Ojciec.
Bóg jest Duchem, a ci, którzy go czczą, winni mu oddawać cześć w Duchu i prawdzie.
-sam Jezus bedac na ziemii powiedzial,że Bóg jest Duchem
6. Moim pokarmem jest pełnić wolę Tego, który mnie posłał, i wykonać Jego dzieło.
-Jezus jak sam siebie nazwal w innej Ewangelii byl sluga Panskim. Nie mogl wiec byc Bogiem,bo pełnił wole Boga
7. Zaprawdę, zaprawdę, powiadam wam: Syn nie może nic czynić sam od siebie, tylko to, co widzi Ojca czyniącego. Cokolwiek bowiem On czyni, to samo czyni i Syn...."
-kolejny dowod, ze Jezus nie jest Bogiem. To Bóg dal Mu władzę, lecz Jezus mówi "sam od siebie niczego nie mógłbym nic uczynic". Bóg daje roznym ludziom rozne dary. Eliasz tez wskrzesil umarłego syna wdowy, podobnie jak Jezus wkrzesil Lazarza- czym sie wiec rozni Eliasz od Jezusa,ze jednego nazywacie Bogiem/prawdziwym Synem Boga/równym Bogu, a drugiego nazywacie prorokiem i zwyklym czlowiekiem?
Czy wyraz Syn Boży oznacza prawdziwego Syna Boga? NIE w Biblii mamy przykłady, gdzie sam Bog nazywa innych proroków swoimi synami Bozymi
7. Zaprawdę, zaprawdę, powiadam wam: Kto słucha słowa mego i wierzy w tego, który mnie posłał, ma życie wieczne i nie pójdzie na sąd, lecz przeszedł ze śmierci do życia.
-denominacje chrześcijańskie mowia: Będziesz zbawiony jezeli uwierzysz,ze Jezus jest równym Bogu,a wiec jest tez Bogiem
Jezus powiedział ten,kto wierzy w tego, ktory go posłał czyli wierzy w Boga. Wierzy w Boga,a nie w niego oraz słucha jego nauk ten ma zycie wieczne
To wychodzi z ust Jezusa,a nie wychodzi spod piora autora Ewangelii
8. Przyszedłem w imieniu Ojca mego, a nie przyjmujecie Mnie. Jeśli przyjdzie kto inny we własnym imieniu, tego przyjmiecie.
-czyzby zapowiedz fałszywego Chrystusa?
Czy nazywanie Boga Ojcem czyni kogos jego rodowitym dzieckiem? NIE. My mowimy Ojcze Nasz do Boga tez. Wszyscy Chrzescijaninie, ktorzy sluchamu nauk Jezus ,wypelniamy mamy Boga za Ojca
9. Ja jestem chlebem życia; kto do mnie przychodzi, nigdy łaknąć nie będzie; a kto we mnie wierzy, nigdy pragnąć nie będzie.
A powiedziałem wam: Widzieliście mnie, a nie wierzycie.
Wszystko, co Mi daje Ojciec, przyjdzie do Mnie, a tego, który do Mnie przychodzi, nie wyrzucę precz.
Ja bowiem zstąpiłem z nieba nie po to, aby spełniać swoją wolę, lecz wolę Tego, który mnie posłał.
A to jest wola Tego, który Mnie posłał, Ojca, abym z tego wszystkiego, co Mi dał, niczego nie stracił, ale abym to wskrzesił w dniu ostatecznym.
A to jest wola Tego, który mnie posłał, aby każdy, kto widzi Syna i wierzy w Niego, miał życie wieczne, a Ja go wskrzeszę w dniu ostatecznym.
-Jezus Chrystus jest Panem i Zbawicielem, w takiego Jezusa mamy wierzyc,by miec zycie wieczne
Jezus Chrystus nie jest Bogiem,rodowitym Synem Bożym, ani rownym Bogu
10. Ja jestem światłością świata; kto idzie za mną, nie będzie chodził w ciemności, ale będzie miał światłość życia.
-co znaczy chodzić za Jezusem? Powtarzać, ze jest Bogiem czy słuchać I wypełniać Jego nauki? Kto wypełnia nauki Jezusa Chrystusa ten ma światłośc życia
"Jeżeli będziecie trwać w słowie moim, prawdziwie uczniami moimi będziecie .
I poznacie prawdę, a prawda was wyzwoli.
11. Ja nie szukam własnej chwały. Jest Ktoś, kto szuka i sądzi.
Zaprawdę, zaprawdę, powiadam wam: Jeśli kto zachowa słowo moje, nie zazna śmierci na wieki.
-kolejny dowod, ze Jesus nie jest Bogiem. Sam powiedzial "ze chwaly swojej nie szuka". Jezus nigdy nie nakazal ludziom siebie czcic
12. Zaprawdę, zaprawdę, powiadam wam: Zanim Abraham stał się, Ja Jestem.
-Jezus był w zamysle Boga zanim narodzil sie Abraham. To tyle oznacza, a nie,ze Jezus jest Bogiem. Potwierdza to Biblia, ktora przy innych prorokach tez mówi "ze byli zanim się narodzili".
13. Ja jestem dobry pasterz i znam owce swoje , i moje Mnie znają.
Jak Ojciec Mnie zna, tak i Ja znam Ojca. I życie moje oddaję za owce.
Mam też inne owce, które nie są z tej owczarni; również i te muszę przyprowadzić, i głosu mojego słuchać będą, i nastanie jedna owczarnia i jeden pasterz.
-Jezus zaznacza,że jest Zbawicielem świata
14. Ja i Ojciec jedno jesteśmy
-nie oznacza, że Jezus jest równym Bogu. Jedno oznacza-jedni w zamyśle, zgodni w działaniu. Skąd to wiadomo. Jezus dalej mowi "Ojciec jest większy ode Mnie" tak więc równość Bogu odpada w wyrazie "jedno". Po za tym jedno jesteśmy nigdy nie oznacza równo jesteśmy
A tutaj mamy pełne zrozumienie słów Jezusa,który nazwał siebie bogiem przed Żydami, którzy chcieli go ukamieniowac
Odpowiedzieli mu Żydzi, mówiąc: Nie kamienujemy cię za dobry uczynek, ale za bluźnierstwo i za to, że Ty, będąc człowiekiem, uważasz siebie za Boga.
Jezus im odpowiedział: Czyż w waszym Prawie nie napisano: Ja rzekłem: Bogami jesteście?
Jeśli nazwał bogami tych, do których doszło słowo Boże, a Pismo nie może być naruszone,
O tym, którego Ojciec poświęcił i posłał na świat, mówicie: Bluźnisz, dlatego, że powiedziałem: Jestem Synem Bożym?
15. Dzieci, jeszcze krótko jestem z wami. Szukać mnie będziecie, ale jak powiedziałem Żydom: Dokąd Ja idę, wy przyjść nie możecie, tak teraz wam mówię.
-uwaga! Jezus wypowiedział tę słowa do Apostołów przed Ostatnia Wieczerza. Tak im zapowiedział, że nie ujrza Jego po ukrzyzowaniu,ponieważ jak sam powiedzial do dobrego łotra "dziś będziesz ze Mną w raju" w dniu ukrzyzowania zywy tak jak Jonasz został zabrany do raju" a Bóg zgodnie z proroctwem wybawił Go od śmierci.
" Niech się nie trwoży serce wasze. Wierzycie w Boga i we mnie wierzcie.
W domu Ojca mego jest mieszkań wiele. Gdyby tak nie było , byłbym wam powiedział. Idę przecież przygotować wam miejsce"
16. A o cokolwiek prosić będziecie w imieniu moim, to uczynię, aby Ojciec był uwielbiony w Synu.
Jeżeli o cokolwiek prosić będziecie w imię moje, spełnię to .
Jeśli mnie miłujecie, przykazań moich przestrzegajcie.
-Jezus mówi modlitwa ma być zawsze skierowana do Boga w Jego Imieniu. A nie,żeby modlitwa była skierowana do niego. Nikt nie powinien się modlić do Jezusa, a tym bardziej do Maryi lub świętych.
Prawidłową modlitwa Chrzescijanina
1. Zawsze i tylko do Boga Ojca
2. W imieniu Jezusa Chrystusa jako jedynego Posrednika
3. Pod natchnieniem Ducha Świętego
17. Ja zaś prosić będę Ojca i da wam innego Pocieszyciela, aby był z wami na wieki.
Ducha prawdy, którego świat przyjąć nie może, bo go nie widzi i nie zna; wy go znacie, bo przebywa wśród was i w was będzie.
-zapowiedź zesłania Ducha Świętego
18. Słyszeliście, że powiedziałem wam: Odchodzę i przyjdę znowu do was. Gdybyście Mnie miłowali, radowalibyście się, że powiedziałem: Idę do Ojca, bo Ojciec większy jest ode Mnie.
-sam Jezus zaprzecza,że jest równym Bogu, no,ale dla denominacji chrzescijanskich jak Jezus mówi,że Bóg Ojciec jest większy od niego to ma na myśli, że jest równym z nim, a także jak Jezus mówi "jedno jesteśmy " to oznacza, że powiedzial:"równo jestesmy"
"Odtąd już wiele nie będę z wami mówił, bo nadchodzi władca tego świata i nie ma on nic do mnie.
-Jezus powiedział jasno i wyraźnie do Apostołów PREZED Ostatnia Wieczerza że odchodzi i NIE BEDZIE z nimi mówił.
Jezus w innych Ewangeliach ostrzega Apostołów przed fałszywym Chrystusem?
Z kim rozmawiali uczniowie Jezusa po rzekomym zmartwychwstaniu, skoro Jezus przed Ostatnia Wieczerza zapowiedział im ,że
-idzie do Ojca
-już go nie zobaczą
-już nie będzie z nimi mówił
.... Jeszcze chwila, a nie będziecie Mnie oglądać, i znowu chwila, a ujrzycie Mnie, bo idę do Ojca.
19. A to jest życie wieczne, aby poznali Ciebie, jedynego prawdziwego Boga i Jezusa Chrystusa, którego posłałeś.
-zycie wieczne : wiara w Jedynego Boga i Jezusa Chrystusa. Zauważcie,że Jezus robi odróżnienie siebie od Boga. Nie ma wiec Trójcy. Wiara w Jezusa Chrystusa na czym polega? Na uznaniu go za Pana i Zbawiciela. Jak już wcześniej wyjaśniałam słowo Pan nie rowna się Bóg
Nie będę pisać słów Jezusa po zmartwychwstaniu, bo już ustaliliśmy,że prawdziwy Jezus poszedł razem z dobrym łotrem w dniu ukrzyzowania do raju
Podsumowanie: Chrzescijanin powinien
1. Wierzyć tylko w Jednego Boga i tylko do Boga się modlić
2. Wierzyć,że Jezus Chrystus poslany przez Boga zbawił świat przez przelanie krwi swojej jest Panem i Zbawicielem, prorokiem jak sam siebie nazwał,który dostał moc od Boga,podobnie jak inni prorocy
3. Iść za naukami Jezusa i je wypełniać