Saga o Wiedźminie - pytanie do fanów książki - Netkobiety.pl

Dołącz do Forum Kobiet Netkobiety.pl! To miejsce zostało stworzone dla pełnoletnich, aktywnych i wyjątkowych kobiet, właśnie takich jak Ty! Otrzymasz tutaj wsparcie oraz porady użytkowniczek forum! Zobacz jak wiele nas łączy ...

Szukasz darmowej porady, wsparcia ? Nie zwlekaj zarejestruj się !!!

Forum Kobiet » KULTURA » Saga o Wiedźminie - pytanie do fanów książki

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Posty [ 9 ]

Temat: Saga o Wiedźminie - pytanie do fanów książki

Hej,

W zasadzie jak w tytule smile Zastanawiam się nad fenomenem popularności Wiedźmina (książki!) w latach 90. i w ogóle, jeszcze zanim został sławny dzięki grze.

Stąd pytanie do fanów sagi: jaka jest główna zaleta tych książek? Co takiego w niej jest, że się Wam podoba?

Zobacz podobne tematy :

2

Odp: Saga o Wiedźminie - pytanie do fanów książki

Względna oryginalność i swoisty mrok. Większość fantasy, nawet jeśli pełna śmierci, chorób, bluźnierstwa i wszystkiego, to w jakimś momencie dawała nadzieję. Wiedźmin bił po twarzy niemytym pindolem, a na końcu zdechł przebity widłami przez jakiegoś wioskowego wsiura. Żadna to epicka śmierć, a najgorsza z możliwych - nudna, banalna i żenująca. Generalnie Wiedźmin pasował swoim klimatem do realiów rzeczywistości lat 90tych. Niby szansa na dobrobyt i bogactwo, a jak ludzie zaznali smaku wolności i kapitalizmu to zagłosowali na Kwaśniewskiego i SLD.

Lata 90te były jak te kawały/memy o Radomiu, Łodzi i Sosnowcu. I wiedźmi w to się wpisywał. Takie swojskie co zjesz, wypijesz i zaruchasz to twoje - resztę ci mogą odebrać.

3

W sumie sensowne. Dzięki za odpowiedź.

Kawały o Radomiu - takie jak ten, dlaczego ptaki przelatujące nad Radomiem mają o połowę mniejszą rozpiętość skrzydeł? (Bo zasłaniają jednym skrzydłem oczy, żeby nie patrzeć)

4

Ja myślę, że popularność Wiedźmina wynika głównie z faktu, że łatwo się identyfikować z bohaterami tej sagi. Historie, które opisuje Sapkowski są dość uniwersalne - ludzka chciwość, głupota, egoizm, okrucieństwo, hipokryzja są dość dobrze pokazane.
Dodatkowo udaje mu się uniknąć tego, co cechuje większość popularnych dzieł fantastyki - dość wyrazistego podziału na dobro/zło. Sam Wiedźmin jest postacią, którą można oceniać na różne sposoby w zależności od przyjętego punktu widzenia. Tak samo Yennefer, drużyna Wieśka, czy nawet do bólu irytująca Cirilla. To sprawia, że bohaterowie i ich przeżycia są bardziej "realistyczne" i łatwiej się z nimi identyfikować.

Poza tym Sapkowski ma świetne pióro (czytałam też inne rzeczy, które pisał), nie operuje dużymi okrągłymi zdaniami, ale wykorzystuje raczej krótkie, zwięzłe formy, okraszone dużą dozą sarkazmu i typowo polskiego pesymizmu i sceptycyzmu.
Sam Wiedźmin to taki typowy polski jęczybuła, tylko z licencją na zabijanie smile

5

Chociaż lubię książki fantasy, to jednak Wiedźmin jest w mojej ocenie bez polotu, landrynkowaty. Zdecydowanie bardziej wolę, chociaż odgrzewany kotlet, to twórczość Piekary, czy nawet Pilipiuka smile

6

Jak ostatnio zrobiłam test otwierania na losowej stronie i czytania losowego akapitu, to faktycznie za każdym razem trafiły się dobre literacko fragmenty.

Wychodzi na to, że Wiedźmin jest realistyczny (taki przewodnik Welcome to Poland).

7 Ostatnio edytowany przez ChuopskiChłop (2025-04-15 18:10:12)

Wykreowany tam świat, nawet pomimo że to fantasy to jest bardzo realistyczny, i tak jak napisał Jack dosłownie bije pindolem po twarzy. Widać, że Sapkowski kreując to uniwersum bardzo uważnie przyglądał się nam, Polakom, i z jednej strony jest sporo odniesień do ludowości i jej zwyczajów, a z drugiej strony są pokazane najpoważniejsze nasze wady jako społeczeństwa: kołtuństwo, zaściankowość, nietolerancja dla odmienności i innych ras...nie brakuje też rasowych skurwieli (Bonhart mój ulubiony szczególnie) i ogólnie trup momentami ściele się gęsto (bardzo dokładne i plastyczne opisy walk na miecze również są).

Polecam, nawet dla osób które nie są fanatykami fantasy czy gier RPG.

8

Lubię. Takie trochę "dla każdego coś miłego" czyli bardzo różnym ludziom się podoba z bardzo różnych powodów. Inaczej się to czytało w latach 90-ych, inaczej teraz.
Smaczki typu "Zabiłem potwora, przychodzę po zapłatę do urzędnika  i ...fakturujemy, oczywiście co innego na fakturze, co innego wypłacam, a zysk do podziału" - realia lat 90-tych w pigułce. Nie wiem, czy dzisiejszy czytelnik zauważa , że "przelew, a...na cele religijne to bez opłat", ale dla tych starszych...
Czytając miałam wrażenie, ze sam autor pisząc miał niezłą zabawę.

Sapkowski ma ogromną umiejętność przedstawiania postaci drugo, trzecio  i dalszoplanowych. Nawet takie pojawiające się na chwilę  są żywe. No i język - majstersztyk. Podobnie jak złamanie tzw. toposu baśni - zamysł literacki zrealizowany znakomicie. IMHO.

Istotka6 napisał/a:

Chociaż lubię książki fantasy, to jednak Wiedźmin jest w mojej ocenie bez polotu, landrynkowaty. Zdecydowanie bardziej wolę, chociaż odgrzewany kotlet, to twórczość Piekary, czy nawet Pilipiuka smile

Zapoznaj się z Grzędowiczem, "Pan Lodowego Ogrodu".
Fajny, zbliżony klimat i bohater w podobnym stylu- samotna męska droga, tyle że mniej straumatyzowany i nie tak naiwny jak Geralt.

Wiedzmina czytałem mnóstwo razy, bardzo kiedyś że mną rezonował.
Czasem lubię posłuchać na yt wariacji na temat. Historie oparte chyba na grach, niektóre być może wymyślone na potrzeby nagrania. Calkiem udane.

https://m.youtube.com/watch?v=4XXiMw1J6Cg

Posty [ 9 ]

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Forum Kobiet » KULTURA » Saga o Wiedźminie - pytanie do fanów książki

Zobacz popularne tematy :

Mapa strony - Archiwum | Regulamin | Polityka Prywatności

© www.netkobiety.pl 2007-2024