Zwolnienie w ciąży a opieka nad dziećmi - Netkobiety.pl

Dołącz do Forum Kobiet Netkobiety.pl! To miejsce zostało stworzone dla pełnoletnich, aktywnych i wyjątkowych kobiet, właśnie takich jak Ty! Otrzymasz tutaj wsparcie oraz porady użytkowniczek forum! Zobacz jak wiele nas łączy ...

Szukasz darmowej porady, wsparcia ? Nie zwlekaj zarejestruj się !!!

Forum Kobiet » CIĄŻA I PORÓD » Zwolnienie w ciąży a opieka nad dziećmi

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Posty [ 15 ]

Temat: Zwolnienie w ciąży a opieka nad dziećmi

Cześć

przychodzę o poradę, co byście zrobiły w mojej sytuacji
Jestem w ciąży, obecnie kończę 4 miesiąc i od połowy grudnia chciałabym przejść na zwolnienie w pracy
Moja siostra bardzo się ucieszyła, ponieważ jej przedszkole jest zamknięte chyba włącznie do któregoś stycznia i już zaplanowała, że podrzuci mi dzieciaki do pilnowania (ma dwójkę)
Z drugiej strony siostra męża też już się ucieszyła i podpytuje, czy jak będą ferie chyba w lutym to nie zostanę z tydzień z dzieciakami (też ma dwójkę)
Jest to moja pierwsza ciąża, ja naprawdę sama potrzebuję odpoczynku i przygotowania się do nowej roli a tak naprawdę mam już zaplanowany przez inne osoby grudzień, styczen i luty. Mi się nie uśmiecha siedzieć z dziećmi i jeszcze narażać się na infekcje, które one przenoszą. Gdyby to jeszcze były spokojne dzieci.... Mama oczywiście jest po stronie siostry, że no trzeba przecież siostrze pomóc, a sama tylko od święta zostaje z wnukami, bo ciągle się wykręca, że ma dużo pracy. Co byście zrobiły na moim miejscu?

Zobacz podobne tematy :

2

Odp: Zwolnienie w ciąży a opieka nad dziećmi

Bym się na pewno nie zgodziła na rolę niani na etat. To jest wykorzystywanie. Pomóc możesz, ale ja bym powiedziała, że mogą podrzucać np dwa razy w tygodniu, nie więcej. Oczywiście dzień wcześniej aby się zapowiedziały.
Natomiast to oczywiście zależy od Ciebie czy chcesz nawet na dzień wziąć, czy wcale i masz do tego prawo.
Podczas ciąży liczysz się przede wszystkim Ty i Twoje dziecko, pamiętaj smile

3

luulaa1 napisał/a:

Cześć

Jestem w ciąży, obecnie kończę 4 miesiąc i od połowy grudnia chciałabym przejść na zwolnienie w pracy
Moja siostra bardzo się ucieszyła, ponieważ jej przedszkole jest zamknięte chyba włącznie do któregoś stycznia i już zaplanowała, że podrzuci mi dzieciaki do pilnowania (ma dwójkę)
Z drugiej strony siostra męża też już się ucieszyła i podpytuje, czy jak będą ferie chyba w lutym to nie zostanę z tydzień z dzieciakami (też ma dwójkę)
Jest to moja pierwsza ciąża, ja naprawdę sama potrzebuję odpoczynku i przygotowania się do nowej roli a tak naprawdę mam już zaplanowany przez inne osoby grudzień, styczen i luty. Mi się nie uśmiecha siedzieć z dziećmi i jeszcze narażać się na infekcje, które one przenoszą. Gdyby to jeszcze były spokojne dzieci.... Mama oczywiście jest po stronie siostry, że no trzeba przecież siostrze pomóc, a sama tylko od święta zostaje z wnukami, bo ciągle się wykręca, że ma dużo pracy. Co byście zrobiły na moim miejscu?

Ja bym się nie zgodziła, ale też nie rezygnowała z pracy jeśli dobrze się czujesz, bo zanudzisz się w domu, chyba, że masz pracę fizyczną.

4

Absolutnie sie nie zgadzaj 4 malych dzieci a Ty bez doswiadczenia w ciazy.  Cos zlego sie stanie bedzie na Ciebie. Za duza odpowiedzialnosc.

5

luulaa1 napisał/a:

Jest to moja pierwsza ciąża, ja naprawdę sama potrzebuję odpoczynku i przygotowania się do nowej roli a tak naprawdę mam już zaplanowany przez inne osoby grudzień, styczen i luty. Mi się nie uśmiecha siedzieć z dziećmi i jeszcze narażać się na infekcje, które one przenoszą

Sama sobie odpowiedziałaś. Na twoim miejscu odnalazlabym asertywność do kosmosu i powiedziała wprost, że nie jesteś darmową siłą roboczą. Ciąża to wyjątkowy stan, możesz się różnie czuć, możesz chcieć spędzać ten magiczny czas na czytaniu poradników, pisaniu pamiętnika ciążowego, możesz chcieć celebrować z partnerem kolejne zdjęcie USG a nie użerać się z czyimś dziećmi, jakie by nie były.

Jeśli czujesz, że nie chcesz- nie zgadzaj się na to by inni organizowali Ci życie i planowali za Ciebie to, jak masz spędzać swój wolny czas... wyjątkowy czas. Asertywna bądź. Jak mama chce to niech sama się zajmie.

6

Możesz odmówić.
Tylko pamiętaj, ze wszystko ma swoja cenę.
Gdy ty już będziesz mieć dziecko, i poprosisz o pomoc z opieka, również możesz usłyszeć nie.

7

Szeptuch napisał/a:

Możesz odmówić.
Gdy ty już będziesz mieć dziecko, i poprosisz o pomoc z opieka, również możesz usłyszeć nie.

Bedzie miec razem 4 dzieci do pilnowania to za duzo

8 Ostatnio edytowany przez R_ita2 (2024-11-25 22:04:14)

Szeptuch napisał/a:

Możesz odmówić.

Nie jest powiedziane, że cokolwiek w tej kwestii działałoby na zasadzie jakiejkolwiek wzajemności. Jak znam życie i doświadczenia młodych rodziców, każdy tylko szuka okazji by sobie pomóc, a przed realną pomocą innym ucieka. I nie celebruje w pamięci myśl w zasadę "bo oni nam pomogli". Nie twierdzę, że autorka nie ma pomagać w ogóle, bo nie o to chodzi. Ale zarzucenie ją BEZ PYTANIA obowiązkami względem cudzych dzieci jest słabe.

9

Szeptuch napisał/a:

Możesz odmówić.

Znaczenie ma też sposób w jaki się odmówi smile

10

Istotka6 napisał/a:
Szeptuch napisał/a:

Możesz odmówić.

Znaczenie ma też sposób w jaki się odmówi smile

Dokładnie. A przecież sprawa jest prosta. Wystarczy powiedzieć siostrom - gdybym była w stanie opiekować się czwórką dzieci równie dobrze mogłabym chodzić do pracy. W dodatku znacznie lepiej by na tym wyszła finansowo, fizycznie i psychicznie.

11

Hej, nie zgodziłabym się. Sama jestem w ciąży i pamiętam jak się czułam w 4 miesiącu. Ty też nie wiesz jak będziesz się czuła, ponieważ każda kobieta inaczej przechodzi ciążę. Po prostu słuchaj swojego organizmu, jesli czujesz, że nie podołasz, odpuść. Zwyczajnie, spokojnie powiedz, że nie dasz rady.
Mamy z meżem starszego synka i czasami z jednym dzieckiem pod opieką było mi cieżko, a co dopiero 2 dzień w dzień. Zrób jak czujesz, ale dzieci potrafią dać w kość. W ogóle to dziwne, że wiedząc, że jesteś we wczesnej ciąży proszą Cię o coś takiego. Nawet nie proszą tylko wymagają.

12

Ja też bym się nie zgodziła.
Choćby ze względu na to co podkreśliłaś, że zima to sezon grypowo- przeziębieniowy i łatwo się zarazić a antybiotyki w ciąży są niewskazane.
A poza tym opieka nad dziećmi w wieku przedszkolnym to czasem ciężka harówa.
Musisz im w ciągu tych kilku godzin dać jeść, posprzątać po nich, czymś zająć, uspokajać, godzić.
Cały czas będziesz na nogach i do tego psychicznie potrafią wymęczyć.
Możliwe też, że jak raz się zgodzisz to będą Ci te kobiety cały czas dzieci podrzucać do czasu porodu a nawet potem.
Bo przecież siedzisz w domu, noworodek grzecznie śpi w łóżeczku, masz dużo czasu.
Babcia jak chce niech sama się nimi zajmie.
Są też płatne opiekunki, klubiki dziecięce gdzie można dziecko na kilka godzin przyprowadzić w razie potrzeby.
Czas urlopu ciążowego to ma być czas dla Ciebie na przygotowanie się do pojawienia się dziecka, odpoczynek, szykowanie wyprawki.
Nie daj się wykorzystać.

13 Ostatnio edytowany przez 0meqaO24 (2024-11-27 10:37:31)

Dołączam do głosujących na nie...nie zgadzaj się, wyżej dziewczyny uzasadniły dlaczego.
ja dodam, że te dzieciaczki nie pojawiły się w ich domu teraz, skoro do tej pory jakoś sobie radzili
z opieką więc niech robią to dalej bez Ciebie, owszem może kiedyś odbić się rykoszetem.
ale skoro inni sobie radzą, Ty też sobie poradzisz.
Ty powinnaś teraz dbać o siebie i o swoje jeszcze nie narodzone dzieciątko.

14

luulaa1 napisał/a:

Cześć

15

Moim zdaniem to jest bezczelnosc i chamstwo kobiecie w ciazy zwalac czworke malych dzieci pod opieke

Posty [ 15 ]

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Forum Kobiet » CIĄŻA I PORÓD » Zwolnienie w ciąży a opieka nad dziećmi

Zobacz popularne tematy :

Mapa strony - Archiwum | Regulamin | Polityka Prywatności

© www.netkobiety.pl 2007-2024