Jak znaleźć dobrego fachowca do remontu mieszkania? - Netkobiety.pl

Dołącz do Forum Kobiet Netkobiety.pl! To miejsce zostało stworzone dla pełnoletnich, aktywnych i wyjątkowych kobiet, właśnie takich jak Ty! Otrzymasz tutaj wsparcie oraz porady użytkowniczek forum! Zobacz jak wiele nas łączy ...

Szukasz darmowej porady, wsparcia ? Nie zwlekaj zarejestruj się !!!

Forum Kobiet » W KRĘGU DOMOWEGO OGNISKA » Jak znaleźć dobrego fachowca do remontu mieszkania?

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Posty [ 38 ]

Temat: Jak znaleźć dobrego fachowca do remontu mieszkania?

Przymierzam się do remontu mieszkania. I w związku z tym mam pytanie, jak w tytule wątku: jak znaleźć dobrego fachowca? Może ktoś ma jakieś wskazówki: gdzie szukać, na co zwrócić uwagę, jak zorganizować cały proces, czy jakiś okres w roku jest lepszy (w sensie więcej osób ma wolne terminy) itp. Jak to aktualnie wygląda na rynku? Czy normalne jest, jeśli fachowiec nie chce podpisać umowy albo upiera się przy płatności gotówką? Czy realne jest wynegocjowanie gwarancji na przeprowadzone prace?

Jestem dopiero na początku procesu, ale na razie nie wygląda to optymistycznie hmm

Zobacz podobne tematy :

2

Odp: Jak znaleźć dobrego fachowca do remontu mieszkania?

Najlepiej fachowca wziąć z polecenia.
Termin najlepszy dla nas jest od kwietnia do września. Jeśli chodzi o wolne terminy fachowców to zima.

Jak ktoś jest niesolidny, to umowa i gwarancja nie za bardzo pomoże, a jak solidny to umowa nie ma znaczenia jak i forma zapłaty czy gwarancji.

Brać kogoś "z ulicy" jest dużym ryzykiem, co widać też w Usterce na ttv.

3 Ostatnio edytowany przez Tamiraa (2024-07-11 17:47:44)

Znajoma znalazła na OLX, z tym, że wzięła urlop i kontroluje. Wcześniej warto zawrzeć umowę, nawet ustną, żeby było wiadomo, co ma być zrobione i za ile. Wtedy nie ma takich niespodzianek, typu, że jakiś materiał kosztuje drożej  albo że fachowiec napotkał podczas robót dodatkowe przeszkody wymagające większego wysiłku. Ja tylko raz zdecydowałam się na pisemną umowę, co i tak niewiele daje, bo w razie  spartaczenia fachowiec, raz, że się nie przyzna do błędów, a drugi raz - trzeba wstępować na drogę sądową. Do tych dobrych ustawia się kolejka klientów i czeka się na nich trochę.

4

Tamiraa napisał/a:

Znajoma znalazła na OLX, z tym, że wzięła urlop i kontroluje. Wcześniej warto zawrzeć umowę, nawet ustną, żeby było wiadomo, co ma być zrobione i za ile. Wtedy nie ma takich niespodzianek, typu, że jakiś materiał kosztuje drożej  albo że fachowiec napotkał podczas robót dodatkowe przeszkody wymagające większego wysiłku. Ja tylko raz zdecydowałam się na pisemną umowę, co i tak niewiele daje, bo w razie  spartaczenia fachowiec, raz, że się nie przyzna do błędów, a drugi raz - trzeba wstępować na drogę sądową. Do tych dobrych ustawia się kolejka klientów i czeka się na nich trochę.

Sama kontrola to nie wszystko, bo fachowiec może przedlużać remont w nieskończoność, bo jeden godzi kilka remontów na jeden termin, drugi lubi alko...

5

wieka napisał/a:
Tamiraa napisał/a:

Sama kontrola to nie wszystko, bo fachowiec może przedlużać remont w nieskończoność, bo jeden godzi kilka remontów na jeden termin, drugi lubi alko...

To prawda.

Miło, że ktoś odpowiedział smile

Próbowałam opcji "z polecenia", ale póki co nie zadziałało.
Trochę szukam też na FB, forach w mojej okolicy, ale efekty na razie mizerne.

Tamiraa, wspomniałaś o OLX, jest tam sekcja "Fachowcy z opiniami" i jak się ją kliknie, to przekierowuje na Fixly. Czy o to chodzi? Czy ta znajoma znalazła fachowca teraz na lato?

7

Lucy-on-the-roof napisał/a:

Tamiraa, wspomniałaś o OLX, jest tam sekcja "Fachowcy z opiniami" i jak się ją kliknie, to przekierowuje na Fixly. Czy o to chodzi? Czy ta znajoma znalazła fachowca teraz na lato?

Nie, ona raczej szukała z okolic. Tak, znalazła teraz, bo poprzednik  spartaczył.

8

Ja ostatnio robiłem remont z fachowcem z polecenia który znajomym remontował mieszkanie - wyszło spoko (i dobrze cenowo przede wszystkim bo czasami to wołają takie ceny że głowa mała).

Wspomagałem się też Fixly w znalezieniu elektryka z uprawnieniami i firmy do wylewki posadzki. Montaż drzwi i panali brałem ze sklepu gdzie je kupiłem bo wchodziło wtedy 8% VATu jako usługa.

Generalnie trzymam kciuki bo czasami z tymi ekipami jest masakra.

Foxterier napisał/a:

Wspomagałem się też Fixly w znalezieniu elektryka z uprawnieniami

Możesz napisać więcej o tych uprawnieniach i jak sprawdzić, czy elektryk faktycznie je ma?
Czy kable itp. kupowałeś sam, czy elektryk to ogarniał?
A jak już elektryk zrobił robotę, to miałeś jeszcze kogoś do sprawdzenia, czy wszystko ok.?

10

Czasem na Facebook sa rozne firmy sie reklamuja zadzwonic do kilku i wybrac najlepszych wg Ciebie

11

Foxterier napisał/a:

Możesz napisać więcej o tych uprawnieniach i jak sprawdzić, czy elektryk faktycznie je ma?
A jak już elektryk zrobił robotę, to miałeś jeszcze kogoś do sprawdzenia, czy wszystko ok.?

Tutaj masz opisane jak to wygląda z uprawnieniami elektryka. Musi Ci podbić np. podłączenie płyty indukcyjnej: https://uprawnieniaelektryka.pl/blog/ja … sep-online

Nikt mi potem nie sprawdzał, aczkolwiek jako włascicielka mieszkania odpowiadasz za stan instalacji więc w razie jakiegoś pożaru wynikającego ze zwarcia może być trochę słabo...

Foxterier napisał/a:

Nikt mi potem nie sprawdzał, aczkolwiek jako włascicielka mieszkania odpowiadasz za stan instalacji więc w razie jakiegoś pożaru wynikającego ze zwarcia może być trochę słabo...

Właśnie o to mi chodzi, żeby nie było później żadnych problemów. W tym artykule jest napisane, że nie da się sprawdzić tych uprawnień online. Czy to znaczy, że trzeba prosić o pokazanie dokumentów? Możesz napisać, jak to ogarnąłeś?

13

Tamiraa napisał/a:

Nie, ona raczej szukała z okolic. Tak, znalazła teraz, bo poprzednik  spartaczył.

A jak zwrócisz uwagę, każesz poprawić to zaraz kwas się robi tongue

14

Foxterier napisał/a:

Właśnie o to mi chodzi, żeby nie było później żadnych problemów. W tym artykule jest napisane, że nie da się sprawdzić tych uprawnień online. Czy to znaczy, że trzeba prosić o pokazanie dokumentów? Możesz napisać, jak to ogarnąłeś?

Na pewno masz znajomych co robili remonty, z reguły jak ktoś ogłasza się, że robi elektrykę, to na pewno ma uprawnienia, nikt nie musi sprawdzać, bez przesady, to nie matematyka wyższa...

Czasem główny wykonawca remontu, sam załatwia elektryka i jemu płaci, a on to wlicza w ogólny koszt remontu.

Generalnie trzeba samemu trochę się znać na remontach, materiałach, żeby nie dać się oszukać.

wieka napisał/a:

Na pewno masz znajomych co robili remonty, z reguły jak ktoś ogłasza się, że robi elektrykę, to na pewno ma uprawnienia, nikt nie musi sprawdzać, bez przesady, to nie matematyka wyższa...

Czasem główny wykonawca remontu, sam załatwia elektryka i jemu płaci, a on to wlicza w ogólny koszt remontu.

Generalnie trzeba samemu trochę się znać na remontach, materiałach, żeby nie dać się oszukać.

Niestety opcja skorzystania z poleceń nie wyszła: nie mają terminów albo nie ten zakres prac albo ktoś miał już przyjechać, ale w ostatnim momencie odwołał. Też nie wszyscy chcą polecać kogoś, kto u nich remontował - może nie są zadowoleni, a może nie chcą się dzielić.

Są tacy fachowcy "elektrycy", co ogłaszają się bez uprawnień, na zasadzie, że "on zrobi, a potem przyjdzie kolega, co ma uprawnienia, i podbije".

Na remontach i materiałach się nie znam, zdążyłam się na razie zorientować tyle, że uczciwość i rzetelność to cnoty niezbyt powszechne w tej branży. A do tego jest dużo osób przypadkowych, ktoś przychodzi popracować na chwilę, a potem znika.

16

fachowcy "elektrycy", co ogłaszają się bez uprawnień, na zasadzie, że "on zrobi, a potem przyjdzie"

Ale na czym ma podbijać big_smile Musiałabyś mieć projekt, kierownika budowy itp., na końcu odbiór.
Na zwykle remonty, które nie wymagają pozwoleń, nie trzeba mieć żadnych papierów.

Druga sprawa z dobrym fachowcem, musisz się umawiać rok naprzód, na takiego od ręki nie licz, że będziesz zadowolona.

wieka napisał/a:

Ale na czym ma podbijać big_smile Musiałabyś mieć projekt, kierownika budowy itp., na końcu odbiór.
Na zwykle remonty, które nie wymagają pozwoleń, nie trzeba mieć żadnych papierów.

Druga sprawa z dobrym fachowcem, musisz się umawiać rok naprzód, na takiego od ręki nie licz, że będziesz zadowolona.

Jak przerabiasz instalację elektryczną, to niestety musi być elektryk z uprawnieniami. To kwestia bezpieczeństwa.

18 Ostatnio edytowany przez JuliaUK33 (2024-07-11 23:11:19)

wieka napisał/a:

Jak przerabiasz instalację elektryczną, to niestety musi być elektryk z uprawnieniami. To kwestia bezpieczeństwa.

To prawda na to trzeba miec uprawnienia. Elektryka to nie zarty

19 Ostatnio edytowany przez Tamiraa (2024-07-12 07:46:43)

Foxterier napisał/a:

Elektryka wzięłam z ogłoszenia, a można się postarać o takiego z zakładu energetycznego. Od razu powiedziałam, że muszę  mieć wszystko na papierze i szukam  tego, który podpisze, że wszystko jest ok. Elektrycy nie są tani, no, ale lepiej mieć gwarancję na lata, a w razie czego móc się do niego udać ponownie. Ten z polecenia, nie chciał, bo uprawnienia nie idą w parze z umiejętnościami. Wiesz, że nawet gniazdko źle założone trzeba po kilku latach wymieniać?

20 Ostatnio edytowany przez Tamiraa (2024-07-12 07:52:55)

wieka napisał/a:

A jak zwrócisz uwagę, każesz poprawić to zaraz kwas się robi tongue

Ja tam nie wiem dokładnie jak było u niej, bo nie dopytywałam jakoś specjalnie. Wzięła kogoś  znajomego, który nie dość, że mu się nie chciało, to spartaczył i już miała go dość.
Nawet nie skończył i nie zapłaciła mu.

21

Tamiraa napisał/a:
Foxterier napisał/a:

Elektryka wzięłam z ogłoszenia, a można się postarać o takiego z zakładu energetycznego. Od razu powiedziałam, że muszę  mieć wszystko na papierze i szukam  tego, który podpisze, że wszystko jest ok. Elektrycy nie są tani, no, ale lepiej mieć gwarancję na lata, a w razie czego móc się do niego udać ponownie. Ten z polecenia, nie chciał, bo uprawnienia nie idą w parze z umiejętnościami. Wiesz, że nawet gniazdko źle założone trzeba po kilku latach wymieniać?

Jak ktoś ma głowę na karku, to sobie zrobi całą elektrykę w domu bez wykształcenia zawodowego, wiadomo sobie to co innego.
Na pewno od obcego trzeba mieć inne wymagania. Masz rację, że uprawnienia nie idą w parze z umiejętnościami i to w każdym zawodzie.

22

wieka napisał/a:

Jak ktoś ma głowę na karku, to sobie zrobi całą elektrykę w domu bez wykształcenia zawodowego.

Tylko nie napisze odpowiedniego poświadczenia, jeśli nie ma certyfikatu.

23

Tamiraa napisał/a:
wieka napisał/a:

Jak ktoś ma głowę na karku, to sobie zrobi całą elektrykę w domu bez wykształcenia zawodowego.

Ja zaznaczyłam, że u siebie, a o pieczątkę, jeśli potrzebna, nie trudno.

24

Przymierzam się do remontu mieszkania. I w związku z tym mam pytanie, jak w tytule wątku: jak znaleźć dobrego fachowca? Może ktoś ma jakieś wskazówki: gdzie szukać, na co zwrócić uwagę, jak zorganizować cały proces, czy jakiś okres w roku jest lepszy (w sensie więcej osób ma wolne terminy) itp. Jak to aktualnie wygląda na rynku? Czy normalne jest, jeśli fachowiec nie chce podpisać umowy albo upiera się przy płatności gotówką? Czy realne jest wynegocjowanie gwarancji na przeprowadzone prace?

Jestem dopiero na początku procesu, ale na razie nie wygląda to optymistycznie hmm

Umowa? Płatność przelewem? lol

25

wieka napisał/a:
Tamiraa napisał/a:
wieka napisał/a:

Wieka, oj, bo to  chodzi też, żeby instalacja trwała jak najdłużej. Do ubezpieczenia mieszkania przydaje się  na piśmie.

26

Tamiraa napisał/a:
wieka napisał/a:
Tamiraa napisał/a:

Wieka, oj, bo to  chodzi też, żeby instalacja trwała jak najdłużej. Do ubezpieczenia mieszkania przydaje się  na piśmie.

Dlatego jak samemu się umie i zrobi, to nikt nie poprawi. A Ty ubezpieczasz ekstra, instalację elektryczną? Bo nie wiem jak może taki papier być potrzebny, do ubezpieczenia mieszkania, to tak jakbyś wymieniła drzwi i musiała mieć f-rę do ubezpieczenia.

27

wieka napisał/a:
Tamiraa napisał/a:
wieka napisał/a:

Dlatego jak samemu się umie i zrobi, to nikt nie poprawi. A Ty ubezpieczasz ekstra, instalację elektryczną? Bo nie wiem jak może taki papier być potrzebny, do ubezpieczenia mieszkania, to tak jakbyś wymieniła drzwi i musiała mieć f-rę do ubezpieczenia.

Jakbym nie miała, to tak jakbym pieniądze za ubezpieczenie wyrzuciła w błoto, bo nie będzie odszkodowania w razie czego. Trzeba udowodnić i już.

28

Tamiraa napisał/a:
wieka napisał/a:
Tamiraa napisał/a:

Jakbym nie miała, to tak jakbym pieniądze za ubezpieczenie wyrzuciła w błoto, bo nie będzie odszkodowania w razie czego. Trzeba udowodnić i już.

Ubezpiecza się od wartości mieszkania, nie od jego poszczególnych elementów, chyba, że ubezpieczasz indywidualnie każdy i bulisz dużą składkę.

29

wieka napisał/a:
Tamiraa napisał/a:
wieka napisał/a:

Ubezpiecza się od wartości mieszkania, nie od jego poszczególnych elementów, chyba, że ubezpieczasz indywidualnie każdy i bulisz dużą składkę.

To pierwsze. Wszystko zależy od ubezpieczyciela i warunków umowy. Ja miałam tę złą smile

Już czuję, że projekt "remont" to będzie prawdziwa epopeja wink

Okres wakacyjny też zapewne robi swoje.

Próbowałam z FB, ale to nie zdaje specjalnie egzaminu. "Fachowcy" ściemniają np. niby ktoś ma firmę, ale tak naprawdę jest sam, a współpracowników to będzie dopiero szukał, ktoś się ogłasza jako budowlaniec, ale w rzeczywistości ma pracę na etacie, a budowlanką zajmuje się po godzinach (można sobie wyobrazić, że taki remont będzie trwał i trwał). Są też firmy organizujące remonty, oczywiście cena jest wtedy odpowiednio wysoka, a ponadto domagają się dużych zaliczek z wyprzedzeniem. Zetknęłam się jeszcze z jednym ciekawym problemem: część osób podaje tylko cenę za całość, nie chcą tego rozbić na poszczególne elementy np. ile za malowanie, ile za gładzie, ile za kładzenie płytek itp. Niektórzy już samą wycenę swoich prac traktują jak element usługi i mówią, że dokładny cennik dopiero po podpisaniu umowy.

Jeśli ktoś ma konkretne wskazówki, to wszelkie sugestie mile widziane smile Na razie szukam elektryka, więc zwłaszcza w tym temacie każda porada jest na wagę złota.

Odnośnie terminu, to nie spodziewam się, że będzie szybko, jestem skłonna poczekać, jeśli będzie trzeba.

31

Wiesz jak jest z cenami, nie wiedzą jaki i za ile kupią materiał, dokładnie ile wyjdzie materiału też nie wiadomo, więc nie dziwi, że nie da się do końca wycenić.
Trzeba brać poprawkę, że jak robota ma kosztować 10 tys, to wyjdzie 12-15, więc nawet 25 do 50% musisz liczyć więcej.

Elektryka czy innego fachowca nie radziłabym brać z tzw. ulicy, jedynie firmę lub kogoś z polecenia.
Firma może i większe weźmie pieniądze, ale na początek masz kosztorys, wycenę, a w sumie pewnie i tak by się okazało, że fachowiec na końcu mniej nie wyjdzie, jak sobie wszystko policzy.

32

Dobry fachowiec wyceni od razu, bo zna na bieżąco ceny materiałów i wie, gdzie kupować.

33

Tamiraa napisał/a:

Dobry fachowiec wyceni od razu, bo zna na bieżąco ceny materiałów i wie, gdzie kupować.

To prawda

34 Ostatnio edytowany przez wieka (2024-07-15 21:50:31)

Tamiraa napisał/a:

Taaa, akurat, tak może się tylko wydawać, przecież nawet nie wie jakich i ile materiałów użyje, więc jeśli podaje cenę za całość z góry, to z dużym naddatkiem.

35 Ostatnio edytowany przez Tamiraa (2024-07-16 06:27:30)

wieka napisał/a:
Tamiraa napisał/a:

Taaa, akurat, tak może się tylko wydawać, przecież nawet nie wie jakich i ile materiałów użyje, więc jeśli podaje cenę za całość z góry, to z dużym naddatkiem.

Ja zetknęłam się z takim, który dokładnie potrafił wyliczyć wszystko i nie zmienił kosztów w trakcie remontu. A to rzadkość. Przeważnie mają kilka remontów na raz tak jak u sąsiada, gdzie kolejny miesiąc słychać odgłosy pracy, a przestoje trwają mniej więcej tyle ile ich słychać, że coś robią. Nie wiem kiedy oni to skończą. Im dłużej, tym drożej, bo przecież ceny materiałów się zmieniają, albo czegoś  nagle zabraknie. Jak mają stałe miejsca zaopatrzenia, to inaczej to wygląda.

36

Hity:
- blaty kamienne w kuchni - maziate, nie widać nic!
- pralka i suszarką w osobnym pomieszczeniu ustawione do siebie tak aby łatwo było przerzucać pranie
- BRAKUJE MI otworu w ścianie dla psów - będziemy teraz zrobić ale można było to ogarnąć podczas budowy
- kafle w strukturze drewna gdziekolwiek - idealne do utrzymania czystości a wyglądają jak deska
-garaz na 2 auta
- pełne piętra bez skosów
-dobrej jakości ceramika i armatura w łazience, od siebie polecam Sanplast https://www.portalpomorza.pl/firma/6079,sanplast
Kit
- robienie łazienki bez projektu - u mnie bardzo minimalistyczna, ale mogłoby być lepiej.
- w domu mam łazienkę i toaletę, brakuje mi drugiej pełnowymiarowej łazienki

37

Porozmawiaj ze znajomymi, a oni z kolei ze swoimi znajomymi. Jak powiedziano powyżej, najlepsi to ci z polecenia. Żadnych firm z ogłoszeń internetowych. Opinie wystawiane im są najczęściej fikcyjne. Poza tym jest ich zaledwie kilka. Gdyby było ich z kilka setek czy tysięcy to jeszcze możnaby się zastanowić.
Odnośnie kosztów to najlepiej wszystkich uzgodnień dokonać na samym początku. Potem mogą pojawić się ewentualnie jakieś niewielkie różnice w kosztach. A przede wszystkim unikniemy przykrych niespodzianek w późniejszym czasie.

38 Ostatnio edytowany przez paslawek (2024-11-13 17:56:42)

.

Posty [ 38 ]

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Forum Kobiet » W KRĘGU DOMOWEGO OGNISKA » Jak znaleźć dobrego fachowca do remontu mieszkania?

Zobacz popularne tematy :

Mapa strony - Archiwum | Regulamin | Polityka Prywatności

© www.netkobiety.pl 2007-2024