Lęk przed odejściem z pracy - Netkobiety.pl

Dołącz do Forum Kobiet Netkobiety.pl! To miejsce zostało stworzone dla pełnoletnich, aktywnych i wyjątkowych kobiet, właśnie takich jak Ty! Otrzymasz tutaj wsparcie oraz porady użytkowniczek forum! Zobacz jak wiele nas łączy ...

Szukasz darmowej porady, wsparcia ? Nie zwlekaj zarejestruj się !!!

Forum Kobiet » STRES, LĘK, NERWICA, DEPRESJA » Lęk przed odejściem z pracy

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Posty [ 7 ]

Temat: Lęk przed odejściem z pracy

Hej kochani smile

Po kilku latach pracy w jednej firmie zdecydowałam się na złożenie wypowiedzenia. I nie byłoby w tym nic strasznego, gdyby nie olbrzymi lęk przed tym, żeby pójść do przełożonej z wypowiedzeniem. Gdy otrzymałam propozycję nowej pracy, bardzo się ucieszyłam, bo wiedziałam, że tutaj już pracować z wielu względów nie chcę. Jednak zaraz po wybuchu euforii przyszedł czas na lęk. Jak sobie z tym poradzić, czy to normalne? Jak się przygotować do złożenia wypowiedzenia, co mówić pracodawcy? Pierwszy raz jestem postawiona przed taką sytuacją i jestem ogromnie zdenerwowana. Szczególnie, że wiem, że mam już zaplanowane nowe projekty i obawiam się, że będę mocno namawiana do pozostania (a z asertywnością u mnie krucho)
Z góry dziękuję za wszystkie porady od bardziej doświadczonych smile

Zobacz podobne tematy :

2

Odp: Lęk przed odejściem z pracy

Ja mam lek przed pojsciem do pracy

3 Ostatnio edytowany przez Priscilla (2024-05-04 01:29:43)

NataliaSSS napisał/a:

Hej kochani smile

Po kilku latach pracy w jednej firmie zdecydowałam się na złożenie wypowiedzenia. I nie byłoby w tym nic strasznego, gdyby nie olbrzymi lęk przed tym, żeby pójść do przełożonej z wypowiedzeniem. Gdy otrzymałam propozycję nowej pracy, bardzo się ucieszyłam, bo wiedziałam, że tutaj już pracować z wielu względów nie chcę. Jednak zaraz po wybuchu euforii przyszedł czas na lęk. Jak sobie z tym poradzić, czy to normalne? Jak się przygotować do złożenia wypowiedzenia, co mówić pracodawcy? Pierwszy raz jestem postawiona przed taką sytuacją i jestem ogromnie zdenerwowana. Szczególnie, że wiem, że mam już zaplanowane nowe projekty i obawiam się, że będę mocno namawiana do pozostania (a z asertywnością u mnie krucho)

Kilkukrotnie składałam wypowiedzenie, ale zawsze byłam absolutnie pewna swojej decyzji, dzięki czemu próby przekonywania mnie do jej zmiany z góry były skazane na fiasko. Zdarzało się, że miałam świadomość, że mogę swojego pracodawcę postawić w kłopotliwej sytuacji, niemniej zwykle to właśnie jego postawa była determinantem składania wypowiedzenia. W takich sytuacjach starałam się przekazać swoje obowiązki komuś innemu w taki sposób, aby współpracownikom nie utrudnić funkcjonowania po moim odejściu, co stawiało mnie w dobrym świetle także w oczach pracodawcy. Zresztą po to między innymi jest okres wypowiedzenia.
Jeśli masz obawy, że sytuacja może być dla Ciebie trudna, powtarzaj sobie w głowie, także tuż przed decydującą rozmową, wszystkie argumenty, które przemawiają za odejściem. Dzięki temu, jeśli zaczniesz się wahać, te myśli pomogą Ci się nie złamać.

Zawsze, kiedy czeka mnie coś stresującego, cokolwiek, to oswajaniu się z sytuacją pomaga mi, kiedy w duchu sobie pomyślę, że cokolwiek się wydarzy, to jutro o tej samej porze, albo nawet za godzinę, będzie już po wszystkim i ten czas przecież w końcu nadejdzie. Polecam!

Weź też pod uwagę, że masz prawo się rozwijać, pracować w miejscu, które sama sobie wybrałaś, a pracodawca w każdej sytuacji powinien umieć znaleźć jakieś rozwiązanie problemu, który stworzy się po Twoim odejściu. Poza tym to jest JEGO problem. W tym momencie powiedzenie, że nie ma ludzi niezastąpionych, paradoksalnie powinno nieco ułatwić Ci satysfakcjonujący przebieg rozmowy wink Możesz je zresztą wykorzystać. 
Powodzenia!

4 Ostatnio edytowany przez Tamiraa (2024-05-04 09:18:31)

Jasne, że normalne, alęk

NataliaSSS napisał/a:

Hej kochani smile

Jasne, że normalne, a lęk towarzyszy często, byle go nie wyolbrzymiać i nie myśleć za dużo.
Są osoby, które muszą sobie dokładnie zwizualizować taką rozmowę, łącznie ze szczegółowymi pytaniami i odpowiedziami, bo to je uspokaja. Gdy ktoś wie, co dokładnie powie i jak uzasadni, czuje się pewniejszy. 
Gdybym była myślami w innej nowej pracy, nie zastanawiałabym się zbytnio nad tym, co powiem i co powie przełożona, bo to by mnie to już nie obchodziło.

5

NataliaSSS napisał/a:

Hej kochani smile

.......... Jak się przygotować do złożenia wypowiedzenia, co mówić pracodawcy? Pierwszy raz jestem postawiona przed taką sytuacją i jestem ogromnie zdenerwowana. Szczególnie, że wiem, że mam już zaplanowane nowe projekty i obawiam się, że będę mocno namawiana do pozostania (a z asertywnością u mnie krucho)

Najlepiej nie mówić za dużo, wręczyć wypowiedzenie i tyle. Gdy będą ci zadawane jakieś pytania, to odpowiedz że zmieniły ci się plany życiowe i nic więcej. Na prośby abyś została powiedz że przez okres wypowiedzenia postarasz się kogoś wprowadzić w swoje wcześniejsze projekty i tyle. Nie daj się wyciągać na jakieś zwierzenia, a już na pewno nie mów nic o tym, że zmieniasz pracę bo w tej przestalo ci się podobać. Bądz skupiona na rozmowie, ale nie denerwuj się bo nie ma czym. To tylko krótka chwila i będziesz to mieć za sobą. Powodzenia smile

6

Przede wszystkim nie myśl o tym, żeby wyjaśniać powody, dla których nie chcesz już pracować w obecnym miejscu, czyli krytykować obecnego pracodawcy. Jeśli miałabyś cokolwiek mówić,to skup się na argumentach, które drugą propozycję czynią lepszą - lepszy dojazd, lepsze godziny pracy, lepsze warunki pracy czy lepsze wynagrodzenie.
Jest zupełnie zrozumiałe, że każdy ma prawo do wyboru najlepszej opcji jaka mu się trafia. Ty też masz takie prawo i nic nikomu nie jesteś winna z tego powodu.
Jeśli obecny pracodawca stworzyłby Ci wspaniałe warunki do pracy, to pewnie nie chciałabyś jej zmieniać. Skoro nikomu na tym nie zależało, to tym bardziej Tobie nie powinno zależeć, aby w takich warunkach tkwić.
Życz wszystkim wszystkiego najlepszego i z uśmiechem zmierzaj do lepszego portu.

7

wyslij wypowiedzenie mailem. do rozmowy pewnie i tak dojdzie, ale najtrudniejsze bedziesz miala za soba.

Posty [ 7 ]

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Forum Kobiet » STRES, LĘK, NERWICA, DEPRESJA » Lęk przed odejściem z pracy

Zobacz popularne tematy :

Mapa strony - Archiwum | Regulamin | Polityka Prywatności

© www.netkobiety.pl 2007-2024