Super facet, ale pije piwo - DDA - Netkobiety.pl

Dołącz do Forum Kobiet Netkobiety.pl! To miejsce zostało stworzone dla pełnoletnich, aktywnych i wyjątkowych kobiet, właśnie takich jak Ty! Otrzymasz tutaj wsparcie oraz porady użytkowniczek forum! Zobacz jak wiele nas łączy ...

Szukasz darmowej porady, wsparcia ? Nie zwlekaj zarejestruj się !!!

Forum Kobiet » TRUDNA MIŁOŚĆ, ZAZDROŚĆ, NAŁOGI » Super facet, ale pije piwo - DDA

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Posty [ 28 ]

Temat: Super facet, ale pije piwo - DDA

Poznałam super faceta, wszystko mi w nim odpowiada oprócz... picia alkoholu. Pije średnio co dwa dni piwo tak o, do serialu, do filmu. Ja jako DDA nie rozumiem fenomenu picia samemu i tak często. On potrafi wrócić późno do domu i pije na szybko piwo, bo jak twierdzi lepiej będzie mu się spało. Nie mieszkamy razem.

Spotykamy się od dłuższego czasu i gdyby nie ten alkohol naprawdę byłoby super. On z tego co z nim rozmawiałam ma tak odkąd pamięta, bo lubi smak piwa. Proponowałam mu więc, że będzie może pił piwa zero skoro chodzi o jedynie smak piwa to mnie wyśmiał, że zero to nie piwo. Dodam, że kiedyś chodził na terapię do psychologa, bo leczył się na depresję i psycholog mu wtedy powiedział, że alkohol pity tak często nie jest ok, bo powoduje w nim właśnie stany depresyjne czy coś w tym stylu. Wtedy pierwszy raz w życiu przyznał mi rację, że nie powinien tyle pić. Ale co z tego, skoro po pół roku, gdy już wyleczył depresję lekami nadal wrócił do picia piw.

On kompletnie nie rozumie moich obaw. Uważa, że jestem przewrażliwiona, bo mam rodziców alkoholików. Nie wyobrażam sobie zamieszkać z nim i patrzeć jak co dwa dni wyciąga piwo z lodówki i pije na kanapie oglądając ze mną film.

Co byście zrobili na moim miejscu? Zakończyć taką relację póki nie mieszkamy razem?

Zobacz podobne tematy :

2

Odp: Super facet, ale pije piwo - DDA

Jeśli pije, to raczej codziennie, nie co drugi dzień, uzależnil się od piwa i raczej tego nie zmieni, nie wiesz też czy to jest jedno piwo czy dwa.

Zadaj sobie pytanie czy chcesz z nim być i zaakceptować ten fakt, nie licz, że jak obieca to
nie będzie pił. Jeśli nie, zerwij.

3

Alkohol jest dla doroslych o ile pija z mozgiem. Ja nie pije wogole od 10 lat. Tez zalezy jak sie zachowuja po alkoholu

4

Zachowuje się po alkoholu w porządku. Z tego co mi mówi pije to jedno, max dwa piwa jak jest sam. Jak wpada kolega na mecz to wiadomo, więcej. Oczywiście jak się nie widzimy akurat w weekend to wychodzi też z kolegami i pije wtedy znacznie więcej. Gdybym nie była DDA to pewnie by mi to nie przeszkadzało, ale pamiętam doskonale jak moi rodzice właśnie zaczynali pić od tego jednego piwka/drinka dziennie i jak skończyli po 15 latach takiego picia. Oni też nie byli agresywni po alkoholu. Pili, bo lubili

5

Trolololo123a napisał/a:

Zachowuje się po alkoholu w porządku. Z tego co mi mówi pije to jedno, max dwa piwa jak jest sam. Jak wpada kolega na mecz to wiadomo, więcej. Oczywiście jak się nie widzimy akurat w weekend to wychodzi też z kolegami i pije wtedy znacznie więcej. Gdybym nie była DDA to pewnie by mi to nie przeszkadzało, ale pamiętam doskonale jak moi rodzice właśnie zaczynali pić od tego jednego piwka/drinka dziennie i jak skończyli po 15 latach takiego picia. Oni też nie byli agresywni po alkoholu. Pili, bo lubili

Porozmawiaj z nim o zdrowotnych skutkach picia alkoholu-niech ogranicza np co drugi dzien jedno piwo, moze sie tak   powoli odzwyczai,ale jak zachowuje sie normalnie to pol biedy

6

Jedno piwo, to nie jest alkoholizm.

7

Swanen napisał/a:

Jedno piwo, to nie jest alkoholizm.

I tak i nie. Bo nie na ilości polega alkoholizm. To choroba woli. Zatem pytanie, czy bez tego piwa może się obyć.

8

Trolololo123a napisał/a:

Bo to zwykle tak się zaczyna...

9

wieka napisał/a:
Trolololo123a napisał/a:

Bo to zwykle tak się zaczyna...

Niestety,ale na szczescie nie zawsze.

10

Zwalczałbym to u chłopa, bo po 10 latach będzie miał piwny bandzioch, a zrzucić to ciężko w cholerę!

11

Snake napisał/a:

Zwalczałbym to u chłopa, bo po 10 latach będzie miał piwny bandzioch, a zrzucić to ciężko w cholerę!

Jak bedzie cwiczyl plus zdrowo sie odzywial to nie

12

Trolololo123a napisał/a:

Pije średnio co dwa dni piwo tak o, do serialu, do filmu.

Jeśli pije regularnie (tu co 2 dni, albo w weekendy) to już alkoholizm.

Jesteś DDA, więc wiesz czym to grozi.
Ultimatum, albo zerwanie.

13

Jak byś z nim mieszkała z rok, dopiero byś  mogła stwierdzić czy ten facet jest super.

Teraz nawet nie jest do końca, bo problem z alko to nie blaha sprawa, więc go nie idealizuj.

Facet 10/10 , ale alkoholik ? 1/10.

15

ZłaAniaGroźnaGrysie napisał/a:

Facet 10/10 , ale alkoholik ? 1/10.

Chyba 0/10

16

Sednem sprawy nie jest tutaj, ile harnasi potrzeba żeby koleś został alkoholikiem. Chodzi o to, że jest na stole deal breaker. Albo zostanie rozpracowany, albo to nie zadziała. Nie wygląda, jakbyście mieli długą i dobrą historię rozwiązywania konfliktów.

Stany depresyjne są solidnym czerwonym światłem alarmowym, bo poważna i potencjalnie śmiertelna choroba psychiczna nie jest ani lekka ani fajna ani dla chorego, ani dla jego partnera.

Można spróbować ćwiczenia z kartką i wypisać te wszystkie cechy super faceta i się porządnie zastanowić, co przeważa. Either way is good.

Tak się składa, że mój mąż jest abstynentem i przyciągnęłam go między innymi tym, że nie piję i nie palę. Mieliśmy trochę analogiczną rozbieżność światopoglądów na innym gruncie na początku związku, i gdybyśmy wtedy się z tego powodu rozeszli, byłoby szkoda; bo koniec końców wyszło że bardziej chcieliśmy być ze sobą niz nie, więc szukalismy rozwiązań działających dla obojga. Gdzieś w tle i z doświadczeniem zmienił mi się punkt widzenia i to, co było problematyczne na początku, przestało być. Na pewno w każdym związku trafisz na JAKIEŚ trudności, niekompatybilności albo nieporozumienia i nie ma uniwersalnej recepty, kiedy dać szansę, a kiedy nie. Chyba dobrym kierunkowskazem jest, jeśli wspólnie rozpracowujecie z partnerem problemy i jak w filmie Oblivion stanowicie effective team.

17

KSandraK napisał/a:

Gdzieś w tle i z doświadczeniem zmienił mi się punkt widzenia i to, co było problematyczne na początku, przestało być.

Czyli on od początku miał rację i musiał iść z tobą "na kompromis".

18

To alkoholik, nieważne że pije "tylko" butelkę czy dwie piwa co drugi dzień (jak twierdzi). Być może pije więcej tylko w tajemnicy przed Tobą, kiedy się nie widzicie. Przecież nie mieszkacie razem i niw wiesz o nim wszystkiego tylko to, co sam chciał Ci pokazać. Alkoholizm to niemożność funkcjonowania BEZ alkoholu, więc on nim jest definitywnie skoro nie potrafi sobie tej przyjemności odpuścić, w dodatku czyni tak "od zawsze". Nie licz że się dobrowolnie dla Ciebie zmieni. Ja bym odpuściła taką relację.

19 Ostatnio edytowany przez KSandraK (2024-01-03 02:42:34)

Farmer dokładnie tak było. Cieszę się, że poszedł. I cieszę się, że miał rację.

20

Farmer napisał/a:
Trolololo123a napisał/a:

Tak. Jesli pije regularnie nawet tylko piwo to alkoholizm.
Za 30 - 40 lat ma zniszczona watrobe.

21

onaanna napisał/a:
Farmer napisał/a:
Trolololo123a napisał/a:

Ja wierze, ze mi raz ktos dal czegos do alkoholu, bo raz jak pilam okazyjnie to zaczela mnie trzustka bolec i tak przez tydzien mnie bolala az w koncu poszlam do lekarza i od tego czasu tez zaczelam miec problemy z cukrem, a zdychalam w bolach trzustki caly dzien w lozku lezalam cala gorna linia nadbrzusza mnie bolala najbardziej posrodku,wczesniej nie mialam problemow z cukrem... od tamtego czasu mi spada cukier w dol,musze brac glukoze, prawie codzien mam ataki hipoglikemii... jak mowie lekarzom o tej historii z alkoholem to nic nie chca sluchac. Nawet nie moge duzo aktywnosci fizycznej ide na spacer np 20 minut ide juz mi sie robi slabo, kreci w glowie, mam zamazane widzenie wezme cukierka co ma glukoze 5 minut objawy przechodza i jest ok... dlatego alkohol to zlo nawet na sylwestra wypilam tylko 3 lyki szampana, dali mi caly kieliszek nie dopilam

22

JuliaUK33 napisał/a:
onaanna napisał/a:
Farmer napisał/a:

Ja wierze, ze mi raz ktos dal czegos do alkoholu, bo raz jak pilam okazyjnie to zaczela mnie trzustka bolec i tak przez tydzien mnie bolala az w koncu poszlam do lekarza i od tego czasu tez zaczelam miec problemy z cukrem, a zdychalam w bolach trzustki caly dzien w lozku lezalam cala gorna linia nadbrzusza mnie bolala najbardziej posrodku,wczesniej nie mialam problemow z cukrem... od tamtego czasu mi spada cukier w dol,musze brac glukoze, prawie codzien mam ataki hipoglikemii... jak mowie lekarzom o tej historii z alkoholem to nic nie chca sluchac. Nawet nie moge duzo aktywnosci fizycznej ide na spacer np 20 minut ide juz mi sie robi slabo, kreci w glowie, mam zamazane widzenie wezme cukierka co ma glukoze 5 minut objawy przechodza i jest ok... dlatego alkohol to zlo nawet na sylwestra wypilam tylko 3 lyki szampana, dali mi caly kieliszek nie dopilam

To lepiej idz sie porzadnie przebadaj. Bo ta hipoglykämia to nienormalne... Pracuje w sluzbie zdrowia, wiem cos o tym.

23

onaanna napisał/a:
JuliaUK33 napisał/a:
onaanna napisał/a:

To lepiej idz sie porzadnie przebadaj. Bo ta hipoglykämia to nienormalne... Pracuje w sluzbie zdrowia, wiem cos o tym.

Mam lekarza, mam kontrole co 2 tygodnie musze jezdzic... mi lekarz powiedzial, ze moj organizm sam nie wytwarza glukozy, ze musze ja dostarczac z pozywieniem. Zdrowy czlowiek potrafi bialka i  tluszczu na glukoze zamienic,  a ja jak zjem bialkowy posilek to mi to nie wytwarza glukozy lub wytwarza ale znikome ilosci plusy do tego trzystka mi wyrzuca szybko insuline,co obniza mi cukier czasem nawet juz poltora godziny po posilku mam za niski cukier... musze co dzien jesc te durne cukierki z glukoza inaczej bym wachala kwiatki od spodu... ja caly czas wierze, ze to przez te przygode z alkoholem, a nikt za to nie poniosl odpowiedzialnosci...

24

Julka po 1 to nie Twoj watek, zaśmiecasz go swoimi opowiastkami. A po 2 dziewczyno, co Ty za brednie wypisujesz ... ktos Ci cos do drinka wsypal i od tego masz problemy z trzuską ... puknij się w głowę i zastanów się czasem, bo aż zal czytać.

25

KoloroweSny napisał/a:

Julka po 1 to nie Twoj watek, zaśmiecasz go swoimi opowiastkami. A po 2 dziewczyno, co Ty za brednie wypisujesz ... ktos Ci cos do drinka wsypal i od tego masz problemy z trzuską ... puknij się w głowę i zastanów się czasem, bo aż zal czytać.

To moze nie od alkoholu, ale wlasnie od tamtego czasu zaczela mnie bolec trzustka, wiec mysle ,ze to od tego,wczesniej mnie nie bolala

26

JuliaUK33 napisał/a:
KoloroweSny napisał/a:

To moze nie od alkoholu, ale wlasnie od tamtego czasu zaczela mnie bolec trzustka, wiec mysle ,ze to od tego,wczesniej mnie nie bolala

Brzmi jak jakiś rodzaj cukrzycy. Co jesz a czego nie jesz generalnie?

27

ABC50 napisał/a:
JuliaUK33 napisał/a:
KoloroweSny napisał/a:

Ponawiam, to nie wątek Julki.
Julka puknij sie w czolo, nawet nie wiesz gdzie leży trzustka a na pewno umiesz określić, ze to ona boli. I przestań zaśmiecać każdy wątek sobą trolu atencjuszu. Wez sie do roboty.

28 Ostatnio edytowany przez ABC50 (2024-01-09 16:12:04)

KoloroweSny napisał/a:
ABC50 napisał/a:
JuliaUK33 napisał/a:

Ponawiam, to nie wątek Julki.
Julka puknij sie w czolo, nawet nie wiesz gdzie leży trzustka a na pewno umiesz określić, ze to ona boli. I przestań zaśmiecać każdy wątek sobą trolu atencjuszu. Wez sie do roboty.

A kogo to watek? .,...., A trolorolo....... Julia to załóż swój wątek bo będziesz miała kolorowe sny na głowie. A już wchodziłaś z jednego snu w drugi więc po co sobie komplikować dalej życie.

Posty [ 28 ]

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Forum Kobiet » TRUDNA MIŁOŚĆ, ZAZDROŚĆ, NAŁOGI » Super facet, ale pije piwo - DDA

Zobacz popularne tematy :

Mapa strony - Archiwum | Regulamin | Polityka Prywatności

© www.netkobiety.pl 2007-2024