Ktoś z grona dalszych znajomych, śmiem stwierdzić, że nawet bardzo dalekich mnie naśladuje. Co byście myśleli o tej osobie ? Ja generalnie czuję zażenowanie takim zachowaniem, tym bardziej, że jesteśmy osobami dorosłymi.
A możesz napisać w czym Cię naśladuje?
Nie raz byłam naśladowana i odczucia były różne. Czasem mi imponowało, że ktoś bierze ze mnie wzór, a czasem wkurzało, że idzie na łatwiznę i czerpie z moich pomysłów. Dużo zależało do faktu, czy ktoś otwarcie przyznawał się do skorzystania z moich wzorów - wtedy miał pełną zgodę.
Najbardziej przykrą sytuację pamiętam z 8 klasy podstawówki. Nie mam zdolności plastycznych, więc zawsze nadrabiałam pomysłowością, żeby sobie uprościć zadanie i wypaść jak najlepiej. Raz nauczycielka rzuciła temat i wszyscy zawarli swoje prace w 3 różnych sposobach, a ja dość szybko wpadłam na zupełnie inny, nie wymagający zdolności bo niemal praktycznie techniczny rysunek. Żeby nikt nie podebrał mi projektu w klasie robiłam to co większość a właściwą pracę wykonałam w domu. Pech chciał, że w czasie tygodnia odwiedziła mnie koleżanka z klasy i pochwaliłam się jej swoim rozwiązaniem - skutek : tylko my dwie miałyśmy takie rysunki. Byłam wściekła, że ukradła mi pomysł. To mnie nauczyło, żeby chronić swoje "prawa autorskie" zanim wszelkiego typu "konkursy" nie dobiegną końca
Naśladownictwo to najszczersza forma pochlebstwa.
A możesz napisać w czym Cię naśladuje?
Nie raz byłam naśladowana i odczucia były różne. Czasem mi imponowało, że ktoś bierze ze mnie wzór, a czasem wkurzało, że idzie na łatwiznę i czerpie z moich pomysłów. Dużo zależało do faktu, czy ktoś otwarcie przyznawał się do skorzystania z moich wzorów - wtedy miał pełną zgodę.Najbardziej przykrą sytuację pamiętam z 8 klasy podstawówki. Nie mam zdolności plastycznych, więc zawsze nadrabiałam pomysłowością, żeby sobie uprościć zadanie i wypaść jak najlepiej. Raz nauczycielka rzuciła temat i wszyscy zawarli swoje prace w 3 różnych sposobach, a ja dość szybko wpadłam na zupełnie inny, nie wymagający zdolności bo niemal praktycznie techniczny rysunek. Żeby nikt nie podebrał mi projektu w klasie robiłam to co większość a właściwą pracę wykonałam w domu. Pech chciał, że w czasie tygodnia odwiedziła mnie koleżanka z klasy i pochwaliłam się jej swoim rozwiązaniem - skutek : tylko my dwie miałyśmy takie rysunki. Byłam wściekła, że ukradła mi pomysł. To mnie nauczyło, żeby chronić swoje "prawa autorskie" zanim wszelkiego typu "konkursy" nie dobiegną końca
W sposobie ubierania, w sposobie czesania. Generalnie dziwna sytuacja, bo to osoba spotyka się z kimś komu dałam kosza, no i tu widzę problem...
Jeaniene Frost, "W pół drogi do grobu" napisał/a:Naśladownictwo to najszczersza forma pochlebstwa.
dobre
W sposobie ubierania, w sposobie czesania. Generalnie dziwna sytuacja, bo to osoba spotyka się z kimś komu dałam kosza, no i tu widzę problem...
Ja bym tutaj widziała wpływ byłego chłopaka. Żadna normalna dziewczyna nie chce się upodabniać do swojej poprzedniczki. Bardzo możliwe, ze zasugerował jej co mu się podoba, a ona chce spełnić jego upodobania. To komplement w Twoja stronę
Jack Sparrow napisał/a:
Jeaniene Frost, "W pół drogi do grobu" napisał/a:Naśladownictwo to najszczersza forma pochlebstwa.
dobre
Ja bym tutaj widziała wpływ byłego chłopaka. Żadna normalna dziewczyna nie chce się upodabniać do swojej poprzedniczki. Bardzo możliwe, ze zasugerował jej co mu się podoba, a ona chce spełnić jego upodobania. To komplement w Twoja stronę
Niby tak, ale w takim razie współczuję jej, ze nie potrafi go zdobyć byciem sobą, bo tak będzie w moim cieniu, a to znaczy, że ma bardzo niską samoocenę, co jeżeli związek się ich skończy odczuje bardzo :<
Kompensacja: nie mógł być z Tobą, więc tworzy podobiznę.
Ale po co Ty widzisz problem? Jaki to problem dla Ciebie?
Dla Ciebie to informacja i komplement.