Dom męża - Netkobiety.pl

Dołącz do Forum Kobiet Netkobiety.pl! To miejsce zostało stworzone dla pełnoletnich, aktywnych i wyjątkowych kobiet, właśnie takich jak Ty! Otrzymasz tutaj wsparcie oraz porady użytkowniczek forum! Zobacz jak wiele nas łączy ...

Szukasz darmowej porady, wsparcia ? Nie zwlekaj zarejestruj się !!!

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Posty [ 36 ]

Temat: Dom męża

Hej, zwracam sie z prosba o poradę.
Mąż odziedziczył po rodzicach dom z bardzo dużą dzialka na dlugo przed naszym ślubem. W tym domu wciąż mieszkają jego rodzice. Po slubie kupiliśmy wspolnie mieszkanie w kredycie. Ostatnio rozmawiając z siostrą ta wyjasnila mi, że mi kompletnie nic sie nie należy z jego odziczonego domu bo jest to jego majątek indywidualny i nic sie nie zmieni dopóki mi nie odpisze.
Poruszyłam z nim ten temat i powiedział ze to prawda. Chciałabym zeby odpisał mi chociaz część bo tak jak teraz to nawet w przypadku jakby jemu cos sie stało to ja nic nie dostane tylko wszystko odziedziczy nasze dziecko.
Jak go o to poprosić? Nigdy nic przy jego domu nie robilam, nie inwestujemy tez w niego finansowo. Bedzie to kiepsko wygladac. Wszystkie pieniadze poszły na mieszkanie bo przed slubem jasno powiedziałam mu ze nie chce mieszkać z jego rodzicami.

Jeszcze jak przed slubem o tym krotko rozmawialiśmy to powiedział, ze mozemy sobie wzajemnie odpisać to co odziedziczymy po rodzicach po polowie (docelowo tez mam odziedziczyc dom) ale mi rodzice predko nic nie odpiszą a boje sie ze jak cos sie stanie to zostane z niczym.

Zobacz podobne tematy :

2

Odp: Dom męża

Jak go o to poprosić?

Nijak. Nie masz do tego prawa. Żadnego. To nie jest wasze, to jest jego. I tylko jego. I to tylko jego sprawa jak będzie swoim majątkiem rozporządzał.

3

Jack Sparrow napisał/a:

Jak go o to poprosić?

Nijak. Nie masz do tego prawa. Żadnego. To nie jest wasze, to jest jego. I tylko jego. I to tylko jego sprawa jak będzie swoim majątkiem rozporządzał.

Ok. Moge nie miec prawa, ale jak w takim razie zabezpieczyć nasze dziecko. Co jak mezowi cos sie stanie? Jesli nie dostanę z tego nic, to chociaz chce, zeby całość przeszla na dziecko. A jesli dziecko jest nieletnie to jak niby ma tym zarządzać?

Sory ale totalnie tego nie rozumiem. Chce po prostu czuć sie bezpiecznie i nie chce sie obawiac, ze jego rodzicom nie bedzie pasowac w razie jakbym sie chciala wprowadzic.

4

Dziecko jest zabezpieczone tak czy siak, bo dziecko dziedziczy po ojcu, a do czasu osiągnięcia pełnoletności zarządzasz w jego imieniu.

Chce po prostu czuć sie bezpiecznie

Nie. Ty nie chcesz się czuć bezpiecznie, tylko chcesz wymydlić z układu zarówno męża, jak i jego rodzinę.

5

Widzę autorko, że umiesz dobrze liczyć wink

Więc licz na SIEBIE!

6

Jack Sparrow napisał/a:

Dziecko jest zabezpieczone tak czy siak, bo dziecko dziedziczy po ojcu, a do czasu osiągnięcia pełnoletności zarządzasz w jego imieniu.

Chce po prostu czuć sie bezpiecznie

Nie. Ty nie chcesz się czuć bezpiecznie, tylko chcesz wymydlić z układu zarówno męża, jak i jego rodzinę.

A jak wciaz zyja i mieszkaja jego rodzice to jak to niby ma wygladac? Przecież naturalnie wychodza pewnego rodzaju problemy w zarzadzaniu nieruchomością.

Nie zamierzam nikogo wymydlić z ukladu. Chcę po prostu moec pewność ze nie zostanę z niczym.

Ten pomysł ktory on mial z odpisaniem sobie wzajemnie po polowie jest niby dobry, a z drugiej strony to trzeba chyba zaplacic podateg wtedy w jakiejś olbrzymiej kwocie wiec tez to nierealne

7

No jak to nie? Chciałabyś do wszystkiego mieć prawa a nic nie dajesz w zamian.

Chcesz mieć pewność, że nie zostaniesz z niczym? IDŹ DO PRACY.

8

Jack Sparrow napisał/a:

No jak to nie? Chciałabyś do wszystkiego mieć prawa a nic nie dajesz w zamian.

Chcesz mieć pewność, że nie zostaniesz z niczym? IDŹ DO PRACY.

Bez sensu taki komentarz. Nie masz zielonego pojecia jak wyglada moje zycie.
Prosilam o porade, jak poprosić męża o zabezpieczenie mnie i dziecka. Nie jestem jakąś pusta lala co chce mu zabrac wszystko.

9

O, drugi naczelny troll forumowy powrócił. A już myślałam, że nie żyjesz, czy coś.

10

Kasia995 napisał/a:

Prosilam o porade, jak poprosić męża o zabezpieczenie mnie i dziecka. Nie jestem jakąś pusta lala co chce mu zabrac wszystko.

To nie jest ważne.

Ważne jest to:

Nigdy nic przy jego domu nie robilam, nie inwestujemy tez w niego finansowo.

I przy takim stanie rzeczy rościsz sobie prawa do czegoś, co należy do twojego męża i co jest TYLKO jego.

11 Ostatnio edytowany przez 123qwerty123 (2023-09-08 15:12:15)

Jeśli mąż umrze przed Tobą, to cały jego majątek nawet ten który miał przed ślubem dziedziczysz Ty i dziecko po połowie - również tę działkę i dom. Jeśli Ty umrzesz pierwsza, a potem on to działkę i dom dziedziczą dzieci (zakładam, że jego rodzice już wtedy też nie będą żyć)

Także na tę chwilę nie musisz w ogóle się interesować tym majątkiem. Nie musi nic na Ciebie przepisywać.

12

123qwerty123 napisał/a:

Jeśli mąż umrze przed Tobą, to cały jego majątek nawet ten który miał przed ślubem dziedziczysz Ty i dziecko po połowie - również ta działka i dom. Jeśli Ty umrzesz pierwsza, a potem on to wszystko dziedziczą dzieci (zakładam, że jego rodzice już wtedy też nie będą żyć)

To nie jest takie proste, bo jeśli nie dokładali się nic do utrzymania domu rodzinnego, a np siostra jej męża regularnie łożyła na remonty i modernizacje, to może drogą sądowną dochodzić części praw w stopniu proporcjonalnym do poniesionych kosztów.

A przeczytaj jej pozostałe wątki to ci się rozjaśni nieco sytuacja. big_smile

13

Jack Sparrow napisał/a:
Kasia995 napisał/a:

To nie jest ważne.

Ważne jest to:

Nigdy nic przy jego domu nie robilam, nie inwestujemy tez w niego finansowo.

I przy takim stanie rzeczy rościsz sobie prawa do czegoś, co należy do twojego męża i co jest TYLKO jego.

Nie roszcze sobie zadnych praw. Mam z nim dziecko i chce wiedziec, ze w razie czego nie bedzie sie trzeba z nikim tym dzielić ani o to sądzić. Jedyna pewność co do tego będę miała jesli będziemy mieli pełną wspólność majątkową. W takiej formie jak jest to teraz to musze liczyć sie z rodzenstwem męża i jego rodzicami. Czyli w efekcie wciąż nie mam nic do gadania.

Po drugie, czemu mam cokolwiek robić przy czyims domu? Ok. Maz pomagał przy remoncie u moich rodziców ale robil to z wlasnej woli. Mnie nigdy o nic nawet nie poprosił wiec widocznie mnie tam nie potrzebują. A gdyby mnie poprosili o pomoc to bym nie odmówiła.

14

Jack Sparrow napisał/a:
123qwerty123 napisał/a:

Jeśli mąż umrze przed Tobą, to cały jego majątek nawet ten który miał przed ślubem dziedziczysz Ty i dziecko po połowie - również ta działka i dom. Jeśli Ty umrzesz pierwsza, a potem on to wszystko dziedziczą dzieci (zakładam, że jego rodzice już wtedy też nie będą żyć)

To nie jest takie proste, bo jeśli nie dokładali się nic do utrzymania domu rodzinnego, a np siostra jej męża regularnie łożyła na remonty i modernizacje, to może drogą sądowną dochodzić części praw w stopniu proporcjonalnym do poniesionych kosztów.

Nie ma znaczenia czy on przepisze na żonę działkę i dom za życia czy żona ten majątek odziedziczy w spadku. Siostra może w każdym przypadku zgłaszać swoje roszczenia.

ps. widziałam te wątki. Może ona czuje rozwód w powietrzu i chce ugrać dla siebie na sam koniec darowiznę w postaci domu i działki big_smile

15

Czyli w efekcie wciąż nie mam nic do gadania.

A dlaczego miałabyś mieć cokolwiek do gadania przy nieswojej nieruchomości?

Rozpoczęłaś już leczenie czy dalej lecisz na podcastach obarczając winą za całe zło tego świata swojego męża?

16

123qwerty123 napisał/a:

Nie ma znaczenia czy on przepisze na żonę działkę i dom za życia czy żona ten majątek odziedziczy w spadku. Siostra może w każdym przypadku zgłaszać swoje roszczenia.

Dokładnie.

ps. widziałam te wątki. Może ona czuje rozwód w powietrzu i chce ugrać dla siebie na sam koniec darowiznę w postaci domu i działki big_smile

Też tak to widzę. smile Ot pijawa i darmozjad.

17 Ostatnio edytowany przez Kasia995 (2023-09-08 15:22:38)

Jack Sparrow napisał/a:
123qwerty123 napisał/a:

Szwagierka tez sie nie doklada. 90% waznych remontów mąż zrobił jeszcze w kawalerstwie za swoje wlasne środki.

18

123qwerty123 napisał/a:
Jack Sparrow napisał/a:
123qwerty123 napisał/a:

Teraz jest ok miedzy nami. Nie chce rozwodu.

19

Kasia995 skoro mąż odziedziczył dom i działkę na długo przed waszym ślubem i wtedy siostra nie miała żadnych pretensji do rodziców o tę darowiznę, to widać sprawa między nimi jest jasna. Nie rozumiem więc, po co teraz wymyślasz, że miałabyś się z rodzeństwem męża kłócić o spadek. Być może ta rodzina jest ugodowa, spokojna, nikt tam nikomu nic nie wylicza, w przeciwieństwie do Ciebie.

20

No i mamy pieknie czarno na bialym dowod na to,ze lepiej miec swoje mieszkanie a nie isc mieszkac do faceta

21

Tak, tak. Na pewno. Jest tak dobrze, że szukasz sposobu, żeby dobrać się do jego majątku, aby 'się zabezpieczyć na wszelki wypadek".

Gdzie kolejnych chyba 5 tematów z ostatniego roku było o tym, jak rujnujesz męża, małżeństwo i stosunki z jego rodziną. Gdzie w każdym kolejnym wątku ludzie ci uświadamiali jak niedorzeczne jest twoje zachowanie, że jesteś po prostu toksyczna i powinnaś się leczyć, a.....skończyłaś na słuchaniu podcastów.

Nie. To nie przejdzie.

22 Ostatnio edytowany przez 123qwerty123 (2023-09-08 15:30:09)

JuliaUK33 napisał/a:

No i mamy pieknie czarno na bialym dowod na to,ze lepiej miec swoje mieszkanie a nie isc mieszkac do faceta

ale oni mają jedno wspólne mieszkanie, więc ta pani nie zostaje bez niczego przecież. Ona chce dodatkowo, żeby mąż na nią przepisał dom i działkę, które dostał po rodzicach przed ślubem, a w którym to domu na tą chwilę mieszkają jeszcze jego rodzice

23

123qwerty123 napisał/a:

Kasia995 skoro mąż odziedziczył dom i działkę na długo przed waszym ślubem i wtedy siostra nie miała żadnych pretensji do rodziców o tę darowiznę, to widać sprawa między nimi jest jasna. Nie rozumiem więc, po co teraz wymyślasz, że miałabyś się z rodzeństwem męża kłócić o spadek. Być może ta rodzina jest ugodowa, spokojna, nikt tam nikomu nic nie wylicza, w przeciwieństwie do Ciebie.

Nie wiem. Mam przeczucie, że może miec o to wątki jego siostra. Mam wrazenie, ze nie przepada za mną i tylko mnie toleruje jako żonę jej brata. Nie ma miedzy nami żadnej nawet kolezenskiej więzi mimo, ze jest odemnie dużo starsza to nawet nigdy nie spróbowała sie do mnie zbliżyć.

24

123qwerty123 napisał/a:
JuliaUK33 napisał/a:

ale oni mają jedno wspólne mieszkanie, więc ta pani nie zostaje bez niczego przecież. Ona chce dodatkowo, żeby mąż na nią przepisał dom i działkę, które dostał po rodzicach przed ślubem, a w którym to domu na tą chwilę mieszkają jeszcze jego rodzice

O ile to w ogóle prawda. Bo w innym wątku została przyłapana na kłamstwie:

Lady Loka napisał/a:
Kasia995 napisał/a:

męża zwyzywales od maminsynkow (a to raczej nie możliwe bo jego mama nie żyje)

Vs.

Kasia995 napisał/a:

Jego matka to dobra kobietą, lubi mnie, na pewno mnie wysłucha i pomoże albo chociaż z nim porozmawia, żeby chociaż spróbował. Ale boję się do niej zadzwonić bo wielokrotnie do niego nagadywałam na jego matkę, może to tylko pogorszyć sytuację...

25

Kurde że człowiek nie kręci lodów na forum i na notariusza sie nie uczył
a tu taki ruch w nieruchmościach dziś się zrobił
big_smile

26

Kasia995 napisał/a:
123qwerty123 napisał/a:

Nie wiem. Mam przeczucie, że może miec o to wątki jego siostra. Mam wrazenie, ze nie przepada za mną i tylko mnie toleruje jako żonę jej brata. Nie ma miedzy nami żadnej nawet kolezenskiej więzi mimo, ze jest odemnie dużo starsza to nawet nigdy nie spróbowała sie do mnie zbliżyć.

Ale Ty nie rozumiesz, że to nie ma znaczenia czy on to na Ciebie teraz przepisze? Nawet jakby przepisał to ona nadal może mieć jakieś tam roszczenia.

27

Jack Sparrow napisał/a:
123qwerty123 napisał/a:
JuliaUK33 napisał/a:

O ile to w ogóle prawda. Bo w innym wątku została przyłapana na kłamstwie:

Lady Loka napisał/a:
Kasia995 napisał/a:

męża zwyzywales od maminsynkow (a to raczej nie możliwe bo jego mama nie żyje)

Vs.

Kasia995 napisał/a:

Jego matka to dobra kobietą, lubi mnie, na pewno mnie wysłucha i pomoże albo chociaż z nim porozmawia, żeby chociaż spróbował. Ale boję się do niej zadzwonić bo wielokrotnie do niego nagadywałam na jego matkę, może to tylko pogorszyć sytuację...

WOW czyli w tym wątku mamy wersję z żyjącą matką.

Proponuję nie komentować już tego wątku. Szkoda naszego czasu!

28

Może mi ktoś wyjaśnić, jak można ODZIEDZICZYĆ dom po kimś, kto ciągle żyje?

29

Lady Loka napisał/a:

Ona nie chce dziedziczyc tylko chce zeby mąż za zycia na nią przepisał dom i działke ktorą dostal od rodziców w darowiznie przed slubem. A prawda taka ze martwic sie o to nie musi bo JEŚLI mąż umrze przed nią to ona to odziedziczy i ich dzieci.

30

A na siłownie jeszcze mąż chodzi Kaśka ?

31 Ostatnio edytowany przez wieka (2023-09-08 16:55:03)

paslawek napisał/a:

Kurde że człowiek nie kręci lodów na forum i na notariusza sie nie uczył
a tu taki ruch w nieruchmościach dziś się zrobił
big_smile

Właśnie, słuszna uwaga big_smile

Tutaj, to już pazerność sięgnęła zenitu...

32

Jeśli mąż żyje, jego odrębny majątek jest tylko jego własnością.
W przypadku śmierci dziedziczą żona i dzieci.
Jeśli małżeństwo jest bezdzietne dziedziczą po połowie żona i rodzina męża.

Nie musisz się o nic martwić dopóki Wasze małżeństwo będzie zgodne i trwałe smile

33

Agnes76 napisał/a:

Nie musisz się o nic martwić dopóki Wasze małżeństwo będzie zgodne i trwałe smile

Było ciężko jeszcze niedawno
prawie rozwód
nerwy, humory, chimery, pretensje królewny o cichy chód po ulicy
zazdrość o siłownie
chyba trudny remont też
samo życie

34 Ostatnio edytowany przez Agnes76 (2023-09-08 17:14:30)

paslawek napisał/a:
Agnes76 napisał/a:

Było ciężko jeszcze niedawno
prawie rozwód
nerwy, humory, chimery, pretensje królewny o cichy chód po ulicy
zazdrość o siłownie
chyba trudny remont też
samo życie

a odejść nie ma gdzie ani z czym, i tu zaczynają się schody...

35

123qwerty123 napisał/a:
Lady Loka napisał/a:

Ona nie chce dziedziczyc tylko chce zeby mąż za zycia na nią przepisał dom i działke ktorą dostal od rodziców w darowiznie przed slubem. A prawda taka ze martwic sie o to nie musi bo JEŚLI mąż umrze przed nią to ona to odziedziczy i ich dzieci.

Kasia995 napisał/a:

Mąż odziedziczył po rodzicach dom z bardzo dużą dzialka na dlugo przed naszym ślubem. W tym domu wciąż mieszkają jego rodzice.

Mąż odziedziczył po ŻYJĄCYCH rodzicach. Jak?

36 Ostatnio edytowany przez Agnes76 (2023-09-08 17:20:44)

Lady Loka napisał/a:
123qwerty123 napisał/a:
Lady Loka napisał/a:

Kasia995 napisał/a:

Mąż odziedziczył po rodzicach dom z bardzo dużą dzialka na dlugo przed naszym ślubem. W tym domu wciąż mieszkają jego rodzice.

Mąż odziedziczył po ŻYJĄCYCH rodzicach. Jak?

Może po babci? Zdarzają się takie przypadki, że pomija się dzieci i zapisuje majątek wnukom.
Ale pisze że po rodzicach. No faktycznie namieszane xD

Posty [ 36 ]

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Zobacz popularne tematy :

Mapa strony - Archiwum | Regulamin | Polityka Prywatności

© www.netkobiety.pl 2007-2024