ANB85 napisał/a:Co sprawiało, że jesteście obecnie w takim a nie innym miejscu swojego funkcjonowania? Pewnie wiele rzeczy mocno odbiegających od siebie w przypadku konkretnych osób. Pochodzenie, wychowanie, relacje w rodzinie, region z którego pochodzicie, szkoła (ew. studia), obejrzane filmy, przeczytane książki, rodzice, dzieci, przeprowadzki, podróże, kontakty towarzyskie, praca, sukcesy lub niepowodzenia w życiu?
Ciekawy temat. 
Myślę, że każda z tych rzeczy, które wspomniałeś miała swoje znaczenie.
Duży i przeważająco pozytywny wpływ miał na moje myślenie i życie ojciec, z kolei matka głównie negatywny. Dużo czytałam jako dziecko i nastolatka, co miało pozytywne skutki dla mojego rozwoju intelektualnego, ale też i negatywny, bo nabiło mi głowę różnymi ideałami, bzdurami i lękami. Czas, w którym dorastałam, też miał swoje znaczenie, to był czas dużego bezrobocia wśród młodych i początków naszego dość dzikiego kapitalizmu, internet dopiero zaczynał się rozwijać i to wszystko miało swój wpływ. Ale też zmiana, która się wtedy dokonała, dała mi możliwość upragnionej niezależności. Pierwsza praca, w której byłam dość długo, miała bardzo duży wpływ na moje życie - długoterminowo raczej negatywny, z czego wtedy nie zdawałam sobie sprawy i ominęło mnie przez to sporo rzeczy.