Hej, Jestem 35latka, która jest w 5 tygodniu ciąży. Kilka tygodni temu wykryto u mnie dwa spore guzy tarczycy i w październiku mam mieć biopsje.. Chodzę do endokrynologa na NFZ i przyjmuje codziennie Euryrox.. Co ma w tej sytuacji zrobić? Spróbować się skontaktować z endokrynologiem w celu zwiększenia dawki, że względu na ciążę.. Tylko, że to 5 tydzień. Do ginekologa chce iść potwierdzić w 8 tygodniu.. czy dopiero po wizycie u ginekologa działać z endokrynologiem? Jakieś podpowiedzi?
Hej, Jestem 35latka, która jest w 5 tygodniu ciąży. Kilka tygodni temu wykryto u mnie dwa spore guzy tarczycy i w październiku mam mieć biopsje.. Chodzę do endokrynologa na NFZ i przyjmuje codziennie Euryrox.. Co ma w tej sytuacji zrobić? Spróbować się skontaktować z endokrynologiem w celu zwiększenia dawki, że względu na ciążę.. Tylko, że to 5 tydzień. Do ginekologa chce iść potwierdzić w 8 tygodniu.. czy dopiero po wizycie u ginekologa działać z endokrynologiem? Jakieś podpowiedzi?
Nie ma potrzeby zwiększania dawki tylko ze względu na ciążę. Zrób sobie badania krwi to zobaczysz czy wynik będzie wysoki czy nie. Sama ciąża nie jest podstawą do zwiększenia dawki Euthyroxu. Jak zrobisz badania, to skontaktuj się z endokrynologiem i zapytaj czy jest ok i zapytaj też o biopsję, czy bez problemu może być zrobiona w ciąży. Może się okazać, że ciąża będzie przeciwskazaniem do tykania tych guzów.
Zawsze endokrynolog mówił mi, że jak bym zaszła w ciążę to szybko przyjść do niego, bo dawka musi być zwiększona...
Mój ginekolog ma długi urlop i będzie dopiero 19 września. Wtedy będę w 10 tygodniu ciąży.. To za późno.
Czy mogę teraz pójść do innego, założyć kartę ciazy, a potem kontynuować i prowadzić ciążę u mojego? Czy tam gdzie się założy kartę tam trzeba chodzić?
Zawsze endokrynolog mówił mi, że jak bym zaszła w ciążę to szybko przyjść do niego, bo dawka musi być zwiększona...
Mój ginekolog ma długi urlop i będzie dopiero 19 września. Wtedy będę w 10 tygodniu ciąży.. To za późno.
Czy mogę teraz pójść do innego, założyć kartę ciazy, a potem kontynuować i prowadzić ciążę u mojego? Czy tam gdzie się założy kartę tam trzeba chodzić?
No to zrób badania i idź do endokrynologa. Tylko najpierw zrób badania, bo zwiększanie dawki tak sobie bez badań kompletnie mija się z celem.
Możesz iść teraz do każdego ginekologa, tylko on i tak niczego Ci nie potwierdzi. Jeżeli test był pozytywny, robiłaś betę, przyrosty są ok to idź do endokrynologa a do ginekologa najwcześniej koniec 6 tygodnia. Bo wcześniej to i tak na USG nic nie widać, a tylko się będziesz stresować.
10 tydzień to za późno, wtedy już powinnaś myśleć o pierwszych prenatalnych i teście PAPPA.