Gdy w wieku 36 lat pragniesz pierwszego dziecka.. - Netkobiety.pl

Dołącz do Forum Kobiet Netkobiety.pl! To miejsce zostało stworzone dla pełnoletnich, aktywnych i wyjątkowych kobiet, właśnie takich jak Ty! Otrzymasz tutaj wsparcie oraz porady użytkowniczek forum! Zobacz jak wiele nas łączy ...

Szukasz darmowej porady, wsparcia ? Nie zwlekaj zarejestruj się !!!

Forum Kobiet » MIŁOŚĆ , ZWIĄZKI , PARTNERSTWO » Gdy w wieku 36 lat pragniesz pierwszego dziecka..

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Posty [ 20 ]

1

Temat: Gdy w wieku 36 lat pragniesz pierwszego dziecka..

Drogie Panie,

Pragnę prosić Was o pomoc w pewnej delikatnej sprawie.
Mam niemal 36 lat. Długo szukałam swojego Człowieka wink od ponad 2 lat miłość do wspaniałego mężczyzny wypełnia mnie po brzegi. Zabrzmi banalnie ale mam idealnego Partnera. Szalenie inteligentny, kulturalny, ciepły, szlachetny, dobry, dowcipny, troskliwy i mogłabym tak wymieniać. Gdyby któraś miała wątpliwości ma też drobne wady, które totalnie mi nie przeszkadzają, nikną na tle jego dobroci, czasami mam wrażenie że są po prostu urocze jak On sam. Jesteśmy idealnie dobraną parą. Jest jednak pewna istotna kwestia, otóż mój Partner jest ode mnie starszy o 18 lat. Kiedyś był żonaty i z tego związku ma syna, który obecnie zbliża się do 30-tki.
Jest nam ze sobą bardzo dobrze ale...mam pragnienie...pragnienie zostania Matką. Tak bardzo chciałabym mieć z Nim dziecko. I tu pojawia się cała masa moich obaw. Potrafię z nim porozmawiać na każdy temat, ale boję się i jednocześnie wstydzę się porozmawiać o dziecku. Nigdy też ten temat jakoś oficjalnie nie padł w naszych rozmowach. Pojawił się tylko raz kiedy jeszcze nasze rozmowy odbywały się na komunikatorze. Wówczas zapytał "czy powinniśmy mieć dzieci?" Śmiem wątpić czy było to pytanie na serio. Od tego czasu nigdy nie rozmawialiśmy o dziecku. On natomiast potrafi mi zakomunikować że jakaś jego znajoma właśnie urodziła, to zdarzyło się przynajmniej kilka razy, nigdy zaś nie wspomniał o naszym przyszłym dziecku...czego się boję? Że usłyszę od Niego że On już nie pisze się na dziecko, w końcu jest dobrze po 50-tce.
Oczywiście liczę się z taką sytuacją, wówczas będę musiała przyzwyczaić się do myśli że nie zostaną mamą..

Drogie Panie, Dziewczyny może potrzebuję kubła zimnej wody, żebym w końcu przełamała wstyd i strach? Czy możecie służyć jakąś radą, może słowem wsparcia?

Zobacz podobne tematy :

2

Odp: Gdy w wieku 36 lat pragniesz pierwszego dziecka..

Nic tak nie podbija męskości jak to gdy kobieta zwróci się tymi słowami do faceta"

"chce żebyś zrobił mi dziecko"
albo "chce rodzic twoje dzieci
itp

Nie czekaj na zbawienie, bo lata lecą, tylko idz i mu to powiedz prosto w oczy.

3

Wakacje jeszcze trwają.

4

Powiem Ci tak: skoro się kochacie i macie taką relację o jakiej piszesz to nie ma tematów tabu i dziwnych podchodów. Szkoda tracić cenny czas - ja bym porozmawiała po prostu wprost, nie ma na to innej rady. Ty masz prawo do posiadania dziecka , on ma prawo do odmowy, ale jak już doszłoby do takiej sytuacji to wtedy będziesz się zastanawiać, co jest dla Ciebie ważniejsze. Póki co to jak wróżenie z kart.

5

Starsi faceci zostają ojcami, on nie wychodzi przed szereg, ale Ty jak najbardziej o tym mu powiedz, dziwię się, że masz opory skoro on taki och i ach!

6

Myślę ze wszystkie strachy są w głowie autorki.
Jeżeli facet chce byc z kobietą i widzi, ze jego miłości zależy na dziecku to to dziecko sie pojawi.
Porozmawiaj z nim otwarcie o małżeństwu i dziecku.
Bo życie jest przewrotne i może okazać sie ze żadną jego big love nie jesteś, tylko trzyma ci do towarzystwa, a na żądne zobowiązania nie ma ochoty.
Mysle ze ta rozmowa wiele Ci wyjaśni.

7

Dziewczyny jest jeszcze coś o czym nie wspomniałam..I to z pewnością rzutuje na moje poczucie pewności siebie i strach związany z rozmową o dziecku.
Mój Partner zarabia nieźle, nawet bardziej jak nieźle. Pieniędzy nie brakuje. Mieszkamy razem już od ponad roku, z małymi przerwami kiedy to wracam do mojego rodzinnego domu (200km) aby załatwić wszystkie sprawy moim Rodzicom (mają już swoje lata i ogarniam im domowe sprawy, lekarze, leki, większe zakupy, sprzątanie)
Obecnie nie pracuję. O moich zawodowych porażkach mogłabym napisać grubą książkę. Ostatnio upadł mój pomysł na biznes, choć zdążyłam zainwestować kupę kasy, czasu i energii. Trafiam wciąż na niewłaściwych ludzi w moim życiu zawodowym, zaufałam nie tym co powinnam i przez to teraz nie mam nic. Niczego się nie dorobiłam, choć momentami pracowałam ponad swoje siły. I tak moje zawodowe życie, to totalna porażka. Mój Partner widząc z jaką miłością podchodzę do mojego psa i jaką troską i opieką obdarzam inne zwierzęta zaproponował że moim biznesmen będzie hodowla. Widząc jaką przyjemność sprawia mi obcowanie ze zwierzętami uznał że do tego jestem stworzona. I On stworzył mi warunki abym założyła takową hodowlę. Jednak obecnie nie wnoszę do domowego budżetu comiesięcznych pieniędzy.
Może to mnie tak blokuje i budzi obawy, no bo jak, myślę o dziecku kiedy po jego urodzeniu będę miała 500+ i kosiniakowe przez rok?? Może i to myślenie jest trochę nad wyraz przeze mnie...

8

Musisz zdawac sobie sprawe z tego, ze zawodowo dlugo nie osiagniesz nic. O biznesie, ktory zalozylas bedziesz mogla zapomniec, bo dziecko jest naprawde absorbujace, wiec licz sie z tym, ze padnie calkiem. Gdybys chciala otworzyc nastepny to tez moze byc tak, ze bedziesz musiala sie wstrzymac dobrych kilka lat. teoretycznie sa przedszkola, ale w praktyce roznie to bywa, choxiazby dzieci choruja. Niektore SA czesciej chore  jak zdrowe.
Musisz takie rzeczy wziasc pod uwage decydujac sie na dziecko. Jesli posiadanie dziexka jest dla ciebie wazniejsze to smialo powiedz mu o swoich pragnieniach. Przeciez w razue COS macie jeszcze jego dochody.

9

To zmienia postać rzeczy... Umiesz liczyć, licz na siebie.
Gdybyście mieli ślub, to mogłabyś myśleć o dziecku, ale w tej sytuacji, to niech pozostanie w strefie marzeń.
Chyba, że w rozmowie połączysz te fakty.

10

Zamiast kombinować z biznesami trzeba było iść po prostu do normalnej pracy... Szczerze po tym co napisałaś o pracy to trochę jawisz mi się jako ktoś niedojrzały, kto nie potrafi zadbać o siebie i swoje potrzeby i żyję jakimiś mrzonkami o wielkim biznesie... Jeśli nie możesz tego osiągnąć to zacznij od zwykłej pracy na etacie i stan się samodzielna. Zadbaj o siebie a potem myśl o dziecku... W wieku 36 lat nie dorobić się niczego to już trochę słabo.

11 Ostatnio edytowany przez Ela210 (2022-08-13 20:57:26)

Tak oczywiście gdyby tak wszyscy myśleli, bylibyśmy w socjalizmie.
Droga autorko, biznesy upadają i się podnoszą.
Można je robić  w wielu 30 i 50 lat.
Napisz tę książkę w głowie o swoich porażkach i ważne być wyciągać wnioski.
Ale teraz chcesz mieć dziecko i jeszcze możesz.
Czy fakt, że Twój partner zainwestował w Twój biznes i nie ma kokosow ma znaczyć, że Ty nie masz zostać  matką?.
Starszy Pan po 50 znalazł sobie młodszą kobietę, bez dzieci. Jeśli jest chociaż trochę rozgarniety, powinien sie liczyć z tym, ze ta kobieta bedzie chciala miec dziecko.
Jak nie chce, niech sobie znajdzie jakąś Panią pod 60.
A Ty masz prawo czegoś chcieć i o tym mówić.
Kobiety w Twoim wieku mają pierwsze dzieci.
Jeśli to ma być takie tylko życie, jakiego On sobie życzy, to podziekowalabym.
Niech się wiąże z emerytką albo matką 3 dzieci i je wychowuje.
Takich Panów po 50 co będą po rozwodzie i chętnie się zwiazą z 36 matką co nie chce dzieci to możesz mieć na pęczki.
A ile on może mieć takich 36 latek? smile
Legendy męskie twierdzą że na pęczki, ale to nieprawda.

12

display napisał/a:

Zamiast kombinować z biznesami trzeba było iść po prostu do normalnej pracy... Szczerze po tym co napisałaś o pracy to trochę jawisz mi się jako ktoś niedojrzały, kto nie potrafi zadbać o siebie i swoje potrzeby i żyję jakimiś mrzonkami o wielkim biznesie... Jeśli nie możesz tego osiągnąć to zacznij od zwykłej pracy na etacie i stan się samodzielna. Zadbaj o siebie a potem myśl o dziecku... W wieku 36 lat nie dorobić się niczego to już trochę słabo.

Miałam pracę na etacie, ale niestety zlikwidowali moje stanowisko pracy. Wcześniej pracowałam udzielając korepetycji, jeszcze wcześniej pracowałam zagranicą ale to skończyło się problemami zdrowotnymi. Nie miałam szczęcia w sferze zawodowej, jak trafiasz na nieuczciwych ludzi to raczej nie jest dowód na moją niedojrzałość. Jeżeli moją szansę zawodową poświęciłam aby ratować kogoś bliskiego z rodziny z potężnych kłopotów finansowych to także nie jest objaw niedojrzałości. Ale finalnie zostałam z niczym. Ale czy to moja wina?? I teraz czy mam sobie odmawiać prawa do macierzyństwa i nie powinnam rozmawiać z Partnerem o dziecku bo jestem niedojrzała bo nie powiodło mi się w życiu zawodowym? Wiem że byłabym cudowną, odpowiedzialną matką.

13

Nie kupuję bajeczki o udanym związku, w którym nie poruszyło się nigdy tematu ewentualnej ciąży, dziecka.
Jak dorośli ludzie z sobą współżyją, to mają świadomość, że może pojawić się ciąża, nawet gdy się zabezpieczają, dlatego o tym się rozmawia.
A tutaj jakieś dziwne unikanie tematu, krygowanie się, udawanie, ze nas to nie dotyczy, pokazuje jakiś fałsz i nieszczerość tej relacji. Nie wyobrażam sobie, ze z facetem, z którym decyduję się na seks nie potrafię porozmawiać o tak podstawowej sprawie i jeszcze udaję, że związek jest super. No chyba, że lubię sobie tworzyć iluzję dobrego związku ;-)

14 Ostatnio edytowany przez Legat (2022-08-14 09:30:48)

Trzeba zrobić zabezpieczenie finansowe w postaci dziecka. smile

Oczywiście gdy się powie staremu lisowi o dziecku, to wiadomo czym to się skończy. On nie głupi przecież.

15

Otóż nie wiadomo. Jak się nie rozmawia, to się nie wie.

16 Ostatnio edytowany przez Ela210 (2022-08-14 18:04:02)

Otóż nie wiadomo. Jak się nie rozmawia, to się nie wie.
Pewnie autorka jest pod silnym wpływem dużo starszego partnera i on dominuje w tym układzie. Ale niekoniecznie związek się rozpadnie,  może on nie tyle chce mieć z nią dziecko, co się z tym liczy.

17

Autorko, 36 lat to nie starość, nie jest też za późno na dziecko. Dziwię się, że bardziej Cię martwi Twój wiek niż jego -  jeśli dobrze liczę, parter jest 54letni. Porozmawiaj z facetem, ale równolegle szukaj roboty na etacie, żebyś nie była od niego zależna w ewentualnej ciąży i na macierzyńskim. Trzeba sobie ufać i nic w tym złego, ale Ciebie uwiera brak niezależności finansowej i to widać w a twoich postach. Biznes jeszcze zdążysz założyć, jeśli taka jest Twoja ambicja.

18

Legat napisał/a:

Trzeba zrobić zabezpieczenie finansowe w postaci dziecka. smile

Oczywiście gdy się powie staremu lisowi o dziecku, to wiadomo czym to się skończy. On nie głupi przecież.

Jeżeli dobrze zrozumiałam Twoje słowa...choć wolę się mylić...proszę rozwiń swoją myśl.

19

Drodzy czytam Wasze słowa, przy okazji dziękuję za nie i tak kryje się we mnie poczucie niepewności spowodowanej brakiem obecnie niezależności finansowej i strach o to że kiedy odważę się zadać Jemu TO pytanie to usłyszę to czego nie chcę usłyszeć. I liczę się z tym...nie mogę od niego niczego wymagać. Będę szanować każdą Jego decyzję. Dlaczego jeszcze z Nim o tym nie porozmawiałam? Bo marzenia się spełniają, póki nimi są...ale to pytanie z moich ust musi paść

20 Ostatnio edytowany przez Roxann (2022-08-15 10:18:47)

Również dziwi mnie fakt, że temat ciąży/dziecka nie został poruszony choćby w kontekście współżycia i wyboru zabezpieczenia. 54 lata to jeszcze nie emerytura i tak, wielu nawet starszych mężczyzn zostaje ojcami, jednak nie każdy chce i niekoniecznie musi to oznaczać brak uczuć do partnerki ale poczucie, że jest sie już za starym na wychowanie dziecka, szczeólnie jeśli już ma dorosłe, bo nie ma się juz tyle enerii, cierpliwości itd. Brak samodzielności (finansowej) partnerki tez może być problemem bo jednak wtedy cała odpowiedzialność spocznie na nim.
Tak czy inaczej nie ma co się bać takic rozmów.

Posty [ 20 ]

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Forum Kobiet » MIŁOŚĆ , ZWIĄZKI , PARTNERSTWO » Gdy w wieku 36 lat pragniesz pierwszego dziecka..

Zobacz popularne tematy :

Mapa strony - Archiwum | Regulamin | Polityka Prywatności

© www.netkobiety.pl 2007-2024