Jak żyć z chorym na Alzheimera? - Netkobiety.pl

Dołącz do Forum Kobiet Netkobiety.pl! To miejsce zostało stworzone dla pełnoletnich, aktywnych i wyjątkowych kobiet, właśnie takich jak Ty! Otrzymasz tutaj wsparcie oraz porady użytkowniczek forum! Zobacz jak wiele nas łączy ...

Szukasz darmowej porady, wsparcia ? Nie zwlekaj zarejestruj się !!!

Forum Kobiet » PSYCHOLOGIA » Jak żyć z chorym na Alzheimera?

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Posty [ 2 ]

Temat: Jak żyć z chorym na Alzheimera?

Opiekunowie chorych na Alzheimera też podobno chorują i wymagają terapii. Ja kiedyś, być może, będę wymagała pomocy psychologicznej, bo nerwy mi puszczają...
Kocham mojego partnera, z którym związałam się późno - ja miałam 55, a On 65. Przeżyliśmy pięknych 5 lat. No i diabeł machnął ogonem - zaczęły się problemy z orientacją w terenie, zapominanie... Zrobiłam Mu test "zegarowy" (poprosiłam o narysowanie tarczy zegara z godziną 17.20) i już wiedziałam... Przychodnia, badania, wynik - ten koszmarny A.! Byłam załamana, bo zetknęłam się kiedyś z tą straszna chorobą, wiedziałam, co mnie czeka. Niektóre osoby z otoczenia podpowiadały: uciekaj! Ale nie zostawiłabym mojego Partnera nie tyko z miłości, ale ze zwykłej ludzkiej przyzwoitości.

Nie od razu życie stało się trudne, to jest równia pochyła. Może leki spowalniają? Czepiam się tej nadziei.
Są dni lepsze i gorsze, ja też jestem bardziej cierpliwa i mniej...

Chciałabym poznać osoby w podobnej, jak moja, sytuacji. Przyznam, że najbardziej zależy mi na kontakcie z osobami w zbliżonym wieku, które opiekują się mężami, żonami, partnerami.
Nie oczekuję opisywania objawów i zachowań chorych babć i dziadków przez młode osoby.

Nie mam czasu i możliwości korzystać z pomocy psychologów, ponieważ wyprowadziliśmy się z dużego miasta. Zresztą nie jest to jeszcze niezbędne. Czuję, że czasem wystarczy pogadać na Forum albo poza, wymienić doświadczenia, dać upust emocjom, wyciszyć się...

Zapraszam do kontaktu

Zobacz podobne tematy :
Odp: Jak żyć z chorym na Alzheimera?

Psycholog niewiele Ci pomoże....ważniejsze jest załatwienie pomocy ...od czasu do czasu....byś mogła się wyrwać, gdzieś pojechać, zająć się czym innym.
Bo niestety ta choroba postępuje i w końcu angażuje 24 godziny na dobę. I nie ma na to lekarstwa.

Trudno Ci coś radzić, bo ta choroba różnie u ludzi wygląda....jedni zamykają się w sobie, inni bywają agresywni, nadpobudliwi.
Musisz wyzwolić u siebie duuużo tolerancji i przyjmować to jako rzecz naturalną i nieuniknioną....jak mówią, Panu Bogu starość się nie udała.

Posty [ 2 ]

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Forum Kobiet » PSYCHOLOGIA » Jak żyć z chorym na Alzheimera?

Zobacz popularne tematy :

Mapa strony - Archiwum | Regulamin | Polityka Prywatności

© www.netkobiety.pl 2007-2024