Facet ssący kciuka, choroba sieroca? - Netkobiety.pl

Dołącz do Forum Kobiet Netkobiety.pl! To miejsce zostało stworzone dla pełnoletnich, aktywnych i wyjątkowych kobiet, właśnie takich jak Ty! Otrzymasz tutaj wsparcie oraz porady użytkowniczek forum! Zobacz jak wiele nas łączy ...

Szukasz darmowej porady, wsparcia ? Nie zwlekaj zarejestruj się !!!

Forum Kobiet » MIŁOŚĆ , ZWIĄZKI , PARTNERSTWO » Facet ssący kciuka, choroba sieroca?

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Posty [ 6 ]

1 Ostatnio edytowany przez IsaBella77 (2021-07-30 08:20:52)

Temat: Facet ssący kciuka, choroba sieroca?

Przychodze do was z nie lada problemem.
Moi facet ssie kciuka. I tak jak wczesniej mi to nie przeszkadzało, tak teraz on już się s tym nawet nie kryje, i w chwili kiedy się położy i weźmie telefon do ręki ten palec z automatu laduje w jego ustach. Kiedyś mógł przespać noc bez tego, ale teraz każdej nocy spi z kciukiem w buzi. Może kiedyś się krył z tym z racji ze krótko się znaliśmy..  No ale do sedna.. jak ja go tak widzę to czuje jakas odrazę, traci w moich oczach jako facet I trace ochotę na cokolwiek co z nim związane.. 

Podejrzewałam chorobę sieroca  on od zawsze był ze tak powiem dziwny, a z tego co wiem to kontaktów z mama nie am zbyt dobrych. Spotkałyście się z czymś takim? jak mu delikatnie zwrócić na to uwagę żeby go nie urazić?

Zobacz podobne tematy :

2 Ostatnio edytowany przez aniuu1 (2021-07-30 10:09:13)

Odp: Facet ssący kciuka, choroba sieroca?

U dorosłej osoby nie widziałam, chociaż wiem, że moja siostra długo bardzo ssała kciuka. Nie wiem, może teraz też ssie czasem, ja rzadko ją widuję.
Z tego co wiem, takie rzeczy to wynik zaniedbania rodziców i dziecięcy sposób na radzenie sobie z emocjami. Co z tym robić - nie wiem. Pewnie dobrze byłoby aby poszedł do terapeuty.

3

Każdy z nas ma pewne zachowania mające na celu rozładowanie napięcia, przykładowy arsenał liczący, np. obgryzanie paznokci, policzków od wewnątrz, skubanie skórek wokół paznokci, bawienie się długopisem, czy choćby palenie. Z jakiegoś powodu Twój partner nie przestał w naturalnym okresie ssać palców, po czym udało mu się przejść przez okres dzieciństwa, dojrzewania, dorosłości z takim tikiem bez wystarczającej presji otoczenia by zmienić to na coś innego. Możesz w tym momencie pomyśleć o własnym tiku, coś co robisz mimochodem by rozładować napięcie, i postarać się zrozumieć, że są to tożsame zachowania.

Ssanie kciuka kulturowo nierozerwalnie złączone jest z wizerunkiem małego dziecka. Prawdopodobnie masz jakąś wizję mężczyzny, częściowo warunkowaną kulturowo, częściowo biologicznie, która bardzo wchodzi w konflikt z obrazem partnera-dziecka. Dobrze, że nie wypierasz tego zniechęcenia i rozumiesz skąd się pojawiło. Nie będę Cię też zachęcać do wrzucenia empatii na piąty bieg i próbę akceptacji, bo uważam, że dla jego własnego dobra powinien się tego nawyku pozbyć. Ssanie palców jest szalenie istotne we wczesnym dzieciństwie, jednak w pewnym momencie niesie ze sobą tylko problemy, w tym zdrowotne i ortodontyczne.

Możesz wyjść od tego punktu w rozmowie, czysto zdrowotnego. Zastanawiam się jednak, czy nie zasługuje w tym momencie na odrobinę szczerości, o ile jest w stanie ją przyjąć. Przynajmniej ja wolałabym wiedzieć z czego bierze się oddalenie drugiej osoby, szczególnie, że jest to coś nad czym stanowczo można pracować.

4

Tak jak chouchou napisała wachlarz zachowań na tle nerwowym jest ogromny obgryzanie paznokci, strzelanie palcami i innymi częściami ciała, palenie, kiwanie się, picie, żarcie, gryzienie ręki, pocieranie nosa, oblizywanie ust, ssanie palca (jak u twojego partnera i wiele innych. Niekoniecznie jest to choroba sieroca, przede wszystkim jest to objaw nerwowy, który w sumie sprawia przyjemność. Czy twój partner, wie, co o tym myślisz?

5

Moj brat też dlugo ssał kciuka. Bez kciuka w buzi i bez ulubionej poduszki nie mógł spać. Oduczył się jakoś kolo 10 roku życia. Wzięło się to z tego że nie lubił smoka tylko palec - smoka można dziecku zabrać a palec? Może nikt go nie oduczył takiego zachowania - pamiętam ze to trudny i dlugi proces był.

6 Ostatnio edytowany przez Istotka6 (2021-07-30 21:16:47)

Hmmm...  Nigdy się nad tym nie zastanawialam ale miewam  bardzo rzadko,  ale bywa,  że kładąc  się spać,  kiedy jestem bardzo zmęczona  to przykładam kciuka  do ust i Misiek  mi mówi,  że wyglądam  jak dzidzia  big_smile jakoś mi tak wtedy fajnie i błogo..  Nie uznaje tego  u siebie za problem,  nie robię tego na tle nerwowym,  ani nie byłam zaniedbana przez rodziców,  ponieważ  do 10 r.z  byłam  najmłodsza i rozpieszczana smile po prostu tak mam czasem  wink

Kciuka  nie wsadzam  do buzi,  tylko jest przy ustach smile

Posty [ 6 ]

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Forum Kobiet » MIŁOŚĆ , ZWIĄZKI , PARTNERSTWO » Facet ssący kciuka, choroba sieroca?

Zobacz popularne tematy :

Mapa strony - Archiwum | Regulamin | Polityka Prywatności

© www.netkobiety.pl 2007-2024