uczucie żalu - Netkobiety.pl

Dołącz do Forum Kobiet Netkobiety.pl! To miejsce zostało stworzone dla pełnoletnich, aktywnych i wyjątkowych kobiet, właśnie takich jak Ty! Otrzymasz tutaj wsparcie oraz porady użytkowniczek forum! Zobacz jak wiele nas łączy ...

Szukasz darmowej porady, wsparcia ? Nie zwlekaj zarejestruj się !!!

Forum Kobiet » PSYCHOLOGIA » uczucie żalu

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Posty [ 6 ]

Temat: uczucie żalu

Witam,

od zawsze myslalam o innych bardziej niż o sobie. Mowie tu o bliskich mi osobach, ale także o obcych np. z pracy. Bylam i chyba nadal jestem uległa, sympatyczna, bezkonfliktowa, niewymagajaca.

Wiem, ze wynioslam to z domu.

Ok 3 - 4 lata temu, kiedy zaczelam dostrzegac siebie i wlasne potrzeby zaczęło mi bardzo przeszkadzać to jaka jestem.

Teraz kiedy jestem swiadoma siebie zaczelam miec pretensje do świata, że nikt nie myślal ani nie mysli o mnie, że bylam tak wykorzystywana. Oczywiscie wiem, ze to moja postawa do tego doprowadziła, ze to ja nie stawialam granic, ale uczucie żalu jest.

Wprowadzam zmiany, ale jak pracować z tym żalem, który mam do innych osób? Trwało to wiele lat i wiele przez to stracilam, a żal jest, bo to że osoba jest dobra nie znaczy, że można to wykorzystywać ...

Dziekuje za porady!

Zobacz podobne tematy :

2

Odp: uczucie żalu
Karla_90 napisał/a:

Witam,

od zawsze myslalam o innych bardziej niż o sobie. Mowie tu o bliskich mi osobach, ale także o obcych np. z pracy. Bylam i chyba nadal jestem uległa, sympatyczna, bezkonfliktowa, niewymagajaca.

Wiem, ze wynioslam to z domu.

Ok 3 - 4 lata temu, kiedy zaczelam dostrzegac siebie i wlasne potrzeby zaczęło mi bardzo przeszkadzać to jaka jestem.

Teraz kiedy jestem swiadoma siebie zaczelam miec pretensje do świata, że nikt nie myślal ani nie mysli o mnie, że bylam tak wykorzystywana. Oczywiscie wiem, ze to moja postawa do tego doprowadziła, ze to ja nie stawialam granic, ale uczucie żalu jest.

Wprowadzam zmiany, ale jak pracować z tym żalem, który mam do innych osób? Trwało to wiele lat i wiele przez to stracilam, a żal jest, bo to że osoba jest dobra nie znaczy, że można to wykorzystywać ...

Dziekuje za porady!

Napisz, proszę, na czym polegało to wykorzystywanie Ciebie.

3

w pracy zamianie sie ze mna (pracowaliśmy w różnych godzinach), bo każdy wiedział, że nigdy nie odmówię. W święta ja pracowałam z biura, bo kazdy chcial jechac do domu i pracowac zdalnie, zrzucanie na mnie pracy z innych teamów nawet bez zapytania się czy mam czas i czy to zrobię (osoby w innym teamie nie miały czasu. Ja także go nie miałam)

W życiu prywatnym np. jeżdżenie przez 3 lata do byłego już chłopaka 200 km co dwa tygodnie tylko na weekend, kiedy on przez ten czas tylko raz był u mnie.

Jest milion takich przykładów. Mam wrazenie, ze dawalam z siebie zawsze 101 % dla innych zapominajac o sobie.

Z jednej strony zdaje sobie sprawę z tego, że na to JA pozwalam, ale nie chce już analizować i grzebać w przeszłości. Bylo jak bylo, jednak nie potrafię moich myśli wyczyścić.  Zaczelam sie zmieniac, pracowac nad soba i wydawaloby sie, ze jest to bardzo pozytywna zmiana, ale męczą mnie bardzo negatywne emocje.

4 Ostatnio edytowany przez Wielokropek (2021-05-28 19:58:44)

"Nie ma dymu bez ognia." hmm

To, że nie chcesz "grzebać" w przeszłości, tym bardziej trudnej, jest zrozumiałe, bo terapia to tak zwana przyjemność inaczej, przyjemność odroczona w czasie, bo w jej trakcie, płacz i zgrzytanie zębów (i nie tylko to), a dopiero później, po zrobieniu porządków w sercu i w chorym rozumie (ma go każdy, tylko nie wszyscy trzymają go na krótkiej smyczy). Konsekwencją pozostawienia "trupa w szafie" są negatywne emocje, które co i rusz podchodzą do gardła.

Jak pracować z żalem i innymi uczuciami? Jeśli jesteś w terapii, uczyń to tematem kolejnej/kolejnych sesji. Samodzielne skontaktowanie się z nieprzyjemni uczuciami, ich odreagowanie też jest możliwe, choć - mym zdaniem - trudniejsze.

Pomocne, mądre, książki (kolejność przypadkowa):
Sondra Ray, Zasługuję na miłość
Anna Dodziuk, Pokochać siebie
Colin Tipping, Radykalne wybaczanie
AliceMiller, Dramat udanego dziecka
C. P. Estes, Biegnąca z wilkami
P. Lauster, Odwaga bycia sobą

I jeszcze jedno.
"Pogrzeb" trochę w tym żalu i zobacz, jakie uczucia pod nim ukryłaś.
I dojdź (jeśli jeszcze tego nie wiesz), dlaczego byłaś swym największym wrogiem i ceniłaś każdego oprócz siebie.

5 Ostatnio edytowany przez Karla_90 (2021-05-29 15:13:54)

dziekuje Wielokropek za Twoja odpowiedz i za ksiazki, ktore mi polecilas. Ostatnio duzo slysze o Radykalnym Wybaczaniu wiec zaczne od tej pozycji.

Chodzilam kiedys do psychologa z innymi emocjami/po innej sytuacji zyciowej, ale wszystko jest ze soba powiazane. Nieprzepracowane wtedy, bo zrezygnowalam szybko wyszlo teraz w postaci zalu, pretesji, gniewu.

Zaczynam w najblizszy wtorek spotkania online, bo za dlugo pielegnuje negatywne emocje. Juz troche trudno mi zniesc sama siebie i wiem, ze sama sobie nie poradze

Dziekuje raz jeszcze i pozdrawiam.

6

Owocnej pracy nad sobą życzę. smile

Posty [ 6 ]

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Forum Kobiet » PSYCHOLOGIA » uczucie żalu

Zobacz popularne tematy :

Mapa strony - Archiwum | Regulamin | Polityka Prywatności

© www.netkobiety.pl 2007-2024