Kim jesteśmy politycznie - Netkobiety.pl

Dołącz do Forum Kobiet Netkobiety.pl! To miejsce zostało stworzone dla pełnoletnich, aktywnych i wyjątkowych kobiet, właśnie takich jak Ty! Otrzymasz tutaj wsparcie oraz porady użytkowniczek forum! Zobacz jak wiele nas łączy ...

Szukasz darmowej porady, wsparcia ? Nie zwlekaj zarejestruj się !!!

Strony 1 2 Następna

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Posty [ 1 do 65 z 101 ]

1 Ostatnio edytowany przez authority (2021-01-23 06:49:50)

Temat: Kim jesteśmy politycznie

Zainspirował  mnie do tego Krzysztof Bosak który w 2017 roku sprawdził się na teście politycznym 8values
i pochwalił się w sieci swoim wynikiem.
https://pbs.twimg.com/media/DNuq1HpX4AIYGdL?format=jpg&name=large
Mi wyszedł z goła inny wynik
daję link do wyniku http://8values.5v.pl/results.html?e=31. … amp;s=86.9
i zrzut
https://i.ibb.co/YyrzBmX/ja3.png

poniżej legenda

Równość (Gospodarka)
Ludzie o wynikach z większą wartością Równości wierzą że dobra powinny być równo rozdzielane między ludźmi. Zazwyczaj wspierają podatki progresywne, wysokie świadczenia społeczne, a przy wyższych wartościach, socjalizm.

Wolny Rynek (Gospodarka)
Osoby o wynikach z wysoką wartością Wolnego Rynku twierdzą że ekonomia powinna być skupiona na dynamicznym rozwoju. Zwykle dążą do niskich podatków, prywatyzacji, deregulacji i kapitalizmu.

Naród (Polityka Zagraniczna)
Indywidua z przewagą wartości Narodu są zwykle patriotami lub nacjonalistami. Często uważają że polityka zagraniczna powinna być agresywna, dążą do silnego, suwerennego narodu, wyższe wyniki czasem popierają ekspansję terytorialną.

Świat (Polityka Zagraniczna)
Ludzie o wysokiej wartości Świat są nierzadko kosmopolitami i globalistami. Z reguły wierzą w łagodną politykę zagraniczną, dążą do integracji i współpracy międzynarodowej, bardzo wysokie wyniki natomiast do rządu światowego.

Swoboda (Polityka Wewnętrzna)
Osoby z wyższą wartością Swobody zwykle dążą do wielu swobód obywatelskich, zazwyczaj wspierają demokrację i sprzeciwiają się ingerencji aparatu państwa w ich życia osobiste. (Ta oś nie odnosi się do swobód ekonomicznych)

Kontrola (Polityka Wewnętrzna)
Persony o wynikach z przewagą wartości Kontrola na ogół twierdzą że rząd powinien mieć wiele kompetencji. Zwykle popierają państwową interwencję w życia osobiste obywateli i nadzór rządowy, wysokie wartości mogą popierać cenzurę i autokrację.

Tradycja (Społeczeństwo)
Ludzie z wyższymi wartościami Tradycji przeważnie wierzą w wartości tradycyjne i ścisłe przestrzeganie kodu moralnego. Często (ale nie zawsze) są osobami religijnymi.

Postęp (Społeczeństwo)
Osoby z wysokim wskaźnikiem Postępu z reguły wierzą w racjonalizm i popierają zmiany społeczne. Zwykle (ale nie zawsze) są świeccy bądź są ateistami, popierają działania na rzecz ochrony środowiska a także badania naukowe i postęp technologiczny.

Kod programu jest wolno dostępny

Zobacz podobne tematy :

2

Odp: Kim jesteśmy politycznie

Uwielbiam takie testy. tongue U mnie wybik testu zgadza się idealnie, nie jestem tradycyjny, raczej uśpiony komunista czekający na rewolucję. big_smile Gorzej, że teraz rzadzi Pan mający się za naczelnika, bo w latach trzydziestych centrolew został zesłany do Berezy Kartuskiej. tongue Na moje szczęście teraz to Białoruś. smile

https://9jerkw.am.files.1drv.com/y4pMGq0BsQVuHES-EVCeFAGHIimZUWZQH_CS9pBKQ1s-I5IX6kmSeh7A0d2KmgWzfkv2iuYtijE1RM_qQ1-QH9miusn6WodzMKN6cKbSMAPOuaGBcsI42bHMHQNTzgS_KLPLn2kDCZl0VmznjD3INeR5oZIduwGf0-3j5gtpJFgSau6A6lub6mdwYV8WZtXTi2Y2Pggh1iVNyWvzF8HLQJIob7vM_1hVdRdcdBv6RF7MZw/Screenshot_20210123_095003.jpg?psid=1

3 Ostatnio edytowany przez MagdaLena1111 (2021-01-23 11:11:49)

To, że Bosakowi blisko do faszyzmu, to wiadomo nie od dziś :-D
Ale to z nim mam jeden podobny wynik, dokładnie na osi dotyczącej gospodarki, co mnie też specjalnie nie zaskakuje.
Zresztą rekomendacja jako liberał też mnie nie dziwi

https://images91.fotosik.pl/465/97489f3191d3c094m.jpg

4 Ostatnio edytowany przez prego (2021-01-23 11:46:16)

MagdaLena1111 napisał/a:

A co Ty rozumiesz po pojęciem faszyzm? Określenie przede wszystkim robi za straszaka. Podobnie jak lewak, czy katol, albo homofob. smile Teraz jest takie modne określenie foliarz. smile

5

prego napisał/a:
MagdaLena1111 napisał/a:

A co Ty rozumiesz po pojęciem faszyzm? Określenie przede wszystkim robi za straszaka. Podobnie jak lewak, czy katol, albo homofob. smile Teraz jest takie modne określenie foliarz. smile

Przecież to jest „określenie” dobrze opisana w literaturze i opracowaniach naukowych i całkiem niedawno prowadziliśmy nawet tutaj małą dysputę na ten temat.
Tak krótko mówiąc, to bym określiła faszyzm jako system reguł społecznych, ale także reguł życia wewnętrznego, w którym dominuje opresyjność, ujednolicenie oraz wrogość w stosunku do samodzielności, autonomii, swobody.

6

MagdaLena1111 napisał/a:

Tak krótko mówiąc, to bym określiła faszyzm jako system reguł społecznych, ale także reguł życia wewnętrznego, w którym dominuje opresyjność, ujednolicenie oraz wrogość w stosunku do samodzielności, autonomii, swobody.

A nie mamy takich problemów w demokracjach?

7 Ostatnio edytowany przez authority (2021-01-23 14:08:04)

MagdaLena1111 napisał/a:

Ale to z nim mam jeden podobny wynik, dokładnie na osi dotyczącej gospodarki, co mnie też specjalnie nie zaskakuje.
Zresztą rekomendacja jako liberał też mnie nie dziwi

https://images91.fotosik.pl/465/97489f3191d3c094m.jpg

Bosak jest gospodarczym centrystą bliżej PO. Decymująca jest oś autorytaryzmu. Bosak nie jest wolnorynkowcem był z nim wywiad. Polecam.

8

A to i ja się pochwalę, a co big_smile

https://i.ibb.co/CzmVjZc/8values-Results-Small.png

9 Ostatnio edytowany przez authority (2021-01-23 17:57:48)

szakisz napisał/a:

Czyli syf etatyzm . Co ci poleca tego zabrakło. Nie jesteś wolnościowcem. Kontrola inwigilacja, zakazy, nakazy. Idź do Ziobry. Keynesizm okazał się porażką. A podobno konserwatyzm nie ma nic wspólnego z religią i oszołomstwem....

10 Ostatnio edytowany przez szakisz (2021-01-23 17:46:29)

authority napisał/a:
szakisz napisał/a:

Czyli syf etatyzm . Co ci poleca tego zabrakło. Nie jesteś wolnościowcem. Kontrola inwigilacja, zakazy, nakazy. Idź do Ziobry.

Wiesz co znaczy etatyzm chłopczyku? I czy wiesz, jakie poglądy na gospodarkę ma nasza kochana partia rządząca?

11 Ostatnio edytowany przez authority (2021-01-23 18:03:45)

Etatyzm to znacznie gorzej ingerencja państwa we wszystko. Wszystko ma być podporządkowane państwu. Etatyzm to  PIS dawniej sanacja czyli syf. Monetaryzm lepiej się sprawdza.

12

Nie... Doinformuj się

13 Ostatnio edytowany przez authority (2021-01-23 18:10:42)

Oficjalnie ordoliberalizm taki potworek. Ale po kupnach gazet przez spółki państwowe obniżkach wartości złotego itp działaniach ...
Nacjonalizm + etatyzm + etos historyczny(silna polityka historyczna) i mamy faszyzm. Dotąd nie wiem co ci poleciło.

14

Dokładnie. PiS to etatyści socjalistyczni. A teraz spójrz sobie, co mam w rubryce "gospodarka"...

15 Ostatnio edytowany przez authority (2021-01-23 18:23:14)

Ale faszyzm nie musi się opierać na socjalizmie np włoski faszyzm czy Pinochet, Franco.

16 Ostatnio edytowany przez szakisz (2021-01-23 20:25:59)

Od etatyzmu do faszyzmu droga długa i szeroka. To, że uznaję istnienie szeroko rozumianego interesu narodowego, do którego państwo powinno dążyć, czy to wewnętrznie, czy w ramach struktur międzynarodowych, ważniejszego niż moja własna dupa, to jeszcze nie faszyzm. Ale rozumiem, że dzisiaj dla lewicy wszyscy na prawo od niej to faszyści wink

17

http://8values.5v.pl/results.html?e=25. … amp;s=44.9
Ja mam neoliberalizm wink
Wolnorynkowiec
Patriota
Umiarkowany
Obojętny

18 Ostatnio edytowany przez authority (2021-01-23 23:12:07)

OK

19 Ostatnio edytowany przez Lucyfer666 (2021-01-23 23:36:31)

W swoim czasie robiłem inny test - Political scales

Takie wyniki wyszły

https://pbs.twimg.com/media/EYsu6J0XsAAxAQ-?format=jpg&name=large

Z tego wychodzi mi tak

https://i.postimg.cc/jSQ1jfPJ/Zrzut-ekranu-2021-01-23-223535.png

20

Nigdy nie lubiłem tego typu testów. Pytania są często bardzo ogólne i tendencyjnie sformułowane; nie ma możliwości wyrażenia prawdziwych poglądów.

21

8valuesWynikiGospodarka: Centrysta

43.2%

56.8%

Polityka Międzynarodowa: Pacyfista

30.7%

69.3%

Polityka Wewnętrzna: Liberał

70.0%

30.0%

Społeczeństwo: Reformista

30.6%

69.4%

Rekomendacja: Libertarianizm

--------
Heh.

22

Co ciekawe Authority, skoro już tak bardzo boli cię ten mój "etatyzm", to porównaj sobie wyniki moje i Lucka, bo są praktycznie identyczne. Raptem 6% różnicy w "Polityce Wewnętrznej" czyni jego jeszcze umiarkowanym, a mnie już etatystą. Także tak to jest z wiarygodnością tego typu teścików wink

23

Authority czy Ty serio ciśniesz po ludziach, bo coś im wyszło w durnym internetowym quizie? Omg.

To ja powiem, że dla przykladu wyszło mi wszystko po środku big_smile

24

No właśnie, ten test autorze ma na celu wyzywać ludzi, bo maja poglądy inne niż Twoje? No bez przesady. Mnie wyszło, ze centrolewica, wyniki prawie identyczne jak Wilka wink

25

Dla mnie wolnorynkowy etatysta brzmi jak oksymoron. Nawet jeśli, jak w przypadku tego quizu, etatyzm nie dotyczy sfery gospodarczej.

26 Ostatnio edytowany przez Lucyfer666 (2021-01-24 11:31:22)

Lady Loka napisał/a:

Authority czy Ty serio ciśniesz po ludziach, bo coś im wyszło w durnym internetowym quizie? Omg.

To ja powiem, że dla przykladu wyszło mi wszystko po środku big_smile

Authority powinien zrobić 16values smile

Ogólnie values to testy bardzo słabe. Wystarczy zobaczyć to, że nie uwzględniają one odpowiedzi "nie mam zdania". Poza tym część pytań ma charakter ogólny.

27 Ostatnio edytowany przez Bill.Garret (2021-01-25 12:51:45)

MagdaLena1111 napisał/a:

Faszyzm do czerwca 1941 roku był zaliczany do szeroko pojętej lewicy.
Dopiero po ataku faszystów (narodowych-socjalistów) na komunistów, Stalin propagandowo przesunął ich na prawo. Bo przecież nie mógł zgodzić się na to, żeby komunistom mącić w głowie świadomością wojny w rodzinie lewicowej. Wróg był tylko jeden - reakcjoniści chcący zdusić sprawiedliwość społeczna - czyli prawica.

Jestem idealnym centrysta.
http://8values.5v.pl/results.html?e=43. … amp;s=45.8

http://8values.5v.pl/results.html?e=43.8&d=56.1&g=40.7&s=45.8

28 Ostatnio edytowany przez authority (2021-01-25 13:12:59)

Gdzie w  faszyzmie lewica. Faszyzm z natury była antykomunistyczny. Obie ideologie są złe faszyzm kontrolował życie społeczne przedsiębiorców którzy musieli być podlegli ideologii faszyzmu komunizm upaństwawiał przedsiębiorstwa. Gospodarczo faszyzm może być czysto prorynkowy jedyne co je łączy to autorytaryzm w kwestiach społecznych wrogość do liberalizmu odwrotności autorytaryzmu. Jest to forma kolektywizmu gdzie naród jest najważniejszy. Obecnie libertarianie to czyści wolnościowcy. Jeśli tylko libertarianizm i jego pochodne (mój agoryzm) uznamy za prawicę to się zgadzam. Tradycjonalizm jest lekko formą autorytaryzmu ponieważ jest w opozycji do liberalizmu. Autorytaryzm to także brak empatii w przypadku współczesnej lewicy oraz liberałów i nawet libertarian (np Ron Paul) empatia jest bardzo silna. Trzeba zdefiniować czym jest lewica. Ci co obecnie uważają się za lewice to socjaldemokraci a nie socjaliści tu jest różnica. Niedługo się dowiem że prawic anie ma żadnej ekstremy. To jest bujda taka sama jak to że ludzie byli szczęścili w ZSRR. Bańska słuchaczy FOXnews jak i CBS w USA.

29

authority napisał/a:

Gdzie w  faszyzmie lewica. Faszyzm z natury była antykomunistyczny. Obie ideologie są złe faszyzm kontrolował życie społeczne przedsiębiorców którzy musieli być podlegli ideologii faszyzmu komunizm upaństwawiał przedsiębiorstwa. Gospodarczo faszyzm może być czysto prorynkowy jedyne co je łączy to autorytaryzm w kwestiach społecznych wrogość do liberalizmu odwrotności autorytaryzmu. Jest to forma kolektywizmu gdzie naród jest najważniejszy. Obecnie libertarianie to czyści wolnościowcy. Jeśli tylko libertarianizm i jego pochodne (mój agoryzm) uznamy za prawicę to się zgadzam. Tradycjonalizm jest lekko formą autorytaryzmu ponieważ jest w opozycji do liberalizmu. Autorytaryzm to także brak empatii w przypadku współczesnej lewicy oraz liberałów i nawet libertarian (np Ron Paul) empatia jest bardzo silna. Trzeba zdefiniować czym jest lewica. Ci co obecnie uważają się za lewice to socjaldemokraci a nie socjaliści tu jest różnica. Niedługo się dowiem że prawic anie ma żadnej ekstremy. To jest bujda taka sama jak to że ludzie byli szczęścili w ZSRR. Bańska słuchaczy FOXnews jak i CBS w USA.

Pomieszałeś w tym sosie.

Faszyzm z natury była antykomunistyczny.

Socjalizmy lubią się zwalczać.
Faszyzm i Narodowy Socjalizm mają swoje korzenie w socjalizmie rewolucyjnym.

Obie ideologie są złe faszyzm kontrolował życie społeczne przedsiębiorców którzy musieli być podlegli ideologii faszyzmu komunizm upaństwawiał przedsiębiorstwa.

Po prostu zastosowano inne metody uzależnienia życia ekonomicznego i społecznego przez państwo.
W przypadku faszyzmu to ciężko o tym powiedzieć, bo wbrew pozorom - Mussolini był bardzo ograniczony.
Natomiast w przypadku III Rzeszy sparę szybko wyregulowano dekretem o ochronie narodu i państwa, gdzie własność prywatna była iluzją.

Gospodarczo faszyzm może być czysto prorynkowy jedyne co je łączy to autorytaryzm w kwestiach społecznych wrogość do liberalizmu odwrotności autorytaryzmu.

To, ze w przeciwieństwie do socjalistów/komunistów nie robili z zasad ekonomii wiadomo czego, to naiwnością jest nazywać faszyzm prorynkowym.
Faszyzm nie negował zasad rynkowych, ale z racji totalnego charakteru ostatecznie nie można go nazwać prorynkowym z racji stałej pieczy państwa włoskiego.
To tak jakbyś obecny system ekonomiczny Chin określił jako prorynkowe.

kwestiach społecznych wrogość do liberalizmu odwrotności autorytaryzmu

Akurat przeciwieństwem autorytaryzmu, a jeszcze dalej totalizmu jest anarchizm.

Tradycjonalizm jest lekko formą autorytaryzmu ponieważ jest w opozycji do liberalizmu.

W żaden sposób. II Rzesza (Kaiserowska) jest idealnym przykładem państwa politycznie autorytarnego i bardzo liberalnego ekonomicznie, jak i społecznie.
Poza tym dokładnie obecnie widzimy, dlaczego liberalizm sam w sobie potrafi być szkodliwy, co widzimy po obecnym kryzysie tożsamościowym państw zachodnich.
Poza tym, jak chodzi o autorytarny model, to właśnie taki widzę wśród ludzi, który zrobili z idei liberalizmu oraz modelu liberalnej demokracji nowego boga, bez zrozumienia, że sprawy ustrojowe są z natury płynne.

Poza tym tradycjonalizm w żaden sposób nie zaprzecza wolności.

Autorytaryzm to także brak empatii w przypadku współczesnej lewicy

No tak przecież to wredny autorytaryzm chce naruszać wolność słowa w imię walki z mową nienawiści, prowadzić politykę afirmacyjną wobec płci i ras... a nie czekaj.
Lewica sama w sobie jest bardziej autorytarna, bowiem dąży do zwiększenia roli państwa w życiu gospodarczym i społecznym.
W tej kwestii i konserwatyści, jak i progresywiści nie szanują liberałów, którzy reprezentują obyczajową pustkę. ( z resztą na tych, jakże emocjonalnych polach przegrywają).

Trzeba zdefiniować czym jest lewica.

Błąd. Nie da się. Pojęcia prawica, lewica, centrum są nieaktualne, bowiem polityka stała się wielowektorowa.
Np. niemiecki ordoliberalizm zakłada konserwatywny charakter obyczajowy, liberalne podejście do gospodarki oraz socjalne państwo opiekuńcze wink
I jak taki miks scharakteryzować? Nie da się.

30 Ostatnio edytowany przez Bill.Garret (2021-01-25 15:11:44)

authority napisał/a:

Gdzie w  faszyzmie lewica. Faszyzm z natury była antykomunistyczny. .

Jest taka fajna pozycja opisująca tą lewicowa stronę faszyzmu : „Lewicujący faszyzm” J.Goldberg.
Kilka stwierdzeń zaczerpniętych z opracowania „Kilka refleksji o lewicowcy korzeniach faszyzmu i nazizmu” Ł. Bojko :
„Zdumiewająca jest liczba analogii pomiędzy twórcą faszyzmu włoskiego, Mussolinim, a twórcą rosyjskiego komunizmu, Leninem. Mussolini, zanim przesunął się na pozycje skrajnie nacjonalistyczne, był radykalnym socjalistą. Swe lewicowe przekonania wyniósł z domu, ulegając wpływowi swego ojca, zagorzałego lewicowca i członka I Międzynarodówki o poglądach marksistowskich i anarchistycznych2. Marksa Mussolini określał mianem „ojca i nauczyciela”, podziwiając go przede wszystkim za przekonanie, że rewolucja musi być oparta na przemocy, gdyż żadna klasa panująca dobrowolnie nie zrezygnuje ze swej roli wyzyskiwacza. Podobnie jak Lenin, Mussolini stał na czele antyrewizjonistycznego skrzydła Włoskiej Partii Socjalistycznej i tak samo jak pierwszy przywódca sowiecki, nie wierzył ani w związki zawodowe, ani w legalną działalność parlamentarną, podzielając jednocześnie pogląd, że klasa robotnicza jest ze swej natury nastawiona pacyfistycznie. Przywódca włoskich faszystów zresztą nie krył swej sympatii do bolszewików, mówiąc o nich w lutym 1921 r. następująco: „Odrzucam bolszewizm we wszystkich postaciach, ale gdybym miał wybrać jedną, byłby to bolszewizm moskiewski i leninowski, choćby dlatego, że jego skala jest gigantyczna, barbarzyńska, powszechna”. Podkreślał także podobieństwa między faszystami i komunistami, stwierdzając, że i jedni i drudzy odrzucają całkowicie liberalizm, demokratyzm i parlamentaryzm. Pochwalne sądy faszystów włoskich pod adresem komunistów trwały aż do późnych lat trzydziestych; po zakończeniu Wielkiego Terroru przez Stalina, Mussolini z entuzjazmem przyznał, że sowiecki dyktator stał się „potajemnym faszystą””
.....
„Recepcja bolszewickich wzorców przez faszystów, a następnie nazistów, nie umknęła uwadze samym bolszewikom. Nikołaj Bucharin, jeden z czołowych przywódców komunistycznych, na XII Zjeździe RKP(b) w 1923 r. zauważył, iż: „Charakterystyczne dla faszystów jest to, że w większym stopniu niż jakakolwiek inna partia przyswoili sobie i zastosowali w praktyce doświadczenia rewolucji rosyjskiej. Jeśli spojrzeć na nich z formalnego punktu widzenia, to znaczy z punktu widzenia ich metod politycznych, widać, że zastosowali w pełni taktykę bolszewicką, zwłaszcza taktykę rosyjskiego bolszewizmu, w sensie błyskawicznej koncentracji sił i energicznej akcji ściśle zhierarchizowanej organizacji wojskowej (...)”9. Nie odmawiając prawdziwości tej uwadze, należy dodać, że podobieństwa pomiędzy bolszewizmem, a faszyzmem i nazizmem nie leżą jedynie w sferze taktyki politycznej. Program Związków Kombatanckich z 1919 r., poprzedniczki włoskiej Narodowej Partii Faszystowskiej, stanowił przykład typowego programu socjalistycznego: utworzenie milicji ludowej, konfiskata majątku kościelnego, nacjonalizacja przemysłu, zarząd robotniczy w fabrykach, ośmiogodzinny dzień pracy. Uwzględniając powyższe, mniej może zadziwiać fakt, że w szeregach ugrupowania Mussoliniego znalazło się wielu komunistów. Wszystko to dowodzi, że faszyzm Mussoliniego nie był ani antytezą socjalizmu, ani jakąś prawicową reakcją na socjalizm, ale stanowił jego rozwinięcie wzbogacone o elementy skrajnie nacjonalistyczne. Zgodzić się zatem można z Charlesem Maurrasem, który stwierdził, że faszyzm to „socjalizm uwolniony od demokracji”. Włoski przywódca mógłby swój ruch polityczny, jak i doktrynę nazwać dokładnie tak samo, jak Hitler nazwał swoją – narodowy socjalizm.„

Trudno mi się zgodzić ze stwierdzeniem, że faszyzm to socjalizm uwolniony od demokracji.
Socjalizm sam w sobie odrzuca demokracje, dlatego nie może w tym aspekcie różnić się od faszyzmu.
I jeszcze o narodowym-socjalizmie („hitleryzm”):
„ Jeszcze bardziej wyraźne elementy lewicowe da się zauważyć w początkach ruchu nazistowskiego. Niemiecka Partia Robotnicza (DAP), poprzedniczka NSDAP, głosiła program bardzo zbliżony do tego jaki napisał Mussolini, stojąc na czele Związków Kombatanckich. W opracowanym przez Antona Drexlera i Hitlera nowym programie partii („Dwadzieścia pięć punktów”) wzywano do rozprawy z bogaczami, postulowano przejęcie przez państwo przynajmniej 51% własności w przemyśle, zapowiadano także częściową nacjonalizację sektora bankowego i finansowego oraz powszechną edukację i system emerytalny. Do tych socjalistycznych postulatów dodano hasła nacjonalistyczne i antysemickie. Naziści obficie czerpali także z komunistycznej partytury, nazywając się nawzajem towarzyszami i przyjmując czerwień za kolor flagi partii, by podkreślić socjalistyczny charakter swego ugrupowania, zaś po dojściu do władzy ustanowili 1 maja świętem narodowym. Nie bez znaczenia jest również fakt, że w pierwszych latach swego istnienia naziści nazywali robotników „filarem społeczeństwa”, zaś arystokrację i burżuazję uważali za klasy skazane na zagładę. Ta na wskroś lewicowa retoryka implikowała coraz większy napływ robotników do NSDAP, którzy w 1934 r. stanowili aż 32% członków partii10. Sam Hitler to naśladownictwo lewicy skomentował następująco: „Wiele się od marksizmu nauczyłem, przyznaję to bez wahania. Nie chodzi oczywiście o nudną naukę społeczną i materialistyczne ujęcie historii [...]. Ale nauczyłem się ich metod [...]. Wystarczy, że przejąłem te metody i rozwinąłem je, i już miałem w zasadzie wszystko, czego mi było trzeba”11.„

31

Naród, klasa robotnicza, grupa społeczna... przecież to jest, koncepcyjnie, dokładnie to samo. Zapakowanie ludzi w jakiś umowny "karton" i stwierdzenie, że to MY.

32

Znerx napisał/a:

Naród, klasa robotnicza, grupa społeczna... przecież to jest, koncepcyjnie, dokładnie to samo. Zapakowanie ludzi w jakiś umowny "karton" i stwierdzenie, że to MY.

Oczywiście - przecież sowiecki szowinizm klasowy niczym nie różni się od niemieckiego szowinizmu rasowego.
Po prostu tworzenie etykiet na podstawie, których można dane grupy wykluczyć nie tylko ze społeczeństwa, ale i również człowieczeństwa. I to wszystko w imię budowy lepszego, zdrowszego społeczeństwa.

33 Ostatnio edytowany przez bagienni_k (2021-01-26 00:00:25)

Akurat w przypadku szowinizmu rasowego można dostrzec jak bardzo bzdurne było tego typu "myślenie" również pod kątem biologicznym. Wraz z głoszonymi przez narodowych socjalistów krzykliwymi hasłami o wyższości rasy aryjskiej nad innymi, widać, jak można coś źle zrozumieć czy przekręcić, gdzie już potem prosta droga do tragedii. Adolfik naczytał się sporo o Darwinie i przełożył walkę o byt między osobnikami w przyrodzie( wraz z wieloma specyficznymi czynnikami, które tylko w przyrodzie działają) na całe grupy społęczne czy narody. Innymi słowy, jego "marzenie" o "czystości rasy" było zwyczajnie niewykonalne, przynajmniej w takim okresie czasu, jaki sobie wyobrażał i w takich warunkach, w jakich rozwija się i działa cywilizacja, która spowolniła lub znacznie zahamowała działanie niektórych zjawisk, jakim podlegają inne gatunki.

34

Bill.Garret napisał/a:
MagdaLena1111 napisał/a:

Faszyzm do czerwca 1941 roku był zaliczany do szeroko pojętej lewicy.
Dopiero po ataku faszystów (narodowych-socjalistów) na komunistów, Stalin propagandowo przesunął ich na prawo. Bo przecież nie mógł zgodzić się na to, żeby komunistom mącić w głowie świadomością wojny w rodzinie lewicowej. Wróg był tylko jeden - reakcjoniści chcący zdusić sprawiedliwość społeczna - czyli prawica.

A nie wydaje się Tobie, że ten podział na prawicę i lewicę jest przestarzały?
Po co Tobie ta metka prawica/lewica, skoro już dawno różne idee poprzestawały tamten anachroniczny podział. Choćby właśnie socjalizm, który jest dziś po jednej i po drugiej stronie, albo faszyzm, który można przypisać jednym i drugim. Albo dzielić tak samo prawicę, jak i lewicę na populistyczną i ultrareligijną
Teraz to nawet chyba bardziej realne jest przeciwstawiać sobie autokrację i demokrację, bo dawniej może to porządkowało świat, tu lewica, tam prawica, ale te projekty już się skończyły.

35

MagdaLena1111 napisał/a:

Teraz to nawet chyba bardziej realne jest przeciwstawiać sobie autokrację i demokrację, bo dawniej może to porządkowało świat, tu lewica, tam prawica, ale te projekty już się skończyły.

Niby tak, tyle że ten historyczny podział wciąż utrzymuje się w głowach wielu Polaków. Za to podział chociażby 4 osiowy, taki jak przy kompasie politycznym jest już dla nich zbyt skomplikowany wink

Poza tym, demokracja vs. autokracja też nic nie mówi. Wielu powie, że Polska w obecnym kształcie jest Państwem autorytarnym. Ja się z tym nie zgadzam. No do PRLu to nam jeszcze dość sporo brakuje.

Sami wepchnęliśmy pełnię władzy w ręce PiSu i to dwukrotnie. To, że opozycja nie umie zebrać się jakoś do kupy i zaproponować Polakom jakiejś sensownej alternatywy, to już wina samej opozycji.

36 Ostatnio edytowany przez Bill.Garret (2021-01-25 17:08:50)

MagdaLena1111 napisał/a:

Po co Tobie ta metka prawica/lewica, skoro już dawno różne idee poprzestawały tamten anachroniczny podział.

Tak. Zgadzam się z Tobą, dawne podziały na lewice i prawicę zdezaktualizowały się. Powstały różne hybrydy polityczne które w zależności od dziedziny lub szczegolow prezentuje całe spektrum poglądów z lewa do prawa i na odwrót.

Jednak ciagle są żywe określenia lewak, faszysta itd. które maja znaczenie pejoratywne, a taka latka przyklejona komuś w jest prawie nie do zdarcia. Na dodatek social media blokują artykuły  za propagowanie treści „zakazanych” no. M. Jaruzelskiej youtube zablokował artykuł z powodu treści faszystowskich i antysemickich.
Kuriozalne w tej całej sytuacji jest to, że obrzucanie się takimi „inwektywami” jest chybione, ponieważ określenia „lewak” i „faszysta” są w znacznym stopniu synonimami ze względu na historyczne konotacje.  Co starałem się wykazać.

BTW
Co do obecnej sytuacji w Polsce - mam wrażenie że przynajmniej doradcy opozycji są na usługach partii rządzącej smile

Niedawno A. Olechowski wypowiedział się z okazji 20 lecia PO, że obecnie opozycja nie jest w stanie przejąć władzy w sposób demokratyczny. Nie uważam żeby w tej wypowiedzi było dużo przesady.

37 Ostatnio edytowany przez MagdaLena1111 (2021-01-25 18:39:33)

Bill.Garret napisał/a:
MagdaLena1111 napisał/a:

Po co Tobie ta metka prawica/lewica, skoro już dawno różne idee poprzestawały tamten anachroniczny podział.

Tak. Zgadzam się z Tobą, dawne podziały na lewice i prawicę zdezaktualizowały się. Powstały różne hybrydy polityczne które w zależności od dziedziny lub szczegolow prezentuje całe spektrum poglądów z lewa do prawa i na odwrót.

Jednak ciagle są żywe określenia lewak, faszysta itd. które maja znaczenie pejoratywne, a taka latka przyklejona komuś w jest prawie nie do zdarcia. Na dodatek social media blokują artykuły  za propagowanie treści „zakazanych” no. M. Jaruzelskiej youtube zablokował artykuł z powodu treści faszystowskich i antysemickich.
Kuriozalne w tej całej sytuacji jest to, że obrzucanie się takimi „inwektywami” jest chybione, ponieważ określenia „lewak” i „faszysta” są w znacznym stopniu synonimami ze względu na historyczne konotacje.  Co starałem się wykazać.

Wykazałeś tylko, że socjalistyczne zapędy są po każdej ze stron, głównie jako hasło populistyczne. A faszyzm to w szerokim znaczeniu system, w którym dominuje opresyjność, ujednolicenie oraz wrogość w stosunku do odmienności, samodzielności, autonomii, swobody. Z tej perspektywy prawica = faszyzm, bo prawica dąży do ujednolicenia światopoglądowego poprzez narzucanie siłowych opresyjnym rozwiązań, wyklucza mniejszości i dyskryminuje, a tobi to wszystko pod sztandarem plemiennego mechanizmu mimetycznego. Oczywiście to uproszczenie, takie samo jak Twoje, w którym socjalizm = faszyzm.

szakisz, Ponad 60% Rosjan twierdzi, że ich kraj jest państwem demokratycznym...bo organizowane są wybory :-O
Tutaj też widzę taką narrację, że prawa i obowiązki obywatelskie kończą się w dniu wyborów, a jak jedna ekipa dorwie się do władzy to ma nieograniczone możliwości, więc jakby władzę absolutną. A to bzdura.

38

MagdaLena1111 napisał/a:

dominuje opresyjność, ujednolicenie oraz wrogość w stosunku do odmienności, samodzielności, autonomii, swobody

Słowo w słowo ZSRR czy Korea Północna.

39 Ostatnio edytowany przez Belzebiusz (2021-01-25 21:16:35)

MagdaLena1111 napisał/a:

prawica dąży do ujednolicenia światopoglądowego poprzez narzucanie siłowych opresyjnym rozwiązań, wyklucza mniejszości i dyskryminuje, a robi to wszystko pod sztandarem plemiennego mechanizmu mimetycznego

PunBB bbcode test

No ale przecież na całe szczęście ludzkość ma lewicę która pilnuje, by nic takiego nie miało miejsca.

PunBB bbcode test

40 Ostatnio edytowany przez MagdaLena1111 (2021-01-25 21:22:14)

Szkoda pary ;-)

41

Po prostu chciałem zwrócić uwagę na to, że np. perspektywa zrównywania kota z krową z powodu jakichś cech wspólnych typu 4 nogi czy pierwsza litera nazwy to nie zawsze dobra droga.

42 Ostatnio edytowany przez MagdaLena1111 (2021-01-25 21:33:25)

Belzebiusz napisał/a:

Po prostu chciałem zwrócić uwagę na to, że np. perspektywa zrównywania kota z krową z powodu jakichś cech wspólnych typu 4 nogi czy pierwsza litera nazwy to nie zawsze dobra droga.

Ale oczywiście już nie zauważyłeś, że kolega powyżej zrobił dokładnie tak samo, więc użyłam podobnego skrótu myślowego i pokazałam mu w ten sam sposób inną perspektywę. Dodając, że jest tak samo uproszczona jak jego.
Wiesz, w taki sposób, jak to zrobiłeś, to można wybrać sobie dowolny fragment wypowiedzi, pozbawiając ją kontekstu i skrytykować/wyszydzić/obsmarować.
Nie lepiej byłoby Tobie na Twitterze, tam świetnie sprawdzają się krótkie krytykancie teksty i pismo obrazkowe? Będziesz tam wśród swoich ;-)

43 Ostatnio edytowany przez Lucyfer666 (2021-01-25 22:02:58)

Let the meme war begins /pol/

----

Co do narodowego socjalizmu to Mein Kampf już jedzie, więc zobaczymy co z czego czerpało u źródeł smile

44

Lucyfer666 napisał/a:

----

Co do narodowego socjalizmu to Mein Kampf już jedzie, więc zobaczymy co z czego czerpało u źródeł smile

Przypomniał mi się filmik, który chodził przed świetami, jak dziecko otwiera prezent, a tam Mein Kampf :-O
I tatuś szepce dziadkowi, że miał być minecraft :-D

45

MagdaLena1111 napisał/a:
Lucyfer666 napisał/a:

----

Przypomniał mi się filmik, który chodził przed świetami, jak dziecko otwiera prezent, a tam Mein Kampf :-O

Dziadziu sprytny udawal, że źle usłyszał smile

46 Ostatnio edytowany przez Lucyfer666 (2021-01-25 23:46:57)

MagdaLena1111 napisał/a:
Lucyfer666 napisał/a:

----

Nie mogę zedytować swojego posta (?), więc wklejam w nowym

bagienni_k napisał/a:

Akurat w przypadku szowinizmu rasowego można dostrzec jak bardzo bzdurne było tego typu "myślenie" również pod kątem biologicznym. Wraz z głoszonymi przez narodowych socjalistów krzykliwymi hasłami o wyższości rasy aryjskiej nad innymi, widać, jak można coś źle zrozumieć i czy przekręcić, gdzie już potem prosta droga do tragedii. Adolfik naczytał się sporo o Darwinie i przełożył walkę o byt między osobnikami w przyrodzie( wraz z wieloma specyficznymi czynnikami, które tylko w przyrodzie działają) na całe grupy społęczne czy narody. Innymi słowy, jego "marzenie" o "czystości rasy" było zwyczajnie niewykonalne, przynajmniej w takim okresie czasu, jaki sobie wyobrażał i w takich warunkach, w jakich rozwija się i działa cywilizacja, która spowolniła lub znacznie zahamowała działanie niektórych zjawisk, jakim podlegają inne gatunki.

Nie ma miedzy nimi żadnej różnicy, bowiem obie strony racjonalizują próżnię intelektualną do możliwości eksterminacji elementu zbędnego.
Z resztą polecam Archipelag Gułag autorstwa Aleksandra Sołżenicyna. Tam jest to całkiem dobrze opisane.
Ot jedynie co można dodać, że Narodowy Socjalizm był intelektualnie uboższy i bardziej prymitywny od marskizmu.

47

MagdaLena1111 napisał/a:
Belzebiusz napisał/a:

Ale oczywiście już nie zauważyłeś, że kolega powyżej zrobił dokładnie tak samo, więc użyłam podobnego skrótu myślowego i pokazałam mu w ten sam sposób inną perspektywę. Dodając, że jest tak samo uproszczona jak jego.
Wiesz, w taki sposób, jak to zrobiłeś, to można wybrać sobie dowolny fragment wypowiedzi, pozbawiając ją kontekstu i skrytykować/wyszydzić/obsmarować.
Nie lepiej byłoby Tobie na Twitterze, tam świetnie sprawdzają się krótkie krytykancie teksty i pismo obrazkowe? Będziesz tam wśród swoich ;-)

Dla mnie to, że jakiś Jarek czy Mateusz twierdzą, że reprezentują dajmy na to prawicę (albo lewicę, szystko jedno) nie czyni z nich z automatu ludzi prawicy. Ważniejsze jest to, co robią. Zauważyłem jedynie, że najpierw mówisz o porzuceniu w dzisiejszych czasach łatek prawo/lewo (ok, deal)- ale następnie konstatujesz, że socjalizm czy faszyzm jest po jednej czy po drugiej stronie -zatem domyślam się że chodzi o te właśnie strony. Można tak twierdzić, można też głosić pogląd, jakoby mężczyźni byli wszystkiemu winni albo że to jednak nie Niemcy, a kraj na wschód jest odpowiedzialny za II wś i całopalenie Żydów. Jest to  dla niektórych wygodne, ale wygoda nie równa się prawdzie, ale kto by tam słuchał tych starożytnych, greckich darmozdajów.

48

Belzebiusz napisał/a:
MagdaLena1111 napisał/a:
Belzebiusz napisał/a:

Dla mnie to, że jakiś Jarek czy Mateusz twierdzą, że reprezentują dajmy na to prawicę (albo lewicę, szystko jedno) nie czyni z nich z automatu ludzi prawicy. Ważniejsze jest to, co robią. Zauważyłem jedynie, że najpierw mówisz o porzuceniu w dzisiejszych czasach łatek prawo/lewo (ok, deal)- ale następnie konstatujesz, że socjalizm czy faszyzm jest po jednej czy po drugiej stronie -zatem domyślam się że chodzi o te właśnie strony. Można tak twierdzić, można też głosić pogląd, jakoby mężczyźni byli wszystkiemu winni albo że to jednak nie Niemcy, a kraj na wschód jest odpowiedzialny za II wś i całopalenie Żydów. Jest to  dla niektórych wygodne, ale wygoda nie równa się prawdzie, ale kto by tam słuchał tych starożytnych, greckich darmozdajów.

Wymyślasz :-D
Przeczytaj że zrozumieniem, co napisałam.

A w ogóle polecam eksperyment myślowy. Przestań ludzi szufladkować wg etykietek czy też osi typu prawica-lewica, ale przyglądaj się ich poglądom. Bo i tak większość ludzi znajdzie się gdzieś na długości tych osi, a nie na ich skraju, a wszelkie pojęcia i definicje można zniekształcać i przekształcać. Już nie wspominając o „magikach”, którzy cytują fragment opracowań, które nie wiadomo, czego de facto dotyczą i na tej podstawie wyciągają wnioski.

49 Ostatnio edytowany przez authority (2021-01-26 13:39:21)

szakisz napisał/a:
MagdaLena1111 napisał/a:

Niby tak, tyle że ten historyczny podział wciąż utrzymuje się w głowach wielu Polaków. Za to podział chociażby 4 osiowy, taki jak przy kompasie politycznym jest już dla nich zbyt skomplikowany wink

Poza tym, demokracja vs. autokracja też nic nie mówi. Wielu powie, że Polska w obecnym kształcie jest Państwem autorytarnym. Ja się z tym nie zgadzam. No do PRLu to nam jeszcze dość sporo brakuje.

Sami wepchnęliśmy pełnię władzy w ręce PiSu i to dwukrotnie. To, że opozycja nie umie zebrać się jakoś do kupy i zaproponować Polakom jakiejś sensownej alternatywy, to już wina samej opozycji.

W Polsce jest miękki autorytaryzm jednocześnie raczkujący totalitaryzm. Faszyzm opiera się an rózdze odwołaniu do starożytnego Rzymu.  Anarchizm to odwrotność nie wiem skąd pogarda to liberalnych mediów. Liberalizm filozofia kierunek polityczny głoszący, że wolność jest nadrzędną wartością, przyznający prymat wymiarowi indywidualistycznemu w sferze gospodarki i filozofii myślenia.
Jeśli już idziemy w stronę filozofii  to odwrotnością liberalizmu jest kolektywizm. Kolektywnym jest sprzężony z etatyzmem interwencjonizm ku dobru wspólnemu oraz tradycjonalizmem politycznym czyli kształtowaniem społeczeństwa w duchu tradycji generalnie każde kształtowanie społeczeństwa przez władzę jest faworyzowanie grup społecznych(które mają większe prawa niż reszta) przedsiębiorstw jest antagonizmem liberalizmu.
Warto tu zaznaczyć że część tzw tradycjonalistów nie uznaje ani promila rewolucji francuskiej i marzyło by cofnąć państwo do feudalizmu. Z ciekawości czytałem w sieci Main Kampf ostrzega przed międzynarodową żydowską lewicą która chce pozbyć się państw narodowych tworząc jeden kraj w Europie. Skądś to znamy... Hitler miał calkowitą obsesję na punkcie wynarodowienia.

50

MagdaLena1111 napisał/a:

Wykazałeś tylko, że socjalistyczne zapędy są po każdej ze stron, głównie jako hasło populistyczne. A faszyzm to w szerokim znaczeniu system, w którym dominuje opresyjność, ujednolicenie oraz wrogość w stosunku do odmienności, samodzielności, autonomii, swobody. Z tej perspektywy prawica = faszyzm, bo prawica dąży do ujednolicenia światopoglądowego poprzez narzucanie siłowych opresyjnym rozwiązań, wyklucza mniejszości i dyskryminuje, a tobi to wszystko pod sztandarem plemiennego mechanizmu mimetycznego. Oczywiście to uproszczenie, takie samo jak Twoje, w którym socjalizm = faszyzm.

szakisz, Ponad 60% Rosjan twierdzi, że ich kraj jest państwem demokratycznym...bo organizowane są wybory :-O
Tutaj też widzę taką narrację, że prawa i obowiązki obywatelskie kończą się w dniu wyborów, a jak jedna ekipa dorwie się do władzy to ma nieograniczone możliwości, więc jakby władzę absolutną. A to bzdura.

Noo, nie.
Wspólny dla komunistow, faszystów, socjalistow i narodowych-socjalistow ojciec ideowy - Marks, to nie "zapędy socjalistyczne.
Tak sami nie są jedynie "zapędami socjalistycznymi" wspolne podejście do kwestii :
- ekonomicznej - jednakowa koncepcja co do własności środkow produkcji, opieki socjalnej,
- społecznej - wdrażanie "inżynierii społecznej" w celu stworzenia społeczeństwa oderwanego od tradycji, przejęcie wychowania młodego pokolenia w antagonizmie do poglądów rodziców, sekularyzacja, zerwanie z religiami teistycznymi na rzecz religii naturalistycznych z jednym "Bogiem" ( Lenin, Hitler, Stalin, Mussolini, Mao Tse Tung, Pol Pot, Kim Ir Sen, Fidel Castro).
- autrytaryzmu władzy - przemoc jako sposób na wprowadzenie nowego porządku ( zgodnie z teoriami Marksa), zastraszanie spoleczeństwa, zantagonizowanie społeczeństwa poprzez podział klasowy/narodowosciowy i wzajemne szpiegowanie, rozbudowany aparat kontroli wewnętrzenej ( Gestapo, SS, NKWD)
- narodowościowo - wywyższanie narodu/klas społecznych i wyprowadzenie poza margines społeczny niektorych narodow/klas społecznych jako wrogow, sprawców wszelkich dotychczasowych nieszczęść.
To jest programowa spójność ideologii lewicowych w ktore wpisuje się faszyzm , komunizm, socjalizm czy narodowy-socjalizm, żadne "zapędy socjalistyczne".
Nie pisalem, że "faszyzm=komunizm". Pisalem, że zarowno faszyzm jak i komunizm nalezą do ideologii lewicowych, a wyprowadzenie faszyzmu na prawą stronę zostało przeprowadzone przez Stalina dla celów propagandowych dopiero po ataku Niemiec na ZSRR w 1941 r.
Obecnie kojarząc faszystów z prawym skrzydłem powtarzamy propagandowe kłamstwo wymyślone przez Stalina.

Obecna władza w Polsce ma cechy prawicowe - konserwatyzm społeczny oraz lewicowe cechy - ekonomiczne ( np. odwolanie Morawieckiego do spuścizny PPS), autorytaryzm - lewicowy nadzór państwa nad wszelkimi formami działalności czy tworzenie kultu wybranej grupy społecznej - "czystych Polaków".

51

quote=MagdaLena1111]

Belzebiusz napisał/a:

Wymyślasz :-D
Przeczytaj że zrozumieniem, co napisałam.

A w ogóle polecam eksperyment myślowy. Przestań ludzi szufladkować wg etykietek czy też osi typu prawica-lewica, ale przyglądaj się ich poglądom. Bo i tak większość ludzi znajdzie się gdzieś na długości tych osi, a nie na ich skraju, a wszelkie pojęcia i definicje można zniekształcać i przekształcać. Już nie wspominając o „magikach”, którzy cytują fragment opracowań, które nie wiadomo, czego de facto dotyczą i na tej podstawie wyciągają wnioski.

Jestem jak najdalszy od przypinania ludziom na podstawie jednego poglądu innych, bez ich wiedzy i zgody. Nie wiem, gdzie to u mnie zauważyłaś.

Skoro uważasz, że źle interpretuję Twoją wypowiedź - napisz  proszę jej prostą syntezę (może wtedy zrozumiem) i dokonamy powtórnej weryfikacji.

52 Ostatnio edytowany przez authority (2021-02-03 17:51:00)

https://i.imgflip.com/3wuzwm.jpg
Ja poprę prawy dolny róg  centrystów czyli kwadrat środkowy oraz cztery w ogółu w ramach kompromisu a jestem wrogi całe górze po równo.
http://i.redd.it/p42r2jjri3u31.jpg
Teraz powiedz że faszyzm to lewica.

53

Żartujesz chyba z tym "kompasem"?

54 Ostatnio edytowany przez authority (2021-02-03 18:16:44)

To jest prawda wszędzie tak jest niezależnie od strony internetowej.
https://i.redd.it/95ioranjaxa11.png

55 Ostatnio edytowany przez Lucyfer666 (2021-02-03 18:10:12)

authority napisał/a:

To jest prawda wszędzie tak jest niezależnie od strony internetowej.

O pierwszy wchodziło.
Drugi mi się nie wczytał nawet wcześniej.
Drugi w sumie jest ok, ale i tak parę opcji jest źle dana.

I serio... Na podstawie kompasu w internecie mam Ci udowadniać, że faszyzm to lewica...
Zabawny jesteś. Była mowa o głębokim związku faszyzmu z socjalizmem.
Ja wiem, że lektura ideowa nie jest fascynująca, ale naprawdę nie sprowadzajmy dyskusji o doktrynach do kompasików w internecie.

56 Ostatnio edytowany przez Ela210 (2021-02-03 18:13:49)

kim jesteśmy politycznie?
Mocno zakompleksionym narodem w środku Europy.
nie mam pojęcia skad sie te kompleksy biorą po takiej historii i doświadczeniach nie powinno ich być.
Przyszło mi do dłowy tylko to:
lata systematycznego niszczenia elit: os zaborów począwszy ( Sybir) poprzez wojnę ( Katyń) i komunę- tu niszczenie i inteligencji i rzemieślników a nawet próba zniszczenia chłopów zas brak entuzjazmu w budowie władzy ludowej.
Dla potrzeb tego niszczenia wykorzystywano glebę sentymentów narodowych podsycając nacjonalizmy i nienawiść- tu 68 rok jako przykład kolejnych rugowań inteligencji.
Jakimś kompletnym cudem udało się dojechać do lat 80 i wspólnym wysiłkiem robotników i inteligencji cos uratować z kompletnej degeneracji narodu.
Ale duch komunizmu nie zginął, tylko wielu stwierdziło że lepiej się zakamuflują jako klęczący na kolanach Polacy i buduja narodowosocjalistyczną ojczyznę rękamio tych co myśla, ze to narodowa.
By utrwalić ten mit panuje nakaz dodawania słowa narodowy do wszystkiego.
Dobry znak- młodzież sie nie nabrała raczej i pewnie się nie uda- ale co wyszarpią dla siebie to ich.

57 Ostatnio edytowany przez authority (2021-02-03 18:32:03)

Lewica to socjaldemokracja i w dół do anarchizmu .Lewica to nie autorytarny socjalizm.  Np nie należy mylić marksizmu klasycznego z ideologią lenina czy tym bardziej Stalina ani Burke z Rand.
Jak widać trochę żartobliwie na ostatnim wykresie żadne extremum  nie jest dobre wszystkie są RÓWNIE złe.

58 Ostatnio edytowany przez Lucyfer666 (2021-02-03 18:43:39)

Ela210 napisał/a:

kim jesteśmy politycznie?
Mocno zakompleksionym narodem w środku Europy.
nie mam pojęcia skad sie te kompleksy biorą po takiej historii i doświadczeniach nie powinno ich być.

I nie ma kompleksów z historii.
Mamy problem z dwoma (w sumie trzema) tworami politycznymi: PRL, III RP i IV RP autorstwa PiSu

Ela210 napisał/a:

Przyszło mi do dłowy tylko to:
lata systematycznego niszczenia elit: os zaborów począwszy ( Sybir) poprzez wojnę ( Katyń) i komunę- tu niszczenie i inteligencji i rzemieślników a nawet próba zniszczenia chłopów

Kwestia ideowa to zwykle kwestia pokolenia, a Ty Elu wrzucasz tu okres blisko 150 lat i sumujesz.
Niszczenie inteligencji, przedsiębiorców, wynalazców utrudniło systematyczny rozwój. Okupacja powodowała zacofanie ekonomiczne, ale to nic nad czym nie można pracować, bowiem sprawdzonych rozwiązań jest sporo.
Obecne sprawy społeczne dotyczą pokolenia PRL głównie bowiem...

Ela210 napisał/a:

zas brak entuzjazmu w budowie władzy ludowej.

Czy to przypadkiem niejaki Józef Dżugaszwili powiedział, że komunizm pasuje do Polaków, jak siodło do krowy?

Ela210 napisał/a:

Dla potrzeb tego niszczenia wykorzystywano glebę sentymentów narodowych podsycając nacjonalizmy i nienawiść- tu 68 rok jako przykład kolejnych rugowań inteligencji.

Zadanie domowe: Przeczytaj o wojnie o wpływy w partii między żydokomuną, a endokomuną.
Szowinizm zwykle podsycany jest przez agenturę. W tej kwestii rosyjska szkoła ma bogatą historię zaczynając od ustawiania polityki antysemickiej w carskiej Rosji.
Protokoły mędrców Syjonu są tego najlepszym przykładem.
Żydzi z racji samogettoizacji zawsze byli łatwym celem tego typu pobudek.
A co do rugowania inteligencji - zwróć proszę uwago, że rugowano inteligencję reprezentującą nurt liberalny.
Mówiąc wprost "Ci co nie są z nami, są przeciwko nam!"

Ela210 napisał/a:

Jakimś kompletnym cudem udało się dojechać do lat 80 i wspólnym wysiłkiem robotników i inteligencji cos uratować z kompletnej degeneracji narodu.

Mówiąc "jakimś cudem" to raczej sama pokazujesz tutaj kompleksy. Ot kraj się rozwijał w patologicznym ustroju ekonomicznym - miał pecha być odizolowany, co spowodowało, że nie było przemytu towaru zagranicznego, co miało miejsce w Czechosłowacji, czy Węgrzech.
Polityka sowietyzacji i tak ostatecznie była łagodniejsza niż w innych demoludach.

Szkoda, że nie wspomniałaś o popularności idei socjalistycznej w II RP. Etatyzm od stulecia krąży w europejskich kontynentalnych żyłach.

Ela210 napisał/a:

Ale duch komunizmu nie zginął, tylko wielu stwierdziło że lepiej się zakamuflują jako klęczący na kolanach Polacy i buduja narodowosocjalistyczną ojczyznę rękamio tych co myśla, ze to narodowa.

Od czasy ustawy wilczka, która prawnie zniosła socjalizm to polecam sprawdzić kto rozpoczął budowę na nowo.
SLD, czyli ludzie, którzy w dużej mierze nie powinni po transformacji mieć możliwości pełnić jakichkolwiek funkcji publicznych, a część z nich powinna odsiadywać wyroki w więzieniu.
I od połowy lat 90 następuje stała etatyzacja.
PO ze swoim liberalnym przekazem na ustach również ją pogłębiał.

No i Elu podręcznikowy przykład niewiedzy.
Żaden narodowy socjalizm, tylko socjaldemokracja.
Określanie PiS partią narodowosocjalistyczną to ironia.

Ela210 napisał/a:

By utrwalić ten mit panuje nakaz dodawania słowa narodowy do wszystkiego.

No tego to się już nie da skomentować...

Ela210 napisał/a:

Dobry znak- młodzież sie nie nabrała raczej i pewnie się nie uda- ale co wyszarpią dla siebie to ich.

No nie... wcale. Tylko dalej krążymy wokół idei socjaldemokracji, gdzie masa ma przekonanie, że może uciskać dane grupy do fundowania ich zachcianek (bo według linii propagandowej oczywiście państwo za darmo daje).
Po czym to widać doskonale. Wzrost frekwencji w żaden sposób nie umacnia alternatyw, a pogłębia obecnie trwającą wojnę.
Ostatni oddech etosu liberalnego padł w latach dwudziestych XX wieku w USA. Potem polityka imperialna wymusiła przejście na korporacjonizm gospodarczy i ekspansywny imperializm.

----------------------

Natomiast Elu całkowicie zgubiłaś jeden prosty fakt, który odczuwamy teraz, a był tragicznie przeprowadzony.
Mianowicie transformacja ustrojowa bez przygotowania, gwałtownie wdrażana.
Co gorsza ta transformacja nawet nie była nasza, bo słynny Plan Balcerowicza, to był tak naprawdę Plan Sachsa

authority napisał/a:

Lewica to socjaldemokracja i w dół do anarchizmu .Lewica to nie autorytarny socjalizm.  Np nie należy mylić marksizmu klasycznego z ideologią lenina czy tym bardziej Stalina ani Burke z Rand.
Jak widać trochę żartobliwie na ostatnim wykresie żadne extremum  nie jest dobre wszystkie są RÓWNIE złe.

Napisałem socjalizm, a nie socjaldemokracja.
Lewica to nie autorytarny socjalizm?
Lewica jako koalicja - owszem - To klasyczna socjaldemokracja z progresywnym profilem obyczajowym.
Lewica jako socjalistyczne skrzydło to owszem. Rozwiązania socjalistyczne nigdy ostatecznie nie doprowadziły do pozytywnych rozwiązań, a wszelkie próby wdrażania kończyły się opresyjnością i narastającym zubożeniem społeczeństwa.

59

Nie zgubiłam Lucyfer. Miałam o tym napidać, ale to tylko pociagnie dyskusje na wody juz znane gdzie teorie spiskowe beda się kłócić z nieprzygotowaniem do transformacji.  Co i tak już niczego nie zmieni a jestesmy gdzie jestesmy. A jesteśmy w miejscu gdy np pol,skie hotele mogą być wykupiuone i mało kogo to wzrusza.
przypomniały mi sie tylko wspomnienia Małgorzaty niezabitowskiej gdy pisała że się bała i nie chciała być rzecznikiem rządu i pytała Mazowieckiego: Dlaczego ja?
w odpowiedzi usłyszała: A ja dlaczego? ktoś musi.
większa już wina póżniejszych premierów którzy mieli spokojniejsze czasy.

60

Cóż... tak długo, jak niektórzy konstytucję będą stawiać, jak bożka to się nic nie zmieni.
Bo PiS dokładnie pokazał, że zawsze żyliśmy w kartonowym państwie, którego  fundament w postaci tego świstku nie ma żadnych zabezpieczeń.
Cóż... wygodnie się żyło mitem końca historii przez wszelkie rządy, a teraz, jak sytuacja się zmienia i wymaga sprawności państwa, to wszystko leży i kwiczy.

61 Ostatnio edytowany przez Ela210 (2021-02-03 20:58:22)

To chyba jednak niezrozumienie pewnych spraw Lucyfer.
Nie chodzi o obronę konkretnego aktu w sensie jego zapisów ale poszanowanie faktu że został ustalony większością konstytucyjną czyli nie jest jakimś tam widzimisiem większości zmieniającym się co wybory.
Jeżeli taką zasadę pozwala się łamać czyli ustawę zasadniczą wodzowsko naginać , to znaczy tyle że nawet jakby naród dorobił się dobrego aktu prawnego to byle humor szefa partii wygrywającego wybory może to przewrócic.
Tak nie można. Bo to początek upadku i naginanie prawa. To pozbywanie się bezpiecznika To jest krótkowzroczne.
Sposób zmiany konstytucji jest jasny : konsensus ustaleń i zdobycie znaczącego poparcia.
Jak to ma być na zasadzie my swiatli wiemy lepiej i nie musimy miećwiększości konstytucyjnej. Mozemy ponaginac to każdy może.

62

Ela210 napisał/a:

Nie chodzi o obronę konkretnego aktu w sensie jego zapisów ale poszanowanie faktu że został ustalony większością konstytucyjną czyli nie jest jakimś tam widzimisiem większości zmieniającym się co wybory.

No ale jakaś grupa kobiet i mężczyzn nie zważa na to i podważa ustalenia konstytucji. Te w zakresie ochrony życia, definicji małżeństwa na przykład.

63 Ostatnio edytowany przez Belzebiusz (2021-02-03 21:36:36)

Jeśli można się wtrącić:

Ela210 napisał/a:

To chyba jednak niezrozumienie pewnych spraw Lucyfer.

System został tak skonstruowany, że tu tak naprawdę na jedno wychodzi. W drugim przypadku to byłby po prostu zmieniający się co wybory widzimiś większości kwalifikowanej.

Ela210J napisał/a:

Jeżeli taką zasadę pozwala się łamać czyli ustawę zasadniczą wodzowsko naginać , to znaczy tyle że nawet jakby naród dorobił się dobrego aktu prawnego to byle humor szefa partii wygrywającego wybory może to przewrócic.
Tak nie można. Bo to początek upadku i naginanie prawa. To pozbywanie się bezpiecznika To jest krótkowzroczne.
Sposób zmiany konstytucji jest jasny : konsensus ustaleń i zdobycie znaczącego poparcia.
Jak to ma być na zasadzie my swiatli wiemy lepiej i nie musimy miećwiększości konstytucyjnej. Mozemy ponaginac to każdy może.

Jak wyżej - sytuacja podobna, tylko tu już chodzi już o większość z konkretnego ugrupowania. Obecnie mamy taki przypadek i tu nawet nie potrzeba nic naginać. Choć jeszcze nie jest to większość kwalifikowana, ale i taki dobitnie widać co się dzieje, kiedy połączy się możliwość inicjatywy ustawodawczej władzy wykonawczej tj rady ministrów (chory absurd) z większością sejmową tej samej proweniencji. Na co komu wtedy jakieś dyskusje, rozmowy czy konsensusy, jeśli prawo samo z siebie pozwala na monopartyjny dyktat światłych, którzy wiedzą lepiej bez pytania jakiejś tam zakichanej opozycji czy obsranego suwerena.

I takie coś się potem dumnie nazywa "demokracją" - opozycyjni przedstawiciele mają zero do powiedzenia, nie mówiąc już o samym demosie, który w sprawach politycznych i tyczących się ogólnie kierowania krajem jak ogół w pupie był i g...ucio widział, więc ta cała opcja inicjatywy 100tys obywateli to pic na wodę fotomontaż, dodany tylko po to, żeby to wszystko jakoś fajniej wyglądało. Nie żebym był zwolennikiem demokracji, ale nawet w kwestii semantycznej mi się to nijak nie zgadza.

64

Większość konstytucyjna jest tak określoną że można ją śmielej nazwać wolą narodu. I jak widać nie jest łatwo ją uzyskać. Dla swojej dobrej zmiany Kaczyński jej nie uzyskał więc próbuje obejść.

65

Ela210 napisał/a:

Większość konstytucyjna jest tak określoną że można ją śmielej nazwać wolą narodu. I jak widać nie jest łatwo ją uzyskać. Dla swojej dobrej zmiany Kaczyński jej nie uzyskał więc próbuje obejść.

To bardzo piękne uzasadnienie tego, typowe dla środowiska oświeconych liberałow , że od 30 lat nie budujemy sprawnego państwa, tylko dalej tkwimy w paraliżach między instytucjami, a dodatkowo JK pokazał na jakie wałki pozwala obecne środowisko prawne tego państwa i wybacz, ale nie uwierzę, że ktoś inny się nie połasi na te same numery, nawet w ramach sanacji.

Po prostu JK udowodnił, że wielcy obrońcy konstytucji powinni stać się antysystemowi, bowiem system gwarantowany przez ten dokument to po prostu dykta, która na nic sprawnego nie pozwala.

Posty [ 1 do 65 z 101 ]

Strony 1 2 Następna

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Zobacz popularne tematy :

Mapa strony - Archiwum | Regulamin | Polityka Prywatności

© www.netkobiety.pl 2007-2024