Śmieszne pytanie, ale pozwól mi wyjaśnić.
Moja mama zastanawiała się, co ja, osoba z głęboką depresją, bym zrobił, gdybym był w sytuacji, w której musiałbym opiekować się zwierzakiem i nie mógłbym po prostu oddać go do schroniska. A co, gdybym musiał uprawiać żywność, polować lub łupić? W jaki sposób upewnię się, że ja i moje zwierzę jesteśmy karmieni i względnie bezpieczni? Moja początkowa odpowiedź brzmiała: „Cóż, gdybym miał raka, co bym zrobił w takiej sytuacji? Dla porównania, ledwo mam motywację, by się wyżywić, nie mówiąc już o wielu ludziach.
Żeby było jasne, podnoszę moją własną depresję tylko po to, aby wyjaśnić kontekst mojego prawdziwego pytania, a nie po to, aby poprosić o poradę medyczną. Ale hipoteza jest interesująca i to nie pierwszy raz, kiedy moja mama o tym wspomina. Jak mówi, ludzie prawie na pewno cierpieli na rodzaj depresji, z którą mam do czynienia od tysiącleci, i przynajmniej dla niej musieli być w stanie coś z tym zrobić, zanim osiągnęli wiek antydepresantów. W końcu wciąż muszą wstawać i dbać o siebie i swoje rodziny, prawda?
Kiedy zadaję pytanie, które jest tytułem tego wpisu, myślę, że staram się zrozumieć szerszą ideę. Oczywiście, ktoś, kto ma do czynienia z rakiem, będzie miał trudności z przetrwaniem w postapokaliptycznej sytuacji, a na pewno miałby trudności z przetrwaniem przed erą nowoczesnej medycyny opartej na faktach. Ale co z kimś, kto ma duże zaburzenie depresyjne, chorobę afektywną dwubiegunową lub schizofrenię? Jak ktoś taki zajmowałby się rodzinną farmą, zarabiał pieniądze itp.? Jeśli istnieje proste / naukowe słowo lub termin na określenie tego hipotetycznego, to go nie znam. Ale „apokalipsa” to skrajna wersja tego, co uważam za sytuację, w której działanie lub brak działania osoby jest decyzją o życiu lub śmierci.
Czy są jakieś badania, które próbują ustalić, jak osoba cierpiąca na depresję lub w inny sposób chora psychicznie radziłaby sobie w takim środowisku? Czy to prawda, że chorzy psychicznie byli w stanie przetrwać w epoce przednowoczesnej, czy po prostu mamy tylko zapisy osób chorych psychicznie, które przeżyły? Wszystkie odpowiedzi oparte na dowodach są mile widziane i chętnie udzielę wyjaśnień w razie potrzeby.