Dień dobry, pytanie jak w temacie, byłabym wdzięczna, gdybyście podzieliły/li się doświadczeniem. Miałam kilka drobnokwiatowych chryzanetem w doniczkach. Przekwitly niedawno, obcięłam je na wysokość około 20 cm i posadziłam dzisiaj w ogrodzie w zacisznym miejscu. Jak się nimi zająć, by przetrwały zimę?
1 2020-11-29 22:06:36 Ostatnio edytowany przez książka (2020-11-29 22:07:46)
Dień dobry, pytanie jak w temacie, byłabym wdzięczna, gdybyście podzieliły/li się doświadczeniem. Miałam kilka drobnokwiatowych chryzanetem w doniczkach. Przekwitly niedawno, obcięłam je na wysokość około 20 cm i posadziłam dzisiaj w ogrodzie w zacisznym miejscu. Jak się nimi zająć, by przetrwały zimę?
Czy przetrwają zależy od tego jaka będzie temperatura, czy podczas silnego mrozu będzie śnieg a także od tego jaki system korzeniowy mają sadzonki.
Jeżeli były posadzone do doniczek wiosną i mają dobrze wykształconą bryłę korzeniową to mają większe szanse na przeżycie.
Lecz jeżeli były sadzonkowane w lecie/ bo tak wygląda produkcja chryzantem/ to korzeni jest mało i słabe mimo dużej objętości liści i kwiatów.
I wtedy mróz dla nich jest bardzo groźny.
Aby zwiększyć ich szanse na przeżycie trzeba dobrze podlać i obłożyć gałązkami, liśćmi, zrobić kopczyk z ziemi wokół nich.
A wiosną to zabezpieczenie usunąć.
Dzięki za odpowiedź. Ciekawa jestem, czy ktoś z sukcesem chryzantemy przezimował w ogrodzie. Moje na razie okryłam i czekam. Okryję je jeszcze dokładniej przed większymi mrozami.