Chryzantemy - czy przetrwają zimę w gruncie? - Netkobiety.pl

Dołącz do Forum Kobiet Netkobiety.pl! To miejsce zostało stworzone dla pełnoletnich, aktywnych i wyjątkowych kobiet, właśnie takich jak Ty! Otrzymasz tutaj wsparcie oraz porady użytkowniczek forum! Zobacz jak wiele nas łączy ...

Szukasz darmowej porady, wsparcia ? Nie zwlekaj zarejestruj się !!!

Forum Kobiet » W KRĘGU DOMOWEGO OGNISKA » Chryzantemy - czy przetrwają zimę w gruncie?

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Posty [ 3 ]

1 Ostatnio edytowany przez książka (2020-11-29 22:07:46)

Temat: Chryzantemy - czy przetrwają zimę w gruncie?

Dień dobry, pytanie jak w temacie, byłabym wdzięczna, gdybyście podzieliły/li się doświadczeniem. Miałam kilka drobnokwiatowych chryzanetem w doniczkach. Przekwitly niedawno, obcięłam je na wysokość około 20 cm i posadziłam dzisiaj w ogrodzie w zacisznym miejscu. Jak się nimi zająć, by przetrwały zimę?

Zobacz podobne tematy :

2

Odp: Chryzantemy - czy przetrwają zimę w gruncie?
książka napisał/a:

Dień dobry, pytanie jak w temacie, byłabym wdzięczna, gdybyście podzieliły/li się doświadczeniem. Miałam kilka drobnokwiatowych chryzanetem w doniczkach. Przekwitly niedawno, obcięłam je na wysokość około 20 cm i posadziłam dzisiaj w ogrodzie w zacisznym miejscu. Jak się nimi zająć, by przetrwały zimę?

Czy przetrwają zależy od tego jaka będzie temperatura, czy podczas silnego mrozu będzie śnieg a także od tego jaki system korzeniowy mają sadzonki.
Jeżeli były posadzone do doniczek wiosną i mają dobrze wykształconą bryłę korzeniową to mają większe szanse na przeżycie.
Lecz jeżeli były sadzonkowane w lecie/ bo tak wygląda produkcja chryzantem/ to korzeni jest mało i słabe mimo dużej objętości liści i kwiatów.
I wtedy mróz dla nich jest bardzo groźny.
Aby zwiększyć ich szanse na przeżycie trzeba dobrze podlać i obłożyć gałązkami, liśćmi,  zrobić kopczyk z ziemi wokół nich.
A wiosną to zabezpieczenie usunąć.

3

Odp: Chryzantemy - czy przetrwają zimę w gruncie?

Dzięki za odpowiedź. Ciekawa jestem, czy ktoś z sukcesem chryzantemy przezimował w ogrodzie. Moje na razie okryłam i czekam. Okryję je jeszcze dokładniej przed większymi mrozami.

Posty [ 3 ]

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Forum Kobiet » W KRĘGU DOMOWEGO OGNISKA » Chryzantemy - czy przetrwają zimę w gruncie?

Zobacz popularne tematy :

Mapa strony - Archiwum | Regulamin | Polityka Prywatności

© www.netkobiety.pl 2007-2024