Poczucie winy - Netkobiety.pl

Dołącz do Forum Kobiet Netkobiety.pl! To miejsce zostało stworzone dla pełnoletnich, aktywnych i wyjątkowych kobiet, właśnie takich jak Ty! Otrzymasz tutaj wsparcie oraz porady użytkowniczek forum! Zobacz jak wiele nas łączy ...

Szukasz darmowej porady, wsparcia ? Nie zwlekaj zarejestruj się !!!

Forum Kobiet » PSYCHOLOGIA » Poczucie winy

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Posty [ 3 ]

1

Temat: Poczucie winy

Z czym się wam kojarzy to sformułowanie?

Tak strasznie ogólnie - ktoś, coś zawalił, a potem ma "poczucie winy", np. gdyby bardziej zatroszczył się o partnera, słuchał niepokojących sygnałów, to nie rozpadłby się związek, ma się poczucie winy - winy za rozpad, itp. Przyczyna - skutek.
Ostatnio słuchałam wykładu o poczuciu winy. Nieco mnie zaskoczyła ta teoria, ale chyba jest mi bliska. Poczucie winy rodzi się w nas wtedy, gdy używamy innych do tego, by poczuć się lepiej. Często jest tak, że np. przychodzimy z pracy, przeżywając jakieś emocję, ktoś coś powiedział, źle ocenił, oszukał nas, ale ponieważ nie możemy ich odreagować tam, to dusimy je w sobie, a potem trafia się zupełnie inna sytuacja, w której możemy dać upust całej złości, np. dziecko rozlało sok, dostaje burę, choć "kara" jest nieproporcjonalna do winy.
Na początku jest lepiej - bo udaje się wyrzuć ten zbędny balast, ten drugi człowiek jest jakby wyzwalaczem, ale potem pojawia się "poczucie winy", że reakcja jest niewspółmierna do sytuacji, że złość czujemy np. do szefa, a wyładowujemy ją na dziecku, mężu. To jest właśnie to wykorzystanie drugiego człowieka, by poczuć się lepiej. Potem, nawet jeśli nie jest to wypowiedziane, nazwane, gdzieś w środku czujemy że nie ma korelacji przyczyna (rozlany sok/problemy w pracy) - skutek (bura).

Co to dla was znaczy? Często zdarza się wam odczuwać winę? Jak sobie z tym radzicie?

Zobacz podobne tematy :

2

Odp: Poczucie winy
Averyl napisał/a:

Poczucie winy rodzi się w nas wtedy, gdy używamy innych do tego, by poczuć się lepiej. Często jest tak, że np. przychodzimy z pracy, przeżywając jakieś emocję, ktoś coś powiedział, źle ocenił, oszukał nas, ale ponieważ nie możemy ich odreagować tam, to dusimy je w sobie, a potem trafia się zupełnie inna sytuacja, w której możemy dać upust całej złości, np. dziecko rozlało sok, dostaje burę, choć "kara" jest nieproporcjonalna do winy.

To jest opis mechanizmu obronnego zwanego przemieszczeniem, czyli przeniesieniem emocji na obiekt, który nie jest rzeczywistym obiektem tych uczuć.

Ale fakt, uświadomienie sobie, że de facto wykorzystało się kogoś przypadkowego do odreagowania może wzbudzać poczucie winy wobec tej osoby. I jako takie pewne jest zasadne, gdy kogoś się potraktowało nieadekwatnie i skrzywdziło. Chociaż myślę, że poczucie winy to jest uczucie, którego ludzie próbują za wszelką cenę uniknąć, więc na pewno zaraz można sobie znaleźć całą masę racjonalizacji i uzasadnień, dlaczego kogoś źle potraktowaliśmy.

Co to dla was znaczy? Często zdarza się wam odczuwać winę? Jak sobie z tym radzicie?

Poczucie winy to dla mnie właśnie taka refleksja, że zrobiłam źle. Mam to poczucie częściej niż bym chciała :-/ Najlepiej sobie poradzić z nim w ten sposób, żeby po refleksji, że coś zrobiłam źle, pomyśleć i zrobić, żeby „teraz było dobrze”.

3

Odp: Poczucie winy

I bardzo dobrze, ze mamy poczucie winy (ale trzeba uwazac i nie mylic z ''wpedzanie nas w wine'' czyli czyli odroznic od manipulacji), bo dzieki temu mozemy pracowac nad soba. Nie wiem jak wy, ale kiedy tylko mam poczucie winy, ze cos nie tak zrobilam, staram sie uczynic znacznie wicej dobrego w nstepnych dniach i oddac z nawiazka smile.

Posty [ 3 ]

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Forum Kobiet » PSYCHOLOGIA » Poczucie winy

Zobacz popularne tematy :

Mapa strony - Archiwum | Regulamin | Polityka Prywatności

© www.netkobiety.pl 2007-2024