Tylko koni żal... - Netkobiety.pl

Dołącz do Forum Kobiet Netkobiety.pl! To miejsce zostało stworzone dla pełnoletnich, aktywnych i wyjątkowych kobiet, właśnie takich jak Ty! Otrzymasz tutaj wsparcie oraz porady użytkowniczek forum! Zobacz jak wiele nas łączy ...

Szukasz darmowej porady, wsparcia ? Nie zwlekaj zarejestruj się !!!

Forum Kobiet » NASZA SPOŁECZNOŚĆ » Tylko koni żal...

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Posty [ 30 ]

1 Ostatnio edytowany przez Kleoma (2020-05-14 15:36:52)

Temat: Tylko koni żal...

Nasza chluba, mająca ponad 200 letnią tradycję Stadnina Koni w Janowie Podlaskim dogorywa.
Jeszcze niedawno przynosiła spore zyski.
Dziś jest w  takim stanie, że konie nie mają opieki weterynaryjnej, kowala. Jedzą jakieś plewy zamiast treściwej paszy.
Jak można było do tego doprowadzić?

Edytowane; W bardzo krótkim czasie, nieudolnym zarządzaniem zmarnowano  coś na co pracowało kilka pokoleń.

Zobacz podobne tematy :

2

Odp: Tylko koni żal...

A jest tu jakiś specjalista od koni albo znasz wszystkie dane finansowe odnosnie tej stadniny? Bo inaczej to po co dyskutowac, skoro niczego nie wiemy?

Mało to "końkich" stron i forum? Tu raczej nikt się nie zna, a wiec to będzie gadanie po próznicy.

4

Specjaliści od koni pewnie się znajdą.
Ja nie jestem ale tak po ludzku mi żal zmarnowania w tak krótkim czasie  tego co wypracowano tyle lat, 2 wieki.
Wielokrotnie oglądałam fragmenty aukcji, pokazy końskie.
Teraz już chyba nie ma ratunku dla stadniny.
Aby znowu stała się słynna i przynosiła zyski.

5

Janów Podlaski jest najstarszą państwową stadniną koni czystej krwi arabskiej. Największą państwową stadniną koni czystej krwi arabskiej jest Michałów, który ma z 5 razy więcej koni.
Mój serdeczny przyjaciel z lat młodości bardzo nie lubił kiedy mu się mówiło o kabanosach z koniną. Polska jest jednym z największych eksporterów koniny, które to mięso jest ponoć zdrowe i smaczne. U nas najczęściej można ją spotkać w karmie dla psów i kotów.

Mój mąż za młodu trochę jeździł konno. Mnie namówił parę razy. Tyle mogę powiedzieć, że konie są przecudne i kochane.

7

Snake napisał/a:

(...) Polska jest jednym z największych eksporterów koniny, które to mięso jest ponoć zdrowe i smaczne. (...)

Konina jest pyszna, a befsztyki z polędwicy końskiej - palce lizać! smile

Nie jem tego co nazywam. big_smile

9

Żeby poprawić kondycje finansową stadniny założono tam hodowlę krów mlecznych.
Rok temu stado 800 krów miało fatalne warunki, zwierzęta oblepione odchodami, odchody w wodzie dawanej im do picia.

10

Problemy Janowa zaczęły się, gdy padły tam konie celebrytów. Czy z przyczyn naturalnych czy w wyniku sabotażu, chyba nadal nie ustalono... Do tego propaganda na Zachodzie (m. in. w wykonaniu "Polaków"), że tu jest druga Korea Północna. To po zsumowaniu zniszczyło reputację stadniny czyli aukcje czyli źródło znacznych dochodów.. itd..

11

Tyle zwierząt cierpi, a tutaj lament bo to konie cierpia... Nie one jedne. Najlepiej żeby żadne zwierzę nie cierpiało przez czlowieka. Skoro jemy świnie i krowy, to dlaczego jedzenie koni jest takie niezwykle? I to białko  i to

12

Kleoma napisał/a:

Nasza chluba, mająca ponad 200 letnią tradycję Stadnina Koni w Janowie Podlaskim dogorywa.
Jeszcze niedawno przynosiła spore zyski.
Dziś jest w  takim stanie, że konie nie mają opieki weterynaryjnej, kowala. Jedzą jakieś plewy zamiast treściwej paszy.
Jak można było do tego doprowadzić?

Edytowane; W bardzo krótkim czasie, nieudolnym zarządzaniem zmarnowano  coś na co pracowało kilka pokoleń.

A skąd to wiesz, pracujesz tam, widziałaś to ?
Pytam, bo wkoło Janowa jest tyle sprzecznych informacji, propagandy, ataków że nie wiadomo komu wierzyć a komu nie i co jest prawdą.
Faktem jest, że Janowem zaczęły zarządzać osoby, które z końmi i hodowlą nie miały nic wspólnego. Ale potem wymieniono kadrę na ludzi, którzy znają się na koniach, hodowli itd. Więc skąd takie tragiczne wieści ?

13

czekoladazfigami napisał/a:

Mój mąż za młodu trochę jeździł konno. Mnie namówił parę razy. Tyle mogę powiedzieć, że konie są przecudne i kochane.

Wstyd się przyznać. Mam szkołę jazdy konnej z parunastoma konikami 2 minuty na piechotę od domu. Drugą kwadrans spaceru. Trzecią 3 kwadranse i fantazję aby nauczyć się jeździć konno wciąż odkładam na później. Syna jedynie woziłem lata temu na jazdy ale to było rehabilitacyjnie.

Wystarczy nie nazywać wink Kto przy zdrowych zmysłach mruczy do szynki w sklepowej chłodni "witaj Kary..."

14

Jak jeszcze jadałem mięso znacznie częściej, to konina była chyba najchudszym i najsmaczniejszym mięsem jakie jadłem - kabanosy i tatar prima sort smile

A w Janowie rzeczywiście się rozdmuchała sprawa, ajk padły konie jakiś VIP-ów i potem już poszło na całego..

Snake napisał/a:

Wstyd się przyznać. Mam szkołę jazdy konnej z parunastoma konikami 2 minuty na piechotę od domu. Drugą kwadrans spaceru. Trzecią 3 kwadranse i fantazję aby nauczyć się jeździć konno wciąż odkładam na później. Syna jedynie woziłem lata temu na jazdy ale to było rehabilitacyjnie.

Wystarczy nie nazywać wink Kto przy zdrowych zmysłach mruczy do szynki w sklepowej chłodni "witaj Kary..."

Mięso jadamy, choć relatywnie rzadko.

16

Dla mnie konina za słodka tzn. wędliny bo mięsa nie jadłam.

17

My o grzybach wy o rybach. Czyli zjedzenie koni z Janowa poprawi sytuację finansową stadniny?

18

Janix2 napisał/a:

My o grzybach wy o rybach. (...)

Napisałam swe posty w momencie, gdy na skutek dyskusji z moderatorem autorka stwierdziła, że chce rozmawiać o koniach; później nastąpiła ingerencja moderatorska, której efektem jest usunięcie wielu postów i edycja początkowego. smile

19

Wielokropek napisał/a:

Napisałam swe posty w momencie, gdy na skutek dyskusji z moderatorem autorka stwierdziła, że chce rozmawiać o koniach; później nastąpiła ingerencja moderatorska, której efektem jest usunięcie wielu postów i edycja początkowego. smile

W takim razie aby nie zaczynajmy pisać o koniobijcach. Jedni będą pisali o onanistach a inni o wyrobie wędlin z koniny smile

20 Ostatnio edytowany przez justa_pl (2020-05-15 13:16:52)

Janix2 napisał/a:

My o grzybach wy o rybach. Czyli zjedzenie koni z Janowa poprawi sytuację finansową stadniny?

Dobre, uśmiałam się.
Ale chyba nie o to chodziło żeby konie pozjadać.

21

Dziwie sie ze jako dziedzictwo narodowe uznaje sie oscypki, a nie polski typ konia arabskiego. Konie te zwiazane byly z nasza kultura. Mam dwie ksiazki Witolda Pruskiego "Dwa wieki polskiej hodowli koni arabskich" i "Hodowla zwierzat gospodarskich w Galicji w latach 1772-1918". Autor sam jest legenda.
Konie arabskie zwiazane sa z nasza historia. Zeby wspomniec Romana Sanguszke czy emira (tak, tak) Waclawa Rzewuskiego.
Nasze konie byly niepowtarzalne. Poza wielka uroda byly niezwykle wytrzymale, wiec sprawdzaly sie np. w rajdach dlugodystansowych. Wiadomo, arab nie dorowna w predkosci czy sile skoku koniowi pelnej krwi. Ale maja inne zalety - sa wytrzymale, zdrowe, dlugowieczne. Maja doskonale kopyta, co w epoce drogich uslug kowalskich jest nie bez znaczenia. Kiedy swiat zaczyna hodowac konie-zabawki, z karykaturalnie zdeformowanymi pyskami, delikatne, nadajace sie tylko na pokazy, nasze zdrowe a przy tym przepiekne linie powinny byc zachowane. Z tym ze sa raczej trudnymi wierzchowcami.
Dano kierownictwo ludziom z klucza partyjnego, nie znajacych sie, i nie majacych znajomosci w branzy. Tak jakby dac slusarzowi kierowac domem mody czy galeria malarstwa.
Najbardziej boje sie, ze sprowadza modnego ogiera lub nasienie, z tych "konikow morskich" zeby szybko sprzedawac zrebaki. Hodowle arabow prowadzi sie w liniach zenskich. A wartosciowe klacze wysprzedane.
Miesa na arabie niewiele, one sa male, a poza tym mieso strasznie twarde. Typowo miesne sa konie zimnokrwiste. Mieso araba trafi raczej na karme dla psow.

22

Albo na fermy norek i innych futerkowych mięsożernych.

Smutne to a jednak możliwe, że będę cenne konie sprzedawać na kilogramy.

23

Nie rozumiecie metodologii pracy socjalistycznej. Zakłady Rur Stalowych mogą nie widzieć rur od dekad i produkować aktualnie papier toaletowy. Stadnina w Janowie może hodować krowy, a za rok, dwa te norki, lisy.

24 Ostatnio edytowany przez Kleoma (2020-05-15 14:44:21)

A w końcu ogłosić upadłość i sprzedać ogromny teren za 1zł KK

Tereny stadniny to obszar 2500 hektarów.

Kleoma napisał/a:

Leć kupować. Ja nie rozumiem po co takie gadanie na pusto. No i co my mamy zrobić. Wina obywateli, że 2 razy wybrali takich ciołków. Plebs dał się nabrać na 500 plus. Idź się żalić do wyborców PiS-u.

26

Kleoma napisał/a:

Leć kupować. Ja nie rozumiem po co takie gadanie na pusto. No i co my mamy zrobić. Wina obywateli, że 2 razy wybrali takich ciołków. Plebs dał się nabrać na 500 plus. Idź się żalić do wyborców PiS-u.

Mnie nie sprzedadzą za 1 zł.

Naprawdę jest ci obojętny i los tych koni i to, ze niszczony jest nasz narodowy dorobek?

27

Sytuacja w Stadninie Koni w Janowie Podlaskiem jest fatalna od kilku lat, od kilku lat chyli się ku upadkowi. W polityce - czas wyborów prezydenckich, to i sprawa stadniny została odgrzebana. Wybory miną, to i temat stadniny minie.

28

Obejmowanie kierowniczych stanowisk wraz z zajmowaniem się daną dziedziną przez kompletnych ignorantów i osoby nie mające o tym pojęcia, to prawdziwa plaga, przynajmniej w tym kraju. Tym bardziej, jeśli coś działało przez długie lata i to w miarę dobrze lub nawet rewelacyjnie, to i tak nadchodzi ten moment, kiedy wszystko się sypie. Przychodzi taki ziutek, który o tajnikach hodowli a przede wszystkim zarządzaniu całym biznesem nie ma zielonego pojęcia, ale ma ciepłą posadkę i kaskę - reszta mu zwisa i powiewa kalafiorem, co się będzie przejmował. Dla takich partyjnych łebków nie liczy się ani dobrostan zwierząt, ani tradycje czy renoma danej branży - tylko żeby sobie siedzieć wygodnie i gó*no robić ale kaska musi się zgadzać. To mnie w tym kraju bardzo boli, że stanowiska publiczne zajmują osoby nie znające się kompletnie na tym fachu.
Bo przecież fachowcowi trzeba by zapłacić a tak to jest taniej..
Po tym, jak swego czasu ministrem środowiska został matematyk, to już mnie nic nie zdziwi..

Kleoma napisał/a:
Kleoma napisał/a:

Mnie nie sprzedadzą za 1 zł.

Naprawdę jest ci obojętny i los tych koni i to, ze niszczony jest nasz narodowy dorobek?

A co mam zrobić? Stworzyć kolejny wątek na forum, który w zasadzie nic nie wnosi?

30

bagienni_k napisał/a:

Obejmowanie kierowniczych stanowisk wraz z zajmowaniem się daną dziedziną przez kompletnych ignorantów i osoby nie mające o tym pojęcia, to prawdziwa plaga, przynajmniej w tym kraju. Tym bardziej, jeśli coś działało przez długie lata i to w miarę dobrze lub nawet rewelacyjnie, to i tak nadchodzi ten moment, kiedy wszystko się sypie. Przychodzi taki ziutek, który o tajnikach hodowli a przede wszystkim zarządzaniu całym biznesem nie ma zielonego pojęcia, ale ma ciepłą posadkę i kaskę - reszta mu zwisa i powiewa kalafiorem, co się będzie przejmował. Dla takich partyjnych łebków nie liczy się ani dobrostan zwierząt, ani tradycje czy renoma danej branży - tylko żeby sobie siedzieć wygodnie i gó*no robić ale kaska musi się zgadzać. To mnie w tym kraju bardzo boli, że stanowiska publiczne zajmują osoby nie znające się kompletnie na tym fachu.
Bo przecież fachowcowi trzeba by zapłacić a tak to jest taniej..
Po tym, jak swego czasu ministrem środowiska został matematyk, to już mnie nic nie zdziwi..

Masz rację,  w naszym kraju to już jakaś patologia. Zmieniają się partie, rządzący, nawet pokolenia a temat obsadzania stanowisk przez ludzi z du..y wzietych wciąż aktualny.

Posty [ 30 ]

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Forum Kobiet » NASZA SPOŁECZNOŚĆ » Tylko koni żal...

Zobacz popularne tematy :

Mapa strony - Archiwum | Regulamin | Polityka Prywatności

© www.netkobiety.pl 2007-2024