Czy henna jest dobra do włosów? - Netkobiety.pl

Dołącz do Forum Kobiet Netkobiety.pl! To miejsce zostało stworzone dla pełnoletnich, aktywnych i wyjątkowych kobiet, właśnie takich jak Ty! Otrzymasz tutaj wsparcie oraz porady użytkowniczek forum! Zobacz jak wiele nas łączy ...

Szukasz darmowej porady, wsparcia ? Nie zwlekaj zarejestruj się !!!

Forum Kobiet » PIELĘGNACJA WŁOSÓW » Czy henna jest dobra do włosów?

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Posty [ 14 ]

1 Ostatnio edytowany przez IsaBella77 (2020-05-12 09:52:20)

Temat: Czy henna jest dobra do włosów?

Dzień dobry smile
Pytanie jak w temacie. Przejrzałam ostatnio henny różnych producentów, pod kątem ich składu. Wiele z nich ma w opisie że jest na bazie składników ziołowych, 100% naturalne itp. Nie mam doswiadczeń, dotychczas farbowałam włosy L'oreal. Od jakiegoś czasu moje włosy zaczęły się niszczyć i to porządnie. Muszę zmienić preparaty na naturalne (tak mi doradziła dermatolog). Dodam, że mam także problemy skórne, łuszczy mi się skóra w okolicach uszu. Czy stosowanie henny jest zarazem skuteczne i bezpieczne? Poniżej produkty nad którymi się zastanawiam:
nieregulaminowy link

Dziękuję za porady!

Zobacz podobne tematy :

2

Odp: Czy henna jest dobra do włosów?

Na pewno jest lepsza niż farby na bazie amoniaku, ale nadal niszczą włosy.

3 Ostatnio edytowany przez IsaBella77 (2020-05-18 13:57:54)

Shayna napisał/a:

Henna do włosów (oryginalna, nie podróbki czy mieszkanki) odżywia włosy, nadaje im blask, regeneruje

Polecam kanał nieregulaminowy link
Dziewczyna dużo mówi tam o hennie do włosów

4

Kochane, dziękuję za Wasze porady. Zamierzam spróbować smile

5

Anusia_1986 napisał/a:

Kochane, dziękuję za Wasze porady. Zamierzam spróbować smile

Na jaki kolor farbujesz? smile

6

myslałam, ze henną będzie lepiej, ale włosy nadal mi wypadają okropnie, więc przestałam z nimi cokoliwke robić czekając na jakiś cud i na to, że nie wyłysieję, a niestety na to się zapowiada jak nadal będę wyciągać z głowy przy czekaniu tyle włosów co obecnie u siebie widzę.

7

Czytałam kiedyś, że jest okej, ale potrafi przesuszać głowę, więc zainwestuj w jakieś naturalne kosmetyki i będzie ok smile

8

Shayna napisał/a:

Totalnie nieprawda - może henna o jakiej myślisz to ta farbka do brwi? Prawdziwe zioła - henna, cassia, indygo - nie niszczą, a wręcz odżywiają włosy. Henna najbardziej pogrubia, wzmacnia - nawet skórę głowy - i jest w stanie jako jedyny środek dostępny na świecie uratować spalone włosy. Inaczej tylko nożyczki.

9

DonMa napisał/a:

Czytałam kiedyś, że jest okej, ale potrafi przesuszać głowę, więc zainwestuj w jakieś naturalne kosmetyki i będzie ok smile

Nie henna przesusza, a nieumiejętne kwaszenie jej zbyt dużą ilością dodatków obniżających pH smile Warto poczytać o dobrych dodatkach, jak jabłko, herbatka owocowa na hibiskusie, w zależności od wymarzonego koloru.

10 Ostatnio edytowany przez Lovelynn (2020-08-05 09:23:09)

sisi96 napisał/a:
Shayna napisał/a:

Totalnie nieprawda - może henna o jakiej myślisz to ta farbka do brwi? Prawdziwe zioła - henna, cassia, indygo - nie niszczą, a wręcz odżywiają włosy. Henna najbardziej pogrubia, wzmacnia - nawet skórę głowy - i jest w stanie jako jedyny środek dostępny na świecie uratować spalone włosy. Inaczej tylko nożyczki.

Sama jestem bardzo zadowolona z "henny" (w cudzysłowie, ponieważ nie farbuję czystą henną, która barwi na kolor rudy/pomarańczowy).
Faktycznie, występuje efekt odżywienia i pogrubienia włosa.
ALE są też przeciwskazania w stosowaniu farb roślinnych.
Henna osadza się na włosie, dlatego staje się on grubszy. Jednak z czasem potrafi się ona nawarstwić, a włosy staną się łamliwe i przesuszone. Dlatego należy robić przerwy od hennowania.
Ponad to absolutnie nie należy jej stosować na zniszczone, a tym bardziej spalone włosy! Mogą wyjść przykre efekty kolorystyczne - widywałam i zielone i niebieskie włosy po hennie na zniszczonych włosach, szczególnie zastosowanej na włosach rozjaśnianych lub po trwałej ondulacji.
Zasada jest taka, że najlepiej zrobić test na wybranym paśmie i dokładnie obejrzeć na drugi dzień, ponieważ henna rozwija się na włosie ponad 24 godziny po farbowaniu.

11

Lovelynn napisał/a:
sisi96 napisał/a:
Shayna napisał/a:

Sama jestem bardzo zadowolona z "henny" (w cudzysłowie, ponieważ nie farbuję czystą henną, która barwi na kolor rudy/pomarańczowy).
Faktycznie, występuje efekt odżywienia i pogrubienia włosa.
ALE są też przeciwskazania w stosowaniu farb roślinnych.
Henna osadza się na włosie, dlatego staje się on grubszy. Jednak z czasem potrafi się ona nawarstwić, a włosy staną się łamliwe i przesuszone. Dlatego należy robić przerwy od hennowania.
Ponadt to absolutnie nie należy jej stosować na zniszczone, a tym bardziej spalone włosy! Mogą wyjść przykre efekty kolorystyczne - widywałam i zielone i niebieskie włosy po hennie na zniszczonych włosach, szczególnie zastosowanej na włosach rozjaśnianych lub po trwałej ondulacji.
Zasada jest taka, że najlepiej zrobić test na wybranym paśmie i dokładnie obejrzeć na drugi dzień, ponieważ henna rozwija się na włosie ponad 24 godziny.

Te efekty o których piszesz wynikają z zastosowania mieszanki lub innych dodatków. Jestem w hennowej społeczności od dawna i owszem, pierwsza warstwa na spalonych włosach może być plamista, ale nigdy nie będzie zielona lub niebieska! Sama piszesz, że henna ma rudy/brązowy kolor, istnieją tez odmiany idące w czerwienie i ja akurat korzystam z takich. Hennuję bez przerwy od 3 lat, mam mnóstwo warstw na włosach, ale przy odpowiedniej dodatkowej pielęgnacji nie ma szans na łamanie akurat przez hennę. Wyobrażasz sobie, jak grube te włosy by musiały faktycznie się stać?  Jedyna negatywna konsekwencja wielu warstw pojawia się na włosach kręconych, bo przez zmniejszenie porowatosci, własnie zalepienie luk w strukturze włosa przez hennę, zmniejsza się skręt i podatność na stylizację, dużo łatwiej o gładką taflę i ciężej o skręt. Dlatego kręcone tez trzeba umiejętnie hennować smile

12 Ostatnio edytowany przez Lovelynn (2020-08-05 09:38:48)

sisi96 napisał/a:

Te efekty o których piszesz wynikają z zastosowania mieszanki lub innych dodatków. Jestem w hennowej społeczności od dawna i owszem, pierwsza warstwa na spalonych włosach może być plamista, ale nigdy nie będzie zielona lub niebieska! Sama piszesz, że henna ma rudy/brązowy kolor, istnieją tez odmiany idące w czerwienie i ja akurat korzystam z takich. Hennuję bez przerwy od 3 lat, mam mnóstwo warstw na włosach, ale przy odpowiedniej dodatkowej pielęgnacji nie ma szans na łamanie akurat przez hennę. Wyobrażasz sobie, jak grube te włosy by musiały faktycznie się stać?  Jedyna negatywna konsekwencja wielu warstw pojawia się na włosach kręconych, bo przez zmniejszenie porowatosci, własnie zalepienie luk w strukturze włosa przez hennę, zmniejsza się skręt i podatność na stylizację, dużo łatwiej o gładką taflę i ciężej o skręt. Dlatego kręcone tez trzeba umiejętnie hennować smile

Mieszanki do włosów brązowych zawiarają również indygo, ponieważ nie wszystkie kobiety lubią rudy czy czerwony na głowie.
Dlatego zacytuję za pewnym blogiem: "Jeżeli włosy były wcześniej rozjaśniane rozjaśniaczem lub jakąś inną farbą na jaśniejszy odcień niż naturalny kolor włosów to jest duża szansa, że włosy nabiorą zielonego odcienia... Wynika to z tego, że mieszanki hennowe, np. ciemny brąz Khadi zawiera ingygo, które daje niebieski barwnik. W połączeniu z rozjaśnianymi chemicznie włosami zachodzi jakaś reakcja i włosy wychodzą zielonkawe... Podobna sytuacja może zaistnieć w przypadku, gdy hennowane włosy rozjaśnimy lub zafarbujemy na jasny odcień. U naturalnych blondynek też istnieje ryzyko zielonego poblasku, ale nie jest to regułą."
Jeszcze co do łamliwości - henna też po prostu przesusza włos, stąd efektem bywa łamliwość i sztywność włosa.

13

Lovelynn napisał/a:

Mieszanki do włosów brązowych zawiarają również indygo, ponieważ nie wszystkie kobiety lubią rudy czy czerwony na głowie.
Dlatego zacytuję za pewnym blogiem: "Jeżeli włosy były wcześniej rozjaśniane rozjaśniaczem lub jakąś inną farbą na jaśniejszy odcień niż naturalny kolor włosów to jest duża szansa, że włosy nabiorą zielonego odcienia... Wynika to z tego, że mieszanki hennowe, np. ciemny brąz Khadi zawiera ingygo, które daje niebieski barwnik. W połączeniu z rozjaśnianymi chemicznie włosami zachodzi jakaś reakcja i włosy wychodzą zielonkawe... Podobna sytuacja może zaistnieć w przypadku, gdy hennowane włosy rozjaśnimy lub zafarbujemy na jasny odcień. U naturalnych blondynek też istnieje ryzyko zielonego poblasku, ale nie jest to regułą."
Jeszcze co do łamliwości - henna też po prostu przesusza włos, stąd efektem bywa łamliwość i sztywność włosa.

No właśnie - mieszanki do włosów brązowych, więc po prostu mylisz pojęcia smile Jeśli rozmawiamy o hennie, to mówimy o czystej hennie, a nie mieszankach, w których jest indygo. Stąd później mity w internecie, że po hennie zielone włosy, a to po indygo najprędzej może mieć miejsce.
Henna, a dokładniej jej barwnik lawson, przyczepia się do keratyny we włosach, dzięki czemu łapie tak mocno i skutecznie pogrubia i wzmacnia. Żadne włosy pozbawione pielęgnacji nie będą nawilżone i piękne, więc jeśli piszesz, że henna przesusza, to musisz nie stosować żadnej pielęgnacji dodatkowej, a tylko samo farbowanie... Co bez wątpliwości nie jest korzystne, zwłaszcza, że włosy po hennie lubią dostawać sporo więcej protein niż takie nietknięte.

14

od lat uzywam henny indygo znanje firmy na K. dodam tylko od siebie jeszcze, ze jestem bardzo zadowolona. wlosy ja mam bardzo czarne od zawsze, jak kruk (nawet mam taka ksywke;p), grube, lsniace, a ze mam krecone to jeszcze nadaje mi henna dodatkowo objetosci. wcale nie nieszczy wlosow

Posty [ 14 ]

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Forum Kobiet » PIELĘGNACJA WŁOSÓW » Czy henna jest dobra do włosów?

Zobacz popularne tematy :

Mapa strony - Archiwum | Regulamin | Polityka Prywatności

© www.netkobiety.pl 2007-2024