Nieprzerwanie od ok 1,5 roku biorę tabletki antykoncepcyjne Valette. Czasami zapomniałam którejs wziac, średnio jednej w miesiącu. W grudniu zapomniałam o tabletce czwartej od końca i stwierdziłam że zrobię sobie przerwę na jakiś czas ( mam strasznie niskie libido). Także ostatnia tabletkę z blistra przyjęłam 18 grudnia w środę, a całość opakowania powinnam zakończyć 22 grudnia w sobotę po czym powinno wystąpić krwawienie z odstawienia. U mnie to krwawienie z odstawienia wystąpiło już 20 grudnia. Zastanawia mnie czy mogłam zajść w ciąże i z jakim prawdopodobieństwem jeżeli 21 grudnia i 23 grudnia uprawialam seks bez zabezpieczenia z wytryskiem w środku.? Kiedy powinnam wykonac test ciążowy żeby mieć pewność wyniku.?
Test ciążowy 14 dni po stosunku.
Pomijanie średnio jednej tabletki w każdym opakowaniu to jednak jest dosyć częste pomijanie tabletek
Ryzyko jakieś tam jest. Niskie bo niskie, ale jest.
Test ciążowy 14 dni po stosunku.
Pomijanie średnio jednej tabletki w każdym opakowaniu to jednak jest dosyć częste pomijanie tabletek![]()
Ryzyko jakieś tam jest. Niskie bo niskie, ale jest.
Bardziej zapytałam o tą sytuację z odstawienie tabletek 4 dni wcześniej i o ewentualną ciąże. Jedna zapomniana tabletka jakoś nie skutkowała ciąża. A współzyje reguralnie.
Lady Loka napisał/a:Test ciążowy 14 dni po stosunku.
Pomijanie średnio jednej tabletki w każdym opakowaniu to jednak jest dosyć częste pomijanie tabletek![]()
Ryzyko jakieś tam jest. Niskie bo niskie, ale jest.Bardziej zapytałam o tą sytuację z odstawienie tabletek 4 dni wcześniej i o ewentualną ciąże. Jedna zapomniana tabletka jakoś nie skutkowała ciąża. A współzyje reguralnie.
No to napisałam, ryzyko jest, niskie, ale jest.
Cóż, regularne współżycie przy pomijaniu tabletek to trochę rosyjska ruletka.
Nie piszesz czy brałaś je potem w ciągu 12h czy nie brałaś zupełnie. Każda ulotka z opakowania tabletek Ci powie, że jak nie weźmiesz tabletki wcale, to potem trzeba się zabezpieczać dodatkowo.
Uważam, że jest niskie prawdopodobieństwo ciąży, ale jeżeli chcesz być pewna, to już możesz zrobić test krwi (Beta HCG) w dowolnym laboratorium (koszt ok. 30 zł). Jest znacznie bardziej wiarygodny niż płytkowy, do tego Ty będziesz miała 100% pewności.