Zapomnieć o przeszłości - Netkobiety.pl

Dołącz do Forum Kobiet Netkobiety.pl! To miejsce zostało stworzone dla pełnoletnich, aktywnych i wyjątkowych kobiet, właśnie takich jak Ty! Otrzymasz tutaj wsparcie oraz porady użytkowniczek forum! Zobacz jak wiele nas łączy ...

Szukasz darmowej porady, wsparcia ? Nie zwlekaj zarejestruj się !!!

Forum Kobiet » NIEŚMIAŁOŚĆ, NISKA SAMOOCENA, KOMPLEKSY » Zapomnieć o przeszłości

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Posty [ 9 ]

1 Ostatnio edytowany przez IsaBella77 (2019-12-28 12:39:25)

Temat: Zapomnieć o przeszłości

Hej.
Już niedługo nowy rok.
Ten rok był dla mnie bardzo trudny. Szczerze mogę przyznać że w życiu takiego nie przeżyłam.
Przelałam masę łez, ciągły stres, kilka rozczarowań.
Pierwszy raz udałam się do psychiatry, bo już byłam wyczerpana psychicznie, w domu nie radzili sobie ze mną.

Popełniłam również wiele życiowych błędów których okropnie się wstydzę i żałuję.

Problem polega na tym, że nie potrafię sobie ich wybaczyć. Otoczenie mówi mi, że jestem młoda, nic się nie stało, że mam lekcje na przyszłość i przez te przeżycia stanę się lepszym człowiekiem w przyszłości,że jestem wrażliwym człowiekiem.

Chciałabym zacząć nowe życie, nową siebie od następnego roku. Być lepsza dla innych, siebie, odbudować wartość o sobie i szacunek.

Tylko ja ciągle myślę o moich potknięciach i porażkach, które były głównie z mojej winy, naiwności, rozstrzepania czy głupoty.

Leżę nie raz i myślę że to mogłam inaczej zrobić, inaczej powiedzieć, biczuje siebie mówiąc w myślach że jestem głupia, do niczego się nie nadaje, że nic w życiu nie osiągnę, że nikt mnie nie polubi, że jestem nikim, wulgaryzm itp

Moja samoocena jest bardzo niska.

Nie radzę sobie po prostu.

Gdybym mogła wymazałabym ten rok z mojej pamięci.
I zdaje sobie sprawę że musiałam przeżyć tyle cierpień i bólu by się ogarnąć i zacząć być inna, lepsza, wartościowa.

Jak wybaczyć sobie to czego już nie zmienię?

Chciałabym już nie czuć tego ścisku w środku i być radosna jak kiedyś...

Zobacz podobne tematy :

2

Odp: Zapomnieć o przeszłości

Nawet jeśli nie potrafisz być znowu radosna jak kiedyś to na pewno jesteś mądrzejsza. Co się stało to się stało, widocznie tak miało być. Przeszłości już nie zmienisz, ale przyszłość zależy od Ciebie. Wykorzystaj to.

3

Musisz się pogodzić z tym co było, zaakceptować to ale i przede wszystkim odciąć przeszłość i żyć przyszłością. Pomyśl co chcesz osiągnąć i do tego dąż nie myśląc o przeszłości

4 Ostatnio edytowany przez Salomonka (2019-12-28 15:05:36)

Gabi765 napisał/a:

Hej.
Już niedługo nowy rok.
Ten rok był dla mnie bardzo trudny. Szczerze mogę przyznać że w życiu takiego nie przeżyłam.
Pierwszy raz udałam się do psychiatry, bo już byłam wyczerpana psychicznie, w domu nie radzili sobie ze mną.

Popełniłam również wiele życiowych błędów których okropnie się wstydzę i żałuję.

Problem polega na tym, że nie potrafię sobie ich wybaczyć. Otoczenie mówi mi, że jestem młoda, nic się nie stało, że mam lekcje na przyszłość i przez te przeżycia stanę się lepszym człowiekiem w przyszłości,że jestem wrażliwym człowiekiem.

Chciałabym zacząć nowe życie, nową siebie od następnego roku. Być lepsza dla innych, siebie, odbudować wartość o sobie i szacunek.

Tylko ja ciągle myślę o moich potknięciach i porażkach, które były głównie z mojej winy, naiwności, rozstrzepania czy głupoty.

Leżę nie raz i myślę że to mogłam inaczej zrobić, inaczej powiedzieć, biczuje siebie mówiąc w myślach że jestem głupia, do niczego się nie nadaje, że nic w życiu nie osiągnę, że nikt mnie nie polubi, że jestem nikim, wulgaryzm itp

I zdaje sobie sprawę że musiałam przeżyć tyle cierpień i bólu by się ogarnąć i zacząć być inna, lepsza, wartościowa.

Może wtedy nie mogłaś postąpić inaczej, nie umialaś, nie mialas należytej wiedzy i doświadczenia, aby uniknąć błędów i porażek? Może byłaś pod wpływem emocji, zmęczenia, rozgoryczenia..
Każdy ma gdzieś w przeszłości takie chwile, ktorych sie jakoś tam wstydzi, chciałby je wymazać z pamięci, albo przeżyć  jeszcze raz i inaczej to  rozwiązać..

Możesz się sama oskarżać i być swoim oskarżycielem, albo się przytulić i powiedzieć sobie, że miałaś prawo do błędów, bo nie jestes nadczłowiekiem. Najważniejsze, że potrafisz zobaczyć co było zle i wiecej tego nie zrobisz. Znajdź w sobie to wewnętrzne małe dziecko i zaopiekuj sie nim. Wybaczyć sobie, to nie znaczy zapomnieć, ale po prostu uwolnić się z potrzasku samobiczowania. Może spróbuj jakoś wynagrodzić sobie i innym co wtedy stalo się złego, może to ci pomoże. A jeśli nie da się tego naprawić, to spróbuj w inny sposób "odpracować" swoja "winę".
Rozumiem, że są na świcie takie kobiety, które są szczęsliwe tylko wtedy, kiedy są nieszczęśliwe, ale mam nadzieję że ty się do nich nie zaliczasz?
I  pamiętaj, że czlowiek to istota niedoskonała i popełnia błędy w życiu, inaczej życie na Ziemi byłoby rajem.

5

Gabi765 napisał/a:

Hej.
Już niedługo nowy rok.

Jejku przechodzę przez to samo więc łączę się w bólu. Dla mnie rok 2019 to była totalna porażka. Choroba mamy, nauka, opieka nad rodzeństwem a później w październiku coś mnie opętało okazało się że psychika wysiadła i nasiliły się stany lękowe. Teraz chodzę do psychologa i biorę leki ale dalej nie jest najlepiej. Strasznie obwiniam się o to co zrobiłam w przeszłości sad później zaczęłam się obwiniać o wszystko. Teraz zaczęłam staż i te cholerne lęki tak się nasiliły że boje się odezwać do współpracowników. Mam nadzieję że uda ci się przestać obwiniać. Nie wiem czy bierzesz leki pewnie tak ale no wszystko z czasem przyjdzie ja tak cały czas sobie powtarzam że będzie tylko lepiej. No i ja na siłę szukam sobie zajęcia by uciszyć te głupie myśli sad Powodzenia!

6

Za każdym razem, gdy czytam coś takiego, korci mnie żeby walnąc litanię na całą stronę. Wiem tylko, że osoba taka będzie się mimo wszystko zapierała z całej siły w tym swoim stanie "bezradnośći" i beznadziejności, odcinając sobie wszelkie możliwości wyjścia z sytuacji. Można jedynei napisać to samo, co poprzednicy: co było, to NIE DA się tego zmienić, ale można mieć wpływ na to, co będzie!

7 Ostatnio edytowany przez niepodobna (2020-01-06 23:17:07)

Gabi, nie wiem co narobiłaś i czy to obiektywnie jest straszne, czy tylko tak to widzisz, ale... niestety za niektóre błędy pokutuje się przez lata, a za niektóre nawet całe życie. Więc nie będę Cię fałszywie pocieszać, że wszystko jest kwestią nastawienia i jesli tylko będziesz myśleć pozytywnie, to wktótce Ci przejdzie. Wymuszanie na sobie jakiegoś sposobu myślenia i tłumienie faktycznych odczuć nie prowadzi daleko. Co możesz zrobić, to starać się ŻYĆ - nie wypierać na siłę to, co Cię prześladuje, tylko poszerzać sobie przestrzeń, także umysłową, zajmować się, próbowac spojrzeć na te same sprawy z różnych perspektyw, nie zamykać się na ludzi. Na pewno nie jesteś "beznadziejna" dlatego, że coś zepsułaś czy coś Ci się nie udało. Jesteś człowiekiem, więc masz w sobie wszystko co dobre i złe; jest twoim wyborem, co będziesz rozwijać. Czasem popełniamy błędy dlatego, że nie mamy w tym momencie wystarczającej świadomości, kontaktu z sobą, umiejętności wczucia się w innego człowieka, co się trochę kojarzy z działaniem we śnie. Trudno się bez końca obwiniać za to, co się zrobiło w takim "śnie". Prawda? Obudziłaś się. Teraz będziesz działać inaczej. Konsekwencje być może zostaną na dłużej, ale na pewno nie chcesz już powielać błędów i to jest najważniejsze.

8 Ostatnio edytowany przez illuminati_jews_reptilian (2020-01-07 01:27:46)

Jedną z prostszych rzeczy jakie możesz zrobić to wyrzucenie z siebie tego co tobie ciąży, odkrycie się, powiedzenie tego co się zrobiło, doświadczyło. To prowadzi do oczyszczenia się tzw. katharsis.
Jeśli będziesz przy tym płakać to płacz, nie wstydź się tego.

9

Gabi765 napisał/a:

Nie musisz sobie niczego wybaczac, tylko zaakceptowac fakt ze popelnilas blad i ponioslas porazke, zdarza sie. Niepowodzenia sa nieodzowna czescia naszego zycia. To nie porazki nas definiuja, ale to jak je przezwyciezamy.
Najwazniejsze zebys nie skupiala sie na tym co Cie boli, ale na tym czego pragniesz. Nie bedzie latwo, ale warto walczyc o lepsza przyszlosc.

Posty [ 9 ]

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Forum Kobiet » NIEŚMIAŁOŚĆ, NISKA SAMOOCENA, KOMPLEKSY » Zapomnieć o przeszłości

Zobacz popularne tematy :

Mapa strony - Archiwum | Regulamin | Polityka Prywatności

© www.netkobiety.pl 2007-2024