Chodzą słuchy, że będzie kontynuacja.
Po wzruszającym pożegnaniu bywalców ławeczki sądziłem, ze to koniec.
Serialu, najlepszego w historii TVP. I nie zasługa to Pana Prezesa. Tego, czy tamtego. Tak, dla przypomnienia.
1 2019-09-20 21:00:15 Ostatnio edytowany przez Excop (2019-09-20 21:01:54)
O dziwo nie oglądałem tego serialu tak bardzo regularnie. Najbardziej ze wszystkiego ucieszyła mnie wspólna gra Żaka i Barcisia Powrót do "Miodowych lat"
Tytuł do poprawki
Czasami oglądam, najbardziej lubię Michałową
O, fajno. To było też dobre. To się poraczym.
5 2019-09-21 11:19:39 Ostatnio edytowany przez luc (2019-09-21 11:20:00)
Przyznam, że tylko pierwszy sezon był dla mnie świetny. Zresztą twórcy nie zamierzali robić kontynuacji (co wyraźnie było widać w ostatniej scenie). Potem to już właściwie popłuczyny i ciągnięcie na siłę serialu, bo się podobał. W którymś sezonie to już stał się tak nieznośnie "dydaktyczny", że skończyłam oglądanie.
Przyznam, że tylko pierwszy sezon był dla mnie świetny. Zresztą twórcy nie zamierzali robić kontynuacji (co wyraźnie było widać w ostatniej scenie). Potem to już właściwie popłuczyny i ciągnięcie na siłę serialu, bo się podobał. W którymś sezonie to już stał się tak nieznośnie "dydaktyczny", że skończyłam oglądanie.
Ja zaś, odnawiam ciągle ten serial.
Przez ten dydaktyzm przede wszystkim.
Takie to zniewalające pokazanie twarzy naszych rodaków w lekkiej interpretacji.
Czyli nas samych. Jakimi powinniśmy być. Kiedyś tam.
Mi się jednak zawsze będzie kojarzył z widokiem 4 gości siedzących na ławeczce przed sklepem, popijających taniego winiacza
Mi się jednak zawsze będzie kojarzył z widokiem 4 gości siedzących na ławeczce przed sklepem, popijających taniego winiacza
Filozofów wiejskich jednakże. W osobach skłóconych braci Japyczów w szczególności.
9 2020-03-16 12:22:17 Ostatnio edytowany przez adiafora (2020-03-16 12:28:44)
bez Kusego już nie zrobią. Szkoda, bo serial świetny. Ale z drugiej strony, 10 sezonów to i tak dużo. Ja, w przeciwieństwie do Luc, wolalam dalsze sezony. Kapitalnie pokazane od zaplecza, na przykładzie małej wsi, meandry polityki, i w ogole, techniki manipulacji spoleczenstwem. A ze nieco przerysowane? Tak miało być. W krzywym zwierciadle :-)
Żak tu, zwłaszcza jako wójt, miistrzostwo, świata :-)) Czerepacha tez uwielbiam.
Najbardziej irytowala mnie Michałowa ;-)
Ostatnio czytałam wywiad z twórcami i mówią, że TVP nie jest zainteresowane kolejnym sezonem, do tego to ostatni moment aby zgrać dobrze dotychczasowych aktorów.
11 2021-12-22 11:13:13 Ostatnio edytowany przez Legat (2021-12-22 11:14:35)
Serial spełniał szereg artystycznych wymogów, których brakuje w wielu innych serialach. Przede wszystkim świetnie zarysowane i charakterystyczne postacie, klimat i oddanie wiejsko-gminnej rzeczywistości, świetne dialogi.
Dalsze kręcenie kolejnego sezonu, może zakończyć się podobnie jak stało się z innym serialem, myślę tu o Świecie wg Kiepskich. Nie ten klimat, już nie ci aktorzy (wiekowi) co kiedyś itd. Takie trochę odgrzewane kotlety.
Zawsze mogą nakręcić ,,20 lat później" i pociągnąć dalej. Mnie też się najbardziej podobała pierwsza seria.