Przerwa w stosowaniu tabletek. - Netkobiety.pl

Dołącz do Forum Kobiet Netkobiety.pl! To miejsce zostało stworzone dla pełnoletnich, aktywnych i wyjątkowych kobiet, właśnie takich jak Ty! Otrzymasz tutaj wsparcie oraz porady użytkowniczek forum! Zobacz jak wiele nas łączy ...

Szukasz darmowej porady, wsparcia ? Nie zwlekaj zarejestruj się !!!

Forum Kobiet » ANTYKONCEPCJA HORMONALNA ORAZ NATURALNA » Przerwa w stosowaniu tabletek.

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Posty [ 3 ]

Temat: Przerwa w stosowaniu tabletek.

Postanowiłam, że na dwa miesiące wstrzymam się ze stosowaniem tabletek, skoro i tak nie zamierzałam uprawiać przez ten czas seksu. Stąd moje pytanie - czy jeśli chcę zacząć brać je ponownie muszę zrobić przerwę równą 2 miesiace (w przypadku moich tabletek to 2x28 dni) , czy zastosowanie ich pół miesiąca wcześniej bardzo by zaszkodziło? Np jeśli po 2 miesiącach powinnam zacząć je stosować od 6 września, to czy mogłabym to zrobić już od 15 sierpnia? Nie znam się na tym, tabletki stosuje od niedawna i nie konsultowalam tego z lekarzem, więc mam nadzieję, że ktoś wie coś na tem temat.

Zobacz podobne tematy :

2

Odp: Przerwa w stosowaniu tabletek.
morelowyswiat napisał/a:

Postanowiłam, że na dwa miesiące wstrzymam się ze stosowaniem tabletek, skoro i tak nie zamierzałam uprawiać przez ten czas seksu. Stąd moje pytanie - czy jeśli chcę zacząć brać je ponownie muszę zrobić przerwę równą 2 miesiace (w przypadku moich tabletek to 2x28 dni) , czy zastosowanie ich pół miesiąca wcześniej bardzo by zaszkodziło? Np jeśli po 2 miesiącach powinnam zacząć je stosować od 6 września, to czy mogłabym to zrobić już od 15 sierpnia? Nie znam się na tym, tabletki stosuje od niedawna i nie konsultowalam tego z lekarzem, więc mam nadzieję, że ktoś wie coś na tem temat.

Skonsultuj z lekarzem.
Powinnaś zrobić minimum 3 miesiące przerwy jeżeli chcesz taką przerwę zrobić. To czas na odzwyczajenie się organizmu od tabletek.
Natomiast nawet z tą przerwą jeżeli zaczniesz potem brać tabletki zafundujesz sama sobie taką karuzelę hormonalną, że lepiej już byłoby brać je normalnie bez tej przerwy na wakacje.

Chodzi o to, że nie ma pewności, jak Twój organizm zareaguje na tabletki jak weźmiesz je po przerwie. Jeżeli teraz masz takie, które tolerujesz w miarę dobrze, to jest ryzyko, że po przerwie już będzie zupełnie odwrotnie.

Dodatkowo jak zaczynasz brać tabletki to zaczynasz od pierwszego dnia cyklu, więc i po przerwie powinnaś zacząć od pierwszego dnia cyklu czyli pierwszego dnia miesiączki, inaczej działanie nie będzie takie jak powinno byc.

Ogólnie polecam doczytać o działaniu tabletek i porozmawiać z ginekologiem, bo niewiedza czasami poraża bardzo.

3 Ostatnio edytowany przez IsaBella77 (2019-08-19 15:03:52)

Odp: Przerwa w stosowaniu tabletek.

Ja osobiście w ogóle bym do nich nie wróciła, bo istnieje wiele świetnych, skutecznych i bezpiecznych metod by uprawiać seks bez ciąży, ja zdecydowałam się diafragmę spami nie żałuję, zakładam ją przez każdym stosunkiem, nie jest wyczuwalna przez partnera i przeze mnie nawet przy dość szybkim i energicznym stosunku, nie przesuwa się i nie pęka, oprócz ciąży chroni przed chorobami, dla mnie bajka!

Posty [ 3 ]

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Forum Kobiet » ANTYKONCEPCJA HORMONALNA ORAZ NATURALNA » Przerwa w stosowaniu tabletek.

Zobacz popularne tematy :

Mapa strony - Archiwum | Regulamin | Polityka Prywatności

© www.netkobiety.pl 2007-2024