Dziewięć dni temu zmarł Rutger Hauer. Niezapomniany android z "Łowcy androidów", szlachetny rycerz -wilk z "Zaklętej w sokoła", niewidomy mistrz miecza japońskiego ze "Ślepej furii" lub oficer hitlerowski w filmie, "co by było, gdyby tak się stało wtedy".
A "Autostopowicz" albo "Ucieczka z Sobiboru"?
Aktor przez duże "A". Oddaję hołd artyście...
1 2019-07-28 02:43:43 Ostatnio edytowany przez IsaBella77 (2019-07-28 16:32:27)
Przyłączam się. Roy odszedł.
Wielki aktor i wspaniały, skromny człowiek. Odrzucił wiele kultowych ról tylko po to aby zagrać w jakiejś niszowej sztuce. Rola w Łowcy Androidów to majstersztyk. Nie wiem czy wiecie ale dwa lata temu wystąpił w polskiej grze komputerowej Observer. Gra typu cyberpunk. Podkładał głos głównemu bohaterowi.
Ps. Bez urazy ale jeśli się komuś składa hołd to warto nie popełniać gaf w imieniu. ;-)
Pamiętacie Nocny jastrząb z Sylwester Stallone ?
Był jeszcze taki film Ciało i krew, Flesh and blood, gdzie fajny był. Niesamowity wzrok, kpiarski uśmieszek.
5 2019-07-28 17:11:26 Ostatnio edytowany przez Naprędce (2019-07-28 17:13:25)
lub oficer hitlerowski w filmie, "co by było, gdyby tak się stało wtedy".
Chodzi o Fatherland? Oprócz tego filmu i Blade Runnera zapamiętałem go jeszcze z "Krew bohaterów".
https://www.youtube.com/watch?v=qoz4mU_MHtQ
Przy okazji dowiedziałem się, że "Jugger", czyli ta gra uprawiana w "Krwi" i przypominająca troche futbol amerykański, zyskała sporą popularność na całym świecie, jest też uprawiana w Polsce.
6 2019-07-28 20:05:33 Ostatnio edytowany przez Excop (2019-07-28 20:09:04)
Excop napisał/a:lub oficer hitlerowski w filmie, "co by było, gdyby tak się stało wtedy".
Chodzi o Fatherland? Oprócz tego filmu i Blade Runnera zapamiętałem go jeszcze z "Krew bohaterów".
https://www.youtube.com/watch?v=qoz4mU_MHtQ
Przy okazji dowiedziałem się, że "Jugger", czyli ta gra uprawiana w "Krwi" i przypominająca troche futbol amerykański, zyskała sporą popularność na całym świecie, jest też uprawiana w Polsce.
Tak, o "Vaterland - tajemnice III Rzeszy" chodziło mi, ale przypomnieć sobie nie mogłem tytułu.
Przyłaczam się.
Pamiętam Go jeszcze z 'Obroży', 'Merlina' i 'Ucieczki z Sobiboru' ...
Wracając do roli tego sympatycznego człowieka, po "Autostopowiczu", moja partnerka zakazała mi podwożenia mężczyzn. Parę lat to trwało.
Naprędce napisał/a:Excop napisał/a:lub oficer hitlerowski w filmie, "co by było, gdyby tak się stało wtedy".
Chodzi o Fatherland?
Tak, o "Vaterland - tajemnice III Rzeszy" chodziło mi, ale przypomnieć sobie nie mogłem tytułu.
Chciałem się tylko trochę podbudować po kilku bezskutecznych próbach odgadnięcia "zagadki filmowej" w wiadomym wątku
Pamiętacie Nocny jastrząb z Sylwester Stallone ?
Jakże by nie!
Sylwek do pięt mu nie dorósł wtedy.
O ten film chodzi?
https://www.youtube.com/watch?v=CpvAdeAv8KI
obejrze wieczorem. Tak jakos sie wglebilam ostatnio w temat, poczawszy od ksiazki o bitwie jutlandzkiej, pamietniki Speera, a dzisiaj skonczylam "Mefisto" Klausa Manna. Syna Tomasza. Nie mnie osadzac czy to dobra ksiazka, czy syn odziedziczyl talent po ojcu. Ale zostawia jakis osad, wiele watpliwosci. Mimo ze pokazuje reakcje ludzi sztuki oraz inteligencji, nie odpowiada do konca na pytanie "dlaczego". Powiesc napisana w 1936r. Wystepuje oczywiscie furher, oraz, ze wzgledow oczywistych bez nazwisk "grubas, lotnik, prezes Rady Ministrow" i "kuternoga, minister propagandy".
O ten film chodzi?
https://www.youtube.com/watch?v=CpvAdeAv8KI
obejrze wieczorem. Tak jakos sie wglebilam ostatnio w temat, poczawszy od ksiazki o bitwie jutlandzkiej, pamietniki Speera, a dzisiaj skonczylam "Mefisto" Klausa Manna. Syna Tomasza. Nie mnie osadzac czy to dobra ksiazka, czy syn odziedziczyl talent po ojcu. Ale zostawia jakis osad, wiele watpliwosci. Mimo ze pokazuje reakcje ludzi sztuki oraz inteligencji, nie odpowiada do konca na pytanie "dlaczego". Powiesc napisana w 1936r. Wystepuje oczywiscie furher, oraz, ze wzgledow oczywistych bez nazwisk "grubas, lotnik, prezes Rady Ministrow" i "kuternoga, minister propagandy".
Tak, to właśnie to.
Natomiast młodszego Manna dzieło, cenzurze umknąć musiało, by się pojawić w tym okresie. Cenzura dziurawa była wtedy jeszcze. Na szczęście.
Hauer, jako przywódca zniewolonych androidów i niewidomy "anioł zemsty" ze "Ślepej furii", to te filmy, które jego talent pokazały przede wszystkim moim zdaniem.
Poszukiwany żywy lub martwy - mój namber tu bo łan nieodmiennie na zawsze Roy Batty
w Bladerunner
Ale chciałam o czymś innym - acz powiązanym...specyficznie...
W lutym wchodzi do kin nowa ekranizacja Zewu Krwi na podstawie powieści Jacka Londona.
Hauer zagrał Thornton'a w ekranizacji Zewu Krwi z bodajże 1996 r.
Kto zagrał Thornton'a w najnowszej ekranizacji ?
Harrison Ford