Proszę o pomoc- ciężka sytuacja z kuzynem - Netkobiety.pl

Dołącz do Forum Kobiet Netkobiety.pl! To miejsce zostało stworzone dla pełnoletnich, aktywnych i wyjątkowych kobiet, właśnie takich jak Ty! Otrzymasz tutaj wsparcie oraz porady użytkowniczek forum! Zobacz jak wiele nas łączy ...

Szukasz darmowej porady, wsparcia ? Nie zwlekaj zarejestruj się !!!

Forum Kobiet » STRES, LĘK, NERWICA, DEPRESJA » Proszę o pomoc- ciężka sytuacja z kuzynem

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Posty [ 4 ]

1

Temat: Proszę o pomoc- ciężka sytuacja z kuzynem

Mama 19,5 roku, a mój kuzyn niedługo skończy 27 lat i chce skończyć ze sobą. On ostatnio na fb napisał mi jak się go spytałam w jakiej nowej pracy pracuje, on odpisuje, że chciałby się zwolnić, ponieważ myśli o śmierci, chce się zabić. Jeszcze kiedyś wypisywał, że chce umrzeć, ponieważ tnie się, próby samobójcze ma za sobą już, w szpitalu psychiatrycznym był dużo razy. Moja mama podobnie jak ja się martwi o niego, tak jak mama proponowała napisać, to napisałam, że jesteś utalentowanym, wykształconym chłopakiem, a ty myślisz o takich rzeczach? Pomyślałeś o mamie która bardzo cię kocha? To on odpisuje, że cierpi na poważna, nieuleczalna chorobę, że jest mu ciężko. Mówił, że mamie dziękuję za to że o niego się troszczy. Ja mu mówię, żeby Ci się nic nie stało, bo myślę o tobie, że ja mam gadać z twoją mama o tym? Może spotkaj się z nią i pogadaj? Mówił, że rozmawia z nią, ale to pogarsza sprawę. Moja mama już nie wie co mu napisać, ja też. Obie się martwimy, mimo, że on to dalsza rodzina. W sumie jego ojciec, a mój daleki wujek z resztą chory psychicznie był całe życie to być może on przekazał coś mu w genach? Moja mama podejrzewa, że może ogromna determinacja, czy nawet zawiedziona miłość posunęła go do tak drastycznego kroku? Po prostu on jest już wykończony tym wszystkim. Moja mama i ja nie wiem co mu jeszcze napisać na fb i w ogóle. Pomóżcie.

Zobacz podobne tematy :

2 Ostatnio edytowany przez Cyngli (2019-07-25 22:17:54)

Odp: Proszę o pomoc- ciężka sytuacja z kuzynem

Jeśli jest spore prawdopodobieństwo, że może sobie coś zrobić, to macie obowiązek reagować. Po następnej takiej "rozmowie" dzwońcie od razu na 112 albo na policję. Tam zgłaszacie, że ta i ta osoba grozi samobójstwem. Znajdą go i z nim pogadają. Może to namówią na leczenie stacjonarne, albo chociaż na wizytę u psychiatry. Ten człowiek powinien być pod stałą kontrolą lekarza specjalisty.

3

Cyngli napisał/a:

Jeśli jest spore prawdopodobieństwo, że może sobie coś zrobić, to macie obowiązek reagować. Po następnej takiej "rozmowie" dzwońcie od razu na 112 albo na policję. Tam zgłaszacie, że ta i ta osoba grozi samobójstwem. Znajdą go i z nim pogadają. Może to namówią na leczenie stacjonarne, albo chociaż na wizytę u psychiatry. Ten człowiek powinien być pod stałą kontrolą lekarza specjalisty.

Cyngli dobrze radzi, z tym, że lepiej nie  czekać na kolejny atak frustracji,  tylko już podjąć te kroki w celu zapobieżenia. Kuzyn ewidentnie szuka pomocy, skoro mówi o tym,  nie radzi sobie ze swoimi problemami, które go przytłaczają,  w dodatku w tle choroba psychiczna w rodzinie.

4

żyworódka napisał/a:
Cyngli napisał/a:

Cyngli dobrze radzi, z tym, że lepiej nie  czekać na kolejny atak frustracji,  tylko już podjąć te kroki w celu zapobieżenia. Kuzyn ewidentnie szuka pomocy, skoro mówi o tym,  nie radzi sobie ze swoimi problemami, które go przytłaczają,  w dodatku w tle choroba psychiczna w rodzinie.

Myślę, że niewiele zdziałają, facet jest chyba pełnoletni, gdyby chciał sam pomocy, to pewnie już by jej poszukał... A odpowiednie służby mogą nie zareagować jeśli nie będzie bezpośredniego zagrożenia życia. Oczywiście można iść do psychologa i popytać jak rozmawiać z taką osobą.

Posty [ 4 ]

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Forum Kobiet » STRES, LĘK, NERWICA, DEPRESJA » Proszę o pomoc- ciężka sytuacja z kuzynem

Zobacz popularne tematy :

Mapa strony - Archiwum | Regulamin | Polityka Prywatności

© www.netkobiety.pl 2007-2024