Monoceros napisał/a:Kobiety tłumaczą sobie swoje różne zachowania PMSem, bo tak wygodnie. Oczywiście, ból w czasie trwania okresu jest realny. Ale wskazywanie PMSu jako powodu rozdrażnienia to droga na skróty, którą obiera wiele osób, bo wtedy nie trzeba szukać realnej przyczyny. To też przykre, bo hamuje rozwój osobisty - skoro tłumaczysz złość PMSem to zmniejszasz jej znaczenie, czyli zmniejszasz znaczenie tego, że ktoś naruszył twoje granice (przykładowo).
Polecam sobie zrobić eksperyment i poobserwować, kiedy pojawia się to osławione rozdrażnienie, notować wydarzenia z tych dni i sprawdzić, czy to jednak nie jest tak, że irytują nas różne rzeczy, które normalnie wyjaśniamy życiem, ale już w okolicach okresu wyjaśniamy hormonami.
U mnie tak nie jest. Tzn. nigdy nie jest tak, że biorę sobie rzecz z powietrza do zrobienia awantury, rzecz, na którą normalnie bym nie zwróciła uwagi. To raczej na takiej zasadzie: partner nie umył naczyń, ja wracam zmęczona i zamiast zrobić coś do jedzenia, patrzę na pełny zlew. W wersji normalnej w ogóle mnie to nie wzrusza, w końcu nie jestem perfekcyjną panią domu i też często o czymś zapomnę, więc albo umyję sama, a on - następnym razem, albo go zawołam i przypomnę.
W wersji okołookresowej nagle zaczynam się czuć jak Kopciuszek (nieważne, że partner robi tyle samo, jeśli nawet nie więcej, w domu), rozpacz i dramat po prostu, a mój mózg automatycznie wyszukuje wszystkie sytuacje, które (mocno naciągając zazwyczaj) można by podciągnąć pod "przecież ja taaaka nieszczęśliwa jestem od zawsze, a on nigdy nie robi...". Oczywiście, radośnie ignorując logikę i to, że ja sama idealna nie jestem. Wtedy, oczywiście, nie wchodzi w grę zawołanie partnera, bo jak być cierpiętnicą, to do dzieła, myjemy gary i nakręcamy się coraz bardziej... I świadomość istnienia PMS mi jednak pomaga, bo przebłyski rozsądku wskazują, że coś mi jednak trochę odbija (więc miło, że nie zwariowałam
). Przede wszystkim pomaga jednak w panowaniu nad sobą - właśnie nie idę i nie robię awantur, bo zdaję sobie sprawę, że uczucie walącego się świata, tragedii itd. nie jest spowodowane nieumytymi talerzykami, tylko hormonami, więc najczęściej kończy się na użalaniu wewnętrznym. Ewentualnie na huknięciu jakąś szklanką (ale nie tak, żeby się zbiła, tylko, no, wiecie... tak żeby jednak trochę zamanifestować ten dramat xd), ale tak to raczej ze mnie nie wyłazi.
Trochę trudniej jest, kiedy faktycznie pojawia się jakiś powód do poważniejszej rozmowy i muszę dostosować ilość emocji do tego, co mówię, ale tu właściwie też świadomość istnienia PMS pomaga, bo staram się porównywać w głowie, jak się czułam w podobnej sytuacji, i określać w ten sposób, czy nie przesadzam. Ale że ja generalnie nie jestem z tych krzycząco-awanturujących się, tylko "przemyślę to powiem", to wiele się ze mnie raczej nie wylewa (chociaż mózg dalej tworzy naciągane obrazy krzywd spotykających mnie w życiu ;p). A jak z czymś przesadzę, to cóż, partner też jest świadomy, a mi się zresztą szybko robi głupio, więc przepraszam, wyjaśniań i zmieniam zeznania na bardziej adekwatne.