Witam. Od 7 miesięcy przyjmuje tabletki antykoncepcyjne vibin mini. 21 7.
Przyjęłam 21 tabletek różowych i 7 placebo po drugiej tabletce wystąpiło krwawienie z odstawienia. Lecz po 7 dniowej przerwie nie Przyjęłam od razu tabletek z nowego blistra. Pominelam 4 tabletki. W tym czasie ani podczas odstawienia ani nie brania tabletek nie uprawiałam seksu. Po 4 dniach nie brania zaczęłam przyjmować dalej tabletki i uprawiałam seks po 9 tabletce regularnego brania czy istnieje ryzyko zajścia w ciążę czy antykoncepcja już była zachowana i tabletki działały?
1 2019-05-08 12:09:57 Ostatnio edytowany przez nfrz19 (2019-05-08 13:09:25)
Pominelas 4 tabletki, zaczelas w srodku cyklu i rozwalilas cale dzialanie hormonow. Trzeba bylo poczekac miesiac i potem zaczac brac od nowa.
Zadna ze mnie wyrocznia, ale uwazam ze ryzyko jest.
Bierz tabletki odpowiedzialnie.
Jest ryzyko, rozregulowałaś sobie cykl.
Jeśli masz problem z regularnym braniem pigułek, rozważ zmianę metody antykoncepcyjnej.
Nie wiem czy to aż taki problem jeżeli chodzi o "rozregulowanie cyklu", czy też lekarz którego się radziłam nie jest wiarygodny. Jakiś czas temu nie przyjęłam trzech pierwszych tabletek (zapomniałam o recepcie) , pytałam czy mam przerwać stosowanie tabletek i czekać do kolejnej miesiączki. Powiedział, że bez problemu mogę brać dalej pomimo luki w stosowaniu.
Brac mozesz, problem z ciągłością antykoncepcji, która nie jest zachowana. Dla mnie bylaby to strata kasy na tabletki.
6 2019-05-08 14:54:59 Ostatnio edytowany przez Cyngli (2019-05-08 14:55:13)
Nie wiem czy to aż taki problem jeżeli chodzi o "rozregulowanie cyklu", czy też lekarz którego się radziłam nie jest wiarygodny. Jakiś czas temu nie przyjęłam trzech pierwszych tabletek (zapomniałam o recepcie) , pytałam czy mam przerwać stosowanie tabletek i czekać do kolejnej miesiączki. Powiedział, że bez problemu mogę brać dalej pomimo luki w stosowaniu.
Brać dalej można, ale chyba też poinformował Cię o konieczności stosowania dodatkowego zabezpieczenia przez kolejne 10-14 dni?
Po 7 dniowej przerwie z odstawienia na krwawienie wydluzylam przerwę o 4 dni potem zaczęłam przyjmować tabletki regularnie i po 9 tabletce wspolzylam. W ulotce napisano że ochrona antykoncepcyjna jest po 7 dniach przyjmowania
A po jakim czasie można wspolzyc jeśli była taka luka? Lekarz określił czas
Ja Przyjęłam te cztery tabletki ale z opóźnieniem z odstawienia o 4 dni. Miałam 7 dni placebo z odstawienia i wydluzylam przerwę o 4 dni i zaczęłam nowe opakowanie brać od początku i przyjmowałam tabletki po kolei
Już to napisałaś trzy razy.
Zapamiętaj tylko, że sama nie powinnaś wydłużać przerw. To jest obliczone tak, żeby było zachowane zabezpieczenie. A teraz to kto wie.
Ok. Ale w tym czasie nie wspolzylam gdy wydluzalam przerwę . A jakby to było pierwsze moje opakowanie a w ulotce jest napisane że przez pierwsze 7 dni się dodatkowo zabezpieczać ponieważ ochrona jest zachowana po 7 dniach regularnego stosowania.To czym to się różni przyjmowałam 9 dni regularnie i w 10 dniu wspolzylam i dalej brałam tabletki.
Ok. Ale w tym czasie nie wspolzylam gdy wydluzalam przerwę . A jakby to było pierwsze moje opakowanie a w ulotce jest napisane że przez pierwsze 7 dni się dodatkowo zabezpieczać ponieważ ochrona jest zachowana po 7 dniach regularnego stosowania.To czym to się różni przyjmowałam 9 dni regularnie i w 10 dniu wspolzylam i dalej brałam tabletki.
Tym, że jak już bierzesz tabletki to bierz je regularnie, bo sobie rozwalisz inaczej organizm. To nie są pastylki, które możesz brać 7 dni przed stosunkiem, potem zrobić przerwę, a potem znowu brać 7 dni przed stosunkiem. Są odpowiednie zasady dotyczące brania hormonów, nie powinnaś sama wydłużać sobie przerwy. Robiąc w ten sposób nie tyle wystawiasz się na potencjalną ciążę, co na gigantyczne zawirowania hormonalne we własnym organizmie. Weź pod uwagę też to, że jak raz rozwalisz sobie gospodarkę hormonalną, to dochodzenie potem do siebie może trwać lata. Moim zdaniem nie warto.
Ale to nie było tak. Biorę od 7 miesięcy regularnie. Przyjęłam wszystkie tabletki nie ominęłam żadnej. Tylko po placebo opoznilam rozpoczęcie stosowania nowego opakowania
Ale to nie było tak. Biorę od 7 miesięcy regularnie. Przyjęłam wszystkie tabletki nie ominęłam żadnej. Tylko po placebo opoznilam rozpoczęcie stosowania nowego opakowania
Ale nie rozumiesz, że to nie ma znaczenia czy opuścisz kilka tabletek przed nowym opakowaniem czy w trakcie?
Serio.
Skoro na ulotce masz tydzień i antykoncepcja działa to widocznie jesteś bezpieczna. Tylko nie rób tak na drugi raz.
Ale ani w trakcie ani przed nowym opakowaniem nie opuściłam żadnych tabletek.
Tylko po zakończeniu placebo nie rozpoczęłam od razu blistra tylko cztery dni później bo czekałam na receptę. Jak wykupiłam przyjęłam codziennie wszystkie
Ale ani w trakcie ani przed nowym opakowaniem nie opuściłam żadnych tabletek.
No teraz opuściłaś.
To naprawdę nie ma znaczenia, po prostu pilnuj się na przyszłość.
Cześć, a czy któraś z Was robiła badania przed rozpoczęciem stosowania danej metody antykoncepcji? Jeśli nie, to polecam takie zrobić. Ja, odkąd zaczęłam brać tabletki przytyłam i zaczęły mi puchnąć nogi. Miałam podejrzenie zakrzepicy i musiałam odstawić tabletki. Dajcie znać, czy robiłyście badania na krzepliwość krwi, albo jakieś inne np. genetyczne? Mnie ten temat bardzo zaciekawił, szkoda tylko, że nikt mnie nie poinformował o skutkach ubocznych źle dobranej antykoncepcji, zanim zaczęłam ją przyjmować.
pozdrawiam Karo