Co sądzicie o związku z taką osobą? - Netkobiety.pl

Dołącz do Forum Kobiet Netkobiety.pl! To miejsce zostało stworzone dla pełnoletnich, aktywnych i wyjątkowych kobiet, właśnie takich jak Ty! Otrzymasz tutaj wsparcie oraz porady użytkowniczek forum! Zobacz jak wiele nas łączy ...

Szukasz darmowej porady, wsparcia ? Nie zwlekaj zarejestruj się !!!

Forum Kobiet » MIŁOŚĆ , ZWIĄZKI , PARTNERSTWO » Co sądzicie o związku z taką osobą?

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Posty [ 18 ]

1 Ostatnio edytowany przez Czarna_Owca (2019-02-26 22:15:18)

Temat: Co sądzicie o związku z taką osobą?

Wyobraźcie sobie związek z osobą,którą trzeba często pocieszać. Ma niską samoocenę i powtarza jaka jest okropna albo,że życie jest do bani, chciałaby umrzeć itd. Wiem,że mogą być różne sytuacje i może być tego mniej lub więcej,ale czy  związek z osobą o takim zachowaniu opłaca się brnąć? Chciałabym poznać wasze zdanie tak teoretycznie lub może byliście w związku z taką osobą i na podstawie doświadczenia opowiecie.

Z góry dziękuję za odpowiedzi!

Zobacz podobne tematy :

2

Odp: Co sądzicie o związku z taką osobą?
Czarna_Owca napisał/a:

Wyobraźcie sobie związek z osobą, którą trzeba często pocieszać. Ma niską samoocenę i powtarza jaka jest okropna albo , że życie jest do bani , chciałaby umrzeć itd. Wiem , że mogą być różne sytuacje i może być tego mniej lub więcej , ale czy w związek z taką osobą opłaca się brnąć? Chciałabym poznać wasze zdanie tak teoretycznie lub może byliście w związku z taką osobą i na podstawie doświadczenia opowiecie.

Brnięcie w związek jest absurdem. Bycie domowym terapeutą - elementarnym błędem.

3

Nie stawiamy spacji przed przecinkiem, to bardzo irytujące. Co do sprawy. Są kobiety posiadające potrzebę opiekuńczości. W takich związkach mogą tą potrzebę realizować. Ale to może być za mało, do utrzymania związku na dłuższy czas.

4 Ostatnio edytowany przez Czarna_Owca (2019-02-26 22:20:40)

balin napisał/a:

Nie stawiamy spacji przed przecinkiem, to bardzo irytujące. Co do sprawy. Są kobiety posiadające potrzebę opiekuńczości. W takich związkach mogą tą potrzebę realizować. Ale to może być za mało, do utrzymania związku na dłuższy czas.

Właśnie jestem z takich kobiet i przyznam szczerze ,że raz byłam w takim związku. Miałam w pewnym momencie dosyć i to zakończyłam. Nie czułam się w nim szczęśliwa ,a wiadomo ,że trzeba myśleć też o swoim szczęściu. Chciałam się upewnić zadając pytanie czy dobrze zrobiłam.

5

Skoro jesteś taką osobą, czyli osobą o niskiej samoocenie, potrzebującej drugiej, by się wokół niej owinąć, to może zadbaj o zbudowanie poczucia wartości i zdecyduj się na stanie się osobą samodzielną psychicznie?

6

Wielokropek napisał/a:

Skoro jesteś taką osobą, czyli osobą o niskiej samoocenie, potrzebującej drugiej, by się wokół niej owinąć, to może zadbaj o zbudowanie poczucia wartości i zdecyduj się na stanie się osobą samodzielną psychicznie?

Nie wiedziałam ,że potrzeba opiekowania się drugą osobą wiąże się z poczuciem niskiej wartości. Opieka raczej zawsze sprawiała mi szczęście ,ale gdy drugą osobę często trzeba pocieszać to maksymalnie obciąża psychikę.

7

Wielokropek ma rację możesz potrzebować "nieszczęśnika " by czuć się lepiej w skrajnych przypadkach nawet lepszą od kogoś a to bliskie jest uzależnieniu.Kobiety które kochają za bardzo są tego przykładem na końcu jak są już bezsilne bardzo cierpią.
Niestety wiele problemów wiąże się z niskim poczuciem wartości i niską samooceną choć tego nie widać na wierzchu.

8

Nie dla mnie. Wolę być szczęśliwa.

9

Osoba dorosła i dojrzała emocjonalnie, sprawna fizycznie i psychicznie, nie potrzebuje czyjejkolwiek opieki.

Jeśli masz tak wielką potrzebę opiekowania się, to spraw sobie zwierzę. Pamiętaj jednak, że i ono potrzebuje swobody i je można "zagłaskać na śmierć".

10

A może zostań pielęgniarką?

Co do Twojego pytania Autorko - bez sensu w to brnąć.

11

Bez sensu taka relacja.

Czytałam Twoje inne związki. Kiedy zadbasz o siebie?

12

Czarna_Owca napisał/a:
Wielokropek napisał/a:

Nie wiedziałam ,że potrzeba opiekowania się drugą osobą wiąże się z poczuciem niskiej wartości. Opieka raczej zawsze sprawiała mi szczęście ,ale gdy drugą osobę często trzeba pocieszać to maksymalnie obciąża psychikę.

Tak właśnie czuje się ofiara wampira emocjonalnego. Sam fakt, że pytasz, świadczy o tym, że masz wątpliwości. Potrzebę opieki możesz realizować w inny sposób nie płacąc za to obciążeniem psychicznym. Osoby oczekujące wiecznego wsparcia, ofiary losu stawiające się ciągle w centrum uwagi, potrafią wyssać wszystkie siły z partnera, czy osoby która złapią w sidła swojej bezustannej niedoli, nie dając w zamian niczego pozytywnego.
Na Twoim miejscu uciekałabym.

13

A rozmawiałaś już ze swoim partnerem na temat jego problemu? Skąd bierze się jego niska samoocena? Ma jakieś problemy w szkole, pracy?

14

Cyngli napisał/a:

Bez sensu taka relacja.

To jest głupie, ale czuję się szczęśliwsza dbając o innych niż o siebie. Kiedy myślę o sobie czuję się jak egoistka.

15

Krzyś321 napisał/a:

A rozmawiałaś już ze swoim partnerem na temat jego problemu? Skąd bierze się jego niska samoocena? Ma jakieś problemy w szkole, pracy?

Kiedyś był gnębiony w szkole. Miał próbę samobójczą.

16

Myślę, że powinnaś go namówić na taką najpoważniejszą rozmowę w jego życiu - z Tobą lub z psychologiem. Bycie na życiowym zakręcie czy w dołku może się zdarzyć każdemu i w zależności od czyjejś osobowości reakcja na taki stan może być różna. Zamiast kwestii "opłacalności" związków należałoby tą rozmową nakłonić Twojego chłopaka do walki z jego stanem. Być może wstydzi się oceny innych i to może być pewną barierą, jednak on sam musi w siebie uwierzyć.

17 Ostatnio edytowany przez Cyngli (2019-02-27 15:14:52)

Czarna_Owca napisał/a:
Cyngli napisał/a:

Bez sensu taka relacja.

To jest głupie, ale czuję się szczęśliwsza dbając o innych niż o siebie. Kiedy myślę o sobie czuję się jak egoistka.

I to jest właśnie Twój problem. Zadbaj najpierw o siebie, potem o innych.

Chcesz go namówić na psychologa, ale sama go potrzebujesz...

18

Czarna_Owca napisał/a:

Wyobraźcie sobie związek z osobą,którą trzeba często pocieszać. Ma niską samoocenę i powtarza jaka jest okropna albo,że życie jest do bani, chciałaby umrzeć itd. Wiem,że mogą być różne sytuacje i może być tego mniej lub więcej,ale czy  związek z osobą o takim zachowaniu opłaca się brnąć? Chciałabym poznać wasze zdanie tak teoretycznie lub może byliście w związku z taką osobą i na podstawie doświadczenia opowiecie.

Odejść, a nie brnąć. I zaproponować koledze psychoterapeutę.

Posty [ 18 ]

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Forum Kobiet » MIŁOŚĆ , ZWIĄZKI , PARTNERSTWO » Co sądzicie o związku z taką osobą?

Zobacz popularne tematy :

Mapa strony - Archiwum | Regulamin | Polityka Prywatności

© www.netkobiety.pl 2007-2024