Tłuste włosy - Netkobiety.pl

Dołącz do Forum Kobiet Netkobiety.pl! To miejsce zostało stworzone dla pełnoletnich, aktywnych i wyjątkowych kobiet, właśnie takich jak Ty! Otrzymasz tutaj wsparcie oraz porady użytkowniczek forum! Zobacz jak wiele nas łączy ...

Szukasz darmowej porady, wsparcia ? Nie zwlekaj zarejestruj się !!!

Forum Kobiet » PIELĘGNACJA WŁOSÓW » Tłuste włosy

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Posty [ 17 ]

Temat: Tłuste włosy

Mam problem z ciągle przetłuszczonymi włosami. Problem nie polega na tym, że włosy są tłuste na drugi dzień. Umyje je rano A wieczorem juz z powrotem jest dramat. Naprawdę próbowałam juz wszystkich płukanek, szamponow naturalnych. Robiłam badania na hormony, wydałam 500 zł u trychologa I nic. Kiedy mieszkałam w Anglii była lepsza woda i cudem moglam umyc glowe na następny dzień. Nie odzywiam się jakoś strasznie źle. Tak każdy. Pije sama woda, Nie jem często fastfoodow. Co ja jeszcze mogę zrobić? Mam tego dosyć.

Zobacz podobne tematy :

2

Odp: Tłuste włosy

Przeboleć.
Twoje włosy są przyzwyczajone do mycia w takim trybie i same tego wymagają.
Spokojnie można je przetrzymać i przestawić na mycie co drugi dzień tylko to wymaga dużej dozy samozaparcia.
Generalnie po prostu myj tak, jak docelowo chcesz myć. Na początku będzie dramat, po jakimś czasie włosy się przyzwyczają.

Co do kwestii technicznych - włosy suszone suszarką dłużej wytrzymują. Jeżeli masz długie włosy to też dobrze jest zaplatać je na noc. Nie przeczesywać często szczotką ani grzebieniem. Spinać włosy, żeby dotykały jak najmniej skóry.

3

Lady Loka napisał/a:

Przeboleć.
Spokojnie można je przetrzymać i przestawić na mycie co drugi dzień tylko to wymaga dużej dozy samozaparcia.
Generalnie po prostu myj tak, jak docelowo chcesz myć. Na początku będzie dramat, po jakimś czasie włosy się przyzwyczają.

Co do kwestii technicznych - włosy suszone suszarką dłużej wytrzymują. Jeżeli masz długie włosy to też dobrze jest zaplatać je na noc. Nie przeczesywać często szczotką ani grzebieniem. Spinać włosy, żeby dotykały jak najmniej skóry.

Jeżeli nie wychodzę z domu to zawsze spinam włosy i ich nie myje, Ale nie wytrzymam dłużej niż dzień po ich umyciu. Kupiłam kozieradke. Tego jeszcze nie próbowałam. Kuracja ma trwać miesiąc.

4

Niestety ale takie przetrzymywanie tłustych włosów też nie jest zbyt zdrowe... O wiele więcej włosów wypada, już to zuważyłam po sobie. Tę kozieradkę będziesz używać jako suplement czy na włosy? Daj znać jak wrażenia.

5

morka napisał/a:

Niestety ale takie przetrzymywanie tłustych włosów też nie jest zbyt zdrowe... O wiele więcej włosów wypada, już to zuważyłam po sobie. Tę kozieradkę będziesz używać jako suplement czy na włosy? Daj znać jak wrażenia.

Robi się koziradki napar. Pół łyżeczki na szklanke wody. Wcieram to mocno w skórę głowy i zostawiam na całą noc. U mnie efekt był taki że wreszcie na drugi dzień od zastosowania nie musiałam myć głowy, ale zapach rosołu chodzi za mną w kółko. Trzeba mieć samo zaparacie zeby tym smarować glowe I jeszcze tak zasnąć.

6

Po przetrzymywaniu włosów nie wypada więcej włosów, codziennie tracimy około 100 włosów, po prostu gdy umyjesz włosy po dwóch dniach ,,wypadnie'' więcej, bo niektóre trzymają się innych i wylecą dopiero przy płukaniu...Dla mnie jedyne rozwiązanie to zacząć myć w wybrane dni, na początku na siłę,nie ma ze nie możesz wytrzymać itp ,sama sobie zrobiłaś krzywdę myjąc je tak często, dla mnie to trochę jak obsesja, istnieje jeszcze możliwość że używasz zbyt obciążającej maski do włosów i źle ją spłukujesz? Ponad to musisz dobrać odpowiednia pielęgnacje, nie możesz używać np natłuszczających masek jeżeli masz tłuste włosy, tak samo jak ja mam wysoko porowate,suche włosy nie używać szamponów do włosów przetłuszczających się bo one mi je dodatkowo wysuszą. Zacznij od przetrzymywania, znasz swój styl życia,przeanalizuj jak bedzie ci najwygodniej,myj co drugi dzień. W międzyczasie przeanalizuj swoją pielęgnacje,może popełniasz jakieś błędy? Zacznij od określenia porowatości włosów... smile POWODZENIA :*

7

Też nie polecam przetrzymywania włosów - zapychają się mieszki i wzmaga się wypadanie. Mi pomaga wcieranie kozieradki i regularne peelingi skóry głowy - to jest moim zdaniem najważnijsze. Pomyśl też o szamponie bez silkonu, żeby dodatkowo nie obciążać włosia smile

8

Trzeba przetrzymać - także słyszałam o tym. W razie czego, jak jest bardzo źle używać suchego szamponu. Naprawdę robi dobrą robotę wink.
Poza tym stosować metodę omo do mycia włosów i robić płukanki z octu na koniec. I pić dużo wody. Generalnie to nie włosy się przetłuszczają, a skóra głowy, która jest za bardzo wysuszona. Poprzez wysuszenie stara się nawilżać sama i wlosy stają się tłuste. Trzeba popracować trochę od środka i wyrabiać dobre nawyki.

9

próbowany był piling głowy??

10

Jak była lepsza woda i było lepiej, spróbuj myć przefiltrowaną.

11

To brzmi jak problem z hormonami albo złą pielęgnacja skóry.

12

Podpisuję się pod tym, co dziewczyny pisały wyżej - to może być problem hormonalny (tak jak z tłustą cerą). Próbuj myć głowę przefiltrowaną wodą albo z butelki (ale lepiej kupić dzbanek). Możesz też ratować się ziołami - mydło dziegciowe będzie odpowiednie na Twój problem. I  jeszcze płukanka octowa, żeby zakwasić środowisko i uniknąć ewentualnych problemów z grzybami mnożącymi się na tłustej głowie

13 Ostatnio edytowany przez jjbp (2019-03-07 17:48:13)

Ze swojej strony mogę polecić:
1) przetrzymanie. Zeszłam z mycia codziennie na mycie co 3 dni. Fakt faktem włosy noszę głównie spięte i czasem użyje suchego szamponu ale generalnie jest lepiej.
2) peeling głowy raz w tyg. Zwłaszcza jak używasz suchego szamponu, niektórym zapycha skórę głowy i warto to porządnie wymyc.
3) Glinka kosmetyczna. Chyba największy skarb w kwestii przetluszczania. Jak mam czas robię maske, jak nie mam to dodaje do szamponu i tyle.
Słyszałam polecenia co do wcierek ale u mnie kompletnie się to nie sprawdziło.

14

Ważne jest również, żeby nie myć i nie płukać włosów zbyt ciepłą wodą, a jeśli suszysz suszarką, to raczej chłodnym niż ciepłym podmuchem powietrza. Staraj się również ograniczyć przebywanie w nadmiernie nagrzanych pomieszczeniach. Oprócz tego powinnaś bardzo starannie dobierać wszelkie kosmetyki pielęgnacyjne. Najlepiej niech będą jak najbardziej naturalne, bez nadmiaru chemii i innych zbędnych dodatków. Jeśli stosujesz maski, to lepiej postawić na te do spłukiwania.

Kilka rad:

- wcierki przedłużają świeżość włosów (kozieradka!)
- nie używaj gorącej wody do mycia włosów
- peelinguj skórę głowy! (glinki będą świetne)
- nie dotykaj zbyt dużo włosów w ciągu dnia
- nie używaj suchych szamponów, ale możesz wypróbować mąkę (ze skrobią, czyli kukurydzianą, albo ziemniaczaną) do przedłużenia świeżości (suche szampony b. źle działają na skórę głowy)
- spróbuj ten jeden dodatkowy dzień włosów po prostu nie myć. Wybierz jakieś upięcie.

16

princess-rosalia napisał/a:

Kilka rad:

- wcierki przedłużają świeżość włosów (kozieradka!)
- nie używaj gorącej wody do mycia włosów
- peelinguj skórę głowy! (glinki będą świetne)
- nie dotykaj zbyt dużo włosów w ciągu dnia
- nie używaj suchych szamponów, ale możesz wypróbować mąkę (ze skrobią, czyli kukurydzianą, albo ziemniaczaną) do przedłużenia świeżości (suche szampony b. źle działają na skórę głowy)
- spróbuj ten jeden dodatkowy dzień włosów po prostu nie myć. Wybierz jakieś upięcie.

Dokładnie tak!!!! Dodałabym jeszcze rozcieńczanie szamponu - nie będzie tak mocno podrażniał skóry głowy - przetłuszcza się prawdopodobnie niestety w obronie własnej sad

17

Lady Loka napisał/a:

Przeboleć.

Po jakim? 
Próbowałam kiedyś się przestawić, wytrzymałam miesiąc i tyle z tego było, cały czas masakra.

Posty [ 17 ]

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Forum Kobiet » PIELĘGNACJA WŁOSÓW » Tłuste włosy

Zobacz popularne tematy :

Mapa strony - Archiwum | Regulamin | Polityka Prywatności

© www.netkobiety.pl 2007-2024