31 grudnia dostałam okres i zaczelam brać tabletki Aktywia Daily, czytałam, że działają one od 1 tabletki, następnego dnia uprawiałam seks z moim partnerem bez prezerwatywy i doszedł we mnie, znowu wieczorem wzięłam tabletkę. W nocy dopadła mnie okropna biegunka,rano strasznie bolał mnie brzuch od okresu i zaczynają boleć mnie piersi. Czy mogą być to pierwsze skutki uboczone tego leku? I czy powinnam bać się jeżeli zaczelam tak szybko współżyć bez prezerwatyw?
Czytałaś ulotkę?
Mnie moja ginekolog przestrzegała przed plastrami antykoncepcyjnymi, żeby unikać stosunku bez mechanicznych zabezpieczeń (prezerwatywa) na czas około dwóch tygodni. Skoro uprawiałaś seks już w pierwszym dniu łykania tabletek to możesz się mocno rozczarować, ale nie życzę ci tego absolutnie. Nawet jeśli pisało, że działa od pierwszej tabletki to trzeba było i tak uważać. Bóle piersi mogą wystąpić zarówno przy ciąży jak i przy stosowaniu antykoncepcji hormonalnej, ja doświadczałam m.in drażliwość piersi. Biegunka, wydaje mi się, jest efektem wchłonięcia tabletki do organizmu. To raczej niefajny skutek uboczny, jeśli takie coś będzie występować dalej to lepiej zmień tabletki. Jeśli boisz się o ciąże to zrób test. Po prostu.
4 2019-01-03 23:49:03 Ostatnio edytowany przez jjbp (2019-01-03 23:53:38)
Nawet jeśli pisało, że działa od pierwszej tabletki to trzeba było i tak uważać.
Nie, jeśli 'pisało' że działają od pierwszego dnia i Autorka prawidłowo rozpoczęła ich przyjmowanie to działają od pierwszego dnia. Proponuję nie odrabiać paranoi do ulotki tylko trzymać się tego co jest w niej napisane (chyba że ginekolog który zna nasz przypadek i organizm powie inaczej).
Autorko a ile od przyjęcia tabletki dostałaś biegunki? I jak postapilas później?
Pierwsza zasada czytaj ulotkę Dostajesz taką dawkę estrogenu w tych pigułach, że nie powinno być problemu. Ale każdy organizm jest inny. Podziwiam, że tak chętnie trujesz swój organizm syntetycznymi hormonami. Też tak robiłam dłuuuugo dłuuugo aż w końcu ktoś mądry mnie uświadomił jaką krzywdę sama sobie robiłam. Życzę zdrowia.
Biorąc tabletki trzeba po prostu pamiętać o kilku rzeczach. Po pierwsze czytajcie swoje ulotki, żeby wiedzieć co robić jak się zapomni, czy jak biegunka itp. Sama biorę belarę i zaczęłam je brać w pierwszy dzień okresu, wtedy ochrona jest od pierwszego dnia. Jeśli dopadnie nas biegunka czy wymioty to jeśli minęły 4 godziny od przyjęcia tabletki to uznaje się, że się wchłonęła, jeśli wcześniej to trzeba kolejną przyjąć żeby ochrona była zachowana. Na samym początku jakieś skutki uboczne mogą się pojawić, organizm potrzebuje trochę czasu na przyzwyczajenie się do hormonów. Pamiętajcie, ulotka
Pierwsza zasada czytaj ulotkę Dostajesz taką dawkę estrogenu w tych pigułach, że nie powinno być problemu. Ale każdy organizm jest inny. Podziwiam, że tak chętnie trujesz swój organizm syntetycznymi hormonami. Też tak robiłam dłuuuugo dłuuugo aż w końcu ktoś mądry mnie uświadomił jaką krzywdę sama sobie robiłam. Życzę zdrowia.
A jaką antykoncepcję stosujesz teraz?
Hormony są okropne, zgadzam się.
Ja wytrzymałam na tabletkach 2 miesiące i zrezygnowałam. To był koszmar ! Długo dochodziłam do siebie.
Radzę się poważnie zastanowić zanim się zacznie łykać hormony jak witaminy. To nie jest obojętne dla zdrowia i w większości przypadków bilans korzyści jest ujemny. I uprzedzając fakty, nie istnieje coś takiego jak "dobrze dobrane tabletki". Dobrze dobrany poziom hormonów zapewnia nam organizm.
M@r
Dużo mężczyzn jest przyzwyczajonych już do kobiet, które łykają pigułki jak małpki i tego od nich wymagają.
Nie popieram tej metody, ale w końcu jakąś trzeba znaleźć, by nie zajść w nieplanowaną ciążę.
Nooo I to już nawet nie chodzi o to że mężczyźni są przyzwyczajeni że to kobieta się zajmuje antykoncepcja co dla mężczyzn po prostu takowej nie ma, tylko prezerwatywy które są nie dość że niewygodne co też mniej pewne od tabletek. Szkoda że nie ma więcej opcji antykoncepcji dla mężczyzn, jest to nieco irytujące
31 grudnia dostałam okres i zaczelam brać tabletki Aktywia Daily, czytałam, że działają one od 1 tabletki, następnego dnia uprawiałam seks z moim partnerem bez prezerwatywy i doszedł we mnie, znowu wieczorem wzięłam tabletkę. W nocy dopadła mnie okropna biegunka,rano strasznie bolał mnie brzuch od okresu i zaczynają boleć mnie piersi. Czy mogą być to pierwsze skutki uboczone tego leku? I czy powinnam bać się jeżeli zaczelam tak szybko współżyć bez prezerwatyw?
A robiłaś badania przed rozpoczęciem stosowania hormonów, aby mieć pewność, że ta metoda jest dla Ciebie najlepsza i że nie spowoduje skutków ubocznych? To bardzo ważne, żebyś je zrobiła. Morfologia, krzepliwość, hormony oraz badania genetyczne w kierunku zakrzepicy (czynnik V leiden i gen protrombiny).
Bez sensu jest przyjmować hormony i się męczyć ze skutkami ubocznymi.
12 2019-08-19 13:41:22 Ostatnio edytowany przez IsaBella77 (2019-08-19 15:01:43)
jest wiele skutków ubocznych chemicznej antykoncepcji, u jednej z nas nic nie będzie widoczne u drugiej wszystko będzie nie tak. Ja po 37 roku życia po urodzeniu dzieci zdecydowałam, że nie mogę się tak dalej truć, bo mamy XXI wiek i metody chemiczne to nie jedyne skuteczne, szukałam testowałam i aż znalazłam- jest to mechaniczna metoda zakłada się kapturek diafragma spam, bardzo skuteczna i w zupełności bezpieczna.