Dzień dobry,
byłam wczoraj u ginekologa w sprawie tabletki dzień po, ale również po tabletki antykoncepcyjne. Dostałam escapelle i vibin mini. Ginekolog podkreślił, by antykoncepcyjne zacząć brać od razu pierwszego dnia cyklu, ale jest jeden problem. Wzięłam wczoraj escapelle i dziś nastąpiło krwawienie, normalne jak podczas okresu, silne bóle brzucha i osłabienie. Ogólnie wszystkie objawy jak podczas okresu, ale wiem, że takie objawy występują również po tabletce po. Nie mam pojęcia czy to naprawdę okres czy zwykłe krwawienie przez silną dawkę hormonów, a przez to nie wiem czy zacząć dziś brać tabletki antykoncepcyjne.
Dodam jeszcze, że kilka dni temu powinnam dostać okres, ale mi się spóźniał (ciąża wykluczona na 100% przez ginekologa). Więc tak jakby teraz czekałam ciągle na okres, czyli jest duża szansa, że to właśnie to. Ale wciąż nie jestem pewna.
Bardzo proszę o szybką odpowiedź!
1 2018-11-18 22:01:01 Ostatnio edytowany przez merx110 (2018-11-18 22:09:25)
Ja bym na Twoim miejscu poczekała do kolejnej miesiączki i w międzyczasie stosowała prezerwatywy.
Ja bym na Twoim miejscu poczekała do kolejnej miesiączki i w międzyczasie stosowała prezerwatywy.
teraz dodałam jeszcze jedną informację do postu. a jeśli spóźniał mi się okres (ogólnie mam trochę nieregularne cykle) więc teraz i tak czekałam na niego ciągle, to jest bardzo prawdopodobne, że dziś go dostałam. dalej lepiej poczekać do kolejnej miesiączki czy mogę na spokojnie wziąć tabletkę?
Wzięłaś tabletkę po. Masz w organizmie aktualnie gigantyczną burzę hormonów.
Ja bym poczekała.
5 2018-11-18 23:31:13 Ostatnio edytowany przez Jazzmine (2018-11-18 23:32:16)
Brałam ellaone (tez tabletka po), po 2 dniach dostałam krwawienia, potraktowalam jako miesiączkę i tego samego dnia przykleiłam 1 plaster evra. Antykoncepcja była skuteczna
Hm nie wiem sama, nie brałam nigdy tabletki po bo od lat zabezpieczam się belarą i nie miałam jeszcze ryzykownej sytuacji. Ja bym się posłuchała lekarza jednak, a jeśli nie masz pewności czy to miesiączka to możesz też miesiąc poczekać i zacząć w następnym cyklu. Słyszałam że te tabletki mogą nieźle rozregulować cykl, uważaj teraz żebyś już nie musiała ich brać.