Tarczyca wyniki - Netkobiety.pl

Dołącz do Forum Kobiet Netkobiety.pl! To miejsce zostało stworzone dla pełnoletnich, aktywnych i wyjątkowych kobiet, właśnie takich jak Ty! Otrzymasz tutaj wsparcie oraz porady użytkowniczek forum! Zobacz jak wiele nas łączy ...

Szukasz darmowej porady, wsparcia ? Nie zwlekaj zarejestruj się !!!

Forum Kobiet » ZDROWIE KOBIETY » Tarczyca wyniki

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Posty [ 11 ]

Temat: Tarczyca wyniki

Witam wszystkich bardzo serdecznie.

Z powodu mojego złego samopoczucia (senność, problemy z koncentracją, wypadanie włosów, spadek libido, apatia oraz nietolerancja zimna) postanowiłam zrobić badania tarczycy.

Wyniki są w normie:

TSH: 3,79
FT3: 2,45 pg/ml
FT4: 1,33 ng/dl
Anty TPO: 12,51

Nie wiem czy moje samopoczucie jest związane z tarczyca czy też powinnam szukać przyczyny gdzie indziej.
Wyniki są w normie, aczkolwiek czytałam na różnych forach, że czasami wyniki są dobre ale dziewczyny cierpią na choroby tarczycy.

Z góry dziękuję za jakąkolwiek podpowiedź.

Pozdrawiam,
Ola

Zobacz podobne tematy :

2

Odp: Tarczyca wyniki

Konsultowanie wyników badań przez internet hest nieetyczne. Idź do lekarza.

3

dokładne wizyta u endokrynologa i najlepiej poproś o usg tarczycy, czasami w wynikach wszystko jest ok, a na usg wychodzi stan zapalny

4

Lady Loka napisał/a:

Niby czemu? Nie prosze o analize tylko porade.

P.s Dziewczyny z innego forum juz mi doradzily. Takze dziekuje za ´´pomoc´´

Pozdrawiam
Ola

5 Ostatnio edytowany przez Lady Loka (2018-08-21 17:27:21)

asialipa napisał/a:
Lady Loka napisał/a:

Niby czemu? Nie prosze o analize tylko porade.

P.s Dziewczyny z innego forum juz mi doradzily. Takze dziekuje za ´´pomoc´´

Pozdrawiam
Ola

Bo lekarz, który sprawdza Ci wyniki badań bierze za Ciebie odpowiedzialność.
Tarczyca to nie tylko sam wynik.
Ten wynik odnosi się też m.in. do Twojej wagi, wyglądu, dobry lekarz widzi problemy z tarczycą w twarzy pacjenta. Nie wiem jak, ale mnie w ten sposób wysłano do poradni. Do tego powinno też być USG i badanie palpacyjne.
Jak całkowicie anonimowa osoba na forum, która Cię w życiu na oczy nie widziała, ma Ci tutaj cokolwiek doradzić?
Podziękuj dziewczynom z innego forum, tak czy tak wyniki konsultuje się w gabinecie lekarskim. I tam powinnaś się udać, cokolwiek Ci na innym forum doradzono.

6

Lady ma rację, ja jestem po pierwszej wizycie u endokrynologa, powiedział, ze przy moich wynikach usg na razie jnie ma sensu bo i tak mi cośtam wyjdzie, lepiej mnie podleczyć (zmienił dawkę leku i w końcu czuję się jak czlowiek i przestałam mieć huśtawki nastrojów), zbadał mi tarczycę ręcznie, czyli właśnie palpacyjnie, osłuchał mnie, zbadał paznokcie i co najważniejsze zrobił dogłębny wywiad, spisał jak zmieniały się moje poziomy tsh, dopytał o problemy z tarczycą w rodzinie, a przy okazji jeszcze mi wyleczył zajady (przepisując odpowiednia dawkę witaminy, wcześniej sprawdził ile biorę witaminy b w suplemencie dla kobiet w ciąży) bo mi się zrobiły po ciąży. Następna wizyta za 4-6 tygodni po kolejnych badaniach już nie tylko tsh i ft3 ft4, ale tez przeciwciała.
porady z internetu nigdy nie zastąpią konsultacji DOBREGO lekarza (ja przy okazji się dowiedziałam, ze nie mam pokarmu właśnie przez skoki tarczycy- z niedoczynności przeszła po ciąży w nadczynność)

7 Ostatnio edytowany przez Lady Loka (2018-08-21 20:11:22)

Ja teoretycznie wyniki badań TSH mam w normie, ale i tak biorę leki, bo wg mojego lekarza są za wysokie.
Zresztą taka prawda, że to też zależy od tego, co się chce robić w życiu. Norma normą, ale podobno najlepiej mieć TSH i tak zbite do 1 - 1.5.
Widełki normy są mega duże, dlatego wszystko zależy od lekarza, bo to on widzi korelację między wszystkimi badaniami i ma też pogląd na to, jak się wszystko zmienia wink

edit.
A Nirvanko, bo Cię jeszcze zapytam i pociągnę temat trochę, co bierzesz na tarczycę? Euthyrox czy Letrox?
Ja na początku dostałam Letrox, ale czułam się strasznie otępiała po nim. Po Euthyroxie jest już ciut lepiej, ale pamiętam, że jak go brałam wcześniej, w gimnazjum, to właśnie też po jakimś czasie czułam się podobnie. Jakby wszystko z zewnątrz docierało do mnie przez mgłę. Otępiałe zmysły, senność, ciężkie myślenie, problemy z zabraniem się do każdej czynności itd.
Endokrynolog zmienił mi z Letroxu na Euthyrox jak mu o tym powiedziałam, wielce zdziwiony, bo podobno częściej pojawia się nietolerancja właśnie na Euthyrox. Ale chyba dalszych możliwości zmian nie ma, a nikt się nie zastanawia nad tym, skąd mam takie a nie inne odczucia po tych tabletkach.

8

ja od samego początku biorę Euthyrox, w ciązy w 4 tygodniu wyszło, że mam tsh ponad 5 i mnie szpikowano 100 codziennie brałam 100, dopóki mi nie spadło, było w normie, ale za mało jak na kobietę w ciąży zatem miałam brać 50, potem znowu mi wzrosło za bardzo i już do końca ciąży i przez miesiąc po ciąży brałam w dawkach 100-100-50 (czyli dwa dni po 100 rano pół godziny przed śniadaniem, a trzeciego dnia 50). Wszystko zalecane przez ginekologów, do endokrynologa wg zaleceń miałam iść miesiąc po porodzie z powtórzonymi wynikami tsh. Tylko jakoś nie pomyśleli, że po porodzie już moja tarczyca nie musi obrabiać potrzeb moich i dziecka. Obecnie jak mi tsh spadło do 0,066 zmniejszyłam sobie sama dawkę na 4 dni i mi wzrosło do 0,1coś.Endokrynolog przepisał mi 50 i mam brać ją przez 4-6 tygodnie, zobaczymy czy sie unormuje.
Co do samopoczucia to jak zaczęłam brać uthyrox to odżyłam, kobiety w ciązy by cały czas spały jadły miały zachcianki, a ja czułam się wypoczęta, nie miałam na nic ochoty, nie ciągnęło mnie w końcu do słodyczy itp. Przed ciążą tylko spałam i jadłam słodkie, nic mi sie nie chciało.
Teraz jak tak mi skakała tarczyca byłam zła, wściekła miałam huśtawki nastrojów, masakra, znowu zaczęło mi się chcieć spać, od 2 tygodni biorę nową dawkę i mniej więcej od tygodnia znowu normalnie funkcjonuję i znowu zaczęłam chudnąć. W ciąży najpierw schudłam, a potem tyłam tyle ile dziecko i reszta- wody łożysko itp. w sumie przytyłam 10 kg 100 g i 4 dni po porodzie ważyłam tyle ile przed ciążą, potem jak mi spadła tarczyca zaczęłam znowu trochę tyć, obecnie znowu chudnę jest już mnie o 800 gr niż przed ciążą.

9

Rozumiem smile
Ja biorę Euthyrox 50 i 75 na zmianę, TSH spada bardzo wolno, praktycznie ciągle sobie siedzi powyżej 3, waga nie rusza, a ja przysypiam w ciągu dnia albo mam migreny hmm
ale ja do tego jeszcze mam za wysoko prolaktynę cały czas, która też nie chce spaść do normalnego poziomu pomimo leków.

10 Ostatnio edytowany przez Nirvanka87 (2018-08-21 21:50:42)

mi lekarz powiedział, ze powinnam mieć tsh na poziomie 1-2,5 są to normy dla kobiet w moim wieku z moimi dodatkowymi problemami- wahania cukru, miałam cukrzyce w ciąży, teraz na czczo mam trochę za duży cukier- muszę zrobić obciążenie glukozą na koniec września, no i to sa normy dla kobiety, ktora ma się niedługo starać o kolejne dziecko. Ogólnie na razie na podstawie wyników i wywiadu powiedział, ze to nie musi u mnie być hashimoto, może to być pociążowe zapalenie tarczycy, ale to dopiero wyjdzie po kuracji 50tką przy przeciwciałach i ewentualnie usg

A i tutaj jest fajna tabelka jak czytać wyniki tarczycowe
http://www.zikodlazdrowia.org/blog/tarc … gJGs_D_BwE

11

Ja mialam TSH koło 4 i moja lekarka ginekolog-endokrynolog zbila mi do 1.5. Teraz mam eutyrox 75. Do ciąży najlepiej miec wlasnie poniżej 2.

Posty [ 11 ]

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Forum Kobiet » ZDROWIE KOBIETY » Tarczyca wyniki

Zobacz popularne tematy :

Mapa strony - Archiwum | Regulamin | Polityka Prywatności

© www.netkobiety.pl 2007-2024