Problem z zatrutym zębem - Netkobiety.pl

Dołącz do Forum Kobiet Netkobiety.pl! To miejsce zostało stworzone dla pełnoletnich, aktywnych i wyjątkowych kobiet, właśnie takich jak Ty! Otrzymasz tutaj wsparcie oraz porady użytkowniczek forum! Zobacz jak wiele nas łączy ...

Szukasz darmowej porady, wsparcia ? Nie zwlekaj zarejestruj się !!!

Forum Kobiet » ZDROWIE KOBIETY » Problem z zatrutym zębem

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Posty [ 6 ]

Temat: Problem z zatrutym zębem

Witam

Z góry przepraszam za długi post i pogmatwanie w tym co piszę wink.Mam problem i kilka pytań odnośnie zęba. A mianowicie boli mnie zatruta górna siódemka. Historia tego zęba jest dość długa wink W zeszłym roku mniej więcej we wrześniu dentystka rozwieciła mi zęba założyla mi tymczasowe wypełnienie. Miałam mieć wizytę w grudniu by go zaplombować na stałe, no ale nie poszłam i wybrałam się na wizytę dopiero w czerwcu - około 4 miesięcy po wypadnięciu tego wypełnienia.  Przyznaję, że to był mój błąd, bo tyle czasu chodziłam praktycznie z otwartym zebem, więc narobiłam sobie problemu na własne życzenie. W czerwcu dentystka zaplombowała mi zęba. Po zaplombowaniu praktycznie do teraz nie mogę przegryzać pokarmów po tej stronie i jem prawie że tylko drugą stroną. W lipcu jeszcze wybrałam się do tej samej dentystki by zrobić innego zęba, ale że bolała mnie ta siódemka - rozwierciła mi ją jeszcze raz, zatruła go i założyła wypełnienie tymczasowe. Na 2 dzień zrobiła mi się dziura w wypełnieniu i praktycznie przez tydzień znowu chodziłam z otwartym zębem. W ten poniedziałek dentystka po raz 3 nałożyła mi wypełnienie, które mi się trzyma. Niestety pomimo zatrucia zęba w lipcu - ten ząb dalej mnie boli. Nie jest to ani ostry, ani pulsujący ból. Jest to znośny ale przewlekły ból porównywalny z wyrzynaniem się zębów. Mam obolałe dziąsło w tym miejscu. Boli, gdy zaciskam zęby po tej stronie, ale jest to ból znośny, bardziej przewlekły niż ostry. 20 sierpnia mam mieć leczenie kanałowe u tej babki. Teraz mam kilka pytań:

1. Czy ząb po zatruciu, który powinien być teoretycznie martwy - ma prawo boleć? Mam wątpliwości, czy dentystka mi dobrze zatruła zęba skoro już drugą dobę mnie boli?

2. Czy cale leczenie kanałowe będzie kosztować tylko 150 zł? Słyszalam, że tyle kosztuje wyleczenie tylko 1 kanału. Chodzę do dentystki z NFZ, nie prywatnie.

3. Czy to możliwe, że dentystka mogła mi źle/niedokładnie wyleczyć albo wyczyścić zęba skoro boli?

Zobacz podobne tematy :

2 Ostatnio edytowany przez czekoladazfigami (2018-08-08 18:26:58)

Odp: Problem z zatrutym zębem

NFZ nie refunduje kanałowego u dorosłych ( tzn refunduje do 4 bodajże). Kanałowe kosztuje kilkaset złotych. W zależności od miasta i renomy gabinetu. Możliwe że dentystka spartaczyła robotę. Wiadomo, jak w każdym fachu zdarza sie fuszera.

Sprawdziłam. Darmowe kanałowe należy się tylko ciężarnym i kobietom w połogu.

3

Przy stanie zapalnym czasami po otwarciu i wyczyszczeniu kanału, zostawia się na krótko ząb otwarty, ale nie przez 4 miesiące. :-)
Możesz mieć zmiany, które muszą się zaleczyć, to taka odbudowa kości.
Może być też tak, że z powodu zmiany w zgryzie, ząb jest przeciążony. Wtedy zaleczony prawidłowo będzie pobolewać co jakiś czas.

Z pytaniem najlepiej iść do dentysty, może nawet innego. Ja bym nie oskarżał dentysty, prędzej to konsekwencje Twoich zaniedbań.

4

terk napisał/a:

Przy stanie zapalnym czasami po otwarciu i wyczyszczeniu kanału, zostawia się na krótko ząb otwarty, ale nie przez 4 miesiące. :-)
Możesz mieć zmiany, które muszą się zaleczyć, to taka odbudowa kości.
Może być też tak, że z powodu zmiany w zgryzie, ząb jest przeciążony. Wtedy zaleczony prawidłowo będzie pobolewać co jakiś czas.

Z pytaniem najlepiej iść do dentysty, może nawet innego. Ja bym nie oskarżał dentysty, prędzej to konsekwencje Twoich zaniedbań.

Po pierwsze, nie leczono mi jeszcze tego zęba kanałowo. To jest dopiero przede mną. Nie miałam też stanu zapalnego tylko dziurkę w zębie i nadwrażliwość. Po drugie nikogo nie oskarżam. Sama popełniłam zaniedbanie - przyznałam to - to po drugie. Czasu już nie cofnę. Pytam tylko czy ból dziąseł moze być spowodowany niedokładnym wyczyszczeniem zęba/ jakimś zaniedbaniem ze strony dentysty albo może świadczyć o niedokładnym zatruciu zęba. To wszystko

5

Nie jestem dentystką, więc moja odpowiedź nie będzie "fachowa", ale sporo przeszłam w kwestii zębów, więc coś tam mogę powiedzieć z autopsji wink

Gdy leczyłam dawno temu zęby na NFZ to po nawierceniu i włożeniu tymczasowego lekarstwa (jeszcze przed wypełnieniem kanałów) ząb mnie bolał bodajże przez jeden, góra dwa dni - potem już nie. Inna sytuacja była natomiast w przypadku powtórnego leczenia kanałowego. Taki ząb to bolał mnie chyba z kilka miesięcy i dentystka twierdziła, że to normalne, bo to nie sam ząb boli (gdyż jest martwy) tylko te wszystkie tkanki wokół. Jest to duża ingerencja i potrzeba czasu na zagojenie. Obecnie już nie czuję bólu. Natomiast wtedy był to taki ból "na nagryzanie".

Nie wiem jak to jest u Ciebie, ale przyczyn może być kilka - albo spartolona robota dentysty, albo jak ktoś pisał wyżej ząb jest przeciążony, albo właśnie tkanki wokół muszą się zagoić.

6

Po zatruciu ząb do dwóch tygodni musi zostać przeleczony kanałowo i odbudowany (wypełnienie stałe), w przeciwnym razie do kanału przez cały czas dostają się bakterie, które mogą powodować stan zapalny. Wypełnienie tymczasowe powinno relatywnie szybko zostać zastąpione stałym, bo jego rola polega wyłącznie na - jak sama nazwa wskazuje - tymczasowym zapobieganiu dostawania się do kanału/ów pokarmów.
Trudno mi powiedzieć co może stanowić przyczynę obecnego bólu, ale stawiam jednak na wspomniany stan zapalny, tym bardziej, że ząb otwiera się, aby pozwolić ujść gazom, które powstają w jego wyniku. Przyznam też, że ogromnie dziwi mnie, że po wrześniu kolejną wizytę zaplanowano dopiero na grudzień, chyba, że stomatolog uznał, że trzeba ząb obserwować i szkoda zakładać wypełnienie stałe, jeśli okaże się, że trzeba je będzie potem usuwać. Wiem, że tak się czasem praktykuje, choć nie mam pojęcia czy słusznie.

Swoją drogą dziś już odchodzi się od zatruwania zębów. Dobre gabinety stosują technikę leczenia kanałowego podczas jednej wizyty - używa się zupełnie innych preparatów, a cały zabieg najlepiej jeśli odbywa się pod mikroskopem. Sama kilka tygodni temu miałam w ten sposób leczoną siódemkę. Niestety koszt leczenia kanałowego uzależniony jest od ilości kanałów, do tego należy doliczyć wypełnienie plus ewentualnie zdjęcie RTG.

Posty [ 6 ]

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Forum Kobiet » ZDROWIE KOBIETY » Problem z zatrutym zębem

Zobacz popularne tematy :

Mapa strony - Archiwum | Regulamin | Polityka Prywatności

© www.netkobiety.pl 2007-2024