Brak świadomości ciała, siebie. - Netkobiety.pl

Dołącz do Forum Kobiet Netkobiety.pl! To miejsce zostało stworzone dla pełnoletnich, aktywnych i wyjątkowych kobiet, właśnie takich jak Ty! Otrzymasz tutaj wsparcie oraz porady użytkowniczek forum! Zobacz jak wiele nas łączy ...

Szukasz darmowej porady, wsparcia ? Nie zwlekaj zarejestruj się !!!

Forum Kobiet » NIEŚMIAŁOŚĆ, NISKA SAMOOCENA, KOMPLEKSY » Brak świadomości ciała, siebie.

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Posty [ 11 ]

Temat: Brak świadomości ciała, siebie.

Witajcie, przebywam z pewnym problemem.
Otóż zauważyłam że, nie widzę w sobie zupełnie kobiety, nie mam świadomości swojego ciała.
Postrzegam siebie jako świetnego specjalistę w dziedzinie którą się zajmuję, jako człowieka który stara się być dobry i pomagać innym, ale nie jako kobiete którą można kochać, pożądać, która może się podobać.
Ostatnio doszło do mnie że, nie jestem wstanie określić czy jestem ładna czy brzydka.Ok, dbam o siebie w imie zasady-wygląd Twoją wizytówką, poddaje się zabiegom typu przedłuzanie rzęs czy też manicure hybrydowy-ale nie dlatego by ładnie wyglądać i czuć się z tym fajnie, tylko dlatego by rano darować sobie makijaż oczu/zaoszczędzić czas.To samo tyczy się garderoby-ubrania wybieram wyłącznie pod pracę.Kupując coś-nie czuje się w tym ani ładnie ani brzydko-czuję się poprostu poprawnie.
Nie umiem też wskazać czy siebie kocham, a gdy zastanawiam się za co siebie lubię-to przychodzi mi na myśl tylko to że, staram się być dobrym człowiekiem i jestem dobra w tym co robie.
Nie wiem czy to normalne że, tak się czuję.Czy to może być objaw jakiejś choroby/zaburzeń psychicznych? proszę o pomoc.

Dziękuję za spostrzeżenia.

Zobacz podobne tematy :

2

Odp: Brak świadomości ciała, siebie.

Chyba nie jest to zaburzenie tylko brak odpowiednich nawyków. Może w domu nie rozmawiałaś ze swoją mamą czy siostrą o modzie, makijażu, fryzurach i dlatego teraz nie zwracasz na to uwagi. Dobrze by było gdyby ktoś Ci doradził jaki makijaż, strój, fryzura są odpowiednie dla Ciebie. Spróbuj trochę poeksperymentować, pobawić się swoim wizerunkiem, być może odnajdziesz swój styl i poczujesz się lepiej.

3

Żonkilowa napisał/a:

Witajcie, przebywam z pewnym problemem.
Otóż zauważyłam że, nie widzę w sobie zupełnie kobiety, nie mam świadomości swojego ciała.
Postrzegam siebie jako świetnego specjalistę w dziedzinie którą się zajmuję, jako człowieka który stara się być dobry i pomagać innym, ale nie jako kobiete którą można kochać, porządać, która może się podobać.
Ostatnio doszło do mnie że, nie jestem wstanie określić czy jestem ładna czy brzydka.Ok, dbam o siebie w imie zasady-wygląd Twoją wizytówką, poddaje się zabiegom typu przedłuzanie rzęs czy też manicure hybrydowy-ale nie dlatego by ładnie wyglądać i czuć się z tym fajnie, tylko dlatego by rano darować sobie makijaż oczu/zaoszczędzić czas.To samo tyczy się garderoby-ubrania wybieram wyłącznie pod pracę.Kupując coś-nie czuje się w tym ani ładnie ani brzydko-czuję się poprostu poprawnie.
Nie umiem też wskazać czy siebie kocham, a gdy zastanawiam się za co siebie lubię-to przychodzi mi na myśl tylko to że, staram się być dobrym człowiekiem i jestem dobra w tym co robie.
Nie wiem czy to normalne że, tak się czuję.Czy to może być objaw jakiejś choroby/zaburzeń psychicznych? proszę o pomoc.

Dziękuję za spostrzeżenia.

ja to widzę tak, że masz jakąś blokadę przed widzeniem siebie jako kobiety. I spoko, wiele kobiet tak ma, trudno nie mieć, przy tych wszystkich przekazach społecznych, stereotypach itd. Zależy od rodziny, osób, wśród których dziewczyna się obraca dorastając itp.

Moje pytanie do ciebie to jest: czy ci to przeszkadza? Piszesz, że nie wiesz, czy to normalne, czy raczej zaburzenie. Realne pytanie jest o to, czy ty masz z tego powodu jakieś trudności, chcesz coś zmienić - tak? nie? Dlaczego?

4

A masz kogoś, kto prawi Ci komplementy?

5 Ostatnio edytowany przez MuseHudson (2018-06-05 23:11:00)

Może spróbuj jakiegoś babskiego hobby? Taniec brzucha, burleska, pole dance, salsa, bachata, kurs makijażu? Takie rzeczy mogą poprawić świadomość ciała, a na pewno świadomość swojej kobiecości.
Masz dużo przyjaciółek, spędzasz czas w babskim gronie?

6

Może zaburzenia to nie ma się co doszukiwać. Takie poczucie może przyczynić się do zaburzenia,ale samo w sobie zaburzeniem raczej nie jest. To kwestia bardziej nie zadbania o pracę nad sobą, o brak umiejętności dostrzegania swoich atutów i docenienia ich. Skupiłaś się na postrzeganiu siebie w danej konkretnej roli, zapominając o innych. Które jak widać są również ważne,bo odczuwasz ich braki. Warto by było przeanalizować problem i dopiero na podstawie tego podjąć jakieś działania. Bo to od pozornie szczegółów często wiele zależy. A dzięki nim działania można odpowiednio dostosować by były satysfakcjonujące i rozwijające wink

7

Żonkilowa, czy każdy musi siebie postrzegać super-hiper w każdej z możliwych sfer życia? Każdy musi o sobie myśleć, że jest taki piękny, atrakcyjny i oczywiście z toną kosmetyków w łazience? Zdarzają się kobiety, które swój wygląd stawiają dopiero gdzieś na dalekim planie i żyją dobrze, nie cierpią z tego powowdu. A na siłę wmawia nam sie, zę koniecznie trza kochać siebie, trza koniecznie się sobie podobać i uważać o sobie, ze jest się takim super-szeksy, a jeśli ktoś tak śmie nie uważać, to od razu wysyła się takiego na terapię, bo na pewno ciężko chory.
Więc jeśli temat ci zwisa, to w sumie fajnie, bo masz o parę zmartwień mniej - tych związanych z wyglądem i poczuciem atrakcyjności.

8 Ostatnio edytowany przez tajemnicza75 (2018-06-10 16:43:08)

Zgadzam się, ze jeśli to Tobie nie przeszkadza, to chyba nie ma problemu. Jeśli natomiast przeszkadza w pewien sposób, to dlaczego?
Wszystko zależy w jakim środowisku dorastałaś. Ja akurat dziś wspominałam swoje obie babcie i tak: jedna sama mnie namawiała, by ubierać miniówki, mówiła, ze jestem szczupła, zgrabna i młoda więc mam eksponować swoje walory. Druga zaś stale mnie krytykowała, ze gdy do niej przyjeżdżam to mam się ubrać przyzwoicie, a nie ganiać z gołą c**ą, bo powiedzą że jestem dz**ką.
Być może w Twoim domu nie używało się komplementów, a ojciec nie traktował Twojej matki jak kobiety, a bardziej panią domu (sprzątaczka, praczka, kucharka, niania itp). Może nie wolno było czuć się kobieco... domniemam jedynie. Przyczynę musisz znaleźć sama.

9

"Czy to może być objaw jakiejś choroby/zaburzeń psychicznych?"
Obecne czasy charakteryzują się tym, że możesz wymyślić nazwę choroby i przykleić ją do każdego objawu bez względu na to jak bardzo naturalnym jest on dla istoty ludzkiej.

"...nie mam świadomości swojego ciała."
Zapewne podobnie mają nasi bliscy zmarli.

Uważam że jesteś całkowicie normalna. Nie daj sobie wmówić że coś jest z Tobą nie tak.
Kobiecość bywa subiektywna. Niektóre panie spełniają się piekąc ciasta inne buszując po butikach.
Zastanów się co wg Ciebie jest kobiece, damskie i pomyśl czy nie warto spróbować czegoś co wyrwało by Cię z tej "neutralności" jeśli Ci ona przeszkadza.
Pobujać się w klubiku w którym nigdy nie byłaś do muzyki a'la UMC UMC, założyć seksowne ciuszki (nie musisz kupować, wystarczy z ciekawości przymierzyć) i po kilku ekscesach może uznasz że właściwie to nie Twój styl i nagle pokochasz siebie taką jaką jesteś.

A tak swoją drogą, kobieta która spełnia się w swoim zawodzie i w którym czuje się mocna jest bardzo kobieca.

Pod warunkiem że to nie murarz.

10

heeej Żonkilowa. To bardzo ciekawe, że zwróciłaś na to uwagę! W takim razie coś zaczęło w Tobie kiełkować i domagać się uwagi, zwrócenia się ku swojej cielesności, ku swojej kobiecości. Jest teraz sporo ciekawych warsztatów dotyczących kobiecości. Mogę Ci również polecić książkę "Biegnąca z wilkami", która w sposób metaforyczny, symboliczny, baśniowy skupia się wokół kobiecych aspektów. Jest szalenie ciekawa, rozbudza nieświadome podłoża naszej psychiki.. smile Poza tym polecam Ci spróbowanie ćwiczeń, np.jogi miłości (Gosia Mostowska ma świetne filmiki na yt). Uważne skupienie się na swoim oddechu, ułożeniu ciała, przytulenie samej siebie, a nawet po prostu ta uważna chwila, gdy poświęcasz SOBIE czas może być niesamowicie otwierająca dla Ciebie. Miłego przebudzania się! smile

11

Może to prywatne pytanie: Ile masz lat? Jesteś w związku?

Prawie każda kobieta lubi być adorowana / komplementowana przez mężczyzn, może po prostu nie miałaś jeszcze takiej okazji poczucia, że komuś się podobasz.

Posty [ 11 ]

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Forum Kobiet » NIEŚMIAŁOŚĆ, NISKA SAMOOCENA, KOMPLEKSY » Brak świadomości ciała, siebie.

Zobacz popularne tematy :

Mapa strony - Archiwum | Regulamin | Polityka Prywatności

© www.netkobiety.pl 2007-2024